icon

Aké priezvisko dať dcérke?

miriama41
6. feb 2014

Chcela by som vás poprosiť o rady, pretože sa neviem rozhodnúť. S exmanželom mám 2 deti, ktoré majú priezvisko po svojom otcovi, tak isto sa volám aj ja. Už 2 roky žijeme s mojím priateľom v jednej domácnosti a práve sa nám má narodiť dcérka. Samozrejme priateľ chce, aby mala priezvisko po ňom. Ja sa s tým neviem stotožniť. Nedokážem prijať, že sa moje deti budú volať rozdielne. Taktiež si myslím, že nie je voči priateľovi spravodlivé, že sa o nás stará, na malú sa teší a ja jej dám priezvisko moje, čo je vlastne priezvisko po mojom exmanželovi. Boli ste už niekto v takej situácii? Je to pre mňa ťažké, nechcem ukrivdiť priateľovi, ani ustúpiť a potom sa trápiť a ľutovať to.

ynett
6. feb 2014

@paskolinka mna však nikdo do ničoho netlačí. je to moje slobodné rozhodnutie. 🙂 a okrem iného svadba nezaručí celoživotnosť vzťahu. hlavne v dnešnej dobe keď ľudia namiesto riešenia problémov utekajú k rozvodovým právnikom.
nechápem však tomu že chlap má vzťah v ktorom sa k ničomu neviaže, žena má snáď iný vzťah? tiež nie je nikomu viazaná kedže nie sú zobratí, či? a to že sa žena rozhodne mať dieťa s partnerom bez manželstva - tiež ju nikdo do toho netlačil, alebo ano? ja viem aký má môj partner vzťah k manželstvu, vedela som to od začiatku, takže som mala na výber, buď to budem akceptovať alebo idem od neho preč. takže sa mi zdá zvláštne ak žena vie o tom, že partner nie je pre svadbu naklonený, aj tak má s ním vzťah, následne dieťa a potom sa riešia takéto veci.
samozrejme nehovorím, že chudák chlap tvojej kamošky že je teraz nešťastný, lebo bol donutený. asi je teraz aj rád, ale i tak si myslím, že k takémuto rozhodnutiu by mal prísť muž sám bez nátlaku.
toď môj názor.
samozrejme akceptujem aj tvoj, len dávam môj pohľad, že žena ma vždy na výber 🙂

paskolinka
6. feb 2014

@miriama41 tak drzim palce, nech sa dobre rozhodnes. ja chapem, ze uz ked je zena v takej situacii, tak je tazko niekedy povedat "bude to tak a hotovo", ked sa boji, ze si to rozhadze s priatelom. ja som v uplne inej situacii, mam manzela a nemam dieta 😀 , tak sa na to pozeram tak nezainteresovane... proste nech to obracam z ktorejkolvek strany, stale mi vyjde, ze rozumnejsie je dat dietatu meno matky.

miriama41
autor
6. feb 2014

@stanushqa85 pre mňa len v tom, že nikdy neviem čo sa môže stať a či s otcom dieťaťa budem do konca života. ostanem s deťmi a každé sa mi bude volať inak.

ynett
6. feb 2014

@miriama41 nehnevaj sa ale súhlasím s tvojim partnerom. tlačíš ho do niečoho čo nechce. mne by sa tiež nepáčilo keby ma niekto tlačil do svadby alebo do niečo čo nechcem. predpokladám, že si vedela aký má názor na manželstvo. ak však ti sľuboval svadbu a vždy bol za a teraz spätkuje tak to je iná vec. vtedy to beriem späť. 🙂
meno dieťaťa po otcovi je pre muža veľká vec. ako sa hovorí matka je vždy istá 🙂

ynett
6. feb 2014

@miriama41 dobre a ked si ťa teda vezme, t.j. meno dieťa bude mať po nom a ty tiež a rovediete sa tak zasa budeš mať deti s inými menami. svadba ti nezaručí že s tebou ostane navždy. samozrejme neželám vám to len mi to príde ako chabý argument.
ale ako som písala už aj paskolinke, je to môj názor. ak sa ti zdá že dať meno po tebe je lepšie tak je to tvoja vec. 🙂

miriama41
autor
6. feb 2014

@ynett chceli sme sa brať už dávno a potom sám povedal, že keď bude dieťa. ja svadbu nepotrebujem, no nemám rada, ak si niekto nestojí za slovom

ynett
6. feb 2014

@miriama41 tak potom je to iné, ako som písala, ak je to takto že teraz spätkuje tak beriem späť. máš právo takto reagovať 🙂 ja som od začiatku vedela ako sa na svadbu môj partner pozerá a nikdy mi nesľuboval svadbu, tak preto to riešim zasa inak 🙂

