Poberá niekto materskú z Rakúska a žije na Slovensku?
Chcela by som sa poinformovať, či tu je niekto kto poberá materskú z Rakúska. Môj manžel tam pracuje, ja som na SR nezamestnaná, tak mám nárok poberať materskú a rodinné prídavky odtiaľ. Je tu ešte niekto taký ským by sme mohli otom pokecať?
@katlinkamt ahoj,na tehotenskej knižke nie je čo prekladat,prefot ju tak ako ju máš s datumami prehliadok znovu a pošli to zase,dost často sa stáva že pýtaju niečo dva...aj trikrát,všetky prehliadky akceptujú,aj tehotenské a aj po narodení od pediatra,nemusíš s dietatkom chodit do AT a ani so sebou,ak ju už nemáš,v príslušnej nemocnici Ti ju dokumentačná za nejaký poplatok prefotí
@1975renca dakujeeem za odpoved, ja som si ju nafotila, tak ju mam aj taky papier som si vytvorila, kde mam tiez potvrdenie a uz mam aj od pediatra, treba asi aj ockovaci dolozit ze? A kolko musi byt prehliadok prosim v teho a kolko od pediatra? Som ale kdesi vycitala ze od pediatra treba dolozit az do 15 mesiaca pri variante 20+4
@katlinkamt 5 prehliadok pred pôrodom a 5 prehliadok od pediatra,posledná končí 14.mesiacom,treba doložit do 18.mesiaca roku života dietata všetky prehliadky,očkovanie ich nezaujíma,takisto ani ušná a očná kontrola nie je povinná na SK,v AT je,ja som ich však mala,ale vraj ich netreba,prehliadky 1.týžden po narodení,medzi 4.-7 týždnom + ortop.kontrola,3.-5. mesiac,7.-9. mesiac + ušno-nosno-krčné,10.-14. mesiac + očné,tiež mám variantu 20+4,dokladala som to takto a bolo to o.k.,no ja som mala aj ortoped.kontroly,aj to ušné aj očné pre istotu,napísala som ti pre istotu kedy ich treba absovovat,v ktorom období,ak by si sa rozhodla absolvovat aj tie
@1975renca dakujeeem ti za odpoved 🙂 tak moj syncek ma iba 9 mesiacov tak este asi nechcu potvrdenie od lekara ale asi im teraz ide o to potvrdenie pocas tehotenstva, ach stale nieco chcu :(
@katlinkamt prefot mi do posty papier co ti poslali,pediatricke prehliadky treba dokladat postupne,mozno chcu tie absolvovane doteraz,nie?
Ahojte vedeli by ste mi poradit, ci v pripade, ak matka pracuje v rakusku, otec na slovensku, obaja aj s buducim dietatom byvaju na slovensku - moze si matka ziadat einkommenabhängige variantu kbg? A budu to rakusania vyplacat priamo mesacne alebo ako differenzbetrag?
Dakujem!
@tehulka2011 ako differenzbetrag
@tehulka2011 budu vyplacat rozdiel, kazdy mesiac
@tehulka2011 pokial otec dietata nepracuje v at bzdes dostavat len Differenz zahlung, rovnako ak rodinne pridavky.
@lauraa ok, dik, a nevies ci je mozny aj einkommenabhängige variant?
@tehulka2011 variantu si vyberas sama o aku si poziadas taku dostanes.... len nezabudni ze vlastne 2 mesiace poberas wochengeld a az potom nastupujes na rodicak a este ti z toho odcitaju celu sumu ktoru by ti malo vyplatit sk za cele 3 roky.
@lauraa jaj tak ale ked odpocitaju slovensky rodicak pocas troch rokov tak ho ale aj budem normalne poberat na slovensku tri roky?
@tehulka2011 normalne ano...rovnako rodinne pridavky. Aj o tie budrs ziadat na sk a len doplatok rozdielu budes mat z at. Pozor ak sa nevratis do 2 rokov veku dietata do prace stracas narok na davky v at
@lauraa ok dakujem!
