Predĺžená rodičovská po treťom roku dieťaťa
Prosím velmi pekne o radu v mojej situacii. Som doma s detmi od narodenia prvej dcery, tj. koniec roka 2006 doteraz. Zamestnanecky pomer mi skoncil podla dohody so zamestnavatelom jpresne v den nastupu na MD- kedze som mala pracovny pomer na dobu určitú. MOj zamestnavatel je v BA, pricom ja som zmenila mesto bydliska o 200km. Po dcerke sa mi nadvazujuco narodil syn- v podstate s 3rocnym rozdielom, takze nadalej poberam rodičovsky prispevok nepretrzite. Syn bude mat 24.9.2012 3roky a narok na rodicovsky prispevok mi zanikne. Situacia s pracou je tu v regione velmi zla, nikto nezamestna matku s dvoma malymi detmi, mala som problem vobec umiestnit starsiu dceru do skolky, vezmu mi ju az do povinnej sk. dochadzky od 5r., a MOZNO aj mladsieho syna, kedze mi RD konci. Problem je v tom, ze manzel je neustalen a dvojtyzdnovkach, starí rodicia nemozu pomoct, zijeme skoro z ruky do ust vdaka roznym dlzobam a pod. Mam sice vysoku skolu, ovladam jazyk, VP atd, lenze viem, ze sa nezamestnam!! Preto by som zvolila nejaku schodnejsiu cestu- ostat s mladsim synom na RD aj po 3r. veku dietata do jeho 5tich rokov, prip. aspon do 4roch. Viem o moznosti nahlasit sa niekde (ale neviem ako a kam)- a ostat s nim doma za predpokladu, ze prijem nebude ziadny, ale budem mat uhradene statom aspon odvody, no je aj moznost mat predlzeny rodicovky prispevok. Znama v BA to v tieto mesiace vybavila u pediatricky a psychologicky za malicky uplatok- kavu, cokolady atd..Viete mi niekto poradit, na co vlastne mam narok po skonceni RD v mojom pripade ( kedze zamestnanie uz nemam), ake mam moznosti, co mozem robit, kam sa nahlasit, kedze je viac nez iste, ze ostat evidovana na UP skonci len tak, ze sa budem chodit nahlasovat a pracu aj tak mat nebudem. A neviem ci na nieco z UP vobec narok mam, alebo co po tom pol roku evidencie na UP, ci socialka, alebo...?? Na zivnost nemozem ist, manzel je zivnostnik a nestihame platit jeho odvody a vsetko okolo :(( Prosiiiim..pomozte mi radou, skusenostou! Dakujem
ahoj, donesla jsem to na zdravotnu, potvrzeni z UP, ze dalej poberam a kopiu posudku, ze mame schvaleny, povedela som, ze som zamestnana a to bylo vse. viac netreba. pani povedela, ze mozu pracovat aj byt v skolke, podla aktualneho zdrav. stavu
ahojte na posudenie maju 30 pracovnych dni alebo aj z vikendami?
30 dni kalendarnich, ale rataj tak 1,5 mesica.ale este cekas, nez ti to poslu, ja jasem sa byla na obcanku informovat a po 30 dnoch a vyzvedla jsem si aj posudek, tak sem usetrila dny, nez by mi to poslali
@petrazilina dakujem asi pojdem aj ja po 30 dnoch este maju 5 dni a potom tam pojdem
ja jsem sa sla zeptat, nebo jak jsem to podavala, tak mi nevedeli povedet, kdy a kdo mi to posle, a ze to bude trvat dalsi mesic, nez mi to poslu, tak jsem tam okolo tech 30 dni volala, sice vedle do kancelare, ale pani mi povedela, ze sa mozu prijit zeptat, ze mi to osobne povija, po telefonu ne. A potom jsem tam byla kvuli necemu jineho a hned si vyzdvihla ten posudek.
Ahojte, mam 3 deti, mala by som onedlho nastúpiť do práce po 9 rokoch materskej, no ako sledujem situáciu, o nejaký čas by ma čakala aj tak výpoveď. Zvažujem ostať doma a teda si chcem utriediť myseľ, čo to obnáša:
- musím požiadať zamestnávateľa o neplatené voľno z dôvodu starostlivosti o dieťa do 6 rokov (má tá žiadosť obsahovať niečo zásadné?)
