icon

Ako reagovať, keď švagor doma asi klame?

11. dec 2022

Ahojte, pisem anonymne, snad mi to odpustite ale mame taku zaujimavu situaciu v rodine a ja by som potrebovala pomoct, poradiť. Pracujem ako mzdova učtovníčka v jednej fabrike a medzi zamestnancov fabriky ktorym spracuvavam mzdy je zhodou okolnosti aj moj svagor (manzel mojej svagrinej)..včera sme sa po dlhšom case stretli ja a manžel so svagrovcami u svokry a svagrina si ma zobrala nabok, že už dlhšie sa chcela somnou porozprávať..spustila na mňa monolog že kedže vie že ja jej mužovi robím výplatné pásky ako to že má taký nízky plat vzľhladom k tolkym nadčasom ktoré ide odpracovať. Nechápala som o akých nadčasoch hovorí kedže jej muž má pracovnú dobu do tretej ja do pol stvrtrej a vzdy o tretej sa odpipne, sadne do auta a ide preč, a samozrejme ako mzdárka mám evidenciu jeho dochádzky a odpracovanych hodin. Tvrdila mi že svagor teda jej muz chodí domov cca okolo osmej vecer, ze taha 12 hodin niekedy 13 hodin ale na tej vyplatnej paske ktoru ja robim to nieje nikde uvedené. že ci si nasa firma mysli ze on tam bude tie hodiny navyse makat zadarmo alebo čo..lebo posledne dva mesiace chodi domov okolo osmej, ešte sa pytala ci mame tolko zákazok že tam ľudí držíme do osmej. Nepustila ma velmi k slovu tak som jej nestihla povedať že kedže vidiím jeho dochádzku tak tam nemá žiadne hodiny navyše a že ho vzdy sledujem z okna ako sadne do auta a ide prec..lebo parkovisko je hned pod nasimi oknami, a navyse som nechcela nieco prezradit tak som povedala ze ak ma svagor nejake nezrovnalosti s peniazmi alebo nieco nesedi na vyplatnej paske nech to pride k nam do kanclu riesit. Tak opat spustila na mňa že ona mi to teraz hovorí že jednoducho tam tie hodiny nesedia a mal by mať urcite vyssiu vyplatu a uplne to dorazila ked mi povedala na konci aby som zvážila ze pojdem opatovne na nejake školenie ohladom mzdového účtovnictva ked neviem spravne hodiny zarátať ( akože povedala to akoby zo srandy ale mna sa to dotklo)- že už asi vychádzam z cviku. Písala som potom aj sms svagrovi lebo sa mi celý cas vyhybal co sme boli u svokry ze co toto malo znamenat ale neodpisal mi nic. co by ste robili vy?

aurora33
11. dec 2022

Tak toto bude ešte riadne zaujimave

mikadooo
11. dec 2022

Švagrinej by som povedala pravdu - výplatu má podľa svojej dochádzky a žiadne nadčasy v systéme nemá. Ak ťa bude ďalej obviňovať, že ty si tá sprostá, povedz jej, nech sa pokojne sťažuje tvojmu nadriadenému, nech jej to teda objasní on 😉. Viac by som jej nepovedala. Ale vieš čo? Ja neviem, či máš právo prezrádzať dochádzku jedného človeka druhému človeku. Takže ja by som jej teraz po premyslení napísala, že ak má akékoľvek pochybnosti o spracovaní manželovej dochádzky, nech to ide riešiť s jeho vedúcim 😁. Ten nebude mať žiadne "rodinné putá", takže nebude mať problém jej to objasniť. Ale ešte by som jej napísala, že ak chce niečo zistiť, mala by tam ísť spolu s mužom, nakoľko ide o citlivé údaje a je možné, že mužov nadriadený nebude ochotný bez jeho súhlasu ju informovať o manželovej dochádzke.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
ckocka
11. dec 2022

Ja by som hlavne nechcela byť zatiahnutá do riešenia rodinných problémov švagrovcov, a to ani z pozície rodiny ani z pozície pracovníka. Nevidím dovod prečo by som ja mala čokolvek vysvetlovať švagrinej.

oira
11. dec 2022

Si mzdova uctovnicka, cize spracovavatel udajov podla dochadzky. Svagrina to s Tebou riesila, akoby si bola jeho sef, alebo sef firmy .... 🤔
Ved odporuc ju na sefa, ked to chce riesit

mimikarol
11. dec 2022

Mala si jej hneď povedať pravdu. Keď sa to prevali budeš najhoršia že si ho kryla

mk1111111111
11. dec 2022

Jedine spravne je, nech si to riesi s muzom. Ak sa muzovi zda, ze si mu nezapocitala vsetky hodiny, moze za Tebou svagor prist a vyjasnitevsi to so svagrom. Nie si opravnena podavat nikomu inemu informacie, ani jeho zene, ak si mzdarka, tak to by si mala vediet. Len jedno divne je, ze akosi podozrivo ho kazdy raz vidis odchadzat. Keby si napisala, ze odpipava presne ako ma bezny pracovny cas, lebo Ti to naskakuje do systemu, tak by som to chapala, ale teraz moc neverim, ze je toto realne

dianka555
11. dec 2022

Riešenie je úplne jednoduché. Máte všetci traja sociálne siete? Napr: Facebook?

