icon

Výhody krátkej materskej dovolenky

asasasa
20. feb 2012

Chcela by som poukazat na niektore vyhody kratkej materskej dovolenky, ktore som si vsimla pri pozorovani dlzky materskej dovolenky v zahranici. Mam kamaratky zijuce v zahranici, kde je bezna 3 mesacna dovolenka, ktora na SK pomery znie velmi negativne ale po blizsom pozorovani sme zistili ze z toho vyplyvaju mnohe vyhody: 1. zena nestrati ekonomicku nezavislost 2. zena nestrati socialny kontakt 3. zena sa nestava zavislou na muzovej pritomnosti a nevyzaduje jeho neustalu pozornost po navrate domov 4. partnersky zivot sa meni len minimalne, nedochadza ku vyraznemu zameraniu sa len na dieta a jeho potreby 5. dieta je samostatnejsie, kedze od malicka je zvyknute na pritomnost cudzich ludi. To je len niekolko vyhod ktore prinasa kratka materska, medzi nevyhody patri skratena doba dojcenia a mensi cas straveny s dietatom. Aky je teda idealne dlhy cas byt na materskej dovolenke?

andreah25
20. feb 2012

@hoogy To všetko beriem, no ja som z dediny. Chodila som s malým na plávanie - urobili sme dva kurzy a museli sme skončiť - dôvody nebudem rozvíjať. A krúžky pre dieťa? Jediné, čo som si v našom okolí zistila, je materské centrum v meste, no bola som tam raz a povedala som si, že nikdy viac, pretože celé to bolo len o tom, ktoré dieťa je ako oblečené, ktoré dieťa čo má na jedenie a prečo mu už dávam toto alebo hento, prečo taký kočík a nie iný, prečo bývame na dedine, keď v meste je oveľa lepšie, ako to že je malý taký veľký . . . . - no skrátka, s malým som zažila to isté, čo som kedysi zažívala ja ako malá, keď sme prišli zo školy z dediny, do školy do mesta a viditeľne dalo okolie najavo, že tam nepatrím - takže ďakujem, neprosím a cestovať s malým hromadu kilometrov do ďalšieho mesta nie je myslím práve to najlepšie pre dieťa. To nie je tom, že nechcem rozvíjať svoj život alebo svoje dieťa, práve naopak, robím to najlepšie ako viem, no tvrdím, že to, že má žena dieťa, neznamená, že život ženy sa tým skončil a jej potreby nie sú dôležité, len toľko . . . .

hoogy
20. feb 2012

@andreah25 ja sa s tebou nechcem hadat alebo ti hovorit ze si to spravila zle 😉 je to narocnejsie ked nemas auto a si na dedine to je pravda a moznosti je malo. to by ubijalo asi aj mna. a viem co myslim s tym materskym centrom nikdy som do ziadneho nevkrocila z rovnakeho dovodu ako ty. hovorim kazda sme ina. ty sa potrebujes realizovat v praci a pre mna je ta moja realizacia zase v malom. 😉

ma.senka
20. feb 2012

@mima595 ja sa tu tiez zabavam na tych reakciach na uvodny prispevok - nazvala si to presne - pichanie do osieho hniezda.... 😀 😀

lucinocka
20. feb 2012

u nas je materska rok, jasle tu niesu, skolka je od troch rokov, svokra je stara a je mi tazko jej zverit aj psa nie to zive dieta..a cudzim ludom ho dat, by mi trhalo srdce..preto sme s manzelom rozbehli radsej svoj biznis, kde nebudem viazana na niekoho na fixny pracovny cas a nejak to budem musiet vsetko poskladat aby bolo dobre a aby nikto a nic nebol ukrateny..ale su to zbytocne stresy, takze ja nesuhlasim, ze kratka materska ma svoje vyhody :-/

