icon

Prečo nemám nárok na žiadnu dávku?

kikusa2111
7. feb 2012

Neviem kam mám túto tému zaradiť no asi nejskôr sem.Ste niektorá v situácii ako ja?Dostávam len 20 euro mesačne na mňa a dcérku.V novembri mi skončila materská a bola som sa spýtať na čo mám nárok no ale ževraj na nič,na hmotnú nudzu nemám lebo mám určené vysoké výživné od ex manžela,ktoré samozrejme neplatí ale to ich nezaujíma.Na sociálne dávky tiež nie lebo nemám 25 rokov.Tak kde teda žijeme ked ja s dcérkou musíme žiť s 20 eurami na mesiac ked len škôlka ma stojí 30 na mesiac...

skeblicka77
8. feb 2012

precitala som takmer vsetky prispevky, sice zbezne a narychlo, ale precitala...k tomu vyzivnemu sa ti moc nevyjadrim...chcela som reagovat na tu pracu v NZ, najst tu brigadu je takmer nemozne, ja byvam priamo v suranoch, cize priame spoje do Ba, Nr a Nz su samozrejmost,kedze byvame sami, tak mi nema byt kto pri detoch, keby som chcela niekam dochadzat, sice mm je zamestnany, ale robotu si hladam a aj brigadu..napr v sobotu v noci som bola v kauflande na inventuru na nocnej, ale uz dneska viem, ze viac tam nepojdem, robota bola super, aj ti zamestnanci boli fajn,ale robila som 6 hodin po 2.2 e, z toho 0.5 h prestavka, cize zaplatenych len 5.5, ked som si preratala cestu, za tu som zaplatila2.5...takze ked to preratam, bola som na nocnej za 9 eur...chcla som tym povefcat vlastne to, ze si neviem predstavit, ako by dochaszala do ba alebo nitry, ved to je z tej dediny, kde ona byva takmer nemozne, jedine,ze by chodila niekde na tyzdnovky..najst si momentalne robotu v tomto okoli je dost tazke, ja mam maturitu, aj prax vo vyrobe 4 roky, hovorim dost obstojne po nemecky a teda mam problem si tu pracu najst..
@kikusa2111 skus si podat ziadost tu v suranoch do sehwy ak sem vies dochadzat, mne povedali ze by mali zacat primat ludi niekedy v polovici marca, momentalne tu nic moc nenajdes...este ti poradim jednu vec, ja chodim na sezonne prace do nemecka uz 3 roky, hovoris, ze tvoja mamina pojde do dochodku, budes musiet malu nechat tam a ist, ja som tak bola minuly rok od maleho, vtedy mal 10 mesiacov, skus sa poobzerat po niecom takom, tam vacsinou jazyk nepotrebujes...

kikusa2111
autor
8. feb 2012

@viera27 Láskavo ma neurážejte ma ked ma nepoznáte,toto je urážanie ked mi niekto napíše že sa nevie posatrať o svoje dieťa.Niesom jediná ktorá býva u rodičov a oni pracujú,na malú som sama a podla mna sa o nu starám lepšie ako niektoré aj 30 ročné matky,to nemyslím na nikoho ale všeobecne.Som nezamestnaná len 2 mesiace a píšete akoby som nepracovala 2 roky.Milá pani mi tu pomohla prerobiť životopis tak som ho rozposlala do viacerých ponúk,ten starý som mala zle napísaný.Ako môžem byť kaderníčka ked neviem strihať?Viem robiť predavačku a čašníčku ale hladám hocijakú prácu.Nebývam v Ba kde je možností plno,pracovala som tam a tam je to jednoduché oproti NZ,dá sa zohnať aj tu samozrejme ale treba na to tlačiť...Proste končím túto nebadu.Dakujem milým žienkam ktoré nebol proti mne...Neoplatí sa tu nič písať,nedá sa to tu všetko podrobne opísať o tom ako žijem,ked človeka nepoznáte písomne sa to opísať celkom nedá,snažila som sa to napísať ako som vedela

kikusa2111
autor
8. feb 2012

@skeblicka77 Dakujem ste jedna ktorá asi vie ako to tu v nz chodí,ludia s ba či s inakade si myslia že je to tu také isté ale nieje...dakujem napíšem tam 🙂

sue
8. feb 2012

@kikusa2111 zbytočne sa urážaš - a najmä nechceš odpovedať na naše otáźky,ktoré by ťa mohli posunúť ďalej 😒 škoda.

