Ako nemať stres v dvojgeneračnom dome?
Áno mali sme to inak riešiť som si toho vedomá,no človek inak už rozmýšľa,keď ma 20 a inak v 35. A samozrejme finančná situácia je iná. Mám zdravotné problémy vraj tetaniu ,no som si plne vedomá toho,že je to nervového pôvodu. Dnes ma to fakt presvedčilo,že zbytočne chodím po lekároch. Ženy takú arytmiu a vysoký tlak som chytila z nervov...Ešte len človek príde domov z práce a svokrovci ťa dokážu nasrať do nepríčetnosti akoby sme ,, naša rodina ,, celý deň hore pi..ležali a nič nerobili. Máme zemiaky ešte v zemi a ich ide normálne poraziť,akoby bol koniec sveta. Podotýkam ešte stonky od zemiakov neuschli sú zelené a u nás cirkus....no máme tichu domácnosť, nakoľko už som fakt vybuchla. Myslela som,že infarkt dostanem
Autorka. Odíď na pól roka so synom do podnájmu a máš pokoj. A ja ťa teda chápem dobre. U nás sa idu tiež zbierať zemiaky. Ale ja som slobodná. Mne keby chlap povedal, že chce bývať pri mame, tak ani nerozmýšľam o randeni. Chod prosím ta aspoň na dlhšie z domu preč. Alebo ku moru si oddýchnuť. Lebo ta porazí.
Alebo im povedať, že si môžu pomaly už vyberať, lebo vy nemáte čas všetky vyberať sami a vybrať len pre seba, príp. pre svokrovcov.
úplne ťa chápem, teraz už tie zemiaky z tej zeme dostaňte a uskladnite, ale zároveň si so svokrovcami sadnite a povedzte, že na jar nič nebudete ani sadiť, ani siať, nakoľko máš zdravotné problémy a prirodzene si ani nič zo záhrady nebudete brať, Vybavené. Ak by bol problém, že oni nevládzu obrobiť takú veľkú záhradu, tak nech muž navrhne, že si ju rozdelíte, vy si tam dáte trávu, ihličnany, ak budeš chcieť, trochu zeleniny a v zemiakoch nech sa plahočí ten, kto si chce len nabrať. Vylož si nohy a nalej si voľačo na ukľudnenie. Muž má na to aký názor?
Ja ti rozumiem veľmi dobre, moja prababka zas mala lúky a polia a vždy tam lopotila moja babka so svojimi deťmi . Zemiaky , zelenina sa dali do pivnice a ako bolo zima, tam si jeden odniesol , tam si druhý odniesol , vráta sa na pivnici v zime len tak otvárali , jablká a zemiaky sa odnášali . Až sa jedného dňa môj dedo nasral a dal tam zámok s reťazou a ceduľou na vráta NEROBÍM NEŽERIEM.
A bol pokoj , aj návštevy zredli podstatne , však nebolo čo odniesť a prababka sklapla.
tak možno to tí druhí berú tak, že oni si platia hypotéky alebo podnájom, zatiaľ čo vy bývate zadarmo. Tak na revanš
Vykric to. A nedus to v sebe. Kľudne aj píš, nech sa ti uľaví. Na tvojom mieste by som rozmýšľala nad sťahovaním. Aj napriek vrazenym peniazom do bývania. Zdravie Ti je prednejšie. A povedz rodinným príslušníkom, že im vycleniš políčko a môžu si sadiť čo len chcú
@h2 ja to chápem, no budúci rok nech nesadia nič a je po problémoch, keď si starí chcú pestovať, nech si pestujú, moja mama sa tiež plahoci v zemi, lebo ju to baví a je na dôchodku, ja som jej už dávno povedala že nech so mnou neráta, nič nechcem, nemám kedy, nebaví ma to, vybavené, no autorka keď poslúchala 15 rokov, tak potom sa ťažko niečo mení, ale treba si dupnúť konečne
Tu vidím viac problémov. Otázka nateba: prečo si si brala chlapa, čo nechcel samostatne bývanie ? Za druhé : prečo robíš svokrovcom po vôli? Čo je im do toho, že vy ešte nekopete zemiaky? Za tretie: svokra má koľko deti : iba tvojho manžela ? Za štvrte : tvoj syn má v prvom rade prizerať vzdelanie, nie muklovať na poli a robiť svokrovi sluhu. Takže keď začal školský rok predpokladám , že ma školu. Za piate: prečo tvoj chlap nevybavuje bývanie , keď vidí , že to nezvkadaš a za 6 : ak sa chceš odsťahovať a treba pomôcť s balením som k dispozícii.🤣🤣 Ale nie srandu si robím. Proste žena vzchop sa!!! Nájdi podnájom pobaľ seba aj syna( on to tiež vidí a možno sa tiež trápi) nájdi podnájom a odíď preč. Žiaden chlap ti za takéto nervy nestojí.
