icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

michalag
4. aug 2010

je rozdiel dostat 180 alebo 190 eur ako na mesiac ako teraz 164,22 a k tomu by sa dostalo este tych +18 eur alebo to uz je v tom? a my co sme rodili tento by to bolo potom ako 😕 postarom alebo po novom?

nya
4. aug 2010

@michalag

Tak, ale to tiez neni spravodlive.
Lebo pracujucim mamickam pridaju 15-25 Euro, ale tym co nepracuju zoberu 66 - 76 Euro. Ved to je nahlavu!
Tak nech to daju jednotne na cca 210 Euro a bude to potom niekde v strede.
Tu sa pracujuce mamicky nechaju opit rozkom a ostatnym ostanu oci pre plac.

A ja si teda mysli, ze ak si uz ten jednorazovy prispevok dostala, tak tych +18 euro uz asi nedostanes. Ja osobne by som si tych 18 Euro odpustila na ukor toho jednorazoveho prispevku.
Tak nech daju mamickam na vyber ked nas presviedcaju, ze je to to iste a dostaneme to aj tak.

nebbia
4. aug 2010

@majdiska Tak tak.Zasluzili by sme si zvyseny RP.Ale tym netvrdim,ze matky co nepracovali,by nemali mat viac peniazkov.Ved pri prvej dcere som aj ja dostavala tych ohavnych4800 sk ,ktore ma donutili vratit sa po22mesiacoch do prace.

bobocka
4. aug 2010

ja osobne som vcera ostala v soku ked som sa tuto moznu zmenu v zakone dozvedela.podla mna je to riadne nefer.naco rozratavat tu sumu jednorazoveho prispevku po narodeni do troch rokov?to ma aku logiku?ved na zaciatku maju rodicia najvacsie vydavky a kupuju drahe veci-kocik,postielka,vybavicka.na to maju mladi akoze kde zobrat peniaze?ja osobne som mala stastie a mala som ten jednorazovy prispevok a velmi nam to pomohlo.teraz uz vlastne len kupujeme plienky a oblecenie ked malicky rastie,ale tie drahe polozky uz teraz riesit nemusim. a tiez mi nepride byt fer,ze maminky,ktore makaju jak fretky a vsetky odvody si poctivo platia budu mat narok na taky isty rodicovsky prispevok ako tie,co nepohnu ani prstom.jasne,ze su aj maminky co bud tesne po ukonceni studia otehotneli a teda teraz by nemali narok na vyssi rodicovsky ci take co bohuzial o pracu prisli tesne pred tehu a tych 200 dni odpracovanych nemali,ci take co si dlho pracu hladali,no nepodarilo sa a ostali tehotne.su aj vynimky,jasne,ze ano.no su matky co fakt denne v krcmach vysedavaju a maju dve lave ruky a tie takisto dostanu taky prispevok ako fakt maminy co sa snazia.to je nefer.fakt nefer.ja velmi dobre chapem,ze pan minister musi niekde setrit,ze minula vlada porozdvala aj to co nemala,no zas takyto skrt cez rozpocet som necakala.mohol znizit tych 256 na 220 eur dajme tomu(aj to by vela bolo,ale no budis) a ten jednorazovy prispevok znizit na 400- 500eur.usetril by aj tak.alebo este lepsie,odobrat sebe 10-15 percent z platu a aj svojim poskokom (oni skutocne nemusia kazde euro v rukach obracat ) a bolo by hned usetrene.este je to len navrh zakona,neschvalili to,vsak?podla mna sa to este pomeni.a tie maminky, ktorym uz 256 bolo schvalenych ci im do konca roka bude schvalenych ,vraj o to nepridu ak sa tento novy zakon schvali.vraj sa to bude vztahovat len na tie maminky, co po zavedeni noveho zakona porodia.no som velmi zvedava co z toho celeho bude...

