Ako efektívne spravovať čas v hektickom dni?
Aj vám sa to stáva? Permanentne mám pocit, že som v sklze - v práci aj v osobnom živote. Ak mám 8 hodín pracovať (plus hodina cesta), 8 hodín spať (plus 3 hodiny dokopy ráno a večer na prebudenie, na hygienu, jedlo atď), ostanú mi tak 4 hodiny na zábavu, vzťahy, zdravý životný štýl, starostlivosť o domácnosť, o seba, koníčky, zabezpečenie obživy a iného okolo života, ničnenetobenie-aj to treba, ako napríklad čítať MK. A to vás asi zdvihne zo stoličky, že nemáme ani s mužom ešte deti, takže čo sa vlastne sťažujem 😁 Dajte tipy ako sa vyrovnávate s tým, ak nestíhate!
Keď som bola mladá slobodná baba tak som pracovala na 3 smeny vo fabrike a popri tom študovala externu VS. Síce som bývala u rodičov, takže nákupy a varenie som neriešila ale stíhala som aj prácu fyzicky náročnú, aj skolu, a s kamoškami čo boli zároveň moje spolužiačky a mali rovnakú prácu ako ja, sme stíhali aj v soboty žúrovať. Na všetko som mala čas.
Teraz pracujem na pol úväzku, takže času mám stále dosť.
rozpíšem ti môj včerajší deň - a takých je veľa...ráno vstanem 5:15, umyjem, oblečiem, nachystám desiatu, budím deti, odchod z domu 6:10. V práci som bola do 16:30 (štandardne do 16:00 ale potrebovala som niečo doriešiť). Nákup som si urobila cez obedňajšiu prestávku tak na ten som nemusela, takže som išla domov, cestou som sa zastavila u nás na Obecnom úrade riešiť vianočné balíčky pre seniorov našej obce. O 17:00 som bola doma, urobila som deťom večeru, 17:50 som išla cvičiť, domov som prišla 19:20. Sprcha, večera. Od 20:00 papierovačky k mojej druhej práci do cca 21:00. Potom telka a o 23:00 idem spať. 🙂
@maranta_leuconeura tak, ako nerodič máš fakt času habadej. Ver mi. Prídeš z roboty a keď nechceš nemusíš nič robiť, o nikoho sa starať. Víkend taktiež. S deťmi to bude ešte náročnejšie.
Každý to má inak,niekto má farmu plnú zvierat,manžela a päť detí a stihne vypiť kávu na terase s vyloženými nohami.Iny je slobodný bezdetný,nemá žiadne extra koníčky ,len prácu a napriek tomu nič nestíham,všade mešká a sťažuje sa.Dolezite je ako sa k tomu stavias.Ak ti to nevadí,tak je to ok.Ale keď sem píšeš,asi ti to vadí.No tu platí staré známe,ako si kto zariadi,tak sa má.😉Ale pri malých deťoch je to tak,že väčšina príde na to,koľko času mali ako bezdetné😂,ale aj to je len začas,keď odrastu často je voľného času dosť.Tak nezufaj,všetko sa mení.
@elzena2 ahoj, odpovedam teda : ale stane sa, ze nam vybehne nieco samozrejme..ako to rodicko napriklad, ja nemam potrebu chodit von cez tyzden, nakolko sa dost socializujem v praci...a ked tak chodime vecer v piatok...aj teraz idem na koncert ale piatok vecer...( Co ja uz berem ako vikend ), deti maju kruzky vramci skoly - plavanie a parkour ma skolak, takze pre mna ziadna naviac cinnost, len vyzdvihnem z druziny ( on sa pocas nej vykruzkuje), mensi ma anglictinu zas a to tiez v ramci skolky...naozaj ich nikam nieje potrebne " vozit ". Fitko a tak co si spominala to nepraktizujem.... Od jari do jesene sa staram o zahradu ( tu mame mimo bytu ) a chodime tam cez vikend, takze s motykou v ruke a v podrepe pri burine mi to staci, chodime bicyklovat, ale tiez len cez vikend a kombinujeme to s turistikou, v zime lyze...
