icon

Ako presvedčiť rodinu o 1. svätom prijímaní?

30. sep 2024

Ahojte,
Som z toho uplne hotova. Ide o to ze moj syn a nevesta dali vnuka na eticku vychovu a tym padom nejde na prve sv prijimanie. Ked som sa ich pytala ze preco nejde na prijimanie tak maly nechce. Maleho do kostola nevodia ale tak je normalne ze dieta ide a nepytaju sa ho ale oni vraj to tak robit nechcu. Ako ich presvedcit?

mamamasama
30. sep 2024

Babinka. Halooo. Ty si si už svoje vychovala. Škoda, že si nerešpektovala aj ty ich.

letfenixa
30. sep 2024

@ivik4 nám do školy takto raz nejaká babka volala, aby vnúča prehlásila z etiky na nabožko.

sssss123
30. sep 2024

ja som len pokrstená, ostatné nie, nemala som záujem a nevidela som dôvod, rodičia akceptovali, babky a dedkovia nevedeli prežiť, dedko mojej mame raz na štedrý večer zavolal, s tým, že jej vyčítal že ma zle vychovala, mama mi to povedala až po rokoch, babky a dedkovia už nežijú a ja fungujem v pohode aj bez 1. svätého prijímania aj bez birmovky

kaktusik007
30. sep 2024

autorka - evidujes prosim, ze sloboda nabozenskeho presvedcenia je zakladne ludske pravo? teda ze nik, opakujem NIK sa do nabozenstva druheho nema co starat?

lienka.7
30. sep 2024

@autorka ži a nechaj žiť. Pre dobro veci. Malý keď bude chcieť, dorobi si

ivik4
30. sep 2024

@letfenixa 😄😄😄 chore

lady511
30. sep 2024

Napisem ti ako to máme my
Muž mrazený všetky sviatosti kresťan
Ja kresťanka niesom krstena modlim sa každý deň nechodíme do kostola
Našu dcéru sme nedali krstit(prečo ku mám krstiť za kresťanku keď sa možno raz rozhodne inak a bude mať len opletačky koli tomu)pritom odmalička som jej čítala z detskej biblie o rajskej záhrade o jezisovi o bohu
Od prvej triedy chodí na náboženstvo lebo chce a zatiaľ to nemienime meniť
Aj napriek tomu he nieje krstena nieje odsudzovana farárom na hodine pre neho je rovnaká ovečka ako ostatný,,,nechaj rozhodnutie na rodičov a hlavne čo malému inklinuje nútením nič nevyriešiš a už vôbec nie vieru alebo chodenie do kostola

autor
30. sep 2024

@rusalinka nie v tomto problem nie je. Iba co sa tyka viery

maryetta
30. sep 2024

Mozes im max povedat ze ak ho uz dali pokrstit tak sa zavazovali ze budu dieta viest vo viere. A k tomu patri istym sposobom aj prijimanie resp hodiny nabozenstva.
Ale… nic viac nezmozes. Nutit tiez nie ani im to nejako vycitat. Ich dieta. Ich zodpovednost.

mell27
30. sep 2024

Autorka bude asi tiež povrchná kresťanka, keď jej záleží na tom,aby dieťa šlo na psp,ale to,že 10 rokov nechodí do kostola jej neprekáža ... 🤦

tom_i
30. sep 2024

Ani naša dcéra nemá sviatosti, a čo? Len pre vašu radosť? To je aká viera? Ak bude mať potrebu, tú cestu k Bohu si nájde.

cookie29
30. sep 2024

@autorka prepac, ale syna si vychovala, podla vsetkeho sviatosti ma, ale do kostola nechodi, veriaci asi nie je, aspon nie praktizujuci. Cize podla Tvojho vlastneho meradla Tvoja vychova niekde zlyhala nie? A ak si vlastneho syna nedokazala vychovat tak aby do kostola chodil preco to chces skusat este raz na vnukovi? Len preto, ze sa to "patri" a "co na to povedia susedia" ? respektuj prosim.