usiko
20. feb 2012

Hej,ten nazor som mala ja ja.kym som nemala dieta...dokonca este v prvom roku zivota dcerky som chodila do prace na par hodin, vzdy stvrtok popoludni a kazdu druhu sobotu na cely den.....mala bola u svokry alebo s mojou mamou.....a....lutujem to.......dieta malo len 6 tyzdnov a uz som sa trepala do prace, aby som zarobila, aby som 'neosprostela' a podobne,,,,,,a teraz? od septembra nepracujem, som doma s nou a je to super.....nemame penize, takze par hodin budem musiet robit,ale DOMA a s malou bude niekto U NAS DOMA...nebudem chodit prec......a dufam, ze do jej 3 rokov nebudem musiet ist do prace.....pretoze cas straveny s nu mi NIKTO NIKDY nevrati.......a ja ho uz nechcem premrhat,......zvlastne, akosa nazory zien pod tlakom okolnosti zmenia🙂
svokra je byvala sestra v jasliach a ked vidim ake ma nazory na vychovu,, ako malu nutila jest /kym sme jej to neozrejmili/ ,minule,ked sme robili muzovu 40-ku, tak bola s malou doma a vysvitlo, ze jej dala na veceru jedloz tvarohu a to nevedela, ci mala nebude matreakciu lebo tvaroh este ani nevidela....samozrejme ze alex to nezjedla,este aj mlieko odmietla a tak vysvitlo,ze isla UPLNE hladna spat, len preto,ze svokra je najmudrejsia /sak vie, ne? robila v jaskliach/ a nepyta sa, robi si s nasim dietatom,co chce.................tak mam dost a moja dovera v jasle je viete kde......tie deti nevedia rozpravat, takze v jasliach verim ze im kadejako mozu ublizovat, lebo vedia ze to deticky nikomu nepovedaia.......nevravim, ze je to vsade tak, ale mne staci,co svokra vyvadza....ja som stastna ze mozem byt doma s malou a je mo jedno,ze osprostiem, ako niekto nazyva.......proste je to super...

andrejka1974
20. feb 2012

ja som doma uz 18 a pol roka a nelutujem staram sa o deti a stale sa budem mam doma 4 deti a onedlho budem mat piate

dada1212
20. feb 2012

ja v podstate súhlasím zo zakladateľkou, skoro všade je kratšia materská respektíve rodičovská a nevyzerá, žeby tie deti boli v niečom lepšie alebo horšie ako tie, s ktorými je mama doma 3 roky alebo až 6 rokov.
a vy maminy čo ste alebo plánujete byť 3 roky, ked je možnosť a dá sa vám, tak to využite.
ale aj tak si myslím, že je dosť matiek, ktorým až tak byť tie 3 roky nevyhovuje, ale ako keby bol u nás na slovensku taký postoj, že ak nebude s dieťaťom doma aspoň 3 roky, tak je zlá matka a z dieťaťa vyrastie nejaký deviant alebo čo.
a tak radšej ostanú doma,trápia sa, pritom by bolo lepšie, keby išli do práce.lebo nie je dôležité až tak koľko času matka s dieťaťom strávi, ale ako ten čas strávi. niekedy môže byť nejaká hodinka-dve, kedy sa spokojná matka plnohodnotne dieťaťu venuje pre dieťa viac ako byť celý deň doma s matkou, ktorú už taký život nebaví a svoje pocity prenáša aj na dieťa.

dada1212
20. feb 2012

@usiko neberiem ti tvoj názor, ale to potom nedaj svoje dieťa ani do škôlky ani do školy, lebo ver že ked stretneš väčšinu učiteliek na dôchodku a spoznáš ich postoje k výchove detí, tak sa máš tiež čoho obávať...
ako fakt, kedysi bola iná doba, iné názory na výchovu,ale doba sa zmenila a všade kde sa pracuje s deťmi sa s nimi pracuje inak ako pred nejakými 10-20 rokmi a už väčšinou robia tú prácu len ľudia, čo majú moderné postoje, lebo s tými postojmi ako bolo kedy by to robiť nemohli

usiko
20. feb 2012

@dada1212 ved hej,ja viem.....aleked ona je este taka malicka.a bezbranna......dam ju doskolky...ked bude cas, samozrejme,ale to uz bude vediet povedat svoj nazor a da sa aspon trochu kontrolovat,co sa tam deje.....

libka1
20. feb 2012

@dada1212 ale ved to je len vyhoda na slovensku, nikto predsa nepovedal ze na materskej niekto musi byt 3 roky, ale MOZE, co je podla mna len a len vyhoda lebo kazdy si vyberie to co mu vyhovuje, pokial tam kde je materska 4 mesiace moc velky vyber nemas 😒

mima595
20. feb 2012

ja by som to rozdelila takto:
1 byť s dietatom doma do 1. roka...povinné
2. byťs dietatom doma do 2. roka...potrebné
3. byť s dieťaťom doma do 3. roka...odmena pre mamu, za tie prve 2.tvrdo odpracovane roky....

totižto od tych 2. rokov su aj deti, ktore aj zvladnu skolku, ale na druhej strane, už je s nimi uplne iny level byt doma...vacsina nema plienky, da sa do tasky flaska s cajom a v lete sa može cely den travit s nim vonku, aj sa samo zabavi, aj sa da spolu s nim spravit kopec prac, aj na ihrisku si už mamička posedi....

mam kamosku, co sme boli spolu na 1.materskej, teraz už pracuje...a ked sme boli minule na kave..tak vravi "hm, vy už budete mat 2 roky..nic ti tak nezavidim, ako ked v maji budes s nim na ihrisku, opalovat sa na lavicke a ja budem sediet v klimatizovanej miestnosti"

anjelicek26
20. feb 2012

@libka1 - napr. v nemecku je materska tiez tri roky ako taka, platena je ale iba rok. Toto si moze rozdelit na dva roky (to som urobila ja) a dostavas dva roky (jasne polovicu penazi). A aj potom mozes ostat doma, odvody stat plati nadalej, ale uz proste bez penazi. Ale nikto ta nenuti ist do prace po par mesiacoch.

Ja idem do prace v juni, maly bude mat dva roky, pri Saske som bola doma kustik dlhsie, ale tak dva roky mi prijdu ideal, potom je dieta uz komunikativne, odplienovane, vie sa najest, napit, spi uz pomenej, nic, co by opatrovatelka nezvladla (jasle nezvazujem z milionu dovodov). Doma mi sibe, stale si hladam nejaku zabavku, hackujem, peciem, sukne robim, no v zivote by som o sebe nepovedala, ze raz sa k tomuto dostanem 🤐 Do prace sa tesim, este to mam moznost odsunut do oktobra, aj ked ma chcu uz v juni, uvidim.

winipega
20. feb 2012

@dada1212 ja si nemyslim ze z dietata ktore nie je 3roky doma s matkou vyrastie deviant 😨 Ani ja som nebola s mamou doma 3 roky a nie som deviant.Len si myslim ze pokial nedas take male dieta do sukromnych jasli kde mas moznost cely cas cez webku pozerat co s nim robia tak nemas istotu a nikdy sa nedozvies ci zrovna v tych jasliach a tvojmu dietatu niekto nejak neublizuje 🤐 Ja dufam ze ta éra už skončila ale ako som písala v svojom predošlom príspevku tak aj moje 5ročné dieťa odmietla učitelka pustiť na wcko a nechala ju doslova dočúrať a musela byť hodinu vonku v novembri ked uz mrzlo 😠 Apropo toto mi hovorila aj kamoška ktorej švagrina dala do súkr.škôlky malú 2r.dcéru a tiež ked po nu prišla tak ju našla dočúranú...Takže istotu nemáš nikde...A ja chcem svoje deti chrániť a starať sa o ne dokial to len bude možné 😉 Ber to tak že to je len môj názor 😉

libka1
20. feb 2012

@anjelicek26 ale aj tak je moznost vyberu a kazdy si zvazi co mu vyhovuje, ci tie peniaze potrebuje alebo ostane radsej s dietatom... ja robim v belgickej firme a tam je materska ak sa dobre pamatam 3 mesiace, ja som bola s dcerkou 6 mesiacov lebo bola vtedy taka situacia ze som do prace musela, nastastie len na polovicny uvazok a varovali mi svokor a moja mama, takze ludia co mali moju plnu doveru... ale teraz pri druhom dietati som sa rozhodla ostat 2-3 roky podla potreby a ako to budem citit ze je pre nas najlepsie a teda kukali na mna dost divno, teda belgicania, nie slovaci 😀 kolega co ma zastupuje mi pisal ze bol v BE a ze im to stale s tou mojou materskou nejde do hlavy a furt sa ho na to pytaju 😀 nuz, iny kraj iny mrav 😀

kukucg
20. feb 2012

@asasasa Tie vyhody co si napisala ze to ma su dost diskutabilne a je to aj individualne, dotknem sa len poslednej, dieta sa rohodne nestava samostatnejsim ak je od malicka zvyknute na pritomnost cuzdich, skor naopak, dieta sa stava ovela samostatnejsie ak ma kvalitne citove vazby hlavne na matku, a pre kvalitu tejto vazby je dolezite aby dieta v rannom detstve malo matku co najviac pri sebe, okrem ineho samozrejme. Toto je investicia do vztahu s dietatom, do jeho osobnosti, ktora sa v tomto kritickom obdobi formuje a je podla mna ovela dolezitejsia ako ekonomicka nezavislost ci dalsie veci co spominas.

dada1212
20. feb 2012

@libka1 samozrejme, že povinné to nie je a je fajn, že sa mama môže rozhodnúť.
len sa mi nepáči akurát to, že panuje v spoločnosti mýtus a veľa ľudí považuje okamžite takú matku za najhoršiu a že tým veľmi ublíži svojmu dieťaťu. a potom sa u takých mám len prehlbujú výčitky a trápia sa tým, že chodia do roboty a nie sú doma.
pritom možno majú svoje dieťa radšej a dávajú mu viac lásky aj ako niektoré, čo sú doma s dieťaťom celý život.

libka1
20. feb 2012

@dada1212 ja myslim ze rozumny clovek to pochopi a blbci nas nezaujimaju, no nie? 😀 presla som si tym a vyslovene nejake predsudky zo strany inych som nezazila, aspon priamo do oci zeby mi niekto nieco povedal urcite nie 😉

mima595
20. feb 2012

@dada1212 - rozumná žena toto nepovie..možno si pomysli 😉 , ale necha si to pre seba...vieš, všetko sa dá podať roznymi sposobmi...a kazda si žije svoj život......

len ja si napr. neviem predstavit, ako by som stihala...alebo ako to budem stihat buduci rok...ked maly pojde do skolky, ja pridem domov o nejakej 17.hod. pri najlepsom a venovat sa dietatu plnohodnotne 2-3 hodiny..a kazdemu??? ved to sa ani neda...a pritom nieco male na zjedenie, požehlit, poprat, a fakt male upratovanie...ved to je zrazu 20 hod. a potom už idu spat...atd...

zvazovanie prace sa da možno pri 1. dietati, a ked sa onho stara babka, ktora spravi aj domace prace....

ale napr. moja sestra isla pri oboch detoch do prace, ked mali 1 rok a 4 mesiace...a co sa tyka zivotaschopnosti, tak su to riadni nezmari 😉

mima595
20. feb 2012

@libka1 🙂 🙂

anjelicek26
20. feb 2012

@mima595 - stihat sa to da, ale chce to zaradit do programu nevyhnutnosti upratovacku aspon raz do tyzdna, co vygruntuje od zakladov, ono sa aj taky bordel nenarobi, ked budu deti mimo domu, ze ano, tiez budem robit do pol piatej, vyzdvihnem maleho od opatrovatelky, Sasku zo skoly (je to 20km, stale zvazujem inu skolu, lebo jednu mam tot pod oknami roboty, ale ta vzdialenejsia je pre nu proste ideal. Potom nakup, domov, ulohy, mne je jasne, ze to nebude idealne, ale pravdu, dat sa to da, my sme "spomalili" nase rana, aby sme sa nenahanali, ja som chodila takmer na deviatu a vstavali sme o siedmej, bol cas na pokec, zobudenie, pomaznanie sa, urobenie aj tych rannych palaciniek, proste kludne zacatie rana... Ten ca straveny s nou bol sice kratsi, ale INTENZVINEJSI, omnoho viac vyletov, omnoho viac srandy, omnoho väcsi klud, lebo aj JA som bola kludna, spokojna, vyrovnana, nie znudena doma. Vela to spravi. Saska opatrovatelku a potom skolku milovala, nikdy odtial ani nechcela odijst. co mi to chodenie do prace velmi ulahcovalo. Maly pojde k tej istej opatrovatelke.

mima595
20. feb 2012

@anjelicek26 - ano, verim, že sa to da...vela zien to zvlada, preco by som to potom nezvladla ja 😉 ...
len potom asi pa-pa..modry konik, pletenie, tu-tu sukne 🙂 😎, knihy a ine take pohladenia duše pre mňa 🙂

dada1212
20. feb 2012

@mima595 to ako to budeš stíhať netreba brať tak tragicky, podľa toho čo píšeš, tak budeš robiť klasicky 5 dní. však budeš mať pre deti voľné celé víkendy, aj sviatkov je do roka dosť, plus niekoľko týždňov dovolenky...
myslím že každej žene sa ťažko ide do práce a bojí sa ako to všetko zvládne, ale tie obavy sú hlavne preto, že vždy je ťažké odísť od dieťaťa a je jedno, či je s ním niekto doma roka alebo napríklad šesť rokov-vždy to je ťažké.
ale všetko sa dá zvládnuť a nič nie je až tak zlé ako to vyzerá. 🙂

henulienka
20. feb 2012

@anjelicek26 najprv som sa ťa niečo chcela opýtať, potom som si všimla, že nežiješ na SK a všetky moje otázky sú zrazu zodpovedané 😀

mima595
20. feb 2012

@dada1212 - moja otazka bola skor básnická..než to, že by som si myslela, že to nezvladnem.... 😉 😉
to som si pri dvojkach sama toho odžila naozaj dost, preto som rodicak s jednym dietatom uzivam 😉

juliagregor
20. feb 2012

aká pekná hadacia tema... 😎
osobne som bola doma 5 rokov, odchovala 3 deti, spravila si VS...teraz pracujem a plačem, že chcem na materskú a materská bola najlepšia vec na svete.. 😎

nibiru
20. feb 2012

no ja vobec netusim ako to pojde ked sa vratim do prace kedze sme 3smenna prevadzka ranky 5.45-14.00 poobedne 13.45-22.00 takze taky cas ze ani do školky ani zo školky priatel chodi na 5:30 -18.30 a on si to posunut nemoze ....tiez sme riesili školku no v okoli beznadejne obsadene....tak kedze sme chceli druhe s min.3r.rozdielom v lete zacneme snazilkovat v poctate prejdem s rodicovskej na matersku samozrejme ak sa zadari....no a po skonceni druhej materskej zmenim aj zamestnanie.ak sa nebude dat ten cas prace dat aby som mohla deti odnasat,prinasat zo školky kedze strazit a vybrerat odnasat by mi ich nemal kto.

winipega
20. feb 2012

@mima595 tak toto napada aj mna 😕 Pri jednom dietati som ako tak,a to som mala celkom ok prac.dobu,o 4 som bola uz doma 😅 A mala chodila do skolky,takze sme nemali na starosti okrem vecere a okupania v podstate nic ine...Zehlila a upratovala som ked zaspala.Ale teraz ked ma napadne ze o 2,5roka ma bude cakat po prichode domov robenie uloh zo starsou(co jej moc nevonia a tym padom nam ulohy trvaju niekedy aj 1,5hodiny) potom urobit aspon tu veceru okupat jednu aj druhu a kedy sa im venovat?Ja neviem,ci ja som taka neschopna lebo je mi jasne ze brilion matiek to stiha a viem ze aj ja budem musiet,len momentalne si to neviem a ani nechcem predstavit.Mam este 2,5roka pred sebou a mienim si ich patrične užiť 😉

winipega
20. feb 2012

@nibiru vidis,toto ma vždy zaujimalo ako to robia rodičia ked chodia tak skoro do práce.Môj chlap chodí z domu každé ráno o 5,chodí na 6 takže je to na mne a mala som štastie že som chodila na 7,30.Fakt netuším ako to takí rodičia riešia 😕

nibiru
20. feb 2012

@winipega ono vies je sice fajn ze v zakone je pisane ze by ti mal zamestnavatel brat ohlad ak sa staras o dieta mladsie ako 15r. ale realita je uplne niekde inde kolegina v poctate vychovala dieta pocas prace po telefone ako slobodnej matke jej nic ine neostavalo a to jej pomahala suseda ked mala dcera este 12-13r. navecer chodila k nim.

winipega
20. feb 2012

@nibiru Ved toto je to 😖 U nas je školka otvorená od 6,30 najskôr,to isté aj družina v škole 😖 Nám tiež zmenili prac.dobu ked som bola na rizikovom,mame začínať od 7.Čo je pre mna pasé lebo ked by som aj malú dala na tú pol 7 do školky,vždy treba rátať čas na prezlečenie,cestu do práce a to som stíhala na tu 7,30 len tak tak z jednou...Takže zmena zamestnania zrejme čaká aj mna po skončení rodičovskej 😕