zanka777
11. dec 2022

No ja ako sa poznám keby mňa takto zhadzovala a pindala by na mňa atď by som jej povedala..... "vieš čo radšej si sleduj manžela a nie mňa koľko a ako mu píšem a počítam hodiny.... Pretože tvoj milovaný manžel robí toľko koľko má hodín na páske a odchádza z práce každý deň o 3 tej..... A to kde ide už nie je práca mzdovej účtovníčky prepáč..... To je už vaša starosť 😉😉😉ale to som ja.... Narovinu

betulinka1
11. dec 2022

A aj keby mal nadčas, tak podla švagrinej mas Akoze robit co??? Ved ty pocitas tak ako mas povedane od nadriadených. S tymto by som asi švagrinej argumentovala. Plus samozrejme by som hodila rec s manželom švagrinej, ze halo dories si to doma. Lebo nadčas nerobíš.

mamutka
11. dec 2022

V takejto situácii, keď tak drzo narovinu šla riešiť a vysmievala sa z tvojich skúsenosti, by som povedala len jednoduché "to ja neviem, čo riešiš, robí do tretej" hotovo.
Švagor musí byť debil, keď tak riskuje, rodina zamestnana vo firme a on klame o nadcasoch.... Švagriná bude asi dosť trúba, keď jemu žerie všetky klamstvá, ale je dosť hrdinka, aby šla takto drzo zjednavat poriadky. Takže by som sa ich situáciou netrápila a povedala len jednoduchú pravdu, Robi sa u nas 8 hodín a hotovo.

iritka
11. dec 2022

ja by som to uz nechala tak, ak ta viac nebude kontaktovat. uz si to riesi sama, kontrolovala mu pasky. takze bud bude chlapec chodit nacas domov, alebo si bude musiet vymysliet nejake ine alibi.

mandzula
11. dec 2022

Ak by este raz zacala riesit, povedala by som jej, ze co ma u vas odpracovane, to ma riadne zaplatene. A potom nech uz patra na vlastnu past, kde este "zaraba".

loginexistuje
11. dec 2022

ak je to muzova sestra mozno by jej on mohol povedat aby si neotvarala na teba usta ale robila si poriadky doma
je to taky fajn kompromis

lubmar
11. dec 2022

Absolutne sa svagrinej ani svokre nevyjadruj k jeho dochadzke, ani kedy si pipa odchody, ako ti tu mnohe radia, pretoze az on poda v praci staznost na teba, mozu ta prepustit za porusenie mlcanlivosti, ktoru mas ako mzdarka urcite podpisanu. Nakolko len ty mas pristup k dochadzke zamestnancov. Povedz svagrinej, ze ked ma muz nezrovnalosti vo vyplate, nech to pride riesit s vedenim. Ale urcite to nerozoberaj s jeho rodinou, on to mozno robi aj preto lebo vie, ze sa to nemaju ako dozvediet, nakolko ty mas zachovavat mlcanlivost.

zuzuliatko18
11. dec 2022

Ja by som povedala len toľko, že.mzdy sa spracúvajú podľa evidencie dochádzky, predpokladám, že ťa nie je vyhodnocovania manuálne ale nejakým programom a ak má švagor nejake nezhody, nech ich adresuje písomne na príslušné oddelenie/zamestnanca, prip. Ak robí priveľa nadčasov, nech to rieši s nadriadeným. A viac nemáš k tomu čo povedať. A dodala by som, že si vyprosim ponižovanie a akékoľvek poznámky ku kvalite svojej práce

sasa1310
11. dec 2022

švagrine by som určite povedala pravdu, že v akých časoch chodí z práce a že žiadne nadčasy neexistujú. Švagrovi by som nehovorila nič, nakoľko dokým by bol konfrontovaný manželkou, vymyslel by si nejakú rozprávku a ty by si z toho potom vyšla najblbšie.

