icon

Rodičovský príspevok v roku 2026 - prvýkrát nad 500 €!

modrykonik
Moderátor
11. dec 2025

Nové sumy sú už oficiálne potvrdené a od 1. januára 2026 si prilepšia všetci poberatelia rodičovského príspevku. Ide o každoročnú valorizáciu podľa rastu životného minima, no tentoraz je nárast výraznejší než po minulé roky.

Nové mesačné sumy od 1.1.2026:

👶 Vyšší rodičovský príspevok
(ten patrí rodičom, ktorí predtým poberali materské)
➡️ 500,10 € mesačne – prvýkrát ide suma nad 500 €

👶 Nižší rodičovský príspevok
(ak predtým materské nebolo)
➡️ 364,80 €

Pre viac detí:

👶👶 Dvojičky:
• vyšší: 625,10 €
• nižší: 456 €

👶👶👶 Trojičky:
• vyšší: 750,20 €
• nižší: 547,20 €

Zmena sa týka rodičov starajúcich sa o dieťa do 3 rokov, prípadne do 6 rokov, ak má dieťa dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav.

Ako to vnímate vy?

Je podľa vás takéto zvýšenie dostatočné?
Pomôže vám to reálne v rozpočte, alebo je to v dnešných cenách stále skôr symbolická úprava?

Rodičovský príspevok v roku 2026 - prvýkrát nad 500 €!
amdornik
12. dec 2025
@anonym_387b0f

@anonym_ca16b3 ano sme stedtry dokonca Rakusko ktore ma ozaj inde socialne davky, tak ma porovnatelne, preto mnohym mamickam ani nedorovnavaju Rodicak...
ale porozvnavat stat ktory je na tom ekonomicky lepsie nez je Slovensko, je otazne,. a vobec, my si mozeme toto cele s nasou statnou pokladnickou dovolit? to je otazka, ved ked nechapu niektore ze statny dlh len narasta, tak dobre. a ked si myslia ze tehoptenskym zvysia porodnost, tak su velmi na omyle :D to su uplne zbytpcne vyhodene peniaze.

@anonym_387b0f zvýšia. ale pôrodnosť len istej vrstvy obyvateľstva. tej neprosperujúcej pre štát.

amdornik
12. dec 2025
@oblecenie99

@amdornik Pracovala som a pracujem pri oboch deťoch, v momente, ako som nastúpila na rodičovskú, teda ako mi skončila materská, najprv na Home Office, ktorý mi umožnený sice bol, a bol dobrý len na to, že som mohla pracovať celú noc. Doslova. Lebo kto ma tak malé dieťa a zodpovednú prácu, tak vie, že tu prácu nebude môcť popri dieťati robiť, aj keď sa postaví na mihalnice. Počas tehotenstva som nebola na PN, robila som doslova do pôrodu. Ešte aj v pôrodnici som dvíhala mobil kvôli pracovným telefonátom. Sú profesie, kedy nemôžeš povedať odišla som a prídem.

Keďže popri malom dieťati neurobíš toľko práce, samozrejme som robila za menej. Takže po roku a pol od pôrodu islo prvé do jasiel na celý deň a ja som išla spať do kancelárie na plny úväzok. Vyzera to tak, že postup bude rovnaký aj pri druhom dieťati. Rodicak akurát vykryl náklady na celodennú starostlivosť a stravu v jasliach. Doslova. Zostala moja a mužova výplata. Pred cca 4 rokmi. Čiže podmienky su stále také. Neviem, prečo by som mala byť o nejakú časť rodicaku ukratena len preto, lebo som nebola doma tri roky, ale nosila som domov peniaze, a zároveň prispievala do spoločného systému. A vôbec sa necítim byť na jednej karte s notorickymi využívačmi systému (viď. osadníci a ľudia, ktorí nikdy nerobili ani nebudú, alebo ženy na účelových rodicakoch).
Hej, tehotenské sa vyplácajú hala bala, na druhej strane... a? Viete, že ja to už aj kašlem? Ja ako pracujúci človek si nezaslúžim tiež niečo od systému? Ja mám len robiť, odvádzať dane, prispievať a utrieť si hubu, veď robím? A keď sa nepáči, tak choď inde a zarob si viac? Mám byť potrestaná nižším rodicakom, lebo som nútená kvôli okolnostiam (to je jedno preco, či financie, druh práce atď.) vrátiť sa do práce od malého dieťaťa? Robila som a robím málo na to aby mi tiež niečo kvaplo z toho?