kikusa2111
autor
8. feb 2012

@sue Ale áno odpovedať budem!!!A to postupne lebo je Vás tu vela a len málo ktoré majú rovnakú situáciu a sú stadeto s okolia.Práve mi prišla ponuka práce len kôli jednej milej pani ktorá ma napravila ten životopi.Idem s malou von tak nemám čas tu písať....Až večer ked bude spať budem mať čas tu sedieť a riadne sa venovať tomu čo píšem.Ja sa neurážam,teda asi aj hej no ale prečo píšete že aká som matka ked ma nepoznáte????To že mám 22 teda skoro 23 rokov neznamená že som iná,možno lepšia ako matky ktoré sa o deti nestarajú.Svoje dieťa milujem a snažím sa spraviť pre ňu všetko aby bola zdravá a múdra,čo aj na svoj vek je.Venujem sa jej po celí deň ako sa dá a to že 2 mesiace hladám prácu nieje na pozastavenie ale skôr o tom že tento štát by sa mal môžno polepšiť a dať viacej možnosti mladým ludom

lillika
8. feb 2012

Kocky ste uzasne 😀 .kikusa2111 od vas potrebuje radu,a vy jej len "nakladate"!!!Ja som z okresu DS a pred MD som si tiez hladala pracu,ale bez jazyka madarskeho to tu zial nie je mozne!A v NZ je to presne take iste.Ked neviete po madarsky,ani len hajzle by vam nedali strazit!!!

viera27
8. feb 2012

@kikusa2111 to nesuvisi s tym, ako sa staras o malu. Ja som len skonstatovala, ze ju nevies uzivit. A to nevies, prepac, ale je to tak. Bez rodicov by si ju nemala kde dat spat a dat jej co jest. Preto som ti napisala, ze by si mala mysliet aj na tieto veci a zacat si doplnat kvalifikaciu s ohladom na buducnost. Inak budete vzdy zavisle od niekoho. Vzdelanie alebo remeslo je to jedine, co ti da samostatnost a moznosti ako nakrmit vlastne dieta sama.
Inak som z Oravy a dieta som mala v 18tich. Mne nemusis rozpravat, ako sa tazko hlada praca v regionoch, kde jej niet. Aj preto sme sa prestahovali inde.

kikusa2111
autor
8. feb 2012

@lillika Dakujem ste asi tretia ktorá vie ako to tu chodí,ono práca sa dá nájsť ale ťažko.

kikusa2111
autor
8. feb 2012

@viera27 Ved sa práve snažím o to aby som mala peniaze a práve preto tu hladám pomoc,hladám pomoc v tom či niektorá nemá skúsenosti s tým neplatením na dieťa a prácou.Preto som rada, že mi jedna pani pomohla s tým životopisom.Keby sa nesnažím nepýtam sa.

danka234
8. feb 2012

@viera27 Ako ani sa nehnevaj ale je to maja sestra a keby aj nebola vieš aky žije život?To s čoho si usudila že sa nevie postarať o malu?Priatel jej s malou pomaha ale nie natolko nakolko by chcel.O malu sa stara vyborne tak ako ja o svoju.Mame hypoteku na krku mm pracuje a mne konči materska v novembri ale robotu si hladam tak ako ona.Si ešte raz prečitaj ako si ju pouražala nikto dokonaly s neba nespadol a ty nemaš narok tu takto niekoho uražať nič v zlom tebe by sa to pačilo?Ona chcela len radu a nie uraždy takehoto typu!

lcba
8. feb 2012

necitala som vsetky prispevky
ale ked nemas 25 rokov prispevok od štátu nedostanes, a ani ako ste jej radili, že sa má presťahovať a bude dostávať príspevok na bývanie to je tiez až od 25
a nechápem kto ti má platiť výživné, priateľ či manžel - bývate spolu vlastne alebo nie
ťažká situácia,
a to že ti ostatné mamičky radia - nemala by si sa hnevať
a prečo píšeš že nepracuješ 2 mesiace, predtým si pracovala a prečo si prestala

dadis
8. feb 2012

@lcba ale mozno jej rodicia by mali narok ? otec je dochodca a jej mamina vraj robi na druzstve...?