afrika
6. feb 2014

@miriama41 pozri je to všetko na vašom zvážení.. len ty vieš aký máte vzťah. - aj keď ani krásny vzťah ti nezaručí perspektívny a naveky dlhotrvajúci vzťah.. ja viem čo urobím ja - priezvisko určite po priateľovi, ty to máš komplikovanejšie, lebo už máš dieťatko. na tomto sa musíte s partnerom zhodnúť spolu, on by mal vedieť, že ti vadí, že si nestojí za slovom s tou svadbou

paskolinka
6. feb 2014

@ynett ved urcite. ty ak si s tym spokojna, tak to je ok. @miriama41 to ale riesi, lebo nie je spokojna s tym, ako sa to cele vyvija... priatel aj sluboval, ze si ju zoberie aj z toho zislo, teraz sa nahneval, ze ho vydiera... ja si jednoducho myslim, ze ludia kym ziju spolu bez deti, tak ok, da sa, ale ked do toho pridu deti, tak to chce uz trochu inak pristupovat k veciam. ked nie pre ine, tak prave z tychto praktickych dovodov...

kadri
6. feb 2014

@miriama41 podla toho, co pises, mam pocit, ze tu nejde o priezvisko, ale ine problemy vo vztahu 😒 nestoji si za slovom, neviem, ci s nim budem, hovori, ze ho vydieram... skor si ujasnite to ostatne a riesenie priezviska pride samo 😉

saurian
6. feb 2014

@miriama41
Ja som nemala deti s exmanzelom, ale zostalo mi jeho priezvisko. Tak sme sa pri starším rozhodli, ze sa bude volať ako otec a teda inak ako ja lebo mi neprišlo vhodne aby sa naše dieťa voľalo po mojom ex. Keď sa mal narodit mladší zmenila som si aj ja priezvisko na partnerovo bez sobáša, teda sa volame všetci rovnako

ynett
6. feb 2014

@paskolinka @miriama41 ano ano už som Mirke písala, že v prípade ak jej to sľuboval a teraz spätkuje, tak to beriem späť a súhlasím s ňou. 🙂

niki928711
6. feb 2014

@miriama41 daj tvoje a aj priateľove priezvisko. 😉

miku1
6. feb 2014

@paskolinka Vyriešila to skvele, a priznám sa, že to bolo prvé čo ma napadlo, že by sa svadbou všetko vyriešilo a nemuseli by sa naťahovať kvôli priezvisku 🙂 Ale keďže sa snažím odpovedať na to, na čo sa zadávateľka pýta, tak som to nespomínala 🙂 pretože tu na MK je normálne, že pýtajúci sa dostane odpoveď na všetko len nie na to na čo sa pýta 🙂 Ale tvojej kámoške tlieskam 🙂

afrika
6. feb 2014

@saurian mám to tak isto. s bývalým manželom nemám detičky, no ostalo mi jeho priezvisko.. maličkému dáme priezvisko po priateľovi 🙂 🙂

klincek
6. feb 2014

@afrika pokial su vztahy medzi rodicmi v poriadku, tak ziadne. no ak sa nieco pokazi, dieta spravidla zostava s matkou.. a otcovia (samozrejme nie vsetci) potom vedia na strpcenie zivota byvalej partnerky (v niektorych pripadoch bohuzial aj samotneho dietata) pouzit vsetko mozne vratane (svojho) priezviska. netvrdim, ze dat dietatu priezvisko matky ma carovnu moc 😉, ale moze dost zjednodusit niektore zivotne situacie.
no bez ohladu na mozne "problemy", ja osobne si vobec neviem predstavit pomenovat svoje dieta inak ako sa volam ja, zo zasady. v zivote dietata vobec nespochybnujem ulohu otca, a to bez ohladu na to, ci su s matkou dietata zobrati alebo nie. vsetky prava otca plne respektujem, ale o priezvisku dietata nediskutujem, ine ako moje neprichadza do uvahy (ak som za otca dietata nahodou vydata a priezvisko mame rovnake, je to o to jednoduchsie 😅 ). no ako som uz napisala, je to moj nazor, a kazdy ma pravo na ten svoj. len som v tomto duchu odpovedala zakladatelke, ktora tiez rozmysla asi nad vsetkym moznym..
na odlahcenie-toto sa u nas v rodine asi dedi po praslici (aj ked povodne sa to tykalo "len" mena, nie priezviska), no moja mama aj ja mame ine meno, nez ake nam chceli dat otcovia (nastastie). babka aj mama si proste dupli-porodila som, pomenujem, nedebatujem.. 😅

maznacik007
6. feb 2014

predpokladam ze je to otazka k davke hmotnej nudzi ako si pisala ... ale to by si priatela vobec nemohla uviest do RL dietata a bolo by to velmi nepekne od teba ked sa o vas stara ...

