icon

Ako pracujúce mamy zvládajú každodenné povinnosti?

20. okt 2024

Ahojte, asi sa len potrebujem vyplakat a vyliat. Som pracujuca matka. Mam deti v 3.a 6.rocniku. 6. len skusam, s 3. sa treba denne ucit. Plus domacnost, jedlo, pranie, zehlenie, musim si varit-mam alergie, kruzky. Prosim Vas, ako to vsetko stihate, aby boli deti jednotkari, domacnost upratana, aby ste hlavne cez vikend stihli ist kuk babky, abo vcera bola u nas v meste sarkaniada, vsetci davaju fotky, iba ja som stala pri hrncoch a pracke. Muz pracovne vytazeny, 2prace, zahrada.. mozno mi len v niecom treba poradit, menezment casu, neviem,citim sa zufalo😢😩😞

elenkaba
20. okt 2024

Neviem ake mate zname vy, ale teda u mna v mojom okoli vsetky matky co pracuju plny uvazok tak nestihaju a vzdy to ide na ukor niecoho, stihaju vsetko iba tie co zostali doma a ich deti chodia do skolky/skoly. A taktiez kazda rodina ma ine moznosti, niekde pomaha vela muz, niekde vobec nevaria, alebo vari muz alebo svokra, niekde su deti velmi mudre a ucia sa sami, maju blizko skolu a kruzky a tak ich tam netreba vozit ale chodia same. Kazda rodina to ma inak..
Ja sa snazim si organizovat zivot tak, aby to bolo co som nemrhala cas zbytocnostami a urcite nie upratovanie na ukor spanku a pod. Nezehlim takmer vobec, pracku nahodit je minimum, vesia dcera, ja poskladam veci, upratuje do skrin dcera. Ak sa treba ucit s dietatom, tak postupne aspon nech si spravi ulohy sam a ja skontrolujem, vyskusam a tak, kruzky blizko domu, aby chodili same, nakupovat po ceste z prace, alebo privezie tesco domov, upratovanie systematicky, raz kupelna, iny den vysavanie atd, keby fakt nestiham tak kazdy tyzden upratovacka, varenie jednoduche jedla a rychlovky, umyvacka riadu. Niektore veci sa daju zjednodusit

vienala
20. okt 2024

@autorka, ver, že žiadna to všetko tip top nezvláda. Sú aj také maniačky, čo majú všade vyleštené, ale často za cenu nervov, kriku na deti, strhaneho výrazu a nadváhy. Pozorujem, že často tieto ženy venujú celú energiu tomu, ako vyzerá domácnosť a na seba im už sily nezostavaju. Potom ide ruka v ruke s tým nezdrava strava, kvantum sladkého a z peknej ženy je ochvilu strahana žena s nadváhou s obrovskými kruhmi pod očami.
Mňa úprimne tiež mrzí, že moja domácnosť nie je na 100%, ale pri troch detoch, časovo náročnej práci som jednoducho musela niekde ubrať. Mne nemá fakt kto pomôcť, manžel má zdravotné problémy, najmladší syn má poruchu pozornosti, takže travim more času spolu s nim pri učení. Mám pocit, že musím po svete lietať raketovou rýchlosťou, pracujem prevažne v mužskom kolektíve a stíhať im nie je pre mňa jednoduché, keď ma doma čaká druhá šichta. A ešte chcem aj dobre vyzerať, tak sa nemôžem úplne strhat, jednoducho 100%-nú domácnosť som musela vypustiť. Keď som bola dieťa, stále sme museli mať všetko naleštené, ale na nás deti nebolo dosť času. Už ako dieťa som si zaumienila, že deti musia byť u mňa priorita, až potom domácnosť. A neľutujem, ved malé sú len raz a čas s nimi sa už nikdy nevráti.

luna11
20. okt 2024

To ale nebude navzdy. Aky je plan? Za ten cas proste nebudes mat upratane na 100% a potom sa podelite s muzom. Neriesila by som..snad neprerabate 5 rokov. Ja tiez nestiham. Ale uz ani netrvam na tom ze veci musia byr tip top.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
nevenka
20. okt 2024