- informovať Soc. poist. + Zdrav. poist... ešte nejaký úrad?
- aby mi štát platil odvody, nemôžem pracovať a dieťa môže byť v škôlke len 4 hodky denne
- môžem pracovať (akou formou? na dohodu?), ale vtedy si zdravotné poistenie musím platiť sama, áno? (ako je to so soc. poist a dôchodkovým poist.?)
- môžem za takýchto podmienok žiadať príspevok na starostlivosť o dieťa?
- ak idem na "predĺženú" neplatenú rodičovskú dovču , kto platí za mňa odvody? štát alebo zamestnávateľ, ktorý mi poskytne neplatené voľno?
VOPRED VĎAKA ZA ODPOVEDE 🙂
@venonna pokial viem, zamestnavatel nemusi s tvojou ziadostou suhlasit. musis sa rozhodnut, ci chces ist na neplateny rodicak - vtedy plati za teba odvody stat, manzel nema narok na danovy odpocet na teba, alebo budes pracovat a odvody bude za teba platit zamestnavatel - aj keby to bola len dohoda. dalsia vec je, príspevok na starostlivost je len do 3 rokov veku dietata..
Ahojte maminy. Prosim vas, chcem sa spytat , ci to dobre chapem - to co schvalili nasi MILI poslanci, ze od januara rodicovsky prispevok bude z 203,- € len 80 € pre tie deti, co navstevuju statnu skolku ? Som s malou na predlzenej rodicovskej, denne navstevujeme skolku na 3 hod. - som tam s nou, kedze ma zdravotny problem ale chcem aby sa zaclenovala do kolektivu, preto navstevujeme MS. No ak mame klesnut financne za to, ze navstevujeme skolku, tak to asi od januara budeme zrusit. SOm z toho neskutocne sklamana. Dufam, ze som to zle pochopila a rodicovsky ostatne pre nas rovnaky, aj ked skolku navstevujeme ☹ tu je clanok - http://www.cas.sk/clanok/336056/rodicia-pozor-k...
@lubkacibulka napodobne imunolog nam nie ze neodporuca kolektiv ale dorazne prizvukovala ze minimalne kym bude na liecbe do aprila bud roka ze nemozme do MS ,som na prasky a neviem co stym kuurna,ides si davat ziadost?
zaroven sondujem ci niekomu predlzili plateny RD na zaklade dg imunologicky pri znizenej bunk imunite s tym ze dieta nemoze navstevovat kolektiv,resp musim ju stiahnut zo skolky.
@alexska dcérka bude mať 3 roky až v júni 2016, takže je to ešte skoro podávať žiadosť...
@mimikas mnoo moja mala 3r v lete ale uz 2hy rok v skolke,vsetko celkom ok cely skolsky rok ale od zaciatku jula stale chora tak smer imuno alergologicka a po odberoch krvi,zaver IDS mierny cel deficit v oblasti T a b lymfocytov,a po dobu uzivania Imunor stiahnut dieta z dochadzky MS,ustne mi dnes poovedala ze v ziadnom pripade kolektiv,welnes detske centra minimalne do aprila do dalsej kontroly.tak ozaj neviem ci schvalia kuaaaa
@alexska tak za pokus to stoji, ak to alergologicka obhaji dobre na ziadosti, moja dala vypis ako bol maly chory kazdy mesiac aj 2x a potom vypis ked sme ho vybrali zo skolky aky to bol rozdiel, mal max tak sopel, ale tak u nas tam je aj ekzem a potravinove alergie ktore chvala bohu vysli aj z krvi takze to mali pekne na papieri
@mircalla Ja žijem na dedine, kde je škôlka len do 16.00, z mesta to nestíham... Starých rodičov nemáme a ak mám zarábať na opatrovateľku, tak to mám prašť jak uhoď, ak budem sedieť s temer holou riťou doma, ale aspoň sa budem deťom venovať ja a nie cudzí človek... majú čas doliečiť chorobu, dobehnúť bez stresu zameškané učivo...
