icon

Ako môžu moji rodičia po tomto všetkom žiadať odo mňa výživné?

purple_wolf
14. feb 2025

Ja už naozaj neviem či som prišla o rozum ja alebo moji rodičia.
Úvod - mám dvoch súrodencov a všetci sme mali viac menej rovnaké možnosti keď sme vyrastali. Všetci sme šli na vysokú, len ja som ju skončila. Moji súrodenci školu nechali a išli zarábať - nikdy neprispievali na domácnosť a veľmi zriedkavo spravili akékoľvek domáce práce. Sestra si medzitým kúpila aj byt, ale vyžiera rodičov a byt prenajíma (obaja zarobia viac ako 1200 v čistom), rodičia majú dôchodok spolu skoro 2000, sú bez dlhov a náklady na dom je cca 300 eur (aj to preháňam).
Ja som popri škole brigádovala na seba, , starala sa o domácnosť aj rodičov (jeden porážka, druhý zdravotné problémy čo sa roky ťahalo) a keď som mala cca 21 rokov psychicky som sa zrútila po určitých udalostiach, rezala som sa, chcela som sa zabiť, pričom rodičia sa mi smiali do tváre že je to môj problém a mám si ho riešiť a psychiater mi povedal že som od detstva zanedbávaná, že to čo sa stalo bolo preto. Ja som sa citovo od nich úplne od nich odpútala, prestala som sa starať o domácnosť aj ich a pri prvej príležitosti som sa odsťahovala a chodím tam doslova len kvôli psovi.
Po rokoch čo som bola sama (ak ma nemajú radi rodičia ako môže muž) si ma našiel jeden muž, vzali sme sa, máme deti a rodičia mi celý čas hádzali polená pod nohy - prežili sme, máme sa dobre.
Nestretávame sa, sú hnusní na môjho muža aj deti a mali jeden incident s mojimi adoptovanými deťmi a skončilo to veľmi zle pre deti.
PROBLÉM
Po tej hádke som prerušila aj ten minimálny kontakt, ktorý som s nimi mala, dedičstvo prakticky rozdali alebo prepísali na mojich súrodencov a pritom stále žijú doma a rodičia ich živia (majú 31 rokov - dvojičky). Včera mi prišiel list - žaloba od mojich rodičov a žiadajú odo mňa "výživné" na seba, lebo ako ich dieťa som im povinná pomôcť podľa zákona.
AKO JE TOTO MOŽNÉ ŽE MAJÚ TÚ DRZOSŤ PODAŤ ŽALOBU?

senta_sofia
14. feb 2025

Ak vyzva prisla len na teba, prve by som v odpovedi uviedla, ze ste viaceri surodenci a prispievat na vyzivu rodicov by ste mali vsetci. Sud by urcite skumal majetkove pomery, ak mas ty vyzivovaciu povinnost voci svojim detom, ta je prvorada.
https://www.akmv.sk/pravna-poradna/vyzivovacia-...

misicka31
14. feb 2025

Spísať všetky tvoje výdavky na domácnosť,deti no komplet všetko a odvolať sa na zaklade ,,dobrých mravov"....opísať celú tvoju rodinnú situáciu keď si bola dieťa dopodrobna ...držím prsty,malo by to pomôcť...

veselo_neveselo
14. feb 2025

@purple_wolf tak vidia, ze nemate s peniazmi problem, tak skusaju, ci im nieco nekvapne. Mozno to je pre pre surodencov, len ti nemaju narok, tak skusaju takto.

