icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

andzi
4. aug 2010

Baby, ale veď nikdy sa nedá vyhovieť všetkým. Nemusíte tu každá rozpisovať svoje rodinné rozpočty, viem, že to mnohé máte ťažké, ak manžel nezarobí dobre alebo vám nepomôžu rodičia. Každý to však má v živote v niečom ťažké a nemôže presúvať bremeno na štát. Jednoducho, aj tak to bude tak ako to schváli vláda a parlament. Proti tomu nezmôžeme absolútne nič.

@tatolu tak tomu sa fakt hovorí obrovská smola. Ale obdivujem ťa, prvé dieťa si mala po 17 odpracovaných rokoch a nakoniec si stihla ešte ďalšie dve.

lucia.kl
4. aug 2010

@marikac toto je diskutabilne nakolko tam nieje pisane ako chcu riešiť ludi čo si platili, to by potom mali vratiť peniaze speť, ja si myslim, že by mali nechať tym čo si to už platili a nepovoliť nove, no neviem, toto sa asi všetko len ukaže časom...

denisocka
4. aug 2010

myslim,ze je skoro sa tu takto vylievat

sissik
4. aug 2010

prasce idu zase ku korytam:

Packa je v súčasnosti na policajnom dôchodku. Podľa medializovaných informácií má výsluhový dôchodok vo výške 2 290 eur a ako asistent by mohol mať ďalších 1 600 eur. „Neprijal (Packa – pozn. SITA) by viac ako jedno symbolické euro,“ povedal Kaliňák o prípadnej odmene za asistentské služby od Packu.

Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/5492771/kalinak-chce-za-pos...

hlavne, ze zoberu rodinam s detmi, vsak treba setrit

marikac
4. aug 2010

@lucia.kl podla mna sa na nas vsetkych rovnako vyseru....moj nazor ☹

slniecko30
4. aug 2010

je to naozaj na nič, dôležité je, že oni majú toľko, že nevedia, čo od dobroty.
dúfam, že to neschvália!!!!!!!!!!!!!

leginca
4. aug 2010

@nya - pridala som na FB tiež svoju odpoveď - no som zvedavá ako to nakoniec dopadne a čo schvália.

marcelkatt
4. aug 2010

@leginca kde na FB pod čím to mám hľadať?

leginca
4. aug 2010

@marcelkatt - daj si toto vyhľadať: http://www.facebook.com/topic.php?uid=710307572... a keď sa prihlásiš na FB môžeš pridať svoj komentár. 🙂

marcelkatt
4. aug 2010

@leginca ďakujem

krasnulka
4. aug 2010

@andzi mas pravdu,deti sa maju rodit z lasky. Je ubohe,ked nejaka mamicka povie, ze v dnesnej dobe su antikoncepcie. Ja patrim medzi tie, ktore antikoncepciu brali ale napriek tomu som otehotnela. Mozem povedat,ze moj syn bol splodeni "nahodne" ale aj ked existuju potraty,nikdy by som si nenechala vziat dieta,aj ked je financne narocne. Svoje deti lubim najviac na svete. Vedela som,do coho idem a kolko budem dostavat od statu. Ked som odisla od otca mojho syna, zostala som byvat v najomnom byte. Mojho manzela som si zobrala s takmer pol milionovym dlhom na krku a z nasej velkej lasky sa nam do roka narodila dcera. Aj ked je RP len prispevok od statu,je to malo. Ja poberam aj s dvomi pridavkami 200 eur a moj manzel zarobi 450 eur. Z nasho prijmu platime 450 eur naklady na byvanie a jeho pozicky co ma s ex. Okrem toho manzel precestuje mesacne 50 eur a za 50 eur kupim plienky. Na sunar bohuzial nemame peniaze. Takze nam na zivobytie zostava 100 eur mesacne pre 4-člennu rodinu. Kolko z tychto mamiciek co su tady a nepaci sa im,ze by im klesol RP ma na zivobytie 100 eur? Myslim ze ani jedna, pripadne ich je velmi malo. Ja by som bola velmi rada, keby sa RP zvysil a nie len o par eur. Keby som nemala rodicov,ktory nam pomahaju ako mozu, tak by sme uz davno skoncili niekde pod mostom.
Preto sa vytacam nad slovami inych mamiciek, ktorym sa nepaci, ze budu na urovni tych,ktore este nepracovali. Podla mna, sme si vsetky na materskej rovnocenne. RP je prispevok pre dieta, nie na komfort rodicov.