cacianka
30. sep 2024

Prišla si sem rozdúchať vášne ? Prečo nerešpektujes život, rozhodnutia, smerovanie a výchovu rodičov ?
Tvoj syn aj nevesta sú dospelí ľudia, majú už veľké dieťa, žijú svoj samostatný život, vychovavaju svoje dieťa tak ako oni chcú a myslia si že robia najlepšie.
Ty si svoje dieťa/deti vychovala tak ako si chcela, ich nechaj žiť a vychovávať ako chcú oni. Ty nemáš právo vnucovať im svoje predstavy, môžeš iba poradiť, povedať svoj názor, ale slušne, primerane , občas, a hlavne iba keď sa naň pýtajú. Riešiť ich život a zasahovať do starostlivosti o dieťa by si mohla iba vtedy, ak by boli alkoholici , narkomani , gembleri, alebo asociáli a dieťa by trpelo. Nikto, ani ty, im nemôže vnucovať svetonázor, ani vieru , len preto že si "matka" a "stará matka". Nič a nikto ti na to právo nedáva. Šetrí sily v tomto smere, a radšej pomôž upratať v cirkvi, keď už si taká veriaca, aby kňazi nezneužívali svoje postavenie, v akomkoľvek smere, a hlavne v sexuálnom či inom zneužívaní detí a žien.

patus_2
30. sep 2024

"ono sa to zíde do života" vidno veľmi pekne pri príprave deti na prvé sväté prijímanie. Horko ťažko si deti a aj rodičia odsedia v kostole toho pol roka a potom už neprídu ako je rok dlhý. Načo je to dobré? A to som veriaca, ale toto vôbec neschvaľuje.

ns994
30. sep 2024

Autorka prosim ta. Ja dokazem naozaj pochopit, ze viera je pre teba dolezita. Aj napriek tomu, ze sama som ateista chapem, ze niekto iny to moze mat inak. Preco to nechapes ty ? A preco hned, ze huckaju. Bud to nechavaju na nom alebo to tak citia, ze to nechcu lebo oni boli tlaceni do toho....Ktovie. Ale klud. Tvoj vnuk to bude a je stale. A ako ti tu uz pisali, ked je to take dolezite tak by si to mala chciet preto aby bol blizsie k Bohu nie ? A nie preto, ze si to čítala na nete alebo, ze da to tak robi alebo co ja viem. Ved ty ho k viere viest mozes. Ale viest nie nutit. Nemozes niekoho, ani vnuka, nutit do niecoho do coho nechce...

tiezjedna
30. sep 2024

@autorka takýchto pseudoveriacich žiadna vier nepotrebuje a vnuk v tom má zjavne jasnejšie než ty...

monikazs
30. sep 2024

Tak nepojde na prijimanie. No a co. Aj tak mu to bude v zivote na nic. My sme ani nekrstili a tiez mam vsetky sviatosti. Respektuj rozhodnutie rodicov.

nelca84
30. sep 2024

@autorka nie, ani jeho rodicia nie su veriaci, uz to pochop. Maju sviatosti, pretoze sa ich nikto nepytal, takze nasilu... to z nich veriacich nerobi...

lenkakravcova
30. sep 2024

Autorka ty si ale v tých témach nepochopil ajednu vec: za vieru dieťaťa je zodpovedný rodič. Nie babka. Dedko. Tetka od vedľa. Rodič.
Mne dnes na rodičovskom povedali, že etiku majú druháci ako 7.hodinu, náboženstvo ako 5., a keď sa nám nepáči, máme si zapísať dieťa na náboženstvo. Akože prístup hodný blbca.
Čo sa týka tvojej témy: nechaj rodičov nech sa s dieťaťom rozhodnú oni. Či už to oni nechajú na dieťa samotné alebo ho k niečomu budú/nebudú viesť. Tvoja vec to nie je. Tvoje dieťa to nie je. Môže ti to byť ľúto koľko chce, nie je to tvoje právo o tomto rozhodovať.

