Ako reagovať, keď dieťa nedostáva darčeky?
Musím vás poprosiť o názor, lebo už naozaj neviem, čo si myslieť. Začnem tým, že som neobľúbene vnúča mojich starých rodičov. Nikto nevie prečo, pretože ako jediná som šikovná, niečo som v živote dosiahla, ostatné vnúčatá (nie moji súrodenci) majú problémy s drogami, zle známky… neodsudzujem, ale babka pri mojich úspechoch, keď som vyhrala nejakú súťaž alebo podobne, šplechla: o dôvod viac ju znenávidieť, ako sa jej dari… ako som rástla, vnímala som to čoraz menej a menej mi na tom záležalo, ako dieťa ma to veľmi trápilo.
Teraz sa nám ale s manželom narodilo vlastne dieťa, sme usporiadaná rodina, dari sa nám, obaja sme vrcholoví manažéri v zahraničných firmách, máme niekoľko nehnuteľnosti, s ľuďmi dobre vychádzame, pomáhame, kde sa dá… na dieťatko sme dlho čakali a cesta bola strastiplná.
Už keď sme im oznámili, že budeme traja, nedočkali sme sa žiadne reakcie, tvárili sa kyslo, akoby som otehotnela neplánovane ako ternagerka… prišlo mi to strašne luto, aj som im to povedala, vzťahy sa trocha utriasli.
Ide ale o to, že naše dieťa už oslavovalo pár prvých sviatkov - narodeniny, meniny, prvé Vianoce a nikdy od nich noc nedostalo. Dostali pozvanie na oslavu, prišli, ale nikdy nič nepriniesli. Je mi to strašne luto, vôbec neviem, ako sa k tomu postaviť.
Nepotrebujeme od nich žiadne dary ani finančne obnosy, ide mi skôr o symboliku. Ja som ešte nikdy neprišla na žiadnu oslavu bez darčeka. Nehovoriac o tom, že ja ako jedine vnúča nedostávam nič ani na narodeniny, ani na meniny. Ani čokoládu, ani kvety. Ostatné vnúčatá dostávajú.. teraz sa to zrazu začalo týkať mojho dieťaťa a vynorili sa mi všetky tie bolestivé spomienky.
Ako by ste reagovali vy, čo by ste robili?
@tamvtme
@januska12323
Dobre ste mi položili otázku. Ja vlastne ani neviem. A to nie je dôvod na takéto sebatryznenie. Ja netúžim ani po uznaní ani ničom, len som chcela pre syna pekne spomienky, ale toto naozaj nie sú pekne spomienky
Všetkým vám ďakujem za vaše odpovede. Veľmi ste mi otvorili oci.
Za " chvíĺu " pójde tvoje dieťa do školky, bude mat kamarátov, vy sa zoznámite s rodičmi....a budete mávať toĺko ludí na oslavách, že takáto prababka mu chýbať určite chýbať nebude 😊
toxickych a zavistlivych ludi odstrihnut
Myslím že títo ľudia tvojmu dieťaťu k životu chýbať nikdy nebudú. Prestaň ich volať - načo? aby si sa ty potom takto trápila, hm???
Viem že internet je plný foto veľkých rodinnych stretnutí, rodinné oslavy narodenín, aj z telky nás tým kŕmia - chceš to aj ty, veď ako pekne to vyzerá. Ale len ti to robí problémy, máš pocit že si pre nich "nič" a len si takto ubližuješ. Už ich do svojho života nevolaj....bude ti lepšie bez nich.
tiež si myslim, že si najde kamaratov, kamaratky, ked sa spriatelite s nejakymi rodičmi, budete mat oslavy aspoň o 10 luďoch..
Nemôžeš byť napríklad nemanželské dieťa? Je cudne ako sa správajú.. Ich gény sú asi iné... Nevolala by som ich nikam.. Kašľať na nich.. Toto nie je rodina... Máš muža.. Dieťa.. Žite pre seba... Nie pre tých primitívnych ľudí bez srdca
Tak si sa pochvalila ako ste uspesni, postazovala, ze otehotniet bolo tazke a konstatujem, ze ste vsetci zdravi
S rodinou prerus kontakty ked ta nemaju radi, neviem na co sa tam tlacis a ocakavas ked vies ake to tam je
bezohladu na oblubenost ci neoblubenost, nechapem tieto oslavy so sirokou rodinou, vsak zavolam mamu otca, kamarata zo skolky, ci znamych co maju dieta v rovnakom veku a vybavene. alebo sestru brata ak su dobre vztahy.