Toto som zažila aj ja. 6 rokov sme bývali u svokrovcov. Celu dobu nám bolo podstrkované, nech si nadstavíme poschodie. Lenže .... na víkend sa dotrepala švagriná s detmi. Do nedele. Nič nikdy nedoniesli. Odchádzali ešte aj s reznami do práce. Zavareniny, ktoré svokra spravila cez týžden. My sme mali chvala bohu všetko doležité zvlášt. Svokra varila polievku v kotli, ale pre nás sa nenašlo. Manžel družstevník čiže dobrá partia na rolu, do vinohradu, záhrady. Potom sme dostali krásny byt, volnosť, nadýchnutie. Ale manžel každy víkend u svokra. Vinohrad, orba, sadenie, oberačky....stale dokola, a aj pol pracovneho týždna....Nejako som to zvládala sama s deťmi. Nerobila som nervy. Ale ked muž náhodou nemohol, vedela som že svokor zuri. Cez víkend robil u svokry, ale na obed prišiel domov. VRRRR, NERVY MOJE.... Po smrti svokrovcov sme raz sedeli celá rodina a čo sme sa dozvedeli...!!!! Vraj švagriná musela na nás robiť!! Bože vyskočila som a mužovi zahlásila, že ideme domov...Bránil sa a stál pri mne, že robil aj v týždni aj cez víkend...Vtedy to bol kľúčový moment na rozvadenie sa. Od vtedy, ako sme to komunikovali už to švagriná nevytiahla. Ale viem, že to po rodine roznáša. Nikdy nezavarila ani jeden pohár, všetko nosila od mamky. Koláče mali deti iba od babky. Ved mi to aj neter - dcera povedala na svoju mamku. Deti švagrinej na prázdninách a moje nemohli mať. Ale zvládla som všetko, dnes mám úžasné, pracovite, mudre deti , na ktoré som bola dobrých 15 rokov sama. Nik mi nepomohol, ani moja mama nechcela varovať.
Prepáčte za dlhy príspevok, je to hrozne co sa v rodinách deje...
Poznam, ale iba scasti. Nastastie tam nebyvame. Ale moj muz iba nech pracuje, a jeho sestru svokra obskakuje. A na muza kyda a upozornuje a ona je uzasna, sikovna.
Ale muz tam casto nechodi, lebo mame svoj program ked vola. A raz ma totalne nahnevali, ked svokra piekla svagrinej kolace na krstiny, a volala muzovi rano.o 6 ze treba ich pozavazat ku svagrinej a moj muz jej povedal ze sa este vyspi a pride a ona ho zdzubala,ze je to jeho problem ze siel neskoro vecer spat. A moj muz siel a milostiva pani si chrnela v postielke. Ale uz si svokra nedovoli, lebo raz cosi chcela ze ked muz dokonci u nas na dome ze pride aj k nim spravit a ja ze jasne, pride , vsak aj svagrina pojde, vsak su dvaja surodenci.
A takymito vecmi sa kazia vztahy v rodine, lebo ja mam antipatiu k svokre a k svagrinej a celej jej rodine. A neviem co by muselo byt aby sa to zmenilo.
ja to mám podobne a som z toho už na chorobu :( pocitujem to kazdy deň, ze z tohto ochoriem, som v dvojgeneracnom byte, ale kazdý deň hroza, az dychat neviem a rozne zle priznaky, vysoky stres,
Ty na nich nenaskriekas lebo si v ich dome ,ze mas obavy aby nevraveli ze ste u nich, alebo patri cast domu aj Vam ?