nevenka
30. sep 2024

@autorka tak ked ste ho nevychovavali vo viere, tak sa co cudujes a si hotova...Vsak uplne jasne, ked je dieta pokrstene len "aby bolo", a dalej ani tuk, tak o com to je? A to som veriaca, deti vedieme k Bohu, uz druhe nam ide na 1.svate prijimanie. Uz male 1,5 rocne zopne vecer rucicky a modli sa s nami, aj pred jedlom, aj v kostole sa prezehnava. Tak je pre ne samozrejme, ze chodia na nabozenstvo od 1.triedy a samozrejme, ze idu na 1.sv.prijimanie 🤔

dobryden
30. sep 2024

Su veriaci ale do kostola nechodia,tak asi neveria len maju tieto sviatosti.Doba je normalna,nekrstim hlava nehlava ale nechaju to na dietati aby sa v dospelosti samo rozhodlo.ty si tiez rozhodla za deti a vidis ako to dopadlo,aj tak si robia co chcu a hlavne nechodia do kostola.Respektuj.

sense
30. sep 2024

Tiež mám všetky sviatosti lebo som musela, do kostola nechodím na omše a dokonca moje dieťa nie je ani pokrstene....
Nepotrebujem Sa pýtať na všetko dieťaťa, sú veci ktoré musí či chce či nie...ale otázka viery je jedna z veci o ktorej môže rozhodnúť samo

nevenka
30. sep 2024

@jaond19 🙄

h2
30. sep 2024

Autorka a ty prečo chceš, aby vnuk chodil do kostola, na náboženstvo, na prijímanie? Naozaj sa skús zamyslieť a úprimne odpovedať, prečo to chceš, dokonca si "hotová" z toho, keď to tak nie je. Prečo?

hedviga2
30. sep 2024

Vôbec si sem nemala písať. Za prvé my ti vôbec nepomôžeme mladých presvedčiť, za druhé poseď si na slniečku, daj otčenáš a poďakuj hore za zdravého vnuka. Potom si vzdychni a povedz si, že veď rodičia vedia čo robia.

lavender94
30. sep 2024

Vieš čo ja som presne to dieťa čo dali na náboženstvo a na prvé sväté prijímanie len pre pokoj v rodine 😂 k viere ma nikto neviedol a doteraz netuším k čomu to bolo dobré. Ja sa pamätám, že som nechápala vôbec na čo tam mám ísť, viere som nerozumela a starí rodičia to dobre vedeli. A vieš ako ma motivovali? Nie že by sa snažili nejak nenásilne ma priviesť k viere. Povedali mi, že budem ako princezná a dostanem strašne veľa peňazí 😂 tak som si zarobila…. Vedenie k náboženstvu jak hovado. Fakt sa im do toho nemontuj. Maju sviatosti, ale očividne nepraktizujú vieru aktívne a tým padom je viac než logické, že dieťa nebude mať sviatosti. Oni sa tie sviatosti nerobia len tak aby bolo. Maju svoj duchovný vyznam, no u ľudí, ktorí nechodia ani do kostola, je to zbytočnosť a fakt len “aby sa nepovedalo”, takže mi príde viac než logické, že keď už tak dajú synovi na výber. Veď si to skús prebrať z toho hľadiska, že dobre, tak sa ho nikto nebude na nič pýtať pôjde na prijímanie a potom čo? Aký to má benefit, alebo čo by to pre to dieťa alebo rodičov malo znamenať?

mandzula
30. sep 2024

Ako viera hlasa, miluj blizneho svojho, doveruj mu teda natolko, aby si mu dala slobodu v rozhodovani.

veklipo
30. sep 2024

Inak baby, som hrdá na túto diskusiu. Som praktizujúca veriaca, ale nikdy by mi nenapadlo nútiť náboženstvo iným. Ani svojim deťom nebudem. V tomto sa slovenská spoločnosť posunula o desaťročia dopredu.

mandzula
30. sep 2024

@veklipo tlieskam tvojmu osvietenstvu.🙂

zuzinka888
30. sep 2024

Pozri ak chces ist s vnucikom na slavnostny obed tak v maji objednaj restiku a chodte. Nevesta ti ho urcite pekne oblecie - aj obalocku mu mozes dat. Nie je nic horsie ako farizeji co sa hraju na krestanov v case 1 sv prijimania. Nechodia do kostola- neziju vieru- nevedu k nej dieta kedze chodi na etiku. Na co ich prehovarat. Nechaj ich zit ako chcu.