50-ročná svokra chce, aby sme ju s manželom živili
Mam pomerne mladu svokru, vo februari bude mat 50. Svokor bol starsi, zomrel pred dvoma rokmi na infakrt. Svokra cely zivot nepracovala, zivil ju svokor, byva v 3izbovom byte. My s manzelom mame rok a pol stare dieta, teraz sme dostavali dom na hypoteku. Oba sme pracovali takmer 10 rokov v zahranici. Svokra pobera ciastocny invalidny asi 250 eur a bohuzial nevychadza s peniazmi. Nemame s manzelom problem jej prispiet na vylohy spojene s bytom alebo nutne vydavky. Robime to uz dva roky a naozaj takto to dalej nejde. Dnes nam prisla domov susicka (kupili sme si na Vianoce), svokra bola prave na navsteve a zacala mat preslov o tom, ze susicka sa viac hodi do bytu ako do domu, lebo v dome je viac miesta na susenie pradla ako v byte. Neviem, asi som jej ju mala odovzdat. Kazda vec, co mame v dome sa hodi vlastne aj jej. Je tu nasackovana pomerne casto a dlho, som tu casto len ja, lebo manzel je v praci. O vnuca nema velmi zaujem, chodi sa len stazovat, co vsetko potrebuje alebo na to, ako dlho uz nebola na dovolenke. Cele dva roky si hovorim, ze chce to cas, ved to raz prejde, teraz ma len blbe obdobie, lebo svokor zomrel. Ale s postupnymi jej recmi som pochopila, ze vlastne ona chce vsetko, to co mame my alebo moji rodicia. O praci neuvazuje, pretoze naposledy pracovala, ked mala 20. Podla nej v ziadnej praci vela nezarobi a keby zacala pracovat, tak jej vezmu invalidny dochodok. Ako jej taktne vysvetlit, ze na vylohy spojene s bytom nemame problem prispiet, nemame problem spravit nakup, ale opravy auta (ktore nepotrebuje, lebo nikam nejazdi), spotrebice (ktore nepotrebuje) a napriklad nove radiatory jej v byte platit nebudeme?
Za tych 10+ rokov vztahu uz budes musiet mat gule a vybavit si to s chlapom, nech mamu uprace. Co predat ten 3i byt a nech ide do garzonky?
Že taktne ?!!.
No nijako, nech ide panyčka pracovať. Rozprávať si môže čo chce, ale už len v obmedzenom režime.
Problém je v tvojom mužovi, že nevie svoju matku usmerniť. Nie je jej manžel, ani gigolo, aby živil jednu mladú zdravú ženu ( rozumej lenivú rozmaznanú sebestrednu ).
Jej syn má svoju mladú rodinu, na krku hypotéku na strechu nad hlavou, živý dieťa, potrebujete € na bežné zariadenie do domu, splácať, robiť rezervu, lebo ak by sa čosi nedaj boze stalo, nech neskocite všetci 3 v garsónka alebo pod mostom. Časom možno budete chcieť 2.dieta, výdavky máte a budete mať dosť vysoké, vysoké na to aby ste ešte živili prizivnicku.
Prepáčte mi tu za tvrdé slová, viem , áno pomôcť treba, ale len tomu kto pomoc potrebuje, nemá iné možnosti. Nie tomu, kto sedí celé dni na riti, prstom nepohne aby si zlepšil príjem aspon na základné potreby. Veď tých 250 zaplatí akurát byt, vy ju vlastne kompletne živíte , ale že kompletne. Stravu, hygienu, oblečenie .
To tvoj muž toľko zarába, alebo musí drieť, len aby uživil aj ju ?!?! Nato ste dreli 10r v cudzine, aby mala svokra mäkkučko pod riťou a vy splácali hypo ?
Keby ho niekedy vykotilo, ochorie, zrúti sa , vyhorí, vlastná matka mu nepomôže, ešte bude plakať že sa jej zníži štandard, jej, nie vám a jej synovi.
Aj tie návštevy jej obmedzte, nemôže žiť váš život, má svoj a nech ten porieši.
Prečítaj si pravidlá a podmienky okolo ID a práce, určite pracovat môže, aj keby zarobila iba 300 - 400e, tak jej to krásne vystačí.