cicimon
4. aug 2010

@krasnulka aby niekto nepovedal, ze RP je prispevok matke a pridavok na dieta je prispevok na dieta... a z coho ma kto zit ani nehovorim

krasnulka
4. aug 2010

@cicimon ked som mala pred porodom druheho dietata, nemala som este v siedmom mesiaci tehotenstva pre dieta nic kupene. Zo zufalstva som isla do banky, ci by mi vedeli vypocitat aspon pozicku kontokorent. Bola som na materskej so svojim synom. V banke my povedali,ze RP patri dietatu, a nie rodicovi, preto mi ziadny kontokorent nedali. A ta pani mala pravdu. Keby si nemala dieta, tak RP nemas...Ak mas RP a dieta by si odlozila, zasa ti RP zoberu. Je to prispevok pre dieta. A podla socialky ma voci zene,ktora je na materskej vyzivovaciu povinnost jej manzel. Asi tolko.

cicimon
4. aug 2010

ide to jedno s druhym ale na vyzitie je to malo

michalag
4. aug 2010

ano RP je pre drobcov a patri im to, ale povedzme si kolko mamiciek berie aj z tych penazi len aby uzivili aj druhe dieta popripade seba a manzela a preco pracujuca mamicka ma napr. na dieta 256 euracov a a druha uz ma len 164,22 ano predtym robili ale je to na dieta a to je take iste ako druhe dieta z rodiny kde matka nerobila .... vsetko je na hlavu .... a niektore argumenty nechcem menovat su sproste, kazda mamicka je rovnocenna s tou druhou nech si poniektore vyskusaju zit z tych 164 eur a potom nech skacu 😠 🤐

buducnost21
4. aug 2010

Ahojte všetci čo sem píšete od kedy som vyšla školu som bola voliť iba Fica,pretože za to stál a na iné reči som sa pozerala ako na klamstvo.Ja toto Slovensko absolutne nechápem každý občan sa nechá pred voľbami obalamútiť tými sladkými rečičkami ako sa všetko zmení na dobré ked nás zvolíte a po každých voľbách sa nedeje nič čo by pomohlo Slovenskému národu.Iba sa potápa do veľkých dlhov.Pomáhame kadekomu a kto pomáha nám .NIKTO Každé okolité štáty sa zaujímajú o svoj rozvoj len tu sme 100 rokov za opicami.Za hranicami obyčajný robotník zarobí 1000 až viac eur,ale koľko zarobíme tu len nejakých úbohých 300 až 500eur a to pracujeme od rána do večera a ešte aj zamstnávatelia si s nami robia ako sa im zachce.Tak prečo by to isté nerobila s nami aj vláda.Ved tu všetci vedia ,že Slovák skôr ako by sa mal ozvať tak radšej bude sedieť doma nadávať a nič pre to nespraví.Ved bude ako bude .Ale ja sa pýtam všetkých dokedy sa budete skrývať a nič preto nerobiť.Ja si myslím,že to čo sem vypisujeme je aj tak politikom úplne ukradnuté a nikto si to ani len neprečíta .A prečo by sa mal niekto zbavovať takého poslaneckého platu ked tam išiel len preto aby ho získal.Chcela by som vidieť kohokoľvek iného keby prišiel k takému platu či by sa ešte zaujímal o takýto problém aký tu riešime a či by bol ochotný sa vzdať takej možnosti zárobku .Ja by som sa vedela vzdať takého prímu.a zo 6000eur by mi bohate stačil plat aj 1000eur.

marcelkatt
4. aug 2010

Ak dovolíte info z prvej ruky k zákonu o RP, ktorý pripravujeme. / to napísal p Mihál na porade.sk/

Máme rozpracovaných niekoľko variánt, jedna z variant predpokladá zavedenie jednotnej výšky RP v "spriemerovanej výške", každá varianta predpokladá znovuzavedenie možnosti pracovať popri poberaní RP.

Podotýkam, že spriemerovanie neznamená (164 + 256)/2 ale vážené spriemerovanie. Totiž nižší RP dnes poberá asi 95000 rodičov, vyšší RP poberá asi 45000 rodičov a žiadny - pretože poberajú príspevok na starostlivosť - sa týka cca 4000 rodičov.

Ďalej zvažujeme zavedenie tzv. flexibilného RP, kedy by si matka sama zvolila výšku RP a dobu jeho poberania, niečo podobné je v Českej republike alebo v Rakúsku.