adeala
6. feb 2014

@miriama41 môj priateľ má priezvisko po svojom otcovi, jeho mama a súrodenci po jej ex. Priateľa tento rozdiel nijak nepoznačil.

klincek
6. feb 2014

@afrika teraz pozeram tvoj prispevok z 10.54..ak nemas deti s byvalym, nemusis s jeho priezviskom zit navzdy🙂, a mozno sa este dockas aj toho, ze sa budete s priatelom a babom vsetci volat rovnako 😉

klincek
6. feb 2014

@ynett k tvojmu prisp. z 10.57-ak sa vezmu rodicia maloleteho dietata, tak to dieta bude mat priezvisko urcene pre ich ostatne deti. zakon o rodine to riesi automaticky..

maznacik007
6. feb 2014

baby ono to je cele asi o inom ... skor ako si ponechat davku v hmotnej nudzi lebo ak bude mat dcerka co sa narodi v RL svojho otca tak o nu moze prist ...
vid temy
https://www.modrykonik.sk/forum/paragrafy/mam-narok-na-podporu-v-nezamestnanosti-od-poistovne/

https://www.modrykonik.sk/forum/rodicovska-dovolenka/narok-na-matersku-a-davku-v-hmotnej-nudzi-sucasne/

mistrall
6. feb 2014

@miriama41 ja keby som bola na tvojom mieste, urcite by som dala priezvisko po priatelovi..kedze keby si dala take , ako sa volas ty, bolo by to vlastne nie tvoje priezvisko, ale tvojho ex..
urcite chces aby sa tvoje babo , co cakas s priatelom volalo po tvojom ex??
dnes uz nie je cudne ked sa v podstate nevlastni surodenci volaju inak

afrika
6. feb 2014

@klincek ja viem, len som už bola naozaj zžitá s tím priezviskom, tak som ho nemenila.. no to dúfam, že sa raz všetci traja budeme volať rovnako 🙂 🙂

afrika
6. feb 2014

@klincek len momentálne po takých veciach ako je svadba moc netúžim.. ale verím, že ma to raz prejde 🙂 🙂

klincek
6. feb 2014

@saurian super riesenie 🙂

afrika
6. feb 2014

@klincek ďakujem pekne za vysvetlenie 🙂 🙂 snáď sa to nestane ani mojej sestre ani mne 🙂

klincek
6. feb 2014

@afrika jasne vsetko ma svoj cas..ale ak ta raz nieco privedie k zmene nazoru, tak je to prave pekny vztah a dietatko k tomu 😉.

ivusik26
6. feb 2014

ahoj ja mam tiez dieta z jednym partnerom a mala ma priezvisko jeho a teraz mam s manzelom dcerku a ma mala jeho priezvisko, vobec nic neries a daj jej jeho priezvisko, vsak s exmanzelom uz nic nemas len rovnake priezvisko a to nieje az tak vela, tak vobec by som nad nicim nerozmyslala a dala priatelove priezvisko

stanislavao
6. feb 2014

@miriama41 tak problem priezviska je v dnesnej dobe velmi preberany. ak by ste sa vydali za sucasneho partnera, tak si podla vsetkeho zmenite aj priezvisko, ze? a preco by sa malo jeho dieta volat po vasom prvom manzelovi? to nemozete urobit. zvazte to. detom sa da vysvetlit, ze sa tie dve starsie volaju inak, lebo ich ocko sa vola inak. mam kamaratku, ktora bola 3x vydata, ma s kazdym dieta. kazde dieta sa vola po svojom otvoci a ona si po rozvode stale zobrala naspat svoje rodne priezvisko. cize maju 4 clenovia rodiny 4 rozne priezviska. je to asi komicke, ale tak aj to sa stava.

chrumka84
6. feb 2014

Necitala som prispevky, len napisem, ako to je u nas. Priatel je rozvedeny, my nie sme zobrati. Dcera ma meno po nom, planujeme sa raz zobrat a menit malemu dietatu priezvisko mi pride komplikovane. Jedine nedorozumenie, ktore vzniklo z toho, ze mame my dve rozdielne priezviska bolo, ked som ju prihlasila do poistovne a mna potom oslovovali ako vydatu pani priatelovym priezviskom. Ale to robi aj postar a podobne 🙂.
Jeho byvala zena si nechala nove priezvisko po rozvode, ale svojmu dietatu nedala to priezvisko (s novym priatelom). Popravde, ja by som s tym mala problem 😀.