viera27
8. feb 2012

@danka234 nema asi zmysel ti nieco vysvetlovat, ale predsa skusim. To ze neuzivi (nemylit si s nepostara sa) svoju dceru je jasne z jej prispevkov. Ziaden prijem, ziadna vlastna strecha nad hlavou. Prakticky ich zivia vasi rodicia (nic nebezne na slovensku, bohuzial). Baby nado mnou jej krasne radili ohladom prace, zivotopisu, vymahania vyzivneho. Ona sama si aktivne hlada robotu a nechce necinne sediet doma. Jedina moja nefakticka pripomienka smerovala k jej priatelovi ako dalsiemu hladnemu krku na pleciach vasich rodicov., To bolo vsetko.
Ja som zhrnula dovody, preco by mohla mysliet este o trosicku dalej ako k nahananiu prace, a to jest zvysit svoje vzdelanie/kvalifikaciu a tak postupne, pomalicky zacat budovat samostatnu buducnost. Pohnut sa do predu. Idealne teraz, ked si nevie najst pracu a sedi doma. Pokial sa ma clovek osamostatnit, potrebuje jednak kratkodoby plan (najdenie prace a zvysenie prijmu v dohladnej buducnosti - na tom uz pracuje), ale je dobre mat aj dlhodoby plan (zvysovanie svojej ceny a prijmu na trhu prace - vzdelanie).

aliza
8. feb 2012

@viera27 ja si tiez myslim, ze si to trochu prehnala. V dnesnej dobe vacsina mladych rodin je na niekom z rodiny zavisla, bud u rodicov byvaju alebo maju byt po babke, a pod. Zial, keby ludia na SK cakali s detmi az kym budu zabezpeceni, tak sa 70% mladych ludi deti nedocka 😢. To nie je chyba ludi, ale chyba statu. Dnes nie je nic iste, ani praca, ani ta vlastna 'hypotekova' strecha nad hlavou. Ten, kto je zabezpeceny dnes, nemusi byt zajtra, takze by som neposudzovala, kto sa vie ako o dieta starat, to tebe urcite neprinalezi, aj ked si myslis, ze len konstatujes. Tiez mam kamaratov na dedine pri NZ a viem, ake mali problemy s pracou a to prisli zo zahranicia, vedeli jazyk a aj tak nemohli nic zohnat.
A dorobit si kvalifikaciu? ako, kedy? a hlavne, kto ich bude zivit pocas studia?

kikusa2111
autor
8. feb 2012

@aliza Ved práve,ako môžem mať vlasnú hlavu nad hlavou ked mi práve skončila materská a ja si zamestanie ešte len hladám.Nikto mi nedá bývanie zadarmo ako pred 30 rokmi dávali mladým rodinám.Snažím sa najprv nájsť prácu a potom sa časom osamostatniť ked budem mať peniaze na to aby som si všetko vedela plaťiť.Nechcem ísť do niečoho ked by ma mohli o 2 roky visťahovať.Moji rodičia ani nechcú aby sme niekam išli lebo nemajú komu nechať dom a je velký,dvojgeneračný takže sa netlačíme.Chceme spraviť zvlášť vchod ked na to budú peniaze.

kikusa2111
autor
8. feb 2012

@lcba Má mi to plaťiť ex manžel a s priatelom bývame spolu u našich rodičov ale trvalé bydlisko má on u svojich.Ja som pracovala v Trnave a potom nastúpila na materskú,ktorá mi teraz skončila a tam pracovať už ísť nemôžem.Nemôžem tam dochádzať,myslím do TT,nemal by byť kto s malou nakolko mama pracuje a otec chodí na brigády.Ani spoje nesedia.Hľadám najlepšie v nz ale tiež nitre.

viera27
8. feb 2012

@aliza pozri, su len dve moznosti
1. bud si zoberies priklad od ludi, ktori takto ziju. A pripojis sa k nim a budes nadavat na stat
2. vezmes si priklad od ludi, ktori ziju inak
Vyjadrujem len svoj nazor, neurazam, neprovokujem, neporusujem pravidla. Len mam iny styl vyjadrovania a nazorov. Toto je internetove forum, volna diskusia. Nazorov a ludi je plejada, kazdy nech si vyberie co chce a ako chce zit svoj zivot. V konecnom dosledku si ho aj tak odzije len sam.