Vytlac jej to a daj pod stromček
Nech ide do roboty lemra mohla by som kašľať aby som dakoho dotovala človek je rád že si zarobí sám na seba na svoje veci nie ešte hnilu svokru chovať
@levandula7
@kubkovamama Manzel jej nema problem priniest cez vikend nakup, plati jej byt (fond oprav, elektrika, voda, teplo, plyn). Ked chce mobil ci zajazd, povie jej, ze dostane na narodeniny alebo Vianoce. Viac neriesi. Cez den manzel neni doma, tak reci svokry znasam len ja. Ze to mam brat tak, ze jednym uchom dnu, druhym von a ked budem chciet mam ju slusne vyhodit.
Ked je manzel jedinacik, svokra ma 50 a nie je invalidna nad 70% taknarok na vdovsky nema. Bude mat ked bude mat 57
https://www.relia.sk/Article.aspx?ID=861
Nech si mamicka hlada robotu. Sic syn ma voci nej vyzivovaciu povinnost, tu by mu urcil aj sud ak by poziadala, ale toto mi smrdi vycuranostou
@kate211 My sme s manzelom boli dlho prec a so svokrovcami sme boli len v telefonickom kontakte a na slovensku sme boli 2x za rok. Takze toto sme neriesili. Ja som si myslela, ze socialne jej platil svokor.
v prvom rade by som cez deň zamkla dvere a nepúšťala ju do domu. Muž by s ňou mal narobiť poriadky. Ty nie si povinná robiť svokre animátora. Nech si nájde kamošky a robotu.
Svokrička môže pracovať aj pri ID, mám 60ročnú kolegyňu, má invalidný a normálne pracuje 8 hodín denne.
čo tá žena robí celé dni... musí sa nesmierne nudiť.
keby sa aspoň s vnúčaťom hrala
@ivuska027 Teraz od toho septembra, ako jej skoncilo vyplacanie toho vdovskeho dochodku je to este horsie. To je u nas stale. Raz pride s tym, ze jej treba radiatory vymenit. Potom chce koberce nove, potom stolik do obyvacky. Manzel citi povinnost jej prispievat. Byt v ktorom svokra byva vlastni 3/4 svokra a 1/4 manzel (ten to zdedil po svokrovi).
Vygoogli a vytlac jej z netu ako to je s prácou a s inv.dochodkom.bude to mať čierne na bielom.
Takáto osoba už pracovať nebude. Treba predať trojizbovy byt a kúpiť menší. Bude mať menšie náklady a z toho, čo jej zostane môže fungovať.
Otvor mužovi oči, budete ju mať cca 30 - 40 r na krku, vaše dieťa už bude mať svoju rodinu, deti a vy stále lemravu svokru
Jemine to je hnida blbá lenivá. Všetko stopnúť. Nech ide pracovať. Ostatné ženy v jej veku makajú celý deň. A dvere jej hocikedy neotvor. Chod na dlhšie von, za kamoskou, do parku, keď bude teplejšie a pod. Otravuje tam s tým bedákanim, lebo sa nudí. Neznášam lenivých príživníkov 😖
Na druhu stranu existuje pomerne vela muzov, ktorym nevadi, ze zivia svoje zeny 30 rokov, ktore sa asi v tom 3izbovom byte dost nudia. Mas aj zeny, ktorym vobec nevadi, ze 30 rokov nepracuju, svoju buducnost neriesia a zivi ich muz. Tvoj svokor aj tvoj manzel su podobne existencie. Nemaju asi odvahu vysvetlovat neschopnej zene (resp. matke), ze by sa mohla zacat starat aj sama o seba.
A je to aj celkom tazke. Kto zamestna zenu, ktora 30 rokov nepracovala? To co napise do toho zivotopisu? Vie vobec svokra nieco robit? Pokial je invalidna, vo fabrike na tri smeny asi nevydrzi. Vie vobec taka osoba vstavat rano do prace, znasat nejakeho sefa, pokyny, ruch, pracovne povinnosti? A za pomocnu pracu kolko zarobi? Minimalnu mzdu? To je kolko? 500-600 eur v cistom? Cely zivot evidentne vedela dobre spracovat chlapy, aby ju nejako uzivili. To si myslis, ze pojde teraz po 30rokoch robit pomocnu silu za 500 eur, pricom asi nieco z toho da na pohonne hmoty?