michalag
4. aug 2010

@nya ja dostavam tych 162,22 eura a je to na hlavu takze ..... vzdy budu 2 skupiny mamiciek tie co su za a tie co su proti a podla mna je nespravodlive ked mamicka ma 2 roky narok na RP o dost vyssi a mamicka ktora si nemohla najst pracu alebo sa podarilo babo po skole alebo ja neviem preco dostane menej, je to tak isto rodina s dietatom ako ta co pracovala, mali byt dat jednotny RP tak ako to bolo predtym len by som ho trosku zvysila, ved pracujuca mamicka pred MD dostava 6 mesiacov MD tak co sa jej nepozdava ...... mne sa to nepacilo a nikdy pacit nebude rozdelovanie ....... dochodci dostavaju kolko a vzdy sa stazuju 😠

katka888
4. aug 2010

@yanielka
chápem, na nervy tá "diskriminácia" .

nya
4. aug 2010

@michalag

Budes za aj ked nedostanes tych +18 euro za ten jednorazovy prispevok (nakolko si ho uz dostala) a priplatia ti len nejakych 15-25 Euro aj napriek tomu, ze inym zoberu 66-76 Euro?
Ked to uz chcu zjednotit, tak nech to rozrataju na stred tychto dvoch sum.

Ak mi niekto povie, ze dostanem matersku 1 rok a nedaju mi jednorazovy prispevok, tak si poviem ok, to je fer.... ale ak mi niekto povie, ze mi nedaju jednorazovy prispevok, ale ved o nic nepridem lebo mi ho budu "splacat" 3 roky po 18 euro tak si pomyslim, ze si zo mna robia srandu.

Ty by si pozicala niekomu tie peniaze z jednorazoveho prispevku s tym, ze ti ich bude splacat 3 roky po 18 euro? Ak ano, tak ta zoberiem za slovo 🙂 spiseme zmluvu a ja ti ich poctivo budem splacat po 18 Euro mesacne.

Hned to znie inak, ze?

zuzu82
4. aug 2010

Vidim, ze ste sa tu pekne rozbehli. Iba tak narychlo som sem nakukla, idem sa naspat venovat drobcom. Ci to bude tak alebo onak, aj tak sa budeme musiet prisposobit.
Libka - prispevok pri narodeni sa ma netykal pri vsetkych detoch (starsi syn sa narodil v januari, zvysovalo sa vo februari).

mamina63
4. aug 2010

aspon vidíte KOHO ste si zvolili.... 😅 😅 😅

nice202
4. aug 2010

@mamina63 vzdy lepsie ako fico 😉

sempro
4. aug 2010

hej presne tak to je ako píšeš...to je spravodlivé čo? keď som to včera videla v TV normálne som ju musela vypnúť...lebo tomu "debilovi"nemôžem prísť ani na meno. Ale to sa dalo čakať, že to tak dopadne, keďže presne vedel ako to funguje v praxi (radil budúcim mamičkám ako majú "obabrať" štát, tie ho volili že bude lepšie a veru bude len horšie... nič len čisté využitie...
Ja mám odpracovaných 8 rokov, odvádzam dane do štátu a keď si predstavím čo dostanem tak mi je z toho zle... ostáva mi len dúfať, že to neschvália. To nemá so spravodlivosťou vôbec nič spoločné. Nechcem sa dotknúť mamičiek, ktoré nikdy nepracovali, ale toto nemá nič spoločné so zdravým rozumom. A to je len začiatok...

michalag
4. aug 2010

@nya kazda mame odlisne nazory ..... ale aj tak je to viac tych 180 (190) eur ako teraz , nepochopia to len tie ktore maju MD resp. vyssi RP, ja som si uz odskakala jeden RP takze viem o com hovorim ..... buria sa hlavne tie ktore by prisli o vyssie RP ... kebyze daju rovnako kazdej tak som za

sempro
4. aug 2010

@nice202 za Fica si dostala asi vyššiu materskú však? tak čo to na ňom vadilo...