Postu a obchod vybavim cestou z prace, na to nepotrebujem ziadny extra cas a my nechodime ani na velky nakup( nad postou byvam, a Billu aj drogerku mam hned pod panelakom, nepotrebujem zapajat auto ). Navstevy nemavame, s kamaratmi sa stretavame na zahrade, alebo pri spolocnych aktivitach, nekavickujem doma ani inde - ja kavu nepijem vobec ( mozno preto tolko spim , neviem 😀 a take to navstevovanie doma alebo u niekoho ja teda zrovna nemusim)..a deti si nosia kamaratov k nam domov, ale bez rodicov, cisto len decka, na to nepotrebujem mat vylesteny byt ( chvalabohu )...este chodi k nam moja mama a svokra ak su deti chore, ( maju to 150 a 180 km z domu, takze na prespavacku, ale teda tie mi skor pomozu ako skrituzuju ak treba - za to som samozrejme vdacna, ze su obe tak v pohode ), a aj manzel sa dost zapaja do chodu rodiny, aj ked teda on chodi neskor domov- okolo 18 ( on zas bere deti rano, tak zacina v praci neskor ).
V strese sa naozaj nesnazim byt, a vsimla som si, ze ak som doma ja nervozna alebo v strese , tak su vsetci clenovia domacnosti akoby protivny aj voci mne a aj voci sebe navzajom ( akoby to dusno gradovalo , lebo mama nie je v pohode, u nas to teda plati na milion %), tak sa snazim byt v pohode ( samozrejme , som clovek a tiez nemam svoj den sem tam) my si zijeme teda takto nejak 😉, mozno to niekomu pride nudne....ja uz som to aj pisala inde, ze obdivujem mami co stihaju milion aktivit denne, pracu, kruzky, ucenie, domacnost, spia malo a staci im to .... zavidim im tu energiu, ktoru maju...naozaj v dobrom😉
Prácu mám do 5 minút autom, 15 min pešo, robím to na čo mám chuť (keď chcem hrám sa s deťmi a upratovanie neujde), varím na viac dní, nakupujem na viac dní...všetko je o organizácii. A to.ozaj ešte nemáš deti ;)
My tiež nemáme deti (chvalabohu) a všetko stíhame tým, že mame super time management s priateľom nastavený. Nakoľko obaja športujeme a priateľ pomerne vrcholovo (2-3 tréningy do dňa) mame plán čo sa týka jedla, čo budeme kedy variť (varíme každý deň), upratujeme vždy po častiach každý deň niečo malé aby sa vikendy nezabili v domácnosti prácou ale užívaním si športu, prírody, priateľov atd…Spávať chodim o 22:00 vstávam 5:30 cca v práci som okolo siedmej doma okolo štvrtej pol piatej a to mám teda do desiatej dosť času stíhať všetko. Základ je pre mna po príchode z prace ísť rovno športovať a nie na gauč, potom niečo popratat (nie úplne každý deň plánujem množstvo upratovania podľa náročnosti a dĺžky tréningu - krátky tréning zostane energia na upratanie ak dlhy tréning radsej čas venujem gauču) navarit a pred tv 😀
@maranta_leuconeura myslela som, že nestíham kým som nemala deti… Teraz som rada, keď idem 21:00 s nimi spať. Lepšie je to v lete, keď je dlhý deň, aktivity vonku, teplo. Teraz prídu domov z družiny, už sa stmieva, učenie, večera, upratať, sprcha, 1-2 hodiny sa pohrajú a spať. Deň čo deň. A to som rada, keď nie sú choré, ako teraz. To je iný záhul. Popri home office, riesiť choré deti, varenie a dobiehať učivo. To už nestíham nič na 100% a riešim najnevyhnutnejšie veci.