Pokiaľ ide o príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa v dnes platnej výške 678 eur. Máme rozpracované dve alternatívy. Jednu s ponechaním súčasného stavu, teda s ponechaním príplatku k príspevku pri narodení dieťaťa. Druhou alternatívou je nahradenie príplatku k príspevku pri narodení dieťaťa vo forme zvýšenia RP. To by znamenalo, že by sa suma 678 eur premietla do zvýšenia RP, zjednodušene povedané, mesačný RP by sa zvýšil o 678 eur deleno 36 mesiacov, teda o 19 eur (v skutočnosti o vyššiu sumu, lebo časť žien nepoberá RP 36 mesiacov ale menej, keďže po narodení dieťaťa poberá materské). Obe alternatívy majú svoje zrejmé výhody i nevýhody, zaujímala by ma prípadne nejaká anketa tu na porada.sk, pre ktorú alternatívu by ste sa rozhodli.

Ako vidíte, možností je viac, zvažujeme ich a nechceme robiť predčasné závery, hoci v podaní médií - najmä tých bulvárnych - to tak možno vyznelo.

Verte, že som ten posledný, kto by chcel mamičky obrať o nejaké peniaze, kto ma pozná, vie, že je to tak.

kasami
4. aug 2010

ked porovnavate rodicovsku 164 a 256 eurovu neda mi nepridat sa ....
Som jednou z tych asi podla niektorych lenivych matiek ... nepracujucich ....
pracovala som od kedy som skoncila strednu skolu ... pocas celej vysokej, vydala som sa a otehotnela ... do prace som isla, ked mal maly rok a pol ...lebo sme to financne neutiahli ... ked mal 4roky som sa musela vratit na rodicovsku kvoli maleho zlemu zdravotnemu stavu ...na ktory mame posudok a do jeho 6stich narodenin,ktore boli teraz v juli som poberala rodicovsku 164 eurasov ... teraz cakame druhe babatko ... na 256euro narok nemame ... pretoze som neodpracovala za posledne dva roky 270 dni a ani som si z tych 164euro neplatila poistne .... takze nase druhe dieta nema narok na zvyseny rodicovsky ...lebo jeho matka bola doma s jeho chorym starsim bratom 😅 naozaj neviem ci je to spravodlive ... a ci sa da hadzat vsetky matky do jedneho vreca... a nieviem preco su si nie deti rovnakeho veku rovne 😅
len dufam, verim a modlim sa ... aby bola mala zdrava 😉 to nam snad ziadna vlada nevezme

bobocka
4. aug 2010

@marcelkatt za toto ma u mna dobry cerveny puntik. 🙂 mna by ale zaujimala jedna vec do buducnosti.ze dajme tomu,ze ja teraz poberam ten vyssi rp,na ktory sa mi teda asi siahat nebude a dajme tomu,ze o rok znova porodim,teda pred nastupom na druhu matersku nebudem 200dni pracovat,tak ktora varianta sa pre mna vztahuje.ta nizsia,vsak?(logicky by to tak malo byt).no a este ak by sa zaviedlo to co je v cechach,tak by ma zaujimalo ako je to v pripade,ze sa mamicka rozhodne myt na materskej 4 roky ,a teda poberat mesacne menej koruniek a po 2 rokoch dajme tomu za rozhodne ist do prace.budu jeje nadalej vyplacane tie peniazky,ci jej ich spatne naraz vyplatia(co je asi riadna blbost) alebo o ne pride?
ja viem,ze su to mozno hlupe otazky,no aka som bola z toho celeho rozhorcena,tak som teraz ochladla a pozeram sa na to triezvo a zaujimaju ma vsetky varianty.s tym,ze bude zmena nenarobime nic a mozno teraz sa na to pozerame negativne,no v konecnom dosledku to bude fajn.aj ked ja stale zastavam nazor,ze mamicky by mali jednorazovy prispevok po narodeni dietata dostat na zaciatku a naraz,alebo by to malo byt formou volby.ako sa ktora rozhodne.proste by bol spraveny formular,kde by mamicka zaskrtla,ci to chce v mesacnych slatkach,alebo naraz.to by bolo podla mna fer 🙂

vierka5586
4. aug 2010

dobry vecer...chcela by som si dat trochu poradit...s manzelom sa pokusame o druhe dietatko a ja si od marca platim socialnu sama necelych 50eur aby som potom dostavala tych 6OOeur matersku ale ma to jeden hacik...pocula som ze toto vyuzivanie sa ma zrusit....neviete mi niekdo poradit????vopred dakujem..