Porad sa s pravnikom o dalsich krokoch.
A hlavne, dychaj, tymto si si uz presla, mas to v sebe spracovane. Ak je treba zbehni zas na terapiu, aby ta toto nevykolajilo uplne, ale inak...nenechaj sa. Chod objat svoje deti, manzela, a dobre bude.

mamina7070
14. feb 2025

necitala som diskusiu ale
mohli podat na sud ale sud im nemusi vyhoviet treba bez emocii dat dokopy podklady spisat casovu os a poslat vyjadrenie k zalobe

nestresuj ak budes potrebovat pomozem ti so spisanim cez IP

drz sa

betulinka1
14. feb 2025

@purple_wolf sa musim smiat. Podat si to mozu ma sud ale to by museli splniť podmienky úplnej odkazanosti. Sud aj posudzuje ako sa zbavili majetku, ze ho prepísali na inych surodencov. Plus samozrejme tvoje prijmy, vyživovaciu povinnost a tak. Akoze niektori rodicia su fakt “darom”. Kludne si kukni ako rozhodujú sudy. Na stranke otvorene sudy su rozsudky, vies si to vyhladat cez vyzivne na rodicov a tam uvidis, kedy sud vobec prizná vyzivne. Sama uvidis, ze tak lahko vyzivne nedostanú ani keby si bola milionárka 😉

pehavcek
14. feb 2025

Ja by som navstivila pravnika a poradila by som sa ako reagovat. Inak su to riadne … (nemam pekneho slova)

bystrozraky
14. feb 2025

"Matka zlomila mojej dcére ruku" - Ak to nebola nehoda, tak by som ju zažaloval za ublíženie na zdraví a týranie. Naozaj, to čo píšeš, ako sa správajú, je absolútne nenormálne a nezaslúžia si od teba ani telefonát. Vyzerá to tak, že ti chcú naschvál ublížiť. Inak toto býva klasické správanie narcistických matiek. Vyberú si jedno dieťa a zámerne mu ubližujú. Nedostávala si náhodou niekedy pokazené hračky ako darček od nej? Chápem, že si úplne vytočená, aj keď vieš na 100%, že ten súd im prisúdi veľkú figu. Ale na druhej strane možno aspoň vyplávajú na povrch všetky veci, čo ti robili. A aspoň teraz vieš, že problém je výlučne a absolútne na ich strane, a tak môžeš tú kapitolu uzavrieť. Inak ten dom už prepísali na tvojich súrodencov? Súd sa skončí úplne pri najlepšom pre nich tak, ako napísala @tundra. Uf ale som sa vytocil 🙂 plne ta chapem a prajem pekny den

lavender94
14. feb 2025

A sudca je padnuty na hlavu. Maju príjem, bývanie a v neposlednom rade aj keby boli úplne odkázaní na pomoc deti, nie si jedináčik. Podľa mňa len skúšajú, nemajú šancu uspieť. Asi by som im poslala email, že ak na tom trvajú, môžete sa stretnúť na súde. Hned dajú pokoj. Lebo aj debilovi bude jasne ze nedostanú ani cent, akurát čo by museli platiť poplatky za právnika, pojednávanie.

skeblicka777
14. feb 2025

@purple_wolf pozri, vyzerá to tak, že nás čaká podobný problém, avšak rodič je len jeden a dôchodok mizerný. Súrodenci sú viacerí. My sme dostali radu, že pri tak malom dôchodku je možné, že výživné prejde, ale aj keby rodič podal žalobu len na 1 dieťa, súd to prepočíta na všetky deti a nám určí len pomernú sumu, len teda tu sa bavíme o dôchodku okolo 300e, čo tvoji rodičia majú kráľovský dôchodok,niekto nemá taký plat a plus samozrejme hľadaj právnika. A my sme vytiahli aj listy vlastníctva a keď prepíše dom na niekoho, pre nás ďalší argument.

skeblicka777
14. feb 2025

Juj až teraz som dočítala,. že výzva od právnika, u nás je to výzva od jedného so súrodencov a že keď nie, stretneme sa na súde 😁. Nedaj ani cent bez papiera, ja som odkázala, žeby sa stretneme na súde, tak čakám

mamina7070
14. feb 2025

za mna ani nereaguj ak je to len vyzva od pravnika ak tak nechaj si zo na sud
list by som ritualne spalila