@mamina7070 coze? Aj polievku, aj druhe, aj jablkovu strudlu za pol hodinu? Si robis prdel, ze? Zeleninu len ocistit a nakrajat, jablka pripravit, hoci aj keby z kupeneho listkoveho cesta, ale jasneee, stihas za pol hodinu...🙄. A presne pre taketo zeny a komentare, ako Tvoj, sa citi neschopna.
@autorka mame 4 deti a veru muz chplodieval na dom robit, bolo to o drzku. Este stale mame co robit, aj uver mame, aj bordel. Ale s detmi sa neucim a nemusim varit vzdy cerstve. Pri HIT to.mame horsie...vies co, zlav z toho upratovania. Podla mna. Jedine...

oblecenie99
20. okt 2024

Mávame aj suchú večeru, či donášku. Resp. keď prídeme domov zo škôlky a musim navariť, naložiť, vyložiť práčku a pod, pustím synovi rozprávku. Poviem takto úprimne: aj potrebujem mať pár minút pokoja. Nebyť pol hodinu ohučaná. Neriešiť niecie potreby. Iba chvilu. Snažím sa to ako tak vynahradiť cez vikendy. Manžel robí dvanástky, bežne máme ako rodina len jeden víkend spolu v mesiaci. Minule som sa nad tým zamýšľala, koľko času trávime týždenne v práci. Brutál veľa. Žiaľ, ináč sa nedá. Naši to mali rovnako, dokonca chodili na dvanástky, nočné, denne, veľká záhrada, vinice.. išlo to na úkor času s nami, nespomínam si, že by sa nám nejak extra venovali. Učili sme sa v družine, neskôr sme sa so sestrou skúšali doma navzájom. Ale mali sme v dome starého otca, on už bol na dôchodku, tak na nás dohliadal.

Drž sa, nie si sama. Nikde nemajú dokonale. Každá (ne)stíhame po svojom.

janickacrazy
20. okt 2024

@nevenka možno nejakú mrazenú štrúdľu, čo hodís len do trúby, to by ešte hádam išlo 😅

sisaka
20. okt 2024

Ako to človek stíha? Po 1. nepoznám nikoho dokonalého, čo všetko stíha, po 2. PRIORITY . Každý máme iné, pre mňa to určite nie je naleštená domácnosť, vyžehlené prádlo a plné hrnce. Keď viem, že je nejaká akcia, kde chcem ísť, tak si robotu presuniem na iné dni, alebo ju urobím pred akciou, alebo po akcii. 3. ja mám automatickú pračku, takže pri nej nemusím stáť, perie sama a tiež keď varím, ešte sa mi nestalo, žeby som varila celý deň, takže si neviem predstaviť, ako niekto môže celý deň stáť pri hrncoch a práčke.

Ak môžem poradiť, treba si fakt určiť priority. Čo je pre mňa/ nás ako rodinu dôležité , čo nie. Pre nás napríklad čas strávený s deťmi, čas strávený len s manželom, čas s vnučkou atď. a tomuto prispôsobujem zvyšok. Nekolabujem, keď je popadané listie na záhrade, či vysoká tráva, absolútne sa nevzrušujem, že je na polici prach a neumytá šálka na stole , to všetko počká, spoločne strávený čas ale nepočká, deti vyrastú, budú viac času tráviť s kamarátmi a už nebudú mať taký záujem o spoločné výlety.

zuzanockamt
20. okt 2024

@nevenka Ešte si si nezvykla, že to tu na MK tak chodí? Bavím sa 😂

lujza123
20. okt 2024

K tej dokonalej žene s dokonalou domácnostou, pochybujem ze sú v živote naozaj šťastné. Že ich pohľad na ich zarovnane kominky nažehleneho poskladaného pradla a lesknucu sa podlahu bez jedinej smietky skutočne teší a napĺňa radosťou.
Podľa mňa nie, sú to frustrované, depresívne chodiace uzlíky nervov a namiesto spokojnosti s tým co všetko stihli len rozmýšľajú co by ešte mali spraviť. Nikdy nieje dosť, vzdy sa predsa dá leštiť porcelán vo vitríne alebo iná úplne nezmyselná činnosť
Písala tu jedna žienka ze radšej menej spí ale vysáva každý deň, to už mi pride fakt nepochopiteľne ze naco? Ako sa preboha daju zašpiniť podlahy za tých pár hodín co sú ľudia doma 🤷🏼‍♀️ Aký ma zmysel uprednostniť hlúpu podlahu pred potrebami svojho tela ?