Ja som už toľko krát robila popri invalidný a nikto mi ho nevzal
Kolegyňa nemá ruku a pracuje (teda trz je na MD ;) )
preboha! Ja som v 50tke vodila na kruzky najmladsie 9rocne dieta.
Plus dalsie tri deti, domacnost, praca...
Diagnoza lenivost a vychcanost.
Moj muz ma polovicny ID a pracuje na plny uvazok.
@negymama No ja neviem ako je to s tymi invalidnymi dochodkami. Svokra ma roztrusenu sklerozu, ciastocny ID. A stale tvrdi, ze keby zacala chodit do prace, ze jej ho vezmu. Lebo jej znamej ho vzali, ked zacala pracovat. Ze teraz sa chodi pred komisie na preskumanie zdravotneho stavu a ze ked zistia, ze clovek je schopny pracovat, tak to vezmu.
Veď si prečítaj zákon, nehltaj iba či ti svokra nakecá
Nemusí ísť pracovať. Stačí keď predá 3 izbak, kúpi si jedno izbak a zo zvyšku bude žiť (dajme tomu si stanoví 500€/mes, to si nechá na rok na účte - a zvyšok dá na konzervatívny investičný účet v banke).
Bude mať pohodový život a vy pokoj 😃 vyriešené.
No ke este relativne mlada zena, to ju takto mozno budete zivit este 30 rokov 🤷🏼♀️ takze ja by som trvala na tom, nech preda svoj 3 izbovy byt, ide do 1 izbaku alebo garsonky a nech z tych penazi zije.
Niektori ludia fakt nemaju kuska hanby v sebe, aby sa isla prizivovat na synovi a jeho rodine :/ a namiesto vdaky a pokory este pinda, ze dlho nebola na dovolenke 🤦🏼♀️ No a co keby jej zobrali 250e invalidny? To aj keby si isla len niekde na urad na vratnicu sadnut na zadok zarobi viac, jednoducho je leniva.
@lenkakravcova To by bola u syna a nevesty v dome kazdy den, lebo v 1izbaku by sa nedalo pohnut.
Povedz svokre že si môže zarobiť koľko chce a nikto jej nevezme invalidný dôchodok nezivila by som ju
Keď nemá odpracované roky, z čoho jej budú vyratávať starobný dochodok? Určite by som to riešila teraz, nech má príležitosť si pomoct vo svojej situácii. Aj pre vašu vlastnú budúcnosť. Časom ešte možno budete musieť doplácať ako rodina na opatrovateĺku alebo zariadenie pre ňu a to sú veľké finančné pálky.
ona klame, ID mozu odobrat ak sa zmeni zdravotny stav, napr. sa vylieci.
ale urcite NIE preto, ze dana osoba zacne pracovat. ID totiz choremu ci postihnutemu cloveku urcitou mierou podla postihu nahradzuje "znizenie" moznosti uplatnit sa kvoli chorobe. To neznamena zakaz prace, ID nenahradza prijem z prace v plnej miere, preto ludia kludne mozu s ID pracovat ak to dg. umoznuje. Ja som mala nedavno kolegu s polovicnym ID, kvoli zdr. potiazam sa vzdal predchadzajucej prace, dali mu iD a nasiel si vhodnejsiu lahsiu ale zaroven menej platenu pracu.
Zamestnavatel s ID ma odvodove vyhody, plati mensie zdr. poistenie za daneho pracovnika , ak ma priznane ZTP.
som uctovnicka a kazdy mesiac robim vyplaty zopar ludom, ktori su v prac. pomere, a poberaju ID. Tvoja svokra ucelovo klame. Aby si obhajila , ze nechce pracovat.
To takí ľudia existujú?
Nastaviť hranice.
Treba sa jej zamestnať, vysvetliť že je prizivnik a nič do systému neinvestovala. Nielen brať.
Toto by som ani nemohla počúvať 🥴

Ona moze este 10-15 rokov pracovat. Ved nedostane starobny dochodok. Zit bude este cca 35 rokov. Znici vam manzelstvo.