icon

Rodičovský príspevok, keď dieťa nevezmú do škôlky

monika185243
28. mar 2023

Ahojte žienky, svokra my spomínala že niekde počula alebo čítala, nevie už kde...že keď vám nezoberú dieťa do škôlky po dovŕšení 3 rokov, ale až od nasledujúceho šk. roka, tak že chcú v parlamente uzákoniť aby žena dostala za tie mesiace čo je doma RP. Neviete niečo o tomto viac? Nikde na internete neviem o tom nič bližšie nájsť. Ďakujem

darkswan
28. mar 2023

@monika185243 uz staci, ze sa este stale vyplaca pandemicka ocr…kazdy sme si tymto presli a museli sa zariadit🤷‍♀️

misinka0611
28. mar 2023

Je taký návrh, ale nieje ( ešte ) schválený. Je to katastrofa s tými školákmi. U nás neberú ani 3 ročných. Bodaj by, keď miest ale 30 a hlási sa 80 detí 😅👍 Ináč, daj si na IG právne pre rodiča, tam Dvončová natočila k tomu video.

draik
28. mar 2023

@monika185243
Navrhol to Hlas-SD, definitívne sa o tom rozhodne v máji.

monika185243
autor
28. mar 2023

@darkswan v poriadku ja som sa len pýtala, pekný deň prajem 😀

monika185243
autor
28. mar 2023

@draik ďakujem 😀

monika185243
autor
28. mar 2023

@misinka0611 u nás sa kapacity škôlky navyšovali, dcéru zobrali od min.septembra, ale syna nie keďže ešte nemal 3 roky, tak dúfam že teraz ho už vezmú. Dá sa to video pozrieť aj niekde inde? pretože na IG nie som...

misinka0611
28. mar 2023

@monika185243 U nás veľmi zle, hlavne že sa stavia daľšia ulica a veľa mladých rodín 👍 Za súkromne škôlky iné palky pýtajú. To neviem, asi nie, je to nahrané čisto na IG, ale ma aj webovú stranku. Odporúčam sledovať, všetko pekne vysvetľuje.

monika185243
autor
28. mar 2023

@misinka0611 U nás taktiež strašne veľa pýtajú za súkromné. Ďakujem skúsim teda pozrieť 😀

lienka.7
28. mar 2023

@monika185243 ano, teraz o tom hovoria. Urcite s tým súhlasím. Preco ma byt pracujúca matka trestana za to, ze nie je miesto v skolke? Takto budu samosprávy viac motivované tlacit na stat, aby sa niečo konecne robilo. A nielen sa vyhovárat. Samozrejme toto platí len tie, ktoré sa majú kam vrátiť po skončení RP (teda tie, ktoré sú nezamestnané samozrejme nedostanu nic).

draik
28. mar 2023

@lienka.7
Trestaná za to, že sa rozhodla mať dieta.? To si snáď robíte žarty. Už asi nestačí prakticky svetový unikát v podobe RP a RD štandardne do troch rokov veku dieťaťa.

danielahamar
28. mar 2023

Ja viem o pandemickom RP, ale neviem ci sa nato vztahuje

jaroe
28. mar 2023

@zuziiiii to je u vas este dobre, ked dufas, ze ti 2 a pol rocne zoberu. Ja sa obavam, ze mne ani 3 a pol rocne nevezmu☹

mogaa
28. mar 2023

@monika185243 no dúfam že to neschvália...to väčšiu hlúposť by ani schváliť nemohli, veď tu bude hneď 90% mamičiek s deťmi doma do 5rokov, nakoľko predškolská je už povinná.....

lienka.7
28. mar 2023

@draik nie, žarty si nerobím. Nie je každá právnička robiaca na HO 😉

saxana000
28. mar 2023

To potom budu zeny zaradom sediet doma nie 3 ale 5 rokov.existuje tu pandemicka rodicovska este stale..pre matky co pracovali a platili odvody pokial dieta neumiestni do zariadenia..toto by bolo velmi nestastne riesenie a ja dufam ze je to zly vtip..
Takych peknych platenych americkych 10 tyzdnov by som tu zaviedla nachvilu aby sa ludia trochu spametali ..len paprce natrcat sediet doma a nadavat ako da mame zle.

