icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

krasnulka
5. aug 2010

@silvia_pp dobre, ty o tom vies...ale ja som prvy krat otehotnela pred 4 rokmi a ja som bola ponorena do kniziek a nie sa zaujimat o politiku alebo co urobit pre vyssiu matersku...preto som o ziadnomDNP nevedela....teraz by som bola mudrejsia.

zuzkat1
5. aug 2010

@krasnulka my mame hypoteku a sice mam ten zvyseny RP tych 256,ale aj tak je to malo (hlavne pri hypoteke) takze ja som rozculena ze to idu znizit lebo skutocne neviem z coho potom budeme zit,ale moja mala ma vsetko co potrebuje a aj to co mozno ani nepotrebuje...

annie13
5. aug 2010

tymto zvysenim zo 164 na 190 sa zase len ukaze tym co preto nerobili nic aby mali vyssie prispevky a viac komfortu pre dieta ze nemusia robit nadalej nic lebo aj tak k tomu pridu ako slepe kura k zrno

zuzkat1
5. aug 2010

@darina77 tak tu si dovolim oponovat, v dnesnej dobe sa zial zivotna uroven odvija od vysky prijmu rodiny, pokial sa samozrejme nechodime past....

jonki
5. aug 2010

@zuzkat1 ja som nikde nepovedala, ze si myslim, ze sa mi podari vyzit z RP...treba citat cele prispevky 😉 j a neapelujem na to ze 164, 180-190 alebo 265 e je dost na vychovu dietata 😉 ak si to takto pochopila tak sme sa pochopili velmi zle 😉 ....v prispevku pre krasnulku som reagovala na jej argumenty o prepychu a blahobyte. Viem presne kolko stoja latkove plienky, kedze si ich prave kupujem 😒

@krasnulka ja si platim DPN a som student.
Myslim si ze ani jedna matka nevychovava druhe dieta tak ako prve....kedze sme ludia a ucime sa...a nijako neznizujem tvoju vychovu...kedze som spomenula, ze mas s vychovou urcite viac skusenosti ako ja 😉

annie13
5. aug 2010

@zuzkat1 kedze ty si uz na tom zvysenom 256 zaujmalo by ma ci ti ho ponechaju ved ty by si sa mala posudzovat podla stareho v ktorom si RP zacala poberat
ked zvysovali zo 164 museli sme si podat ziadosti na 256
ked si ju teraz nepodam nech mi neznizuju z 256 na 190
tetka na UP ma vtedy upozornovala ak si dovtedy a vtedy nepodam ziadost o zvysenie nebudem mi zvysene
tak ak si teraz nepodam o znizenie a nenudeme mi znizene ? 😀

byrnie
5. aug 2010

😠 ja tomu nerozumiem...ako na ten nápad vôbec prišli?...chápem že treba šetriť, ale takto rapídne? Keby znížili príspevok pri narodení na polovicu a obmedzili by ho trebars len na prvorodičky, a znížili materskú o tretinu....pochopím....predýcham, prežijem....ale úplne zrušiť príspevok 678 eur, aj zvýšený RP , aj súbeh PNP a DNP a to všetko nahradiť smiešnou materskou 190 eur mesačne? to sa mi zdá kruté a nespravodlivé.

lenocka84
5. aug 2010

ja sa k tomu pripojim len jednou pripomienkou je Fer aby som si platila 100,-eur odvody a dostanem RP tolko isto ako ti ktori nepracuju a neplatia si nic? platim dane, zdravotne, a vsetko co treba a budem posudzovana ako napr. nasi romski spoluobcania? nenarazam na nikoho konkretneho, len davam priklad.
a mozno sa teraz niekoho dotknem, ale ked skoncim skolu a ostanem tehotna, pardon, kazdy vie ako sa deti robia.
tak nech sa nestazuje, ze nic nedostava, ked on statu nezaplatil este nic.od skoncenia skoly som zaplatila statu cca 7.200 eur na odvodoch, ako pridem k tomu ze mi vezmu vyssi prispevok a dostanem nizsi!