Moja rada znie, užívaj si tie 4 hodiny voľna čo máš denne, kým sa dá.
aj ja som spomalená presne ako ty a to od mala😀 a vôbec mi to nevadí.To by bolo lepšie stále sa niekde náhliť? takto má človek aspoň lážo plážo a nestresuje sa.Teda aspoň ja nie.Pre mňa je duševná pohoda základ.Mne by hrablo keby musím všetko robiť rýchlo ako je aj vyššie spomenuté.Nebodaj mať nejaké časové rozvrhy.Myslím ohladom rodiny.Regulérne by mi preplo keby mám rodinu😀 takže neboj nie si sama ako spomalený film.Veď vidím kolké ten tlak od rodiny,povinnosti nezvládaju a musia byť na kdejakých ukludňovákoch.A je toho viac a viac.A buď rada za to ako si teraz.Ja ak náhodou nestíham tak len nervačím a nadávam a to sú obyčajné blbosti kolkokrát.Ani nie vážne problémy
Bud rada...ja som ako z rychlika, aj v praci mi hovoria, ze klud, da sa aj robit pomaly, ak chodit sa vraj da pomaly😂 ja to neviem, ked som vo "svungu", ale zase ked je vikend alebo mam volno v praci, tak som schopna pol dna hnit na gauci a potom som nervozna, ze nestiham... ked som v tom mojom zrychlenom kolotoci, tak som stastna a spokojna🤣 vstavam 5.45, nachystam sa do prace, dieta do jasli, 6.45 odchadzame. Poobede okolo 15.00 odchadzam z prace, po dieta, na nakup(2x do tyzdna), cesta domov pol hodka skoro....doma uz deuhy kolotoc, vzdy pridem ze si najskor oddychnem, kavu vypijem, ale ja ako pridem do kuchyne tak hned dam varit obed pre seba, veceru pre familiu, myclu vylozit nalozit, pracku nalozot,susicku vylozit, kuchynu umyt, kupelnu (umyvadlo,wc musi byt denne), povysavam, niekde medzi tym sa mi vypne kavovar,tak ho zase zapnem, urobim kavu a pokracujem v cinnosti. Ideme sa hrat, so starsou ucit atd. Potom vylejem studenu kavu a idem kupat, uspavat...A to je ten lepsi pripad, ze som cca 15.30 doma. Casto je to ovela neskor. A to som potom v este vacsom kolotoci.
@maranta_leuconeura musis proste zit rychlejsie. Niekto za hodinu stihne vstat a dat si ranajky a niekto to stihne za 15min. Takze "pridaj plyn" 😁
Tak to sa priprav na rodinny zivot-celodenny kolotoc tych istych opakujucich sa povinnosti😁vstat, bezat do prace/deti do skoly, praca, domov, nakup, olovrant, desiate, ucenie sa s detmi/skusanie ich, vecera, chystanie oblecenia, sprcha, pomedzi to prat, zehlit, varit-mam intolerancie, stravujem sa doma, kruzky-zaviezt/priviezt. Cez vikend si dlhsie pospat, niekam vypadnut. A takto dokola😁
Odpoveď je zarábať viac, pracovať menej.
@mariynka inak toto s tými krúžkami teda rozvozom nechápem.My ako decká sme chodili na tanečnú aj cez celé mesto dokonca až za mesto kde bola vtedy budova cvč.A nikto nás nenosil.No už len aby rodičia naštartovali auto a vozili nás.Alebo vodili.Akurát by sa zasmiali😀 ešte chápem ako tak dediny,kde ide jeden dva busy za celý deň..že inak sa teda nedá.A to my sme sa vracali velakrát cez hlavný velký mestský park a bola už tma.A tiež vtedy existovali kdejakí uchyláci a vraždy aj v 90 rokoch.Dneska si decká moc zvykli na velký komfort .Náš bývalí sused dokonca utekal ako blb z roboty aby decká zaviezol na krúžok čo my sme dávali volakedy v pohode pešo iba hore do mesta pár uličiek.Ale ako kto si deti naučí tak má.Ja by som nebola ochotná robiť takto taxikára
Mam 2 deti a stihame vsetko. Samozrejme zavisi od toho co je podla teba za den dolezite. Ak pracujem v office tak odidem rano o 6 a pridem domov o 7 cize vtedy dozrie na deti manzel (pracuje z domu). Ak pracujen z domu, tak hned keď deti odidu zacnem pracovat a po praci bud varenie, cez deň pranie, po robote nakup, von so psom, pripadne kruzky s deťmi. Zial na mna cas neostava, ani na muza, alw to verím ze je zato ze deti mimo dediny vozime na kruzky (v dedine si riesia kruzky same pešo). Upratujeme podla potreby, cez vikend nejaký ten program, varenie, v nedelu sa deti učia.