@sasa1310 nikto na nikoho nevrirska. Viem,čo je úcta k starším aj keď si myslím svoje
@elizabet173 no včera som povedala manželovi,že budúci rok sa rozdelí,nech si každý robí svoje. Samozrejme nebolo mu to po vôli,tak som mu povedala,že v opačnom prípade má na záhrade neuvidí,že už mám toho dosť
Presne ako píšeš. Tento rok už zatni zuby a na budúci rok im za hlás, že zemiaky si budete kupovať sami, alebo si budete obrábať len svoju časť kedy chcete a koľko chcete. Vysrala by som sa aj na takú záhradu aj zemiaky, kde som len otrokom a aj to niekoho iného.
Jednoznačne odsťahovať sa. Kolegyňa vydržala 25 rokov pri despotickych svokrovcoch, potom si konečne dupla nohou a kúpili si malý bytík. Už byvaju 3 roky šťastne kľudne vo svojom.
Povedz svokrovcom že aký tu so gazdovia že nevedia že sa zemiaky zberajú keď uschnú stonky. Brat má 40 árov zemiakov a ide vyschnutejsiu odrodu zberať teraz v sobotu a ďalšiu až na ďalšie víkend. Väčšina nemá v tomto čase zemiaky pozberane. Och , ale chápem Ťa, tiež bývam so svokrovcami. Je to narocne pre obe strany.
@cecilia29 áno sú stonky ešte zelené. Včera som spravila asi 3/4 poľa,no podľa manžela z trucu,no netuší,čo tomu predchádzalo. Vraj som tam nemala ísť
Poznám veľmi dobre bývalá som u svokrovcov, s bábätkom strašne niečo pomohlo sa až odsťahovať, nenávistné pohľady svokry všade pozatvárane radiátori zima lebo oni zakúrili len keď prišli z práce ja som si mala v izbe topiť takým ohrievačom,
A podobný prípad tým zemiakom to isté robili moji starí rodičia, my ste tam od 8 rokov museli makať seno, zemiaky, ..., A platili sme dokonca za mlieko ktoré mali, zvyšné súrodenci nič a teraz sme my a naši rodičia najhorší každý má už svoju rodinu tak ma každý aj svoje zemiaky my pre svoju potrebu ( oni aby mohli predávať) nechodíme tam už zberať, majú ešte syna a dcéru čo sú doma, tá že čom neprideme pomôcť ja nejdem som tehotná a že čo to je choroba že nemôžem prísť pomôcť zberať zemiaky, lenže by sa dalo ale.oni zberajú ako v gulagu od 8 do 17 v kuse nezastavite sa a cez 30 riadkov dlhých že od jedného konca nedpvidite na druhy
vieš čo? ja by som im povedala, že nech si to pestujú a kopú samy. Neviem či máte spoločnú kuchyňu, ale varila by som si sama a suroviny kupovala.
Toto som si zazila pred viac 20r (par rokov som to bola nutena znasat) a tp neslo ani o poziciu nevesta a svokrovci... v mojom pripade pomohlo odist....potom dom to picuvals menej pri navstevach ale o tych som uz vedela rozhodnut sama.
Nech sa manžel prejaví ako chlap a povie im tiež svoje. Skrátka pokiaľ nepríde pomáhať celá rodina ktorá si zo zemiakov berie tak nech zaplatia. Moja babka s dedkom tiež sadili keď som bola malá pomáhali sme. Mali sme 5 roli a ročne cca 100 vriec zemiakov ale kto z rodiny neprišiel pomôcť tak si zaplatil. Chodieval vždy krstný občas aj jeho dcéry a ostatný si zaplatili. Spravil to tak jeden rok a na druhý nás bolo toľko na robotu že sme mali za 3 dní posadené a na jeseň vyzbierané všetky role.

Ste, svokry prepáčte za gramatické chyby z tých nervov mi vôbec nemyslí