Skor ci neskor dieta uprednostni na oslave kamaratov, v puberte mu uz len das peniaze a pozve kamaratov na pizzu.
A to kvoli comu sa s nimi stretavas? Mna zaskocilo,ze si mala nejake ocakavania z ich strany. Ved je ocividne,ze by sa nezmenili ani po narodeni dietata,tak to utnem raz a navzdy a problem vyrieseni. To radsej vo svojom okruhu nebudem mat takych ludi ako toto. A eate sa s im zdoverovat,ze budeme traja. No isto.
Potrebujes ich? Mas pocit,ze ich bude potrebovat vase dieta? Za mna nie.
Nazor? Zbytocne sa pchas do zadku ludom ktori ta v nom maju odjakziva.
Viac by som ich na oslavu nevolala. Deti keď majú sviatok čakajú darček. Tvoje dieťa by určite vnímalo, že niečo nie je v poriadku. Tak načo ho zbytočne aj seba stresovať
@mabenn my to iste,trpeli sme svokrovcov 8rokov,ale teraz sme s tym sekli,dokonca sme to riesili aj s terapeutkou,ktora povedala,ze na co sme tolko cakali...
chces aby tvoje dieta malo take traumy ako ty? ukonci kontakt nahrad priatelmi atd
proste nie nepotrebujes sa trapit a ani tvoj muz a dieta
ale budete,sme na tom tak isto,s bratom sme iste obdobie nevychadzali kvoli partnerke,so sestrou tiez a zije v zahranici,otec uz zomrel,svokrovci a manzelovi bratia katastrofa a deti boli stastne aj ked na oslave bola len mama a my ako rodicia..
dnes uz su starsi a zavolaju si aj kamosky,vibec im to nechybalo predtym,oni chcu byt s niekym kto ich ma rad a nie a niekym len aby boli
ked niekedy svokrovxi prisli ani sa velmi netesili a nikdy nechceli,aby bola oslava s nimi,vzdy len a mojou mamou
s bratom sa to zlepsilo a stretavame sa,co je fajn,veci sa mozu zmenit ale ak sa nezmenia,po mojich skusenostiach tinpoviem sekni to,kym je dieta male,nasi to dost zle brali,uplne zmatani boli,nechapali sposoby starych rodicov,raz prisli,pp tom 3mesiace nic,stale ich do cohosi nutili a pod. a tym ze my sme sa tavrili,resp.ja,ze ved nevadi,len sme ich ucili nevediet nastavot hranice a tolerovat ublizovanie...a uz to nedovolim v ziadnom pripade
@pipistrel13 ja som tiez isla na regresnu terapiu, kde som mala otvorene oci...ono tazko ked clovek ako dieta vyrasta v takom prostredi, zvykne si na zle ako na normalne
Moja mama nie je dcerou svojho otca, o tom som presvedcena...brali sa mlady, babka rovno z detskeho domova, 17, on 19... nepodoba sa na otca ani chlp, ma hnedo-zelene oci, obidvaja starky jasne modre... my ako vnucky sme zdedili hnede oci (nas otec, jeho rodicia, vsetko modre), je uplne jasne, ze dedko musel mat hnede oci, teda ten bio... myslim, ze dedkovi to doslo az po par rokoch... Cely zivot mama trpela, lebo ju otec nemal rad, detstvo mala hrozne, bol k nej vzdy velmi prisny, k mladsej sestre to uz bola ina kava, ta bola oblubene dietatko... Babka mala "veselu chacharu", rozviedla a vydala sa este dva krat... Pristup starych rodicov z otcovej strany k mojej mame bol presne taky, ako popisujes - prisny, odmerany, nikdy sa necitila lubena a aj "usla" od rodiny studovat do zahranicia, aj tam ostala zit... my ako vnucata sme tam prakticky nechodili, vzdy tam boli nejake hadky, nikdy sa to do poriadku nedalo...
My sme v zahraničí a narodeníny s deťmi sme oslávili s kamarátmi... Na to nič nie je zle, ak tam nie je nikto z rodiny. Alebo?
A väčšie oslavy budú, sú až teraz, keď chodia do školy, škôlky a sami si pozvú koho chcú. 1-3 ročne dieťa toto ozaj nerieši.