sempro
4. aug 2010

@michalag stačí keď rozmýšlaš logicky, ako je možné aby tá čo má odpracované roky dostala takú istú sumu ako tá,čo sedela na riti a pre štát nevytvorila žiadne hodnoty?

sempro
4. aug 2010

@bobocka presne s tebou súhlasím máš pravdu.

marikac
4. aug 2010

by ma zaujimalo preco ten debilny minister si to neskusi tak ako to planuje urobit nam...tak ja si priplacam DNP, aby som sa mohla mat lepsie, lebo stat nic moc nedava a on mi este aj to co mi patri neda? a co s tym co som uz zaplatila? to mi tiez nikto nevrati....nie je fer, aby mali zeny ktore pracovali a maju odrobene roky, naplatili sa statu uz dost-rovnaky rodicovsky prispevok ako zena,ktora nikdy nepracovala...mozete sa na mna hnevat kolko chcete...pracujem uz 9 rok, aj ked nic moc, ale mam kolko mam (rokov) a mam byt rada,ze romky dostanu rodicovsky taky ako ja?ked v zivote nikde nerobili? a co porodne? to je almuzna!!! 😠 😠 😠

katy2
4. aug 2010

spatne sa to rusit nebude... tykalo by sa to len tych, co idu rodia od 1.1.2011.....
ale je to sila.... 😠

dada2007
4. aug 2010

mám otázku...ak to prejde, tak všetky budeme mať rovnako 180-190eur ,alebo sa to týka len tých, čo idú na rodičovský po 01/01/11 a tie čo to stihli do konca roku 2010 budú mať 256 a 165?

michalag
4. aug 2010

@nya my ho este stale mame takze neviem

michalag
4. aug 2010

@sempro pisala som to vyssie tak skus precitat a uvidis preco mi to vadi, nech maju vyssiu ale nech robia aj s tymi mamickami co za to nemozu a poniektore maju suprovy plat mozu si kupit kocik za xxx , deti nosia znackove veci a este aj vyssi RP dostanu a tie ktore maju minim. penazi tak tie kupuju a poniektore mozno ledva vyziju z RP (ak su same s dietatom resp. MM nerobi)

krasnulka
4. aug 2010

@nebbia to ja velmi chapem a nemam nic proti tym mamickam,ktore pracovali. Ja som tiez robila, ale tak, ze som chodila na zdravku a na prax som vstavala rano o stvrtej,od pol siedmej som stala na nohach a lietala okolo pacientov a okrem toho som sa s nimi musela aj tahal,lebo podla profesoriek clovek nie je bremeno a taky leziaci ma aj viac ako 100 kg,zacala som krvacat,skoncila som v tretom mesiaci na gyne kde mi hrozil potrat. Ihned som musela skolu prerusit a chodila som na rizikovu poradnu. A robila som to zadarmo,za to ma nikto neplatil. Ale mne sa jedna o deti. Pretoze by mali mat vsetky mamicky jednotny prispevok na deti. Ja musim predavat male veci po mojich detoch,aby som im vobec mohla kupit taku velkost,aku potrebuju. Tak nechapem,preco tady niektore mamicky chcu,aby sa zvysil prispevok len nim,pretoze tady ide o deti. A deti su prvorade. Ja si napr. odtrham od huby,chodim v jednom obleceni uz rok, co som rada ze mam dvoje rifle a asi pat triciek ale hlavne potrebujem peniaze pre deti.

krasnulka
4. aug 2010

@michalag uplne s tebou suhlasim

mariposita
4. aug 2010

baby, trochu tomu navrhu nerozumiem...toto vsetko sa tyka len rodicovskeho prispevku alebo aj materskej? Ked si platim DNP (ale este nie som tehotna), oplati sa mi to? Budem mat vyssiu matersku? Alebo sa mozem zo soc. poistovne rovno odhlasit?

denisocka
4. aug 2010

prvy zvyšeny prispevok pri narodeni mi ušiel , bo maly je nar. v decembri a davali až po january 25tisic , potom rodičak 256€ mi ušiel,pebo maly mal narodky v dec. a v january už mal už 2roky preč a teraz zas , že ako nabehnem z MD na rodičak,tak hovno z toho...ta diky

je to vôbec iste ?