Skúsila si sa niekedy pripravovať do školy s prvákom a tretiakom? Veď terajšie besné osnovy na dolnom stupni sú úplná buzerácia rodiča, detí aj učiteľa... Takže drzosť-nedrzosť, prioritou sú moje deti, kým sú malé. A ak je cesta, ako to môže byť finančne schodnejšie, nemám žiadny morálny problém to využiť, však len stačí sledovať, ako sa štátne prachy rozhadzujú na somariny... Som sa rozohnila, pravda, ale sa ma trochen dotkli Tvoje slová... veď všetky sme tu mamy, cez diskusné fóra si máme pomáhať a nie sa vzájomne odsudzovať...
@mircalla je nieco pohorsujuce na tom, byt s kazdym dietatom 3 r. doma ako
@venonna ? Je to krasne a kazde dieta si to zasluzi. Ja som tiez zamestnavatela ziadala o neplatene volno a nevyhovel mi, ani skrateny uvazok pre mna nemaju. Je smutne, ze zamestnavatelia nevychadzaju v ustrety mamickam po rd. Zaclenit sa do pracovneho procesu s malymi detmi je narocne,nieto este s viacerymi. A myslim, ze @venonna chcela poziadat o predlzenie neplatenej rd, kde stat plati iba odvody, na to ma kazda matka starajuca sa o dieta do 6 rokov narok, nie?
@moka ak dobre citam, tak chce poziadat zamestnavatela o neplatene volno, no bol by hlupy, keby jej ako maximalne neperspektivnemu zamestnancovi vyhovel...a to jej to este pred par rokmi umoznoval, ale z pohladu zamestnavatela cakat 9 rokov?
zaclenit sa do pracovneho procesu po 9 rokov je nemozne, alebolo to jej rozhodnutie, ze vobec nepracovala. ja nevidim dovod, preco by stat mal vyhoviet mamicke, je nema co pracovnehmu trhu po 9 rokoch ponuknut vychdzal v ustrety, ked na jej miesto cakaju mnohi, co pracovat chcu ci musia....
Takze kazdy si musi zvazit nejaky kompromis, ak chce este dakedy pracovat
@venonna v tvojom pripade si poziadaj o predlženie na UPSVAR a budeš doma do 6 rokov veku dieťaťa ale bez pripevku - bez materskej. Odvody by mal platiť štát - ale radšej sa opytaj.
@moka budme radi ze platí ,,IBA,, odvody....lebo samoplatca odvodov tiež nie je maly a nepodstatny peniaz. neviem ako to je teraz, ja som bola rok takto doma aby som si dokončila študium a dceru som mala v štátnej MŠ do kedy som potrebovala...
Vo vysledku ostať doma je fajn...sama som tak bola rok navyše a potom som sa zamestnala na pol uväzok aby som mala ,,zabavku,, a nestagnovala proste chcelo sa mi, deti v škole...čo cely den doma sama?
Ale toto si moze dovoliť zena, ktorej manzel donesie domov aj jej prijem a ešte niečo navyše a nie ze manžel donesie 500 euro a zena nič....ako nič v zlom to len na dokreslenie situácie.
@venonna nastupim v januari na plny uvazok po vycerpani dovolenky.
@mircalla nemyslim si, ze nie je mozne sa zaclenit do pracovneho procesu aj po par rokoch,ak zena chce. Ked deti trosku odrastu,je to lahsie,ako ked su malicke,ale to je kazdeho rozhodnutie. Svagrinka bola doma 12 rokov so 4 detmi,potom si nasla fajn pracu a po 4 rokoch zostala na dalsej materskej. V praci ju cakaju, cca o rok nastupi.
@sardinka335 kazdy ma iny dovod zostat dlhsie doma, ja urcite nie z lenivosti, ale pomohlo by mi zostat par mesiacov navyse doma,kedze deti byvaju casto chore,aspon nech zima prejde. Ano,je to fajn, ze stat plati odvody, ale z pohladu zamestnavatela je len maloktory ochotny poskytnut neplatene volno a drzat este miesto.

Žienky, chcela by som sa opýtať, či vám schválili predĺženú rodičovskú dovolenku s diagnózou dieťaťa: SELEKTÍVNY DEFICIT IgA. Vďaka. Imunológ nám neodporúča kolektív....