fialkaa
8. feb 2012

@kikusa2111
nie si hlupa, podla prispevkov, co si sem napisala, ti to celkom mysli. dufam, ze si najdes dobru pracu a hlavne co najskor. prvy krok si uz urobila, zistujes, ake su moznosti, hladas si pracu. to je dobry zaklad.
baby ti vsak dobre radia, nepracuj u svojho frajera zadarmo. nevies, co bude zajtra, ako dlho spolu budete. tym nechcem spochybnovat tvoj vztah. a jemu porad, nech prehodnoti, ci ma jeho podnikanie vyznam, pripadne nech porozmysla, ako by sa dalo zefektivnit.
prajem ti vela stastia, mas krasnu dcerku 🙂

aliza
8. feb 2012

@kikusa2111 ved prave, pokial mate takuto moznost a vyhovuje to obom stranam a mate dobre vztahy, tak preco by si nemohla byvat s rodicmi? kedze je to 2-generacny dom, tak zrejme polka bude aj tak tvoja a druha sestrina, takze sa na nikom neprizivujete, zijete vo svojom a ked budes zarabat, tak budes prispievat. Pokial to rodicom nevadi a ti nevykrikuju, tak nemas co riesit. A neboj, pracu su isto najdes, len sa nenechaj zdeptat a pokracuj v usili 😉 a hlavne treba vyriesit exa, nech si plni povinnost, kazde euro sa zide.

aliza
8. feb 2012

@viera27 ved ja to beriem, len nie kazdy ma rovnaky pristup k zivotu ako ty. vzdy treba druheho najprv vypocut, snazit sa pochopit, preco kona, ako kona, ak ziada o radu, tak ju treba dat a ak nereaguje na ponukanu radu tak, ako ocakavas, tak to treba nechat tak, ale zbytocne budes komentovat, kto co robi a preco robi a nerobi, potom to vyznieva velmi povysenecky a ti druhi sa citia ponizene, urazene,.... Tak im urcite nepomozes. radu si dala, ale nie je na mieste komentovat, aky je kto rodic a co pre svoje dieta robi/nerobi. Na to nema nikto z nas pravo 😉

alice107
8. feb 2012

@kikusa2111 toto je forum.tu tazko najdes konkretnu pomoc. ako dospela zena a matka musis konat sama.ked si sa rozhodla v takom mladom veku matkou byt......kedze sama vies,ze na posudenie hmotnej nudze nesplnas podmienky/kedze si posudzovana spolu s rodicmi a pripadne s tvojim priatelom ,s ktorymi zijes v spolocnej domacnosti,musis hladat zdroj prijmu v praci.co je najlepsie riesenie..ty mas predovsetkym povinost zivit svoje dieta.verim,ze v niektorych regionoch je velky problem teraz najist pracu.hlavne ,ked nemas kvalifikaciu a prax,v odboroch,ktore su na trhu ziadane.......nuz tak treba vziat akukolvek pracu.......aj sa prestahovat za nou,ak bude treba.....alebo sa rekvalifikovat.je to len a len na tebe.co styka otca dietata,tak ten ma rovnaku povinnost ako ty podielat sa na vyzive svojho dietata,ak mu bolo sudom ulozene vyzivne a neplmi si svoje povinosti,treba poziadat exekutora o vykon exekucneho prava...ak zanedbava vyzivovaciu povinnost nejmenej 3 po sebe nasledujuce mesiace v pribehu 2 rokov,dopusta sa tr.cinu zanedbania povinnej vyzivy.daj podmet na jeho trestne stihanie....
nahradne vyzivne mozes dostat(informacie ti poda UPSVAR/po splneni urcitych kriteri......
vsetky tieto zalezitosti su v tvojej takpovediac kompetencii.nikto za teba tvoj problem nevyriesi.musis by t aktivna.byt samostatna a mat dieta znamena zodpovednost.za svoje konanie.ked si sa rozhodla mat dieta,.tak by si sa mala vediet o ne postarat.a o seba samozrejme tiez.ist byvat k rodicom je velmi pohodlne...ale ty sama uz mas dieta......a to potrebuje,aby si mu vedela zabezpecit primerane prostredie na jeho rozvoj.nie tvoji rodicia.ty sama......

amouramour
8. feb 2012

@aliza inak to je dost smutne ak sa rodiny spoliehaju na zivenie zo strany rodicov alebo rodiny...podla mna kto ma sudnost neostane visiet na krku rodicom, ktori to sami maju dost nelahke, maju svoje roky a tiez uz maju pravo na trosku zivotneho kludu...vzdy sa nejak da a ja by som nemala dietatko dovtedy kym by som si nebola ista, ze sa o neho postaram a nebudem musiet cakat kto mi co da...podla mna je velmi sebecke a nezodpovedne zmyslanie narobim si deti a postarajte sa o mna....