bobocka
4. aug 2010

@kasami tak v takomto pripade by mali byt vynimky.tam niet o com.ty si si sama nevybrala,ze budes tak dlho doma s drobcom,okolnosti ta k tomu donutili.urcite nie si leniva matka.len treba chapat,ze do kategorie 164 spadaju aj take.no ja som sama v mojom prispevku pisala,ze su tam aj maminky,ktore bohuzial otehotneli skoro po studiu,alebo popri a nemali odrobenych 200dni,alebo tie co koli krize prisli o pracu a snazili sa,no nepodarilo sa im zamestnat a tak.koli takym maminkam je to velmi nefer.podla mna by to malo byt zohladnovane.ja ososbne som si myslela,ze budem mat narok len na 164 a bola som velmi milo prekvapena,ked mi povedali,ze na ten vyssi mam narok 🙂 ja neviem.toto je strasne chulostive.kazda maminka spada pod istu kategoriu a kazda si bude hajit to svoje.
inak jedna maminka sa tu dusovala,ze tie maminky co dostavaju 256 su v podstate nenazrate a lakome a buria sa,ze idu mat teraz menej a ze tie co maju 164 z toho musia vyzit a tu su.no ak si niekto mysli,ze 256 je paradna suma a krasne sa z toho zije,tak sa velmi myli.je to sice podstatne viac ako maju tie maminky na nizsom rp,no z toho skutocne malemu zlatu kolisku nekupim.stale si musim davat pozor na to co kupujem,rozhadzovat sa fakt nemozem.ja si myslim,ze ta nizsia hranica by sa mala pohybovat niekde nad 200 eur.164 je sialene malinko ked ma mlada rodina este aj uver na byt(co vacsina ma) a mozno leasing na auto a...mladi to maju sialene tazke na slovensku. ☹

kasami
4. aug 2010

@bobocka ano, uplne to chapem ... viem kolko je to 256 euro ... viem, ze by ma to potesilo .... ale taktiez nelutujem, ze som nezostala v praci ... ked sa malemu tak zhorsilo ako sa mu zhorsilo .... sama som si nadavala, ze som do tej prace isla tak skoro ...
viem, ze peniaze nie su vsetko ... ale bez nich je tazko ...
viem, ze ani z 256 euro rodina vysoko nevyskoci ... ale urcite je lepsie ich mat ako nemat ... predsa len to je rozdiel oproti 164... a ked sa pozrieme na prispevok na dieta... krory s radostou zvysuju od 20 alebo 7zi 0cenotv ... ved je to urazka a cisty vysmech ....
nikomu tie peniazky nezavidim ... podla mna si ich kazda matka a jej dietatko zasluzi .... ved sa pozrime na dvojicky alebo trojicky ... ich rodicia to musia zvladnut z jednoho rodicovskeho prispevku .... co sami zda uz naozaj nemozne a nepochopitelne ....
len ma troska mrzi ... ze niektore matky a zeny sa na tuto situaciu a rozdiely, ktore medzi nami a nasimi detmi tato vlada robi pozera aj tak ... ze odsudi ine matky a ich deti ... a aj mi je luto, ze spadam ocividne podla niektorych do neprisposobivej skupiny ludi ...
nemam chut ani silu sa hadat s niekym o peniaze ... nemozem povedat, ze by mi boli ukradnute ... ale zdravie mojich deti mi je prvorade ... a po tom com som si uzila so svojim synom a aj nadalej si uzivam ... ani mi na take nieco nezostala energia ....
este poznamka : len za liecenia na ktore ma syn chodit 2x za rok musime zaplatit cca 530euro za jedno a to uz chodime tri roky ...teda chodim s nim ... lebo doposial som nenasla odvahu poslat ho sameho

carodejnica
4. aug 2010

@marcelkatt Môžeš pripojiť link na poradu.sk odkiaľ si skopčila vyjadrenie p. Mihála? Dííík. 🙂