@1975renca
Dobry vecer. Nehnevajte sa ze vas otravujem. Potrebujem radu. Moj ex poberal fbh. Finantzamtu som napisala list ze uz spolu nezijeme. Od juna mu fbh stopli. Odo mna ziadali potvrd.od kedy spolu nezijeme, vysku vyzivneho a Beih38... to iste ziadaju aj od neho. Mozem aj ja.poberat fbh aj ked som nepracovala v AT? Alebo ich bude moct poberat on ak bude davat vyzivne viac ako 170€?Alebo mu ich teraz stopli a uz ich nebudeme vobec dostavat? Uz som zufala. Na Kbg stale cakam...
@wildcat dobrý večer,pravdu povediac boli tu take situácie,ze otec pracoval v at a matka zila s dietatom extra a v pohode poberali nadalej fbh,podaval otec a nemuseli mat ani spoločné bydlisko,podla mna to stopli len dovtedy kym neposlete rozsudok o zvereni do starostlivosti dieťaťa,Vy nemôžete poberat fbh,ked ste nepracovali v AT,ale nech sa k tomu vyjadria viacerí,co vedia odpovedať ako je to v tomto pripade ,co sa kbg tyka,netuším,ked spolu uz nezijete...
@wildcat ja som mala taký istý prípad ako vy ex poberal fbh na deti keď som od neho odišla požiadala som si o fbh ja nikdy som v at nepracovala ,tiež žiadali prehlásenie od kedy nie sme spolu ,rozsudok o zverení a výšku výživného a už 4 roky poberám ja keďže deti sú zverené mne a nie jemu
@natalka1107 presne to ziadali aj odo mna. Chceli aj Beih38,tak dufam ze mi to.schvalia. napisala som im list s tym ze ked budem mat rozh.sudu hned im ho poslem. Ak sa smiem.spytat kolko vam ex plati vyzivne?
@balkica
@fidorka7
Dobry den. Nehnevajte sa ze vas otravujem. Potrebujem radu. Moj ex poberal fbh. Finantzamtu som napisala list ze uz spolu nezijeme. Od juna mu fbh stopli. Odo mna ziadali potvrd.od kedy spolu nezijeme, vysku vyzivneho a Beih38... to iste ziadaju aj od neho. Mozem aj ja.poberat fbh aj ked som nepracovala v AT? Alebo ich bude moct poberat on ak bude davat vyzivne viac ako 170€?Alebo mu ich teraz stopli a uz ich nebudeme vobec dostavat? Uz som zufala. Na Kbg stale cakam...
@wildcat mne platí 290€ na dve deti nakoľko priniesol na súd zmluvu ale rukov dopisanu sumu a z tej dala 25% čo bolo najviac čo mohla
@balkica vtedy na neho. Boli sme spolu,napisal ze zije s dietatom. Niekto mi hovori ze pokial bude davat vyzivne viac ako je Fbh,moze davky poberat aj on ked ich pouzije na vyzivu dietata. Alebo ze si mam dat ziadost ja, len to neviem ci mozem ja poberat ked som tam nepracovala. Ale zas sa pozera na oboch rodicoc,ze v ktorej.krajine je narok. A ja na SR nemam narok. Tak uz vobec neviem.
@natalka1107 a dava vam 290€ plus Vy poberate pridavky na dve deti z AT?
Este otazocka, ked je niekto na ams ma narok na fbh a kbg?
@wildcat áno 290€ mi platí výživné zatiaľ a ešte dostávam fbh

@katlinkamt podla mna je to ok...ja som posielala komplet rakusky Mkp vsetky vysetrenia moje aj pediatrickw od maleho a aj tak mu schvalili iba smiesne 3 eura na den pri variante 20+4..'maly ma 2 roky takze variant a mi skoncila s nic nedoplatili...tak som zvedava kefy