icon

Ako reagovať na otázky o deťoch po 45-ke?

19. apr 2025

Mam 45, slobodna, bezdetna. Vzdy ked stretnem starych znamych, spoluziakov, ktorych som roky nevidela, dostanem otazku “A muza, deti mas kde?” Ako odpovedate na tieto otazky? Vzdy ma to zaskoci, neviem, co povedat. Citim sa zle este aj za nich, ze sa pytali.

sisaka
19. apr 2025

@enmery odkiaľ má človek vedieť, že niekto, koho nevidel 20 rokov, má problém (vnútorné zranenie) odpovedať na jednoduchú otázku.
Príklad so zlomeninou funguje v tom prípade, že viem, že človek sa 20 rokov snaží otehotnieť a ja sa spýtam, že či stále nič.
Keď neviem, že mal niekto zlomenú ruku a ešte ju nemá úplne zahojenú a ho chytím je to moja vina, že som mala rátať aj s možnosťou, že sa mu práve zahojila zlomená ruka?
To fakť? Nebudeš náhodou z tých žien, čo si myslia, že ľudia chodia všade s vešteckými sklenými guľami a vedia v akej si momentálnej nálade a čo ťa nasralo a na čo si citlivá?

damira90
19. apr 2025

@biba_18 mna sa nepytajte na to by ste mali prist sama, netreba mat iq sle aj eq v spolocnosti. Zacat typu "vyzeras skvele niektorí sa nezmenili, niektorí slobodní niektorí deti.. ani neviem ktorý z vás ich má"...a podobne. Nebudem vysvetlovat dospelej zene predpokladám ze ste dospelá. Pýtat sa priamo ja osobne toto nerobím. Tak sme odlišné typy.

mischy00
19. apr 2025

@autorka niekedy to môže byť úplne obyčajná otázka aby reč nestala. To že ty máš z toho vnútornú traumu nikto nevie, preto sa ťa to dotkne. Ale napríklad mňa sa toto nikdy nikto nepýtal,bud na to prišla reč prirodzene alebo vôbec.

biba_18
19. apr 2025

@damira90 veď odpovedz, máš v tom jasno. čo KONKRÉTNE by si sa pýtala?? teraz si tu anonymne, môžeš napísať. či?

euka210
19. apr 2025

nemam...som sama sebe panom

damira90
19. apr 2025

@biba_18 ved som napísala..a dodatok + na zdravie hlavne 🙂 ked chce povie clovek o váznom sám. Proste ja sa nepytam priamo mam taku povahu ale zato ludia sa pýtajú mna.. a cítim ze niekedy to je vyzvedanie. A sama nerobím iným co je mne proti srsti aby som sa niekoho vypytovala. Asi som ina no

kp7333
19. apr 2025

@autorka na otazku: kde mas muza a deti by som odpovedala: vo hviezdach.

maxxim
19. apr 2025

Prosím ťa, napíš mi

misicka31
19. apr 2025

Otázka sama o sebe nie je zvláštna,je to bežná komunikácia,a k tomu,že som niekoho roky nevidela,tak aj normálna.Všetko záleží od teba a tvoje odpovede.Ale viem sa vžiť do tvojich pocitov,že ti to nie je príjemné. A ako by som odpovedala? Že nie každému je dopriate mať toľko šťastia. Ja som mala opačnú skúsenosť,vravela som,že áno,tri, a odpoveď bola či som normálna 😃.Ja na to,že dobre zarábame,tak sme si dopriali.😆 Nasralo ju to ešte viac.🤷

liusa82
19. apr 2025

ja napríklad deti nemám lebo nechcem.Ale zároveň mi nerobí problém niekoho koho som dlho nevidela a nič o ňom neviem dlhú dobu sa spýtať aj na takúto tému.A pritom ja normálne odpoviem že neplánujem,takto mi je dobre a čuduj sa svete žiadne blbé reči nazad nepočujem.Takže je rozdiel,pokial sa to niekoho spýtaš o kom nič nevieš,že nie ste ani v kontakte dlhý čas,proste nič a náhodne sa stretnete a zas rozdiel ak sa dakto vypytuje na somariny a pritom ho máš trebárs na fb priateloch alebo hocikde inde a všeličo o tebe vie, toto treba rozlišovať aj keď to niekomu možno zle padne.A to je pravda že ludia tieto otázky dávajú už ako klasiku aby reč nestála.Prvé, čo sa pýtajú ako sa máš,čo rodina,deti,frajer atd u každého.Nikto sa nebaví o počasí ak sa náhodne stretne po dlhej dobe.Možno iba keby akurát vtedy hrozne leje,je búrka alebo sneží sa posťažujú ale inak asi ťažko😀

zuzinka888
19. apr 2025

Aj my mame v rodine slobodnu zenu. Niekedy si niekto potrebune rypnut tak sa jej opyta - a ina odpoveda- Nemam, rozhodla som sa uzivat si zivot. Vacsinou dotieravcom zamrzne usmev. Mne sa jej odpoved paci- kebo to nie su neznami co nevedia. A ona si zivot fakt uziva kedze jej " rodina" nebola dopriata. Uz sa tesim ked mi deti vyletia z hniezda- mam slubene ze ma zoberie na trip🙂

laskonkaq
19. apr 2025

Ak o tebe nič moc nevedia..a nieje ti proti srsti aj trochu klamať..tak povedz ze si rozvedená..ze ti to skrátka s muzom nevyšlo...

marianarem
19. apr 2025

Ja normalne hovorim pravdu. Uz sice teraz dieta mam, ale rodila som az v 41. Predtym som v 37 mala MA a nasledne dlho zdravotne problemy, ktore branili dalsiemu skusaniu. A takto som to normalne ludom hovorila, nechcelo sa mi nic vymyslat. Nikdy som sa nestretla so ziadnou neprijemnou reakciou a skoncili aj dalsie otazky, vacsina ludi prejavila sucit a bolo. Teraz pred par dnami sme zase so synom sedeli v elektricke vedla neznamej pani, ta sa dala do reci so synom a potom sa zacala mna pytat, ci nema surodenca a ze ci sa nepyta a ci by nechcel. Nechapem celkom, ze sa niekto pyta taketo veci neznameho cloveka, ale tak