@oblecenie99 tak ešte raz: tehotenstvo nie je choroba. nepochopila som podstatu tejto dávky. a naďalej nechápem podstatu poberania RP v prípade, ak pracujú obaja rodičia dieťaťa. už keď pomoc mladým rodinám, opäť by som to pretavila do vyššieho daňového bonusu namiesto RP. ten výrazne znížiť a skrátiť a pretaviť to do DB, aby práve pracujúca vrstva mala motiváciu to dieťa "porodiť" a vychovať. RP vo výške 500 či 400 eur podporujeme opäť tých, ktorí nie sú pre náš štát prospešní (ak to vezmem v globále).

mircalla
12. dec 2025
@amdornik

@oblecenie99 tak ešte raz: tehotenstvo nie je choroba. nepochopila som podstatu tejto dávky. a naďalej nechápem podstatu poberania RP v prípade, ak pracujú obaja rodičia dieťaťa. už keď pomoc mladým rodinám, opäť by som to pretavila do vyššieho daňového bonusu namiesto RP. ten výrazne znížiť a skrátiť a pretaviť to do DB, aby práve pracujúca vrstva mala motiváciu to dieťa "porodiť" a vychovať. RP vo výške 500 či 400 eur podporujeme opäť tých, ktorí nie sú pre náš štát prospešní (ak to vezmem v globále).

@amdornik suhlas

anonym_ca16b3
12. dec 2025
@anonym_387b0f

@anonym_ca16b3 ano sme stedtry dokonca Rakusko ktore ma ozaj inde socialne davky, tak ma porovnatelne, preto mnohym mamickam ani nedorovnavaju Rodicak...
ale porozvnavat stat ktory je na tom ekonomicky lepsie nez je Slovensko, je otazne,. a vobec, my si mozeme toto cele s nasou statnou pokladnickou dovolit? to je otazka, ved ked nechapu niektore ze statny dlh len narasta, tak dobre. a ked si myslia ze tehoptenskym zvysia porodnost, tak su velmi na omyle :D to su uplne zbytpcne vyhodene peniaze.

@anonym_387b0f ja som naozaj vďačná za tento benefit. Súhlasím že ním pôrodnosť nejak extra nezvyšujeme ale na druhú stranu keby teraz dáme rodičák do 2r bez dostatočne dobre vybudovaných podmienok tak riadne zhoršíme situáciu rodín na slovensku. Čiže nesúhlasím s tými, ktoré ho chcú zrušiť. Tehotenské to áno, to je podla mňa blbosť.

jana_eyre_2
12. dec 2025
@mircalla

@jana_eyre_2 Tiez som si vsimla, ze MK je Smer pozitiv....Tusim to tu zabalim uplne

@mircalla áno je to tak.. ktovie kam by viedlo, keby si niekto preklepol túto s.r.o. keďže napriklad jeden konatel figuruje v naozaj dlhom zozname firiem na obchodnom registri.. ani by som sa necudovala keby to bol niekto blízko smeru a preto je to tu tak pozitívne ladené k dnešnej koalícii..

ja zatiaľ čakám či ma zablokuju.. ale keďže už mi ani fotky nejde nahrávať na túto stránku (skúšala som pozerať nastavenia a stále som nedošla na to prečo to tak je, tak si to vysvetľujem tým že asi im prekážali moje príspevky, ktoré mi viaceré vymazali) tak myslím, že to nebude mať dlhé trvanie a tiež tu už moc nepobudnem..

mircalla
12. dec 2025
@jana_eyre_2

@mircalla áno je to tak.. ktovie kam by viedlo, keby si niekto preklepol túto s.r.o. keďže napriklad jeden konatel figuruje v naozaj dlhom zozname firiem na obchodnom registri.. ani by som sa necudovala keby to bol niekto blízko smeru a preto je to tu tak pozitívne ladené k dnešnej koalícii..

ja zatiaľ čakám či ma zablokuju.. ale keďže už mi ani fotky nejde nahrávať na túto stránku (skúšala som pozerať nastavenia a stále som nedošla na to prečo to tak je, tak si to vysvetľujem tým že asi im prekážali moje príspevky, ktoré mi viaceré vymazali) tak myslím, že to nebude mať dlhé trvanie a tiež tu už moc nepobudnem..