ahhola
11. dec 2022

Veľmi decentne a diskrétne si to s nou sfukla... Mna by také prekvapko asi zvalcovalo.
Takto na drzovku klamal rodine na očiach...
Ďalej už je to v ich rukách. Čoskoro sa to prevali, kde trávi 5 hod. denne posledné týždne...
Zenska---rozvod na obzore.
Gemblenie---majetok v ohrození....
???
Všetko zlé. Bude ta veľmi potrebovat, už čoskoro. 👿

dianka555
11. dec 2022

Máš dve možnosti. Buď to budeš riešiť alebo to nechaj tak. Jedna z možnosti je aj taká že založíš hromadnú komunikaciu na fb, kde budeš ty, švagor a švagrína. Napiš: Ahojte, na našej poslednéj návšteve došlo k nedoruzomeniu ohľadom výplatnej pásky a mzdy. Marek výpalata ti pšišla načas, všetci vo výrobe pracujete do 15.00. Nadčasy sa momentálne u nás nerobia, ak máš aj napriek výplatnej páske pochybnosti ohladom mzdy môžeš to prist prebrat ku nám na personálne oddelenie. Neviem o tom že by zamestnanci vo výrobe pracovali do 20.00. To by si tam bol sám. To kde si privyrábaš medzi 16.00. - 20.00., už nie je moja záležitosť v tej firme ja ako účtovnička nepracuejm.

oslo1
11. dec 2022

V ziadnom pripade to neries so svagrinou, lebo dojdes o robotu.
To ze svagor chodi na prietrty je jeho vec. Ty v ziadnom pripade nesmies informat svagrinou p jeho dochadzke.
Vykasli sa na svagrinine poznamky, povedz jej, nech napisat oficialne list do roboty a management na kompetentnych miestach to Bude riesili.

nikdenikto
11. dec 2022

Ja by som aspoň povedala švagrovi, nech si to dá doma so ženou na poriadok, lebo nabudúce sa nebudeš robiť hlúpa.

som_realistka
11. dec 2022

V prvom rade by som švagrovi povedala, aby si "nebral do huby" moju prácu keď sa niekde flaka, a ak to neda do poriadku, tak skočím na dôverný rozhovor za svokrou aj jeho ženou. Vyrieši to veľmi rýchle.

luccija
11. dec 2022

Švagriná musí byť veľmi naivná, až hlúpa, keď si myslí, že nadčasy by neboli na páske, ale zúfalé ženy robia často také zúfalé činy.Niekedy ženy obvinia kohokoľvek len, aby videli svojho muža v skutočnom svetle.
A tebe sa tiež čudujem, že si si od nej nechala taký urážlivý monológ také, že nepustila ma k slovu neexistuje.Ale v konečnom dôsledku by som nespravila nič iba napísala švagrovi, že si neprajes byť zatahovana do ich problemov.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
misinka0611
11. dec 2022

Nemáš vedomosť o tom, že by si v jeho výplatnej páske spravila chybu a tým pádom mu bola vyplatená nižšia mzda ako mu patrí. Ak mu to nesedí, nech to príde riešiť na príslušné miesto.

cacianka
11. dec 2022

@evamarek77 nie vždy sa to dá,
Ona sa dekoval, autorka bola v šoku čo to švagriná rieši, a nebude predsa robiť scény u svokry, to nepatrí na verejnosť, spravila by to seba trhovú kofu

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
moonlight1210
12. dec 2022

Napisala by som svagrinej, ze k jej otazkam o muzovej vyplate, nadcasoch a peniazom za ne sa vyjadrovat nemozem, lebo som viazana mlcanlivostou, a teda ani nebudem. A preto som jej nic nepovedala ani medzi styrmi ocami, ked sa ma pytala. Ale osobne za seba mozem povedat, ze po pracovnej dobe ho vidam z okna kazdy den odchadzat prec z prace o tretej ako vzdy. Co robi potom, a ci pracuje este v nejakej inej praci, to uz neviem.

Tym neporusis svoje povinnosti mzdovej uctovnicky. A info, ze odchadza z prace hned po skonceni pracovnej doby jej das ako sukromna osoba, ktora to osobne vidi. Zaroven nevyslovis podozrenie, ked naznacis, ze ty z toho nic specialne nevyvodzujes (nevera a pod.). Teda ho neobvinujes, ani ju nenabadas si to mysliet. Keby tu sms niekomu ukazala.
Vsetky ostatne zavery nechas na svagrinej.

autor
12. dec 2022

no odpisal mi vcera vecer svagor na sms ze chodi tajne na jednu brigadu co mu vybavil bratranec a ze robia akusi fusku kde budu vyplateni po troch mesiacoch ze pekne peniaze, ale nechcel o tom zene hovorit keby to nahodou nevyslo..lebo ze musia daco spravit a potom budu vyplateny akoze za vysledok..nespecifikoval o co ide..preto jej povedal ze ostava vo fabrike dlhsie ze nadraba..neviem no ale niecim to zavana..a ze ak budem taka dobra aby som ho podporila v tom klamstve..

mamula20
Odpoveď bola odstránená