jonki
5. aug 2010

@darina77 😉

krasnulka
5. aug 2010

@darina77 ja ti poviem takto...pre prve dieta som mala pred narodenim pokupene len velmi kvalitne veci, najdrahsie plienky, nutrilony, niveu kozmetiku a podobne tie najdrahsie somarinky ktore dietat potrebuje. Ale pri dcere som to vsetko musela pomenit,lebo my nezniesla inu kozmetiku ako bubchen, lebo sa cela vyhadzala,sedelo jej len mlieko hami s probiotikami biogaia ktore stali 10 eur a potrebovala som 3-je kvapky biogaia mesacne, vlhcene obrusky som kupovala 6 balikov mesacne a to len johnsons baby, ine my nezniesla a plienky mohla mat len huggies a sleep & play. A to vsetko za mesiac nie je len par eurikov, a kde je este oblecenie. A ja som mala svoju dceru o toto potrebne okradat? To RP 160 eur mi bolo malo...a nikde som svetu nekricala, ze chcem viac...museli sme sa postarat...manzel kolkokrat isiel z prace do prace, len aby sme vyzili a kupili malej co potrebuje. Ja nehovorim,ze moje deti maju prepych, to nie, zijeme na urovni zivotneho minima ale aj ked si my odtrhame od huby, moje deti musia mat to, co potrebuju. Nebudem predsa kupovat nieco, co viem, ze jej na pokozku neurobi dobre len kvoli tomu, aby som za to zaplatila menej.

krasnulka
5. aug 2010

@zuzkat1 ja mam RP 164 eur a my s manzelom mame dlh cca pol miliona a dokonca to nie je nas dlh ale dlh,ktory si urobil s jeho ex, vy mate aspon svoj dlh...takze my len doplacame na jeho manzelstvo s ex a preto mi je dobra kazda koruna

silvia_pp
5. aug 2010

@lenocka84 presne, súhlas 😉
@krasnulka ja som to pri prvom dieťati tiež nevedela,ale nebudem viniť štát,že mám nízsku materskú,keď som pre to nič nespravila,môžem si jedine povedať škoda, že som nevyužila takúto možnosť ☹

mam4
5. aug 2010

ja k tymto "zmenam" nemam slov ☹ keby sme vedeli ze to takto skonci ani by sme sa nepokusali o druhe babo ... horko tazko sme si setrili na DNP aby nam vysla vyssia materska a mohli aspon ako tak utiahnut domacnost a zrazu TOTO, co nam to ti politici robia ??
ja len silno dufam ze to neschvalia, ze nie su taki sebecky a dokazu priskrtit inde ako na detoch a rodinach ...

majdiska
5. aug 2010

krasnulka však takto žije vačšina matiek s dieťaťom a nik to nevykrikuje.. nemyslím si že si malú ochudobnila, mna zvýšený príspevok obyšiel a vyžila som.. a plne súhlasím s lenockou, fakt je to nefér.. a nemyslím si že som si na materskej oddychovala, len preto že som bola predtým zamestnaná.. a mám dieťa, ale na začiatku som pre neho nič kvalitné nekupovala, jednoducho veci sme mali všetko popožičiavané, kde sa dalo.. a všetky veci som kupovala po bazároch tak ako vačšina mamičiek tu..

annie13
5. aug 2010

@lenocka84 😉

darina77
5. aug 2010

nemyslím si, že zrušia tie zvýšené príspevky pre tie čo odvádzajú odvody. Mne sa zdala Radičová, že podporuje skor pracujúce matky a vobec pracujúcich rodičov. Na sme som čítala, že Mihál uvažuje nad viacerými možnosťami, verím tomu, že nechá aj príspevok pri narodení. A naozaj si myslím, že by matky mohli dostávat minimálnu mzdu aspoň, možno nie celé tri roky, ale rok a pol určite. Vláda by to mala brat ako investíciu do budúcnosti, aby aj o 30 rokov boli na slovensku ludia v produktívnom veku.

krasnulka
5. aug 2010

@majdiska a v com som podla teba malu ochudobnila? Ze som isla z materskej do materskej-vlastne bola som na jednej materskej pol roka s dvoma detmi? Tym som malu ochudobnila? Skus ty zit so zivotneho minima pri dvoch malych detoch, a potom povec, ci je to ok. Ano, je nefer ze tie, co si platia DNP napr 100 eur mesacne maju mat taku vysku ako tie, co si DNP neplatia, ale nie vsetky si to platia.Niektore mamicky aj keby pracovali tak bohuzial nemaju na to,aby si to platili. A pracuju a pracuju a ajtak dostanu 164 eur. To uz fer je???