viera27
8. feb 2012

@aliza chapem ako to myslis, ale nestotoznujem sa s tvojim nazorom.

aliza
8. feb 2012

@amouramour ale to je smutne iba podla teba...mne je zase luto rodin, kde kvoli hypotekam a leasingom kupuju detom sekacove oblecko a nemozu si nic dopriat, setria na jedle, zabave pre deti, na vsetkom...aj to moze byt smutne. kazdy clovek je iny, co vyhovuje tebe, nemusi druhemu a to, ci je niekto na niekom zavisly, je jeho vec a volba, nema to druhych co trapit, ani to nema preco posudzovat a hodnotit. Sebecke a nezodpovedne? to je tvoje ponimanie, nie objektivna realita, je to sud, hodnotenie, odsudzovanie....preco mas potrebu niekomu hovorit, ze je nezodpovedny? ty si lepsia? kto to povedal? a je to vobec dolezite, ukazovat prstom na druheho a seba vyzdvihovat? nepoukazuje to tiez na nejaky komplex? ja sa iba zamyslam lebo by ma ani nenapadlo o niekom pisat, ze je sebecky a nezodpovedny, hlavne, ak ho vobec nepoznam 😒.
Ja som tiez volakedysi neplanovane otehotnela, nemali sme vobec nic a nastastie sme nemali okolo seba ludi, ako si ty, nikto nas neodsudzoval a nenazyval nezodpovednymi 😔. Vyhrabali sme sa z toho sami a dnes sa mame luxusne. Nikde nie je napisane, ze kikusa sa raz nebude mat dobre.

kikusa2111
autor
8. feb 2012

@amouramour Ako takéto reči ja nepotrebujem.Moja dcéra plánovaná nebola tak mi nepíš že som si narobila deti.Nechala som si ju nakolko deti milujem.Ked nemám visieť rodičom na krku kam mám ísť?Do ponájmu ktorý nebudem mať s čoho platiť?Kto mi vezme malú so škôlky ked tam nebudem nikoho poznať?Ked prídem o prácu čo je v tejto dobre normálne s čoho budem všetko plaťiť???Prosím ak sa chcete nad niekoho povišovať tak ja som tu neni od toho,Dakujem

kikusa2111
autor
8. feb 2012

@alice107 Si velmi zlatá 🙂 Nechápem prečo ma tu súdia,jediné čo som chcela bola pomoc či je nejaké riešenie ohladom ex...a platenia a tak...Ja neviem mám sa presťahovať neviem kam do podnájmu s malou ked neviem s čoho to budem platiť len kôli tomu aby som rodičom nevisela na krku?Čo ak budem mať super prácu a prepustia ma?Nieje to lahké hlavne tu.Ponúkli mi práve prácu tak pôjdem na pohovor,vezmem hocičo.Školu by som si urobila najradšej aj ja ale náš odor zrušili a už je len v komárne.Odkial vezmem peniaze aby som tam chodila a tú školu platila?A navyše rodičia chcu aby sme tu zostali,majú svoj vek a kto sa o nich postará?Sestra býva sama s manželom a s dom potom nechceme predať nakolko ho stavala ešte naša mama s rodičmi

amouramour
8. feb 2012

@kikusa2111 pockaj ked dieta neplanujem, tak sa chranim predsa....takze to vyhovorka ani nahodou nie je🙂existuje nieco ako planovane rodicovstvo...
@aliza no hej asi sme kazdy iny...ja si myslim, ze dospely clovek by sa mal o seba vediet postarat a nebyt prizivnik, ak na deti nemam, tak ich nemam a neprenasam zodpovednost na druhych. Ja si svojich rodicov nesmierne vazim, dali mi v zivote toho vela ale uz som dospela a staram sa o seba sama,aj oni si zasluzia klud a uzivat troska zivot...takze ano, narobit si deti len tak povazujem za sebecke a nezodpovedne...a tym vobec netvrdim, ze som lepsia alebo horsia🙂

amouramour
8. feb 2012

@kikusa2111 a inak nikomu si tu nevysvetlila ako je to s klamanim v tvojom prispevku, i ked sa tu viaceri na to pytali...

kikusa2111
autor
8. feb 2012

@amouramour A ak berieš tabletky a otehotnieš???Môj prípad....Ako nepíš sem ked chceš urážať.

kikusa2111
autor
8. feb 2012

@amouramour akym klamanim???????????prosim akym klamanim akeho prispevku?pytaj sa odpoviem