Každý mame svoj život vo svojich rukách, je na nás co s ním spravíme. Či bude naša domácnosť a rodina veci ktoré nás tešia a napĺňajú alebo to budú iba nekonečné galeje.

autor
20. okt 2024

Asi budem musiet viac zapajat deti🤔

lonely66
Odpoveď bola odstránená
tunzal
20. okt 2024

Môj deň (aj vtedy keď boli deti male) ráno vstavam skoro, (okolo5.00, jednoducho neviem spat, o 7.00 vyrazame z domu do skoly) denne varim (využívam elektricky tlakovy hrniec aj teplovzdušnu fritezu) t.j treba vymyslieť deň dopredu co na ďalší deň variť a,spraviť si ako takú predprípravu večer. Roboticky vysavac vysáva denne namiesto mňa, pracku naložím ráno pred prácou , naprogramujem čas, keď prídem domov už len vešať.... keď deti potrebovali pomoc pri učení, tak to sa robilo v kuchyni aby som medzi tým vedela svoje robiť... z práce chodíme večer (kedy ako od 17.00-19.00) dnes doobeda uvarené, napecene upratané, vyvesane... co treba nad varením stat... nie, netreba.... prichystam, dám variť a vari sa, pečie samo.... sem tam kuknúť, ale medzi tým sa dá vyriešiť XY veci

janickacrazy
20. okt 2024

@lonely66 predpokladám, že pracuje, keď sa pýta na pracujuce ženy s deťmi

nyphadora
20. okt 2024

Ved ste mali ist na sarkaniadu a najest sa von alebo polotovar doma spravit.

drobec02
20. okt 2024

Pred 3 rokmi som riešila iba dcéru, škola, krúžky, domácnosť ,pes,práca na smeny a 12 hodín každé dva dni ranná a nočná,teda riadny zahul☺️po nočnej vstať o 12tej upratať nachystať rýchlo obed ,odbehnúť do školy pre dcéru 13tej dovariť obed ,úlohy z dcérou ,venčiť psa a 17:30 odchod znova na nočnú ☺️z mužom sme sa videli každé dva dni alebo pri striedaní v praci,,,,,,,teraz som 3 rok na materskej a budúci rok ma čaká tento kolotoč už z dvoma deťmi ☺️ ale tentoraz už mám aj vodičák aj auto takže budem rýchla raketa ,teším sa lebo už sa dosť nudím 😂

mirage
20. okt 2024

@mamina7070 prosim ta, napis ake jedlo navaris -polievka, hlavne aj strudla za pol hodinu?

drobec02
20. okt 2024

@mirage špagety a hraškova polievka z liatym cestom 😂mám odskúšané za 45 min boli najedeni všetci

lonely66
Odpoveď bola odstránená
janickacrazy
20. okt 2024

@lonely66 pri HIT musí variť každý deň čerstvé jedlo, oni nemôžu ohrievane, moja kamarátka to má tiež. A píše, že muž má 2 práce a do toho prerába dom, tak asi moc nepomôže, neviem.

tunzal
20. okt 2024

@mirage napr. Zeleninová polievka, z mrazenej zeleniny, ryža, pecene stehna, štrúdľa jablková. Prichystat polievku 2 minútky, ryžu hodím do tlakaca, nalejem vodu zapnem, o asi ďalšia minutka, stehná dat do teplovzdušnej rúry nasypat korenie zapnut, ďalšia minutka (do 30 minút upecene) Medzitým vyhriat rúru, strudlove cesto z obchodu, nasypat strúhaného jablká (mam v mrazaku aj vo flaskach nalozene)nasypte cukor, škoricu zatočiť natrieť, piecť.... fakt príprava celého meno nezaberie viac ako 10 minút, kým sa uprace všetko okolo tak obed hotový.. ..