krasnulka
5. aug 2010

@majdiska zle som si precitala tvoj text...prepac...uz som tak vytocena, ze citam somariny.

michalag
5. aug 2010

nevravim ze uplne suhlasim s krasnulkou ale viem o co jej ide a presne o toto ide aj mne ...... Matky ktore robili a idu na MD sa maju urcite lepsie aj ked je to menej ako vyplata ja nevravim ale aj tak je to lahsie, kebyze si vymenite len jeden mesiac RP alebo MD tak zbadate potom by ste vraveli nieco ine, nie je to jednoduche a nie kazda si moze platit odvody bud z fin. dovodou alebo z inych .... u nas vsetky financne taha priatel a este ked ide dieta do skolky alebo skoly tak to su nemale financne prostriedky ...... a preco to neurobia tak ked mamicka pobera najskor MD potom zvyseny RP preco po tych 2 rokoch nejde robit ale este 1 rok pobera ten nizsi nech to spravia ako v Cechach ze si moze vybrat bud bude dostavat nizsi 3 roky alebo bude na MD len 2 roky a bude poberat vyssi RP .... serie ma ze vsetky mamicky co maju nizsi RP hadzete do jedneho vreca 😠 ....

majdiska
5. aug 2010

krasnulka som pochopila tak tvoj príspevok.. možno zle neviem.. a zo životného minima som žila ked som bola na materskej, a ešte aj z nižšieho, takže viem ako to je.. to mi nemusíš rozprávať, otáčala som každé euro resp. sk trikrát, kým som ho niekde dala..

andzi
5. aug 2010

Dievčatá, ale toto nie je debata o tom, koľko ktorá z vás mesačne minie na dieťa, koľko zarobí manžel, koľko máte dlhov....prepáčte, ale toto nikoho nezaujíma. Osobne si myslím, že príspevok pri narodení 1., 2., a 3. dieťaťa určite nezostane v takej podobe ako ho zaviedla Ficova vláda. Každý vie, že najväčšie výdavky sú na prvé dieťa, takže riešením by bolo úplne ho zrušiť na druhé a tretie dieťa alebo ponechať na druhé dieťa vo výške 50% a na tretie dieťa vo výške 30%. Inak je tento systém strašne zneužívaný nielen rómami ale aj inými sociálne neprispôsobivými občanmi. Pokiaľ ide o rodičovský príspevok, je to štátna sociálna dávka, ktorá nie je prepojená na odvodový systém ako napr. materské. Takže môj názor je taký, že ak matka bola nemocensky poistená pred pôrodom, pomohla sama sebe tým, že poberala príslušnú dávku - materské. Rodičovský príspevok je už hradený zo štátneho rozpočtu a nie je prepojený na odvodový systém. Veľkým plusom bude, ak sa umožní matkám rozhodnúť sa, po akú dobu zostanú na rodičovskej dovolenke a podľa toho bude odstupňovaná výška príspevku, toto by bolo spravodlivé. No a samozrejme umožniť matkám pracovať aby ste potom tie, ktoré teraz poberáte len 164 € nelamentovali, že je to málo. Môžte sa napríklad zamestnať a privyrobiť si viac ako tá ktorá poberá vyšší RP.

krasnulka
5. aug 2010

@andzi konecne rozumna rec...

jonki
5. aug 2010

@krasnulka podla teraz platnych zakonov, zeny, ktore pred nastupon na matersku dovolenku platili 270 dni nemocenske poistenie (ci uz dobrovolne alebo za nich platil odvody zamestnavatel) za posledne 2 roky maju po ukonceni materskej dovolenky narok na zvyseny RP teda 265e.
.......aby sme sa vratili spat k teme a admini to tu nezavreli 😉

krasnulka
5. aug 2010

mamicky, zbytocne sa tady rozculujeme jedna nad druhou..ajtak ziaden zakon vsetkym nevyhovie....chceli sme deti, mame ich a musime sa postarat ako vieme...kazda jedna mamicka chce pre dieta to najlepsie nech je RP akekolvek. Ja som otehotnela a porodila dietat a vobec som este nevedela kolko budem poberat...a uz mam deti dve. S manzelom sa starame ako mozeme, davame im co mozeme aj ked na ukor seba...ale su to nase deti, ktore su pre nas najdolezitejsie na svete.

krasnulka
5. aug 2010

@jonki 🙂 🙂 🙂 a nenarobime s tym nic...