Ako hej, rada by som stihala viac, ale teda gro stihame. A momentalne mam aj zdravotne problemy cize som obcas rada ze som vobec rada.
Neviem co presne by si rada este stihala...
@liusa82 moji maju krúžky, na ktore sa bez odvozu nedostanu.Proste nechodia z dediny a do dediny autobusy kazdych 10 minut. Chodime 2x do týždňa s dermi, z toho druhykrat ide dcera autobusom a vyzdvihnene ju po speve. To jedine sa nam podarilo napasovat na autobusove spojenie
Legenda hovorí, že niektorí ľudia sa aj nudia 😮
ale sa tu matky do teba pustili. ale ja myslím, že väčšina zabúda na to, že aj my sme boli bezdetné a ten život sme mali celkom inak nastavený ako s deťmi. takže sa to nedá porovnávať. ja tiež fungujem celkom inak, ako som fungovala bez detí a myslela som si, že mám toho mega veľa. To isté som si myslela, keď som mala jedno dieťa, aj keď som mala dve. Aj keď som nastúpila do roboty. A myslím si to aj teraz, keď mám toho asi najviac za posledné roky. U mňa funguje timemanagement, ale nebudem sa hrať na chrumkavú a napíšem ti na rovinu - sú dni, kedy som spomalená, sú dni, kedy som mega zrýchlená a stíham toho za troch, ale sú dni, kedy sa mi proste nechce. A je to v poriadku. Tak ako je v poriadku, že máš pocit, že nestíhaš žiť. Chceš spať 8 hodín? Spi, prečo by si nemohla? Len preto, že ti matky napíšu, aby si spala menej? Vieš čo, ja som donedavna ťahala 4hodinové spánky, niekedy ani to nie. Ale na čo? Že som ožehlila o dva dni skôr? Alebo že som o druhej v noci dorobila prácu, aby som ráno o siedmej začala makať za compom viac? Mala som nejaké zdravotné problémy a poviem ti - zbytočné sa stále niekam naháňať, stále byť 200 %, lebo iní to tak majú alebo píšu, že to tak majú. Rovnako ako ranný čas na rozbeh? Prečo by si nemohla mať hodinu, keď to tak chceš? Ja deti mám a vstávam o hodinu skôr ako ony. Práve preto, aby sme nemali chaos, aby som si ráno dala v tichu kávu, aby som sa v pohode nachystala a prebrala, kým vhupnem do pracovného dňa. Lebo to tak mám rada. Áno, chcem byť aspoň ráno chvíľu spomalená a nehanbím sa za to 😀
Takže rady ti moc asi nepomôžu, rob tak, aby si bola ty spokojná, vyspatá. Je to o prioritách a ak nemáš prioritu mať napr ožehlené hneď v ten deň, ako zoberieš prádlo zo sušiaka, tak sa tým nestresuj. Ožehlíš, keď bude času viac. Napríklad. To isté aj pri ostatných veciach - ono, keď prídu deti, nedá sa to celkom, už človek musí rozmýšľať inak a veru aj vstať, aj ponocovať, aj porobiť veci, ktoré sa mu nechce. Ale kým nie sú, prečo by si mala mať režim ako matka na rodičovskej? Alebo pracujúca matka? Veď je úplne v poriadku, ak človek, ktorý nemá deti, nestíha. Žiť rýchlejšie budeš, keď budeš musieť 🙂
Ja mám 3 deti. Teraz som s tretím na md ale doteraz kým som chodila do práce a mala len dve som stíhala normálne. A na materskej ja nestíham nič. Zrazu vkuse niečo deti majú zusky, lekárov , ísť nákup ,upratovanie ,varenie...akože fakt ja nestíham.