@jana_eyre_2 Hej klasicka smeracka zberba, cenzura k tomu ako bonus. Ako za sociku
Fuj, hnus. Uz som si to vsimla davnejsie.

sara07
12. dec 2025
@amdornik

@amdornik lenže to by museli fungovat jasle alebo škôlky, nemáš často kam dat to dieta, niekde su aj sukromne plné
ano kludne skratit rp a dat lepši danovy bonus ale potom aj toto doriešit, len na to nie su samozrejme prachy +

amdornik
12. dec 2025
@sara07

@amdornik lenže to by museli fungovat jasle alebo škôlky, nemáš často kam dat to dieta, niekde su aj sukromne plné
ano kludne skratit rp a dat lepši danovy bonus ale potom aj toto doriešit, len na to nie su samozrejme prachy +

@sara07 na toto nie sú ani odborníci, ktorí vedia predpokladať, pripraviť plán, jeho financovanie, atď. vláda je banda hlupákov, mnohí bez poriadneho vzdelania či skúseností (viď "minister športu" napríklad). ak robí hlavu ministerstva človek, čo hovno vie o problematike, takto to potom vyzerá v štáte. ako v kocúrkove. celé zle.

Modrý koník
12. dec 2025
@jana_eyre_2

@jana_eyre_2 Ahoj, skúsime jasne a zrozumiteľne: Modrý koník nie je a nikdy nebol napojený na žiadnu politickú stranu, žiadnu koalíciu ani opozíciu.
Nepracujeme pre žiadnych politikov. Sme komerčná spoločnosť a náš jediný cieľ je udržiavať fungujúcu komunitu a férové diskusie.

Moderovanie na Koníku súvisí výlučne s dodržiavaním pravidiel – nie s politickým názorom používateľov. Ak niečo mažeme, je to vždy z dôvodu uvedeného v pravidlách, nie preto, že niekto kritizuje aktuálnu vládu či kohokoľvek iného.

Ak máš otázky ohľadom systému pravidiel, môžeš sa nás priamo opýtať tu: https://www.modrykonik.sk/faq/ahoj-vita-ta-odkazovac-modreho-konika/

Problém s nahrávaním fotiek je technický, absolútne nijako nesúvisí s tvojimi príspevkami. Radi ti pomôžeme, stačí nám napísať sem: https://www.modrykonik.sk/faq/modry-konik-nefunguje-tak-ako-by-mal-co-robit/

Neblokujeme používateľov za názor. Jediné, čo vyžadujeme, je dodržiavanie pravidiel.

Tím Modrého koníka

jana_eyre_2
Autor odpoveď zmazal
Modrý koník
12. dec 2025
@mircalla

@jana_eyre_2 Hej klasicka smeracka zberba, cenzura k tomu ako bonus. Ako za sociku
Fuj, hnus. Uz som si to vsimla davnejsie.

@mircalla Ahoj, to, čo píšeš, nie je pravda. Modrý koník nie je napojený na žiadnu politickú stranu a moderovanie nesúvisí s tým, aký má kto názor. Riadi sa výlučne pravidlami komunity. Ak máš pochybnosti, kľudne sa nám ozvi do správy: https://www.modrykonik.sk/faq/ahoj-vita-ta-odkazovac-modreho-konika/

Alebo sa môžeme po dohode pokojne stretnúť aj osobne. Vysvetlíme ti všetko úplne otvorene - nemáme čo skrývať. 🙂

Tím Modrého koníka

mircalla
12. dec 2025

Napojeny je jedna vec, sympatizant vec druha. Som o tom na 100% presvedcena. Nebudem sa o tom dalej bavit. Je to Vasa vizitka

Modrý koník
12. dec 2025
@jana_eyre_2

@jana_eyre_2
Ahoj, reagujeme na tvoj komentár, ktorý si odstránila, pretože je potrebné z našej strany uviesť veci na správnu mieru.