Viem,ako sa cítiš a z vlastnej skúsenosti ti radím,prerušiť kontakty,nevolať ich na oslavy,neozyvat sa,proste koniec..Bohužiaľ,rodinu si človek nevyberie a to,že je to tvoja rodina neznamená,že máš voči nim nejakú povinnosť alebo že s nimi musíš komunikovať..Viem,o čom hovorím,ja som tak uťala kontakt s mojou babkou a tetou a nemohla som urobiť lepšie.. Sú to toxicki ľudia,ktorí nič pozitívne do môjho života nepriniesli..Babka ma vždy neznášala,tiež neviem prečo a môjho syna nenávidela od narodenia pravdepodobne len z princípu,lebo je môj syn..Jej celoživotný cieľ je iba robiť ľuďom zle a rozoštvávať ich,ale samozrejme navonok sa tvári ako najdokonalejšia milujúca babička a matka,no to určite..Ona synovi síce darčeky dávala,ale čo z toho,keď syn z nej cítil tú zlobu a to,že ho nemá rada..Tiež mi to je niekedy ľúto,akurát zajtra bude mat syn oslavu 9. narodenín a budeme tam šiesti,ja,on a jeho starí rodičia z obidvoch strán..Na oslave jeho 1. narodenín nás bolo 14..Som už 6 rokov rozvedená,našťastie s exsvokrovcami vychádzam dobre,tí aj prídu na oslavu..S exmanzelovym bratom a jeho rodinou nekomunikujem,môj brat žije v Londýne..Ale hovorím si,radšej nech sme tam šiesti,ale budú tam ľudia,ktorí syna naozaj milujú a nie niekto,kto mu síce darček prinesie,ale neznáša ho a len ohovára..Takže moja rada,prerušiť kontakt,teraz je ešte tvoje dieťa malé,ale čím bude staršie,začne veci viac vnímať a povedzme si pravdu,malé deti vnímajú oslavy najmä cez tie darčeky a ako sa asi bude cítiť,keď tam niekto príde a to dieťa nič nedostane? Áno viem,nie je to len o darcekoch,ale keby ti ľudia to dieťa aspoň milovali,venovali sa mu,ale podľa toho,čo si písala,to tak nie je,tak načo tomu dieťaťu takýto ľudia v živote budú?
Nechcem sa starat do Teba kedze tema je o daroch pre tvoje dieta, ale ak sa chvastas tym aka si ty sikovna a co vsetko mate a aky ste tak detailne ako tu, je mozne ze ozaj Ta rodina fakt nema rada. Je vela takych ludi
Mne sa to tiez bridí, je x ludi ktory maju toho velmi vela ale nehovoria o tom.
Tvojho dietata mi je ale luto
Asi to robia schvalne ze Vase dieta ma toho pravdepodobne dost
@ivik4 ona to napisala aby dala najavo, ze ju nemozu odsudzovat za to, ze by bola luzer, prizivnik a nic nedosiahla. Myslim ze ona nemusi rozpravat rodine co dosiahla, rodina to vidi.
Poznam vela rodin kde tomu co sa snazi nedaju nic a luzrov podporuju, lebo ich to trapi a maju vycitky, preco sa im nevydarili vsetky deti - ved ich vychovavali rovnako. Co moze byt aj na skodu, ako vieme.
Inak zvlastny nazor pre mna, dieta berie ako normu to, v com zije. Cize aj ked ma dost, aj tak caka darcek na islave, ktora je jeho, ved to je jasne a preto sa snad oslavy robia.
U nas mame opacny "problem" svokrovci to radi prehanaju s darmi, radsej sebe uberu ale vnucatam valia a valia.
Uz to neriesim, podakujeme, deti sa pohraju, beskor triedim a posuvam dalej, nieco sa pokazi a vyhodi.
Myslia to dobre, nedokazem si predstavit ze pridu na oslavu a nedoniesli by NIC. To je chore.
@ivik4 vôbec ale vôbec si nemyslím, že písala o úspechoch a príspevok kvôli darom pre jej dieťa .
@babulkomale úplne s tebou súhlasím.
Dobre vieš ako sa chovajú a aj napriek tomu ich pozývaš na oslavy? Čo si čakala, že sa zmenili?
Ja som maximalne proti tomu, aby sme cokolvek robili, akokolvek sa spravali len "pre pokoj v rodine". Prerus kontakt a mas pokoj. Radsej nemat rodinu ako toto znasat.