bobocka
4. aug 2010

@kasami joj,velmi ma mrzi,ze si musela zvladat maleho chorobu a este s takymmi mini peniazkami.je to strasne nefer.podla mna ked sa bude stavat tento novy zakon,tak by mali byt v nom zakotvene vynimky.pri chorom dietati by to malo byt zohladnene a matky by mali dostavat extra prispevky na liecbu a starostlivost.
a podla toho co pises ma matka dvojiciek narok len na jeden prispevok??? to je snad vtip!!!!ved ma deti dve.vacsi a drahsi kocik musi kupit,dve autosedacky,dve postielky,plienky dvojmo,oblecenie dvojmo,vsetko dvojmo...ved to je prispevok na dieta a nie na porod.
ja sa do tohto rozumiem ako hus do piva,ale cim dalej tym viac sa naklanam na stranu zmeny zakona ,no nech je skutocne v prospech matiek a ich deti.nech su v nom podmienky kladene skutocne objektivne a nech sa uz konecne maminky zacnu citit vazene.

marcelkatt
4. aug 2010

@carodejnica http://www.porada.sk/t119778-p151-materska-2010... neviem, či je to ono teraz, je tam toho viac. Vraj tam odpovedá na otázky. Tak uvidíme či odpovie aj mne.

maca793
4. aug 2010

no poviem pravdu mňa to trošičku potešilo že by sa mal príspevok znižovať prečo by sa mali robiť rozdiely? ale neverím tomu že to tak bude. neschvália to. táto vláda vôbec nerieši otázku slobodných a rozvedených mamičiek, nijak ich nepodporuje a vôbec ich nezaujíma z čoho žijú. či sa majú po skončení md niekde vrátiť do práce zvyčajne to býva že sa hlásia na úrad, lebo ich nikde nechcú zobrať do zamestnania lebo sú samé a majú malé deti, nechcú im vyjsť v ústrety s prac. časom....

ja som za aby sa rodičovský príspevok zjednotil pre všetkých a mne sa zdá prehnaná aj suma za narodenie dieťaťa. ja som dostala 3000 sk na deti a tu som. všetko som si musela sama kúpiť, zabezpečiť....

carodejnica
4. aug 2010

@marcelkatt vďaka, našla som, ale toto je presnejší link http://www.porada.sk/1471860-post92.html 🙂

marcelkatt
4. aug 2010

Pán Mihál, mňa zaujíma asi akú výšku RP budem poberať ak schválite nové zákony a RP. Platím si DNP od 1.2.2010 a TP mám 14.12.2010, čiže budem poberať 6 mesiacov materskú dávku a podľa ešte platného zákona by som mala poberať po ukončení materskej dávky vyšší RP 256€. No nakoľko sa chystajú zmeny, dotkne sa to aj už platiacich mamičiek, ktoré si poctivo platia DNP už teraz v roku 2010? Bolo by to fakt smutné a nespravodlivé voči maminám, kt si to platia, aby mali nárok na vyšší RP a zrazu zmena a RP jednotný. To, že chcete teda príspevok pri narodení prerozdeliť, no mohli by mať mamičky na výber, buď sa tá suma rozdelí na tie tri roky, alebo si to vyberú jednorázovo, ale ten RP 180-190€ je fakt slabý príspevok, žijeme od výplaty k výplate, všetko drahé veď len ak mamička nekojí koľko vyjde umelá výživa? Dosť. RP by mohol ostať buď pre všetky mamičky 256€ aspoň, alebo pre tie kt pracovali, platili si DNP.

Jozef Mihál
Vyššie (link) som písal o alternatívach, Vy si platíte DNP, omnoho väčšie množstvo žien o DNP ani netuší, skúste zvážiť, že na túto tému je mnoho protichodných názorov.

andrea_stella
4. aug 2010

@maca793 to s tou sumou za narodenie dietata s tebou plne suhlasim, podla mna to dali prehnane vysoke, takze sa ani necudujem, ze to teraz chcu zrusit, napr. ja som teraz v UK a to je trochu inak vyspela krajina a tu nic take neexistuje, tu dostanu mamicky 190lib. prisevok v 25tyzdni tehotenstva a do mesiaca ho musia na nieco minut inak im prepadne and that all a to s tym rodicovskym prispevkom mi je trochu jedno ak mam pravdu povedat, pretoze matersku dostanem odtialto a kebyze poziadam o rodicovsky po vyprsani materskej tak dostanem iba ten nizsi lebo som vraj statu neodvazdala dane aj napriek tomu, ze sme v EU a pracovala som, dufam, ze sa namna za tento prispevok niaka mamicka neurazi, ale to je moj nazor a je predcasne teraz sa tu rozculovat ked je iba august, vselico sa moze este zmenit do januara 😠