Ďakujeme, že si to napísala otvorene. Preverili sme tvoje príspevky (z januára 2025) a je pravda, že nemali byť odstránené. Neporušovali pravidlá a ich vymazanie bolo nesprávnym vyhodnotením zo strany admina.

Chceme sa ti za to oficiálne ospravedlniť.

Úplne chápeme, že práve takéto situácie vedia vytvoriť pocit zaujatosti alebo nespravodlivosti. Teraz už aj my vidíme, odkiaľ tvoje pocity pramenia. Je fér to priznať.
Pre doplnenie: administrátor, ktorý to v tom období riešil, už u nás nepôsobí.

Ak sa ti ešte niekedy stane, že ti odstránenie príspevku nebude dávať zmysel, pokojne nám napíš priamo cez FAQ, nepíš to do komentárov v diskusii. Pozrieme sa na to a vysvetlíme si to tak, aby bolo všetko jasné.

Tím Modrého koníka

jana_eyre_2
12. dec 2025

vau, tak za túto sebareflexiu ďakujem.. prekvapili ste ma..

amdornik
12. dec 2025

no neviem.... s týmto " moderovanie nesúvisí s tým, aký má kto názor. " si dovolím nesúhlasiť. vídam v diskusiách mnohokrát neobjektívny prístup (napríklad pri mazaní príspevkov). teraz mi odpíšete: je potrebné to nahlásiť. nuž, aj ja som skúšala nahlasovať, bolo to vždy bez účinku. aj o týždeň, keď som to náhodou pozrela, žiadna náprava nenastala. ja si myslím, že diskusie spravujú len bežní ľudia, ktorí (mnohí) posudzujú diskusie subjektívne.

Modrý koník
12. dec 2025
@amdornik

no neviem.... s týmto " moderovanie nesúvisí s tým, aký má kto názor. " si dovolím nesúhlasiť. vídam v diskusiách mnohokrát neobjektívny prístup (napríklad pri mazaní príspevkov). teraz mi odpíšete: je potrebné to nahlásiť. nuž, aj ja som skúšala nahlasovať, bolo to vždy bez účinku. aj o týždeň, keď som to náhodou pozrela, žiadna náprava nenastala. ja si myslím, že diskusie spravujú len bežní ľudia, ktorí (mnohí) posudzujú diskusie subjektívne.

@amdornik Ďakujeme za tvoj subjektívny názor. 🙂

amdornik
Autor odpoveď zmazal
mircalla
12. dec 2025
@amdornik
Odpoveď bola zmazaná

@amdornik Tento exemplar pravidelne chodi provokovat
vlado19822

Stale tu ma profil

amdornik
Autor odpoveď zmazal
sara07
12. dec 2025
@amdornik
Odpoveď bola zmazaná

@amdornik tiež som si tohto všimla
tiež nahlasim a nič sa nedeje , podobne ako ty to tiež vnimam

amdornik
Odpoveď bola odstránená
Modrý koník
12. dec 2025

Ahojte, prosím, ak máte akékoľvek otázky, ktoré nesúvisia s pôvodným príspevkom, adresujte nám ich priamo cez FAQ: https://www.modrykonik.sk/faq/ahoj-vita-ta-odkazovac-modreho-konika/