Určite by som prerušila kontakt, takých ľudí nepotrebuješ mat v živote ani ty, ani tvoja rodina a oslava v najbližšom kruhu je najlepšia. My žijeme od rodiny 400km a všetky sviatky našich detí oslavujeme len my 4 sami doma a je nám super. A keď bude aj vaše dieťa väčšie môžete robiť oslavy s kamarátmi a hneď to bude o inom.
😧 Takáto zloba zabolí aj od cudzích ľudí, nie to ešte od vlastných starých rodičov. Nedokážem pochopiť, ako sa takto dokážu správať k dieťaťu. A tým teraz nemyslím to tvoje dieťa, ktoré to ešte nevníma, ale teba, ako dieťa. Ja už by som ich nikdy v živote nechcela vidieť. Takýchto prastarých rodičov tvoje dieťa rozhodne nepotrebuje.
@anjelicek26 Inac my sme tiez takto presvedceni, ze muzov brat nebol synom svojho otca. Absolutne sa nepodoba do rodiny svojho otca a je tam tiez kopec inych signalov, ze to tak bolo. A rovnako aj jeho dve najmladsie deti nie su s velkou pravdepodovnostou jeho. On bol v tom case dlhe roky takmer nonstop mimo domu, jeho zena mala extra blizkeho "kamarata"... nuz deti sa viac podobaju na "kamarata".
Nuz take pribehy pise sam zivot.
Autorka, nebud smutna, my sme dopadli velmi podobne, zostala nam len moja mama. Avsak ako deti rastu, robime im oslavy s ich kamaratmi a deti su stastne a spokojne. Radsej pozveme na oslavu ludi, ktori nas maju radi a my ich ako neustale trpiet pritomnostou nenavistnych a zlych ludi (zazivali sme to roky v naivnej viere, ze snad male deti roztopia ich nenavist a tiez budu chciet pre ne rodinne vztahy - a bol to zial strateny cas a energia). Drzim palce nech sa s tym co najskor zmierite. Viem je to tazke, aj to cloveka velmi mrzi, ale s niektorymi ludmi sa zial neda pohnut.
Odpisem vám takto hromadne, lebo každému samostatne sa ani nedá. VEĽMI vám všetkým úprimne dakujem za správy, keď som ráno smutna písala príspevok, nečakala som takúto silnú odozvu a ani, že mi to tak veľmi psychicky pomôže. Už sa na situáciu pozerám úplne inak.
V podstate som vzťahy udržiavala jednostranne len ja, netuším prečo, asi zo slusnosti, lebo veď sme rodina. Prišlo mi zvláštne prerušiť vzťahy, ale keď vidím, koľkí z vás písali, že to mali podobne a žije sa vam teraz lepšie, dokonca tu bol príspevok, že terapeutka nechápala, prečo sa vzťahy neutali skôr, aj my k tomu veru pristúpime. Bude to pre mňa zvláštne po toľkých rokoch, ale bude sa nám ľahšie žiť. Hlavne mám už zavazok a nechcem, aby si moje dieťa prechádzalo tým, čím ja počas detstva, lebo vidím, že ma to veľmi ovplyvnilo.
Tak bi som ich už nikdy na žiadnu oslavu nepozvala pozvala bi som len tých čo si zaslúžia prítomnosť môjho dieťa ket tak píšeš tak potom ho vlaske až tak nemajú kašli na nich každému jednému človeku sa raz všetko vráti napr.ked vás oni pozvu tak chod na prázdno keď ti niečo povedia tak im povec ty o tom ako nikdy nič tvojmu dieťaťu nedali ja viem ne ide ti o darčeky od starých rodičov ale ide skôr Oto keď tvoje dieťa čaká k to mu co dá ako všetky malé deti a oni takto jemi to ľúto hlavne ze mamička mu niečo dá a na nich kašľať a nikdy ich nikam nepozvat

Naco su ti v živote ľudia, ktore ti do neho prinášajú len nešťastie? Odstrihla by som ich. Dost pochybujem, že o tvoj kontakt vôbec taky človek stojí. Doteraz ste si isto obe strany hovorili, že je to rodina, tak aspoň na oko dobre vzťahy udržať, ale načo? Je na čase to utnúť. Toto nepotrebuješ ty ani tvoje dieta. Veď ona ešte zaplače, ked jej bude treba chodiť okolo rite a uvedomí si, že jedine normálne vnúča systematicky od seba odháňala