Rodičovský príspevok, keď dieťa nevezmú do škôlky
Ahojte žienky, svokra my spomínala že niekde počula alebo čítala, nevie už kde...že keď vám nezoberú dieťa do škôlky po dovŕšení 3 rokov, ale až od nasledujúceho šk. roka, tak že chcú v parlamente uzákoniť aby žena dostala za tie mesiace čo je doma RP. Neviete niečo o tomto viac? Nikde na internete neviem o tom nič bližšie nájsť. Ďakujem
Je taký návrh, ale nieje ( ešte ) schválený. Je to katastrofa s tými školákmi. U nás neberú ani 3 ročných. Bodaj by, keď miest ale 30 a hlási sa 80 detí 😅👍 Ináč, daj si na IG právne pre rodiča, tam Dvončová natočila k tomu video.
@monika185243
Navrhol to Hlas-SD, definitívne sa o tom rozhodne v máji.
@darkswan v poriadku ja som sa len pýtala, pekný deň prajem 😀
@draik ďakujem 😀
@misinka0611 u nás sa kapacity škôlky navyšovali, dcéru zobrali od min.septembra, ale syna nie keďže ešte nemal 3 roky, tak dúfam že teraz ho už vezmú. Dá sa to video pozrieť aj niekde inde? pretože na IG nie som...
@monika185243 U nás veľmi zle, hlavne že sa stavia daľšia ulica a veľa mladých rodín 👍 Za súkromne škôlky iné palky pýtajú. To neviem, asi nie, je to nahrané čisto na IG, ale ma aj webovú stranku. Odporúčam sledovať, všetko pekne vysvetľuje.
@misinka0611 U nás taktiež strašne veľa pýtajú za súkromné. Ďakujem skúsim teda pozrieť 😀
@monika185243 ano, teraz o tom hovoria. Urcite s tým súhlasím. Preco ma byt pracujúca matka trestana za to, ze nie je miesto v skolke? Takto budu samosprávy viac motivované tlacit na stat, aby sa niečo konecne robilo. A nielen sa vyhovárat. Samozrejme toto platí len tie, ktoré sa majú kam vrátiť po skončení RP (teda tie, ktoré sú nezamestnané samozrejme nedostanu nic).
Ja viem o pandemickom RP, ale neviem ci sa nato vztahuje
@monika185243 no dúfam že to neschvália...to väčšiu hlúposť by ani schváliť nemohli, veď tu bude hneď 90% mamičiek s deťmi doma do 5rokov, nakoľko predškolská je už povinná.....
To potom budu zeny zaradom sediet doma nie 3 ale 5 rokov.existuje tu pandemicka rodicovska este stale..pre matky co pracovali a platili odvody pokial dieta neumiestni do zariadenia..toto by bolo velmi nestastne riesenie a ja dufam ze je to zly vtip..
Takych peknych platenych americkych 10 tyzdnov by som tu zaviedla nachvilu aby sa ludia trochu spametali ..len paprce natrcat sediet doma a nadavat ako da mame zle.
@danielahamar pandemicka OCR zatial stale funguje.ale.len pre matky ktore pred materskou pracovali a pracovny pomer im stale trva
@lienka.7 ani v iných krajinách EU nie sú všetky ženy právničky na HO a majú platené príspevky do 3 či 6 mesiacov dieťaťa, niekde do roka. Potom v mnohých krajinách nič. A mimochodom ide o tie krajiny, ktorým mnohí Slováci závidia, že sa majú dobre. My sme veľmi sociálny štát, že platíme príspevky do 3 rokov dieťaťa. Aj to je dôvod, prečo sme tam, kde sme. Pretože namiesto do rozvoja dávame peniaze na dávky. Inde to robia opačne. A že žena je trestaná za to, že sa rozhodla mať dieťa? Ale štát predsa nie je zodpovedný za jej rozhodnutie a ani za to, že sa rozhodne mať dieťa niekto, kto na to nemá financie a čaká príspevky od štátu.
@monika185243 pozabudlo lebo nas stat je jebnuty,.
lebo rozsiruje mesta dediny ale nerobi nic pre skoly skolky. ziadna kapacita hlavne ze kazdemu davajy Trvaly PObyt.
jebnuty stat
@danielahamar pandemicky RP snad uz dufam ani neexistuje lebo vela darmozrazok ho aj zneuzilo.
@aaadkaaa 👍
@melanta nemienim sa tu s tebou dohadovať, ok? To sa teraz môžeme začať baviť aj o iných skupinách, prečo sa im tolko a tolko plati... skratka, pokial pracujúcej zene nevezmu dieta do skolky, ma mat nejakú formu "kompenzacie" od statu. Len je zaujímavé, prečo kedysi, keď bolo deti x-krat viac, bolo miesta habadej, hm? Na každom sídlisku skolka...No len ich nebolo treba porozpredavat kamošom a pod., ze? Vtedy sa bubaciky mestam a obciam hodili, hm? Tak nech teraz zabezpečia miesta.
@monika185243 a davala ai minuly rok v maji vobec prihlasku? Ved pojdes do roboty a zaplatis skolku sukromnu alebo opatrovatelku
@slavomira236 prosím už neviem ako vám to vysvetliť. Pýtala som sa v úvodnom príspevku na to či viete niečo o tomto novom zákone nič viac nič menej. A teda aby som odpovedala na vašu otázku áno dávala som a syna nezobrali kvôli veku, písala som to už vyššie niekomu inému a na súkromnú škôlku a opatrovateľku aj keď sa zamestnám by nám nezostalo.
@saxana000 lenže rozdiel je v tom že v zahraničí tie matky majú dieťa aj kam dať...
@mogaa treba si prečítať návrh je tam písané max. 10 mesiacov
@monika185243
Ja som o tom citala tu, na facebooku Pravne pre rodica. Je to len navrh... asi taky ten predvolebny... nezachytila som, z koho dielne.
Ja by som bola za predlzenie RD miesto RP. Lebo kedze skolky v priebehu roka niekedy neberu, alebo neberu uz majove a junove deti, tak mamina musi vykryt cas do septembra. Voda na mlyn sukromnym skolkam... Povedzme, ze RP by uz nedostavala, ale aspon by mohla zostat doma.
@monika185243 tak napriklad v uk su jasle kde sa plati ked som tam bola stali cca 800 eura a potom az skola od 5rokov
@basska_b ale ved je neplatena do 6rokov veku

@monika185243 uz staci, ze sa este stale vyplaca pandemicka ocr…kazdy sme si tymto presli a museli sa zariadit🤷♀️