@maranta_leuconeura ako stíham? Nestíham všetko čo chcem proste musím rozmýšľať čo a ako súri viac, poslednú dobu spím 3-4 max 6 hod 8 je luxus tak pár krát do mesiaca ale určite je to na hovno cítiť to na zdraví samozrejme, nie je to dobré ale niekedy sa tomu nevyhnem ja ešte som nervózna ak nestihnem niečo súrne čiže aj keby idem spať nezaspím len sa prehadzujem lebo ma to štve alebo spím zle, čiže ja niekedy fungujem na úkor spánku ako kedy no. Záleži čo kedy treba a ako vládzem, ale ja už mám deti, a iné povinnosti. Každý to má inak niekto nestíha aj keď ma času more a naopak, je to aj o zdraví, sile, zadelení povinností, pomoci a x ďalších okolností tak si myslím nakoľko každý vedieme iný život že sa dá tak o tom pobaviť a nie hľadať rady, keďže každému to vyhovuje inak a má ine priority.
@maranta_leuconeura asi nebude popularna moja odpoved. Ak mas 8h spanok, je to super, ak mas rano 1,5h casu na svoju pripravu, super. Ak mas vecer 1,5h na pripravu (sprcha atd) super, to stihas aj masku atd. Ak mas denne 4h pre seba a hobby, tiez super. Istotne mas aj dovolenku v zamestnani, sviatky, vikendy alebo volna po pracovnej zmene ak mas nepravidelne rozvrhnutie. A hodina cesty do prace (vychadza mi to, ze dokopy) to naozaj nie je vela. Cize treba hladat kde je v tejto rovnici problem, lebo neviem z toho co si napisala, ze co vlastne nestihas
@malasandrika ja byvam v meste a cestujem rano 1 hodinu do prace a poobede 1 hodinu z prace. Ziaden satelit🙊
Odpoveď od
@hederamonstera sa najviac zhoduje s realitou 🤣 mám tri deti, prácu, domácnosť a myslím že aj nejaký voľný čas, ale stíham len polovicu či by som chcela.. avšak nevadi.. ale je pravda že spím len 5-6hodin 🤪
@maranta_leuconeura nestíham permanentne a mam 2 malé deti. Musíš si určiť priority...jeden deň napr.navarim,druhý deň už nemusím,jeden deň poupratujem tak viacej druhy už len udržiavame,jeden deň po práci oddychujem a druhy idem na nákup atď atď...takže určite nerobím všetky tieto činnosti každý den
Aj som si myslela,ze tu prispejem s mojím (ne )stíhaním,pri 3 deťoch, externej skole,prerabkach atď...ale budem radšej tou nedokonalou...
Keď som nemala deti,stíhala som menej než teraz....
Človek,ktorý má deti a nevie si zariadiť čas,sa časom naučí.
Ten ,kto si vedel zariadit čas aj za slobodna,pri deťoch je už expert....
Takže nejaké tlapkanie si ega tu ja stvárať nebudem ako dámy predo mnou...
Jedine možno uber ten čas ráno (
Ja do práce som vstávala okolo 4tej,a spoj odchádzal 4:45) (12tky v práci)takže...večer si nachystaj všetko potrebné,nech nemusíš ráno....
A pre tých ,čo maju deti, 2 práce a viac, domácnosť, manžela,dobytok atď....