oblecenie99
12. dec 2025
@amdornik

@amdornik Nie, nie je choroba. Tiež som nepochopila podstatu tejto dávky, ale som ju bez hanby a už aj cynicky zhrabla. Rovnako, ako nechápem podstatu iných dávok. Či 13. teho dôchodku.
Ak by som nemala rodičovský príspevok, neviem, z čoho by som zaplatila jasle. A to nebolo ani súkromné, aj mestské stali takú peknú sumu. Bola som rada, že mi dieťa niekam zoberú, aj to už pomaly cez známosti, lebo vtedy neboli miesta. Práve buchla Ukrajina a v Košiciach bol reálny problém umiestniť dieťa do predškolského zariadenia (to nie proti UA ľudom píšem, len že objektívne bolo naraz veľa detí).
Ja som ten príspevok minula na dieťa, a zatiaľ bola v práci (a na ten príspevok tiež robila). Ak by som to mala zaplatiť len zo svojej výplaty, tak to môžem rovno sa na prácu vykašľať a byť doma. Čo som si ale nemohla dovoliť. Ani finančne (aj keď by sa dalo, netvrdím, že by sme umierali hladom), ale najmä kvôli práci, ktorú som nemohla nechať tak na tri roky. Alebo robiť na čierno a na ruku, to by už bolo super...
Pokiaľ sa budú rozdávať priehrštím peniaze ľuďom, ktorí prežijú celý život tak, že nikdy do práce nevstávali a decká im vychivava ulica alebo štát v domovoch, pokiaľ neklepneme po prstoch tým, ktorí zamestnávajú ľudí na čierno a na rôzne dohody, tak sa nikdy, naozaj nikdy nepostavíme za novelu v zmysle "táto pracuje, nemá nárok". Najprv nech pekne krásne začneme u iných.

Mne je to jedno v akej forme to upravia a zmenia, kľudne aj ten daňový bonus. Máme na to celkom slušnú armádu ľudí, ktorých zivime, tak nech to vymyslia (ale to by sme tam mali mať odborníkov, však ano..). Ale v súčasnosti na to nemáme vytvorené podmienky, aby pracujúca matka s batolatom si mohla dovoliť nedostať rodicak len preto, lebo pracuje ona a aj otec dieťaťa.

amdornik
12. dec 2025
@oblecenie99

@amdornik Nie, nie je choroba. Tiež som nepochopila podstatu tejto dávky, ale som ju bez hanby a už aj cynicky zhrabla. Rovnako, ako nechápem podstatu iných dávok. Či 13. teho dôchodku.
Ak by som nemala rodičovský príspevok, neviem, z čoho by som zaplatila jasle. A to nebolo ani súkromné, aj mestské stali takú peknú sumu. Bola som rada, že mi dieťa niekam zoberú, aj to už pomaly cez známosti, lebo vtedy neboli miesta. Práve buchla Ukrajina a v Košiciach bol reálny problém umiestniť dieťa do predškolského zariadenia (to nie proti UA ľudom píšem, len že objektívne bolo naraz veľa detí).
Ja som ten príspevok minula na dieťa, a zatiaľ bola v práci (a na ten príspevok tiež robila). Ak by som to mala zaplatiť len zo svojej výplaty, tak to môžem rovno sa na prácu vykašľať a byť doma. Čo som si ale nemohla dovoliť. Ani finančne (aj keď by sa dalo, netvrdím, že by sme umierali hladom), ale najmä kvôli práci, ktorú som nemohla nechať tak na tri roky. Alebo robiť na čierno a na ruku, to by už bolo super...
Pokiaľ sa budú rozdávať priehrštím peniaze ľuďom, ktorí prežijú celý život tak, že nikdy do práce nevstávali a decká im vychivava ulica alebo štát v domovoch, pokiaľ neklepneme po prstoch tým, ktorí zamestnávajú ľudí na čierno a na rôzne dohody, tak sa nikdy, naozaj nikdy nepostavíme za novelu v zmysle "táto pracuje, nemá nárok". Najprv nech pekne krásne začneme u iných.

Mne je to jedno v akej forme to upravia a zmenia, kľudne aj ten daňový bonus. Máme na to celkom slušnú armádu ľudí, ktorých zivime, tak nech to vymyslia (ale to by sme tam mali mať odborníkov, však ano..). Ale v súčasnosti na to nemáme vytvorené podmienky, aby pracujúca matka s batolatom si mohla dovoliť nedostať rodicak len preto, lebo pracuje ona a aj otec dieťaťa.