zuzu1986
28. mar 2023

@mogaa no môžu poberať max 10mesiacov,tam je všetko rozpísané

saxana000
28. mar 2023

@danielahamar pandemicka OCR zatial stale funguje.ale.len pre matky ktore pred materskou pracovali a pracovny pomer im stale trva

melanta
28. mar 2023

@lienka.7 ani v iných krajinách EU nie sú všetky ženy právničky na HO a majú platené príspevky do 3 či 6 mesiacov dieťaťa, niekde do roka. Potom v mnohých krajinách nič. A mimochodom ide o tie krajiny, ktorým mnohí Slováci závidia, že sa majú dobre. My sme veľmi sociálny štát, že platíme príspevky do 3 rokov dieťaťa. Aj to je dôvod, prečo sme tam, kde sme. Pretože namiesto do rozvoja dávame peniaze na dávky. Inde to robia opačne. A že žena je trestaná za to, že sa rozhodla mať dieťa? Ale štát predsa nie je zodpovedný za jej rozhodnutie a ani za to, že sa rozhodne mať dieťa niekto, kto na to nemá financie a čaká príspevky od štátu.

bublinka1426
28. mar 2023

@monika185243 pozabudlo lebo nas stat je jebnuty,.
lebo rozsiruje mesta dediny ale nerobi nic pre skoly skolky. ziadna kapacita hlavne ze kazdemu davajy Trvaly PObyt.
jebnuty stat

bublinka1426
28. mar 2023

@danielahamar pandemicky RP snad uz dufam ani neexistuje lebo vela darmozrazok ho aj zneuzilo.

bublinka1426
28. mar 2023

@aaadkaaa 👍

lienka.7
28. mar 2023

@melanta nemienim sa tu s tebou dohadovať, ok? To sa teraz môžeme začať baviť aj o iných skupinách, prečo sa im tolko a tolko plati... skratka, pokial pracujúcej zene nevezmu dieta do skolky, ma mat nejakú formu "kompenzacie" od statu. Len je zaujímavé, prečo kedysi, keď bolo deti x-krat viac, bolo miesta habadej, hm? Na každom sídlisku skolka...No len ich nebolo treba porozpredavat kamošom a pod., ze? Vtedy sa bubaciky mestam a obciam hodili, hm? Tak nech teraz zabezpečia miesta.

slavomira236
28. mar 2023

@monika185243 a davala ai minuly rok v maji vobec prihlasku? Ved pojdes do roboty a zaplatis skolku sukromnu alebo opatrovatelku

lienka.7
28. mar 2023

@melanta nech sa paci... jedna lastovička za vsetky👌 ci aj ty s rodinou nebodaj bývaš v skolke???

monika185243
autor
28. mar 2023

@slavomira236 prosím už neviem ako vám to vysvetliť. Pýtala som sa v úvodnom príspevku na to či viete niečo o tomto novom zákone nič viac nič menej. A teda aby som odpovedala na vašu otázku áno dávala som a syna nezobrali kvôli veku, písala som to už vyššie niekomu inému a na súkromnú škôlku a opatrovateľku aj keď sa zamestnám by nám nezostalo.
@saxana000 lenže rozdiel je v tom že v zahraničí tie matky majú dieťa aj kam dať...

monika185243
autor
28. mar 2023

@mogaa treba si prečítať návrh je tam písané max. 10 mesiacov

basska_b
28. mar 2023

@monika185243
Ja som o tom citala tu, na facebooku Pravne pre rodica. Je to len navrh... asi taky ten predvolebny... nezachytila som, z koho dielne.
Ja by som bola za predlzenie RD miesto RP. Lebo kedze skolky v priebehu roka niekedy neberu, alebo neberu uz majove a junove deti, tak mamina musi vykryt cas do septembra. Voda na mlyn sukromnym skolkam... Povedzme, ze RP by uz nedostavala, ale aspon by mohla zostat doma.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfb...

slavomira236
28. mar 2023

@monika185243 tak napriklad v uk su jasle kde sa plati ked som tam bola stali cca 800 eura a potom az skola od 5rokov

slavomira236
28. mar 2023

@basska_b ale ved je neplatena do 6rokov veku