Taky malý vtip😀
Ja som si tiez myslela, ze nestiham ked som nemala deti 😂 Ale fakt som bola len pomala. Teraz mam dve a stiham toho ovela viac. Ja rano chodim na 6 do prace, chystam sa 15 minut 🙈, 15:10 prichadzam domov aj s detmi. Ked ma starsia dcera kruzok a veze ju muz (2x do tyzdna) tak mam svoj volny cas, rozumej mam len jedno dieta s ktorym mozem ist na prechadzku, sportovat, piect, vyrabat a pod. 1 den v tyzdni mame bez kruzkov, vtedy perem a upratujem. Cez vikend sa snazim venovat detom, vymyslet nejaky vylet alebo bazen, kino a podobne. Varenie teplych veceri som vzdala a cisty dom tiez. A sme celkom spokojni ☺️
@maranta_leuconeura Ahoj, som vo velmi podobnej situacii. Na moj zivot a aktivity mi popri praci zostava velmi malo casu. Domacnost tam velmi neratam. My upratujeme(mimo prania a umyvania riadu) raz za dva tyzdne. Pokial ti to moznosti dovolia, zamyslela by som sa nad nejakou formou "krabickovej diety". Su aj programy na cely den. Odpadne ti velka cast toho otravneho procesu nakupovania potravin, vymyslania jedla a varenia. Co som pozerala tak za ~20 eur na den sa da, pokial sa bavime o BA. Nam velmi pomaha kombinovana pracka so susickou. Rano ju vies naplnit, v priebehu dna na dialku pustit a vecer mas hotove oprane pradlo. Odpada ti ta ostara s premiestnovanim pradla medzi prackou a susickou. Kazdy den(takmer) sa snazim chodit do officu, som v tie dni ovela viac efektivna. Rano pred pracou stihnem este aj svoj trening. V case 7-8 trenujem. Do prace pridem tak na 9tu. Mam office v coworku, kde je aj plne vybavene fitko. Velka vyhoda, ze si mozem zacvicit cez obed, resp rovno po praci a nemusim stracat cas presuvanim sa. Z officu odchdzam tak o 17tej, ak cvicim tak az okolo 19tej vecer. Bud idem domov, dam si veceru a zvysok dna som s partnerom doma alebo idem s priatelmi niekam za kulturou. U mna ale teda nehrozi sucha vecera v zmysle nejaky chleba s natierkou. Hlavne v zime mame radi varene vecere ale zvycajne ich robi partner. Su to take rychlovky ako omeleta, ryba so zeleninou, stew na viac dni alebo niekedy len studene zeleninove salaty so syrom. Mne sa osvedcilo vyplnit si aktivne program pocas dna. Vtedy ovela viac stihnem. Ten spanok si urcite ponechaj ked ti to tak vyhovuje. Zimne obdobie je narocne. V lete toho stiham ovela viac.
@liusa82 u Vás na dedine možeš pustiť dieťa samé na krúžok, no len či by si taká odvážna bola aj v Bratislave. Predstav si, ja tiež utekám z roboty, aby som hodila dieťa na krúžok.

@maranta_leuconeura ja ti napisem strucne moj rozvrh
Budicek o 6:00
Od 7:00 do 15:00 som v praci, potom letim pre deti. Deti od 16:00- 17:00 na treningu, odveziem ich domov, od 18:00 do 20:00 mam trening ja. Toto plati pre pondelok a stredu.
V utorok a vo stvrtok po praci a skole ideme domov, od 17:00 do 19:30 precvicujem jogu. Jedine v piatok poobede mame volne. V sobotu vacsinou rano trening spolocne ja aj deti, poobede masirujem doma cca 2-3 hodky. Vikend mi bezne zacina v sobotu okolo 15:00. Domacnosti sa venujem po veceroch, ked deti spia. Nakupovat sa snazim uz len raz tyzdenne, ale obedy mame vsetci mimo domu. Nepozeram TV, netravim cas vysedavanim a povalovanim, ale ani chystanim sa. Rano za hodinu stihnem pripravit ranajky, desiate, odviezť deti do skoly a dostavit sa do prace. Proste som vo svungu. Stiham, lebo musim. Zislo by sa mi viac hodin, ale da sa to. Spim 6-7 hodin max, cez vikend o hodku dlhsie niekedy.