@oblecenie99 určite by sa dal nájsť nejaký systém. pokojne aj keby to odstupňovali na 20 rôznych výšok RP a skupín poberateľov RP. všetko sa dá. ale ako píšeš, na toto treba odborníkov a poriadne dáta. v tejto republike ale nikoho nič nezaujíma, len vlastné vačky a sprostota obyvateľstva, ktoré sa pomaly klania vládnym činiteľom.

anonym_cd03fe
12. dec 2025

Podľa mňa dnešné mamičky sa majú dobre na RD a 500 eur je pekná suma. Ja som mala pri prvom dieťati 156 eur a pri druhom 220 eur a rodinné bolo cca 20 eur. Teraz to pekne zvýšili a ešte aj tehotenský príspevok dávajú. Voľakedy nič také nebolo a ženy robili až do pôrodu. Nie ako teraz žena si ocika 2 čiarky a hneď sa dá na PN a pri tom tehotenstvo neni žiadna choroba.
Neviem prečo ale ženy si nič nevážia veď pomaly majú minimálnu mzdu a to sú doma s dieťaťom, niektoré ste strašne nenazrane s prepáčením. Skôr mali by podporiť pracujúcich rodičov, zvýšiť platy a daňový bonus na deti a tak motivovať ľudí do práce.

sara07
12. dec 2025
@anonym_cd03fe

Podľa mňa dnešné mamičky sa majú dobre na RD a 500 eur je pekná suma. Ja som mala pri prvom dieťati 156 eur a pri druhom 220 eur a rodinné bolo cca 20 eur. Teraz to pekne zvýšili a ešte aj tehotenský príspevok dávajú. Voľakedy nič také nebolo a ženy robili až do pôrodu. Nie ako teraz žena si ocika 2 čiarky a hneď sa dá na PN a pri tom tehotenstvo neni žiadna choroba.
Neviem prečo ale ženy si nič nevážia veď pomaly majú minimálnu mzdu a to sú doma s dieťaťom, niektoré ste strašne nenazrane s prepáčením. Skôr mali by podporiť pracujúcich rodičov, zvýšiť platy a daňový bonus na deti a tak motivovať ľudí do práce.

@anonym_cd03fe prečo kydaš na mamičky a sa tu do nich obuvaš
oni o tom nerozhodli, neschvalili to, su maximalne prijemkyne a čo by si to nevbrali však to cez dane odvody, poplatky dph žial vratia ...
nie je tak náhodou problém vo vláde , politikoch čo schvaluju ??

iwesska
12. dec 2025

Vsak to je krasny peniaz,kolko dochodcov nema taky ani min.dochodok. A ked k tomu prirataju este moznost pracovat,kks,tak komu je lepsie?

sara07
12. dec 2025
@iwesska

Vsak to je krasny peniaz,kolko dochodcov nema taky ani min.dochodok. A ked k tomu prirataju este moznost pracovat,kks,tak komu je lepsie?

@iwesska lenže dôchodca má uplne iné náklady a povinosti ako matka s dietatom , 98% tých matiek bud je v podnajme alebo platí hypoteku
a keby mali čakať tak neporodia nikdy
a ked si zroluješ vyššie aj ked pracuju tak škôlku nemáš zdarma , a ani štátne nie sú zdarma - poplatky sú rôzne ale niekde su fakt dost vysoké už + treba dopravu nie každy ma dostupn škôlku jasle za rohom

dominikamacakova
13. dec 2025
@anonym_387b0f

@dominikamacakova tak to si nemyslim, co chodis nakupovat do Dubaja? nejak zeny zabudate ze sa zbytocne vyhadzuje aj na tehotenskom, to je vam tak malo? vas musia strasne svrbiet dlane. a hlavne sa bavime o takych co riadne ani nemaju odrobene, platili minimalky, preco by taka mala mat rovnaky rodicak ako niekto kto ma 1500 eurovy plat? vies ked uz sa o tom bavime, ak MD je odrazom tvojho platu, preco to tak nie je pri RD?

@anonym_387b0f závidíš rodičáky? To je už trochu dno... 😏

lenka.25
13. dec 2025

500€ a domasedkám sa este nepáči 🤮. 500€ na batoľa neminieš, pokial nema v hube gucci cumeľ . Je to príspevok , nie zaopatriť celu rodinu aj s babkou a dedkom ! Ja by som ho znížila na 350€ max .