andrejka10
4. aug 2010

Páči sa mi táto búrlivá debata. 🙂 Musím priznať, že som za zrovnoprávnenie rodičovského príspevku. V prvom rade si treba uvedomiť, že rodičovský príspevok je sociálna dávka. To znamená - solidárnosť. Z výšky platu sa predsa vypočítava tzv. materske. Takže, tie čo robili, áno môžu mať vyššie materske.
Môj príbeh je ten, že patrím do skupiny maminiek s nižším rodičovským. Bolo mi z toho zle. A to len preto, že do nášho systému som nalievala dlhé roky peniažky a na materskú som išla z materskej. Poviete, mohla som si odvádzať - hmm, keby bolo z čoho. Prvý chlapec bol veľmi chorý a veľmi zle znášal kolektív. Nie je pekný pohľad na vlastné dieťa, ktoré sa vráti z nemocnice s modrinkami na rukách, lebo bolo privezované o postieľku, aby si nevytrhlo infúziu. Takže pri druhej som ostala dobrovoľne doma do jej 4 rokov. Väčšie dieťa už má imunitný systém silnejší ako menšie. Takže rok som bola bez príjmu, preto som si nemohla sama dobrovoľne platiť odvody. Nebolo z čoho. Štátu som však ušetrila peniažky na liečbu a dostala som zato smiešnych 167 ečiek rodičáku ku malej Sáre. A aby bol môj príbeh kompletný, musím dodať, že keď som dala Andrejku do školky, do troch týždňov bola hospitalizovaná. Preto nehádžte všetky maminy s nižším rodičákom do jedného vreca .............

krasnulka
4. aug 2010

Mamičky,ktore ste pracovali, zamyslite sa aj nad tym, ze vam ked skonci materska dovolenka, tak sa mate kam vratit-do prace. Ale tie,ktore nepracovali sa nemaju kam vratit a musia si pracu zacat hladat. O to horsie, pretoze po materskej dovolenke nedostanu ani korunu a teraz im moze trvat aj pol roka ci rok nez si najdu zamestnanie. Takze vy budete mate prijem stale, co o nas ostatných sa to povedat neda...

lenocka84
4. aug 2010

ja sa k tomu vyjadrim len tolko, som v situacii kedy nemozem kojit, mesacne dam len na HA mlieko cca 130eur+ 50eur plienky a uz je po prispevku, a to maly nema ani oblecko, ani ziadnu hracku.toto je FER?
ked chcu zjednotit prispevky nech zjednotia aj najomne, na uroven k co najnizsej hranici ako sa da, ja platim 330eur za garzonku, tiez to nie je fer, a nemam rodinu ktora ma moze "vydrziavat"

krasnulka
4. aug 2010

ale ta garsonka je aspon tvoja, ci nie? Ja platim za byt-patri obci najomne 160 eur+50 plyn+30elektrina a kde su dalsie osobne seky. A o byt mozeme kedykolvek prist,lebo byvame v najomnej bytovke a obec nas moze kedykolvek vystahovat. Toto je fer? Na svete podla mna uz nie je fer nic.

nya
4. aug 2010

Mne ovela viac vadi to zrusenie jednorazoveho prispevku pri narodeni dietata ako to zjednotenie rodicovskeho.
Dost som s nim do zaciatku ratala, ved polovica z neho mala ist len na lekara a porod!

Kedze mam termin 30.12, tak ma bude zaujmat hlavne to, ci sa to bude vztahovat na datum narodenia dietata alebo az na ten datum kedy mi vznikne na nho narok (co je 28 dni po narodeni dietata). Pre mna toto bude velmi podstatna vec.

lucia.kl
4. aug 2010

@nya prispevok sa vzťahuje na deň narodenia dieťaťa ale dostaneš ho zhruba za dva mesiace po narodeni.