sovica
14. feb 2025

@purple_wolf Nie som právnik/advokát, preto som požiadala o radu @renatik91 alebo @draik. Možno sa niekto z nich ozve.
Ja, ako laik, si však myslím, že tvoji rodičia s týmto návrhom neuspejú. Aj keby nemali dôchodok taký vysoký, ako uvádzaš (poznám len minimum dôchodcov s takýmto vysokým dôchodkom), tak tam bude určite hrať rolu aj životné minimum, čo je cca 274€ mesačne pre jednu osobu + cca 192€ mesačne pre ďalšiu dospelú osobu, ktorá je posudzovaná spoločne, čo by pre tvojich rodičov predstavovalo cca 466€. A teda, ak dobre rátam, tak oni majú 4-násobok životného minima.
U vás v rodine životné minimum vychádza na cca 966€, ak rátam vás dvoch + 4 deti (cca 125x4 – 500 E). Predpokladám, že súd prihliada na to, že máte 4 deti, ktoré treba zaopatriť v prvom rade. Ďalej sa tam posudzuje výška vašich platov, platy tvojich súrodencov, lebo ak máš platiť ty, musia platiť aj ďalší súrodenci. Tam sa to tiež posudzuje podľa platov – ten, kto zarobí viac, platí viac. Ak máš ty 4 deti a tvoji súrodenci sú bezdetní, tak tam sa to tiež posudzuje, že ty musíš zabezpečiť v prvom rade deti atď.
Ja by som sa na tvojom mieste išla poradiť s právnikom a nehádzala flintu do žita. Zbytočne sa budeš trápiť a rozčuľovať. Z môjho laického pohľadu nebudeš musieť platiť vôbec nič.
Ešte by ma zaujímalo, ako rodičia prišli na sumu 300€ na jedného, ak, ako píšeš, majú celkom nadštandardné dôchodky, vlastnia dom a sú bez dlhov? Ak je to pravda, tak žiadosť im bude okamžite zamietnutá (opäť – len môj laický pohľad).

tiezjedna
14. feb 2025

vôbec by som sa tým nezaoberala, je to naprostý nezmysel (podľa údajov o ich finančnej situácii, ktorú si uviedla)

draik
14. feb 2025

@purple_wolf
V rámci svojej psychickej pohody angažujte advokáta, veľa dokáže odfiltrovať. Už aj preto, že protistrana ho má. Ak sa však na to cítite, pokojne môžte ísť do sporu aj sama. Dôležité je, čím zdôvodňujú svoj návrh. Nie je možné žiadať iba od jedného z potomkov.

karolinakr
14. feb 2025

daš im, ale žiadaj podiel z dedičstva, tretinu zo všetkeho ..halo, vyšktrli ťa z dedičstva a idu niečo žiadať? na zaklade čoho? to povedz aj na sude, že ťa vydedili a žiadaju od teba podporu, surodenci u nich žiju a maju povinnosť ich živiť, dedičstvo dostali...ak ti len robia naprieky, porad sa s pravnikom
a daj žalobu tiež
nejaky pravnik by mohol poradiť, lebo toto už je nehoraznosť

karolinakr
14. feb 2025

ja si myslim, že ak ťa vydedili, nemože žiadať nič, a surodenci byvaju u nich su povinni ich živit..ak odmietaju, mali vydediť ich, nie teba...toto už je drzosť riadna..nebudem pisať, čo by som im povedala, ale nehrozí

karolinakr
14. feb 2025

@basska_b 👍

andreakotesova
14. feb 2025

@karolinakr rodičia ju nevydedili. Len prepísali svoje nehnuteľnosti na ostatné svoje deti. So svojim majetkom si za života môžu robiť, čo chcú.

karolinakr
14. feb 2025

@andreakotesova jasné, sestre dajú 300 000, bude u nich bývať a odo mňa žiadať 600eur, ani keby im to sud priklepol - nie
a ešte so 4 deťmi, radšej sa presťahujem do Panamy
autorka, je čas sa začať učiť španielčinu

andreakotesova
14. feb 2025

@karolinakr ale ja nikde nepíšem, že je to od jej rodičov správne 🙂 Len som konštatovala realitu.