jasterica25
5. aug 2010

pan mihal hovoril aj o tom, ze MD predlzi na dobu jedneho roka...co potom zo slobodnymi mamickami, ktore teraz maju narok poberat MD 37. tyzdnov narozdiel od ostatnych mamiciek, ktore poberaju 28. tyzdnov??? slobodne mamicky ako zvyhodni???
podla mna zacal vytrubovat a este ani sam nevie. ten clovek vobec nerozmysla. a potom co spravi napr. s mamickami, ktore dostanu tento rok prispevok pri narodeni....tie budu mat aky rodicovsky???? 164 eur?
ved to vobec, ale vobec nema podla mna domyslene... 😠 😠 😠

jasterica25
5. aug 2010

na to som aj ja zvedava, ci mamicky, ktore budu rodit tento rok, resp. na RP nabehnu az nabuduci rok, aky budu mat RP, ci 256, alebo tych 180-190, alebo nedajboze ten najnizssi 164. pretoze ak stopne prispevky pri narodeni a bude ich chciet "akoze prerozdelit do rp" tak tym padom nemaju mamicky, ktore na MD nastupia tento rok, narok na neho...
a este som zvedava, co urobi s DNP, ak budem chcet napr. pocas RD poberat OCR z DNP 😕 😕 😕 😕

maminuska
5. aug 2010

No dievčatá prečítal som toho veľa a musím povedať že s veľa vecmi ja nesúhlasím čo tu píšete.
Štyri roky podnikám a posledný rok mám osemmesačnú dcéru. Volila som pravicu a terajšiu vládu a budem ju voliť aj naďalej .
Ja som mala materskú od sociálky 4800 ,- Sk v prepočte a nikdy som sa nesťažovala, od 2 týždňov malej pracuje z domu a od 6 týždnov už som v teréne,malú som nosila so sebou a dodnes kojím čo je 8,5 mesiaca. V čase termínov si platím opatrovateľku, ktorá je tam so mnou a malú mi nosí na kojenie.
Napriek tomu , že odvádzam štátu nehorázne peniaze na daniach a odvodoch nemám nárok ani na rodičovský príspevok po pol roku a ak na taký smiešny 25 % z rodičovského .
Veľa z vás si myslí že podnikatelia majú vysoké príjmy a hádam im všetko padá do náruče len tak.Tak tie ktoré si to myslíte musím vyviest tvrdo z omylu. Pracujem lebo musím , nie kvôli financiám ale kvôli tomu že ked prestanem konkurencia ma zlikviduje. Keď som doma pracujem ked dcéra spí a potom dlho do noci .keď som uklienta, tak dcéra je s opatrovateľkou a v tedy pracujem 8 -10 hodín.
Predovšetkým je to o prijatie zodpovednosti za svoj život , nie stáť s natrčenou dlaňou štát daj .Hádzať zodpovednosť na vládu za to že ma dostatočne nie je schopná živit v čase mojej materskej je scestné.Je to príspevok a taký aj zostane. Ja od štátu nemám ani taký( vlastne žiadny ) a nevykrikujem a o čo je moja dcéra horšia od vašich ?
Okrem iného mám ZŤPstaršiu dcéru a môžem Vám povedat že výdaje na ňu nie sú malé ale nedostávam žiadne kompenzácie lebo nespadám do finančného limitu .
Chcela som deti a mám ich , je na mne ako sa o ne postarám , ak dostanem niečo navyše bude to len bonus.
Ľudia čo chú mať deti ich budú mať vždy za každých okolností a neovplyvní to ani výška príspevku.

No a teraz sa môžete do mna pustiť 😝

lara1705
5. aug 2010

tak ja mam 3 deti, a ani na jedno som nedostala ten slavny prispievok na dieťa. som teraz na materskej a dostavam nešťastnych 164 eur.a samozrejme pridavky na deti a plus manželova vyplata čo nie je Boh vie čo. Tak ja už čo mam hovoriť. Mne pride vhod každe zvyšenie. aj ked s tych 164 eur na aspoň 180 eur.Samozrejme je mi ľuto tych ostatnych čo o peniaze pridu lebo viem ake je všetko drahe, najmä pre male deti. OOOOO, a + hypoteka na dom.

pallacinka
5. aug 2010

@andzi @maminuska Absolutny suhlas so vsetkym, co ste napisali.