mamina7070
20. okt 2024

@mirage
napr opekany losos a salat (napr polnicek paradajka paprika atd)
polievka mrkvova a kalerabova nastuhas zeleninu a tak je to za chvilu
napr rozne omacky do toho volske oko
cestoviny s omackou
paprikas
atd atd
kuracie na prirodno s hribovou omackou
spenat s vajcom
steak s grilovanou zeleninou
sosovicova omacka
fazulova s velou fazulou (tu mam z konzervy)
atd atd
paradajkova polievka s pismenkami a syrom

mamina7070
20. okt 2024

varim na indukcii

inaemre
20. okt 2024

Ja ti napisem ako to mame my. Navonok, na prvy pohlad vyzeram asi dokonale (uz mi to viacere kamosky povedali). Ale realita je ina.
Moje vychytavky:
1. nezehlim, obcas muzove kosele ked potrebuje, ale to zvlada aj sam ked musi
2. Upratujem priebezne. Deti pozeraju chvilu telku, tak za 15 minut rychlo umyjem wc, napriklad
3. Mam tolko domacich pomocnikov kolko sa da. Vnutri robot vysavac aj na zmyvanie, vonku robot kosacka
4. Ked si dcerka pozve po skole kamosku, tak ulohy urobia spolu
5. Nevarim kazdy den. Bud navarim na 2 dni, alebo zbucham len zeleninovu polievku, alebo si obcas aj nieco objedname
6. Dolezitejsie su zazitky ako krasna domacnost.
7. Mame minimalisticku domacnost, cize sa nam nepovaluju veci, vsetko ma svoje miesto. Za svoju izbu je 8 rocna uz sama zodpovedna, dokaze si sama upratat. Ked neuprace, ma bordel, a mne je to fuk. Mladsia 4 rocna uz tiez vie co to upratat vo svojej izbe

Mozno si najdes nejaky tip co ti pomoze. 🙂

rivini
20. okt 2024

1. na „doucovanie“ platim studentku
2. varim dopredu na 2 dni, plus mam vzdy nejake hotove dopredu uvarene jedla v mraznicke, ked je toho fakt veka. Cez vikend si naplanujem tyzdenne menu, setri mi to cas, aj premyslanie.
3. pocas tyzdna varim len jedno jedlo, ziadne ze „polievky a druhy chod“
4. mam babysitterku, ktora chodi raz do tyzdna poobede na dve hodiny, kym ja riesim domace prace
5. muz pracuje tiez vela, no aj doma toho zvlada Dost
6. nezehlim. Nic. Kupujem veci, ktore su kvalitne a nekrcia sa. Muzove kosele este vlhke zavesim na vesiaky a ked uschnu, su ako vyzehlene.

inaemre
20. okt 2024

Este mi napadlo, ze playdates je uplne super vec. Jeden den vezmem ja k nam dcerkine kamosky, v iny den mi niektore matky vezmu k sebe moje deti. Takto sa da ziskat trochu casu pre seba a deti to miluju 😀

lonely66
Odpoveď bola odstránená
janickacrazy
20. okt 2024

@lonely66 no tak ja neviem, ja našťastie nič také nemám, ale kamoška mi tak povedala, že jej je z ohrievaneho jedla zle od žalúdka. To už autorka musí vedieť, čo môže a čo nie.

mamina7070
20. okt 2024

@lonely66 ja minimalne ohrievam skor nie ako ano ak tak zjem studene radsej ja mam ale silnu HIt takmer na nule obe hodnoty z krvi
mne osobne pomaha okrem opatreni v strave aj napr lagosa cim mam lepsie hodnoty pecenovych testov tym menej mam problemy mne napr daosin. nevyhovuje

lonely66
Odpoveď bola odstránená