karolinakr
14. feb 2025

@andreakotesova chápem, ale je to od nich, akoby som to nazvala, také gesto . my ti ukažeme, alebo kto je viac, kto z koho, proste chcu ju ponížiť

petulda333
14. feb 2025

@andreakotesova ja viem co pises,ale ono to v podstate vydedenie je. Kedze vsetko dali dalsim detom

jumama
14. feb 2025

Je mi to luto, pretoze aj keby hned nic nemusis platit a mozes to odignorovat, pocitovo je to asi dost strasne. Byva to tak, ze rodicia "pomahaju" slabsim detom a tie sikovnejsie nedosanu ich pomoc, lebo ved si poradia. A ked hori rodicom pod zadkom, vtedy to to sikovnejsie dieta ma riesit... Vypis sa naskaredsie ako vies, vykric im v liste vsetko a ten list rozkmas a zahod a spal... Tak sa odklada zo seb vsetko to nervne a zle. Alebo chod vyprasit vankuse. Alebo sport. Alebo masaz. Alebo cokolvek, co z teba dostane prec tu energiu hnevu. Hnev je normalna emocia. Hnev je jedna z mala emocii, ktora ma obrovsku energiu a pomoze, ak ju vies presmerovat niekam inam. Hoc aj robit nieco, co sa ti strasne davno nechcelo - vyhadz skrine a skladaj veci detom... alebo tried veci alebo take nieco.

gerdusha
14. feb 2025

@purple_wolf ja som myslela,že takýto rodicia bývajú iba v lacných filmoch... držím palce,musí to byť nepríjemné obdobie. Ale verím, že aj táto trampota "má svou mez"

lilope
14. feb 2025

@prettywoman1212 to sa mi zdá ako hlúposť, že keď ma rodina zažaluje, mám si platiť právnika sama. Prečo by som mala? Ja nič nežiadam, nič nechcem riešiť, len nesúhlasím s návrhom. Rodina môže podať xyz takých podaní, to si vždy budem platiť právnika, lebo im prepína a takto ma môžu zruinovať ak mám hlboko do vrecka? Ak je to tak, je to na hlavu postavené.

prettywoman1212
14. feb 2025

@lilope Ja chápem, ale preplatenie trovov platí napríklad v obchodnom spore alebo keď ide o trestný súd, nie o niečo ako rodina alebo výživné. Tam sa to riady mimosporovýn civilným poriadkom, a teda nikomu sa trovy nepriznávajú. Tuším vo výnimočných prípadoch môžeš požiadať súd , ale či ti to povolia a v akej výške to neviem… Sesternica sa súdila o výživné s ex a proste tých niekoľkotisíc za právnika už neuvidí, aj keď vyhrala. Spýtaj sa každopádne, dá sa požiadať ale určite..Bohužiaľ vitaj v slovenskom súdnictve

prettywoman1212
14. feb 2025

@lilope Dá sa ísť aj bez právnika. Nie je to povinné ako napríklad na trestnom súde

prettywoman1212
14. feb 2025

@lilope Kde sa väčšinou nejedná o nič hmotné alebo o škodu, ale o “pravdu” , tak je to mimosporový poriadok a na to je zákon že proste tam sa nič nepripláca. Treba sa spýtať advokáta, nech to je potvrdené..

lilope
14. feb 2025

@prettywoman1212 píšem, že keď je to tak, je to hlúposť. Áno ak ja niečo žiadam - výživné, tak pochopím, že štát ani protistrana mi právnika nepreplatí, ale keď ja som osoba, ktorú niekto žaluje a pritom je to napr. ako v tomto prípade neopodstatnené a návrh je sám o sebe absurdný, alebo vymyslený, scestný, nerozumiem, prečo by som mala platiť právnika sama. Strana, ktorá si neopodstatnenú vec žiada, by mala preplatiť aj náklady na môjho právnika. Bez právnika sa ťažko ,,obhajovať" ak nemám právnické vzdelanie alebo sa v problematike neviem dobre pohybovať a protistrana právnika má.

prettywoman1212
14. feb 2025

@lilope Hej dáva to zmysel čo píšeš veď jasné, bohužiaľ sa obávam že pravda je nelogická, ja som mala právo len dva semestre a najlepší kamoš je právnik, takže sa na mňa dosť nalepilo, ale nechcem hovoriť na 10000% , vraj sa vždy dá požiadať o to no….