icon

Výpočet materskej dovolenky

martinka150
7. jan 2013

Ahojte, potrebujem info.. 🙂 v marci (2013) idem na matersku dovolenku. Teraz od januara som na PN a rozmyslam, ze sa dam na rizikove ( nevhodna praca, zle podmienky v nej atd + vystreluje mi bolest do noh z platniciek). Potrebovala by som vediet, ci materska sa bude ratat za cely predchadzajuci kalendarny rok, cize rok 2012. Dakujem za odpovede

magdalenajurcova
3. mar 2013

@evita68 dakujem za odpovede

afronikaa
4. mar 2013

Ahojte kocky, ja sa chcem opytat na jednu otazku, preco, ked zena pracovala dva roky v jednej firme, bude sa jej pocitat materska za posledny rok, ale ked da mamicka vypoved a pojde pracovat do inej prace, je tehotna, tak staci jej odrobit 90 dni a bude pocitana len z tej novej prace. Jedna sa o to, ze ja som sa dostala do takejto situacie, ak to ma byt takto, tak mne sa neoplati nestupit do novej prace, kedze za rok 2012 som mala velmi dobry prijem a by bola aj vyssia materska, to radsej zostanem na podpore. nNo neviem aspon tak mi to bolo vysvetlene na socialke, tak sa kocky chcem spytat ci je to tak, ci som to ja zase nepochopila ako hotentot, dakujem 🙂

zalka
4. mar 2013

@afronikaa môžeš kludne pracovať ... ale dbaj na to , aby si nepracovala viac ako 90 dní .. teda môžeš odpracovať 89 dní vrátane víkendov samozrejme a potom treba zmluvu zrušiť alebo ísť na PN ... proste naplánovať to tak aby si neodpracovala do nástupu na MD viac ako 89 dní ... vtedy sa Ti bude rátať MD aj PN prípadná z VZ za rok 2012

afronikaa
4. mar 2013

aha, a mozem to tak, ze odpracujem dajme tomu tych 80 dni, mozem potom ist na podporu v neyamestnanosti a potom nasledne na MD s tym, ze sa mi bude pocitat za rok 2012. Ale potom kedze som otehotnela v starom zamestnani ochranna doba skonci, ale to by nemalo vadit kedze 2 mesiace odrobim, 6 mes. podpora, akurat by mi to tak vyslo. Alebo som to pochopila zle? dakujem baby aj tebe zalka, uz nech mam so vsetkym pokoj a mam konecne klud 🙂

zalka
4. mar 2013

@afronikaa áno padne Ti OL .. ale pre istotu sa pýtaj na SP že čo ak by si robila 2 mesiace ... lebo tým pádom vznikne OL z nového zamestnania ... skús napísať na mail SP do centrály dajú Ti najpresnejšiu odpoved.
Lebo ja som z vysvetleného pochopila tak, že by sa bral VZ min. rok ak sa neodpracuje tých 90 dní ... ale over si to ..

kvetinka988
6. mar 2013

Dobry den, mohol by mi niekto poradit. Aby som mala narok na materske musim mat splnenú podmienku 270 dni platenia poisteneho. Co to znamena? vyssie sa pisalo, u jedneho zamestnavatela. Dajme tomu ze budem zamestnana 3 mesiace u jedneho zamestnavatela a 7 mesiacov u druheho budem mat narok na matersku?

zalka
6. mar 2013

@kvetinka988 270 dní poistenia je jedno aké je, či od 1 zamestnávateľa alebo od 3 zamestnávateľov ... takže ak by si tak pracovala ako píšeš tak nárok na MD ti vznikne ..

sonatorik
11. mar 2013

ahojte chcem sa opýtať na výpočet materskej. som čerstvo tehotná- predpokladaný termín porodu je 15.11.2013...moja materska sa bude ratat z prijmov v roku 2012??? obavam sa že ano...pracujem od 1.2.2012 (bude sa teda brat tých 11 mesiacov?) alebo sa doby pre výpočet posúva o mesiac? Resp. ie je šanca aby moja materská šla z obdobia roku 2013? 🙂 Asi nie...

zalka
11. mar 2013

@sonatorik áno MD sa ti bude rátať z príjmov za rok 2012, šanca na MD rátanú z roku 2013 je ak by si nastúpila na MD v roku 2014 čo u teba nehrozí.
Alebo ak by si skončila PP, a začala nový ... kt. by trval 90 dní ( bez PN ) tak sa bude MD rátať z roku 2013

cypercanka1
11. mar 2013

ahojte,
som zamestnana od 15.6.2012 a od 1.1.2013 som na rizikovom. chcem sa spytat na co mam narok co sa tyka financii...zamestnavatel plati odvody aj vsetko tak ako ma byt ...viete mi poradit ako sa vyplaca mzda a plus este nieco so socialky?

zalka
11. mar 2013

@cypercanka1 mzda sa vypláca za odvedenú prácu.
Akú prácu odvádzaš ked si na PN .... ?
Žiadnu, takže žiadna mzda nie je vyplácaná ... na to slúži PN , ktorú Ti od 11 dňa vypláca SP ..

cypercanka1
11. mar 2013

no sak ano ale zamestnavatel by mal platit prvych 10 dni ako normalne na PN a ostatok plati SP nie?

zalka
11. mar 2013

@cypercanka1 áno prvé tri dni platí zamestnávateľ náhradu vo výške 25% z DVZ, a zvyšných 7 dní platí 55% z DVZ.
Nie je trošku neskoro sa zaujímať čo platí zamestnávateľ a SP ak si už tretí mesiac na PN?

cypercanka1
12. mar 2013

dakujem za odpoved....nie nie je pretoze som zatial nepostrehla nejaky nizky prijem na moj ucet a az teraz sa to radikalne znizilo a este pri vsetkom som si myslela ze je to len kratkodobejsia zalezitost ohladom tej PNky ale lekar mi povedal ze na rizikovom ma uz necha az do porodu tak preto ma to zacalo viacej zaujimat....ale co je na tom ked sa spytam ci?

zalka
12. mar 2013

@cypercanka1 ved zamestnávateľ ti už minimálne mesiac nič neplatí ... už ti platí len SP ... preto nechápem tvojej otázke

moon1979
12. mar 2013

@zalka
ahojky, dnes som sa dozvedela od mzdárky, že už zamestnávateľ nevypisuje VZ ale že to vypočítava a určuje SP ... počula si o tom niečo? normálne ma tým prekvapila, ešte po mne vybehla, ked som sa jej opýtala, aký mi dávala VZ na MD ... ževraj to už určuje SP ... zvláštne

zalka
12. mar 2013

@moon1979 no mzdárka si to pletie z určovaním VZ pre PN ... ale pri MD mzdárka potvrdzuje papiere ...

moon1979
12. mar 2013

@zalka ževraj potvrdzovala len obdobie ale žiadny VZ ...

enya00
12. mar 2013

ahojte poradite?druhu matersku budem dostavat taku istu ako prvu?ci z coho sa to vlastne teraz vypocitava ked som na RD a maly ma 16mes.pred nastupom na prvu RD som mala aj vysssiu funkciu v robote potom ma preradili na nizsiu funkciu tak som isla na pn takze mi to este ratali platovo z tej vyssej funkcie teraz to ako vyrataju?dakujem

moon1979
12. mar 2013

@zalka jediné čo ma napadlo, že prečo by to SP takto začala riešiť je to, že sa možno prišlo na "zneužívanie" systému, kedy pri dobrých vzťahoch zamestnávateľ potvrdil max VZ ... aj ked dovtedy možno dotyčná pracovala za podstatne menej ... takže možno SP vychádza z údajov skutočných, aké nájde v systéme ... iné mi z toho nevychádza

zalka
12. mar 2013

@moon1979 tak tomu neverím , lebo mzdy aj tá minimálna ide každým rokom hore ... zrejme príde mzdárke papier zo SP aby určila VZ ... je jasné , že matke čo nastupuje na MD k prvému dieťaťu ... tak VZ nevypisuje mzdárka .. ale pri reťazovom pôrode musí predpokladaný ...
http://www.socpoist.sk/materske/1293s
výnimka – PDVZ zamestnanca a povinne nemocensky poistenej samostatne zárobkovo činnej osoby, ktorí nemali v rozhodujúcom období VZ z dôvodu poberania materského, prerušenia povinného nemocenského poistenia zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky alebo z dôvodu prerušenia povinného nemocenského poistenia samostatne zárobkovo činnej osoby, ktorá má nárok na rodičovský príspevok, je jedna tridsatina predpokladaného VZ, z ktorého by sa platilo poistné na nemocenské poistenie za kalendárny mesiac, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky

blondi2
12. mar 2013

Dievcata ake su teraz podmienky na matersku? kolko musim odrobit, aby som mala narok? dakujem.

moon1979
12. mar 2013

@zalka
no tak to bude veselé ak sa budú vracať papiere ... môžem očakávať že prvú materskú dostanem za tri mesiace týmto tempom a systémom ako to u nás funguje ....

zalka
12. mar 2013

@blondi2 stále rovnako 270 dní

@moon1979 hm.. čo narobíš .. ale určite bude musieť mzdárka vypisovať predpokladaný príjem ... pre účely výpočtu MD pri reťazovom pôrode.

moon1979
12. mar 2013

@blondi2 270 dní povinného nemocenského poistenia za posledné dva roky ...

moon1979
12. mar 2013

@zalka na porazenie ... zajtra zavolám do SP a opýtam sa schválne ako to vyzerá s mojou MD ... som zvedavá čo mi povedia

zalka
12. mar 2013

@moon1979 ale neboj dostaneš ju ... 🙂

moon1979
12. mar 2013

@zalka no hej, však zopár mesiacov sa v pohode popasieme, nie? 🙂

zalka
12. mar 2013

@moon1979 ale nepanikar ... ved si mzdárke odniesla MD .. tú ti mala potvrdiť .. urobila to? ak hej tak určite sa jej SP do pár dní ozve a vyzve ju na doplnenie údajov ... teda určite sú tú babenky čo majú praktické skúsenosti s papierovačkami pri reťazovom pôrode ...

kofina333
12. mar 2013

@enya00 teraz ti to budú vypočítavať z predpokladanej výšky tvojho príjmu za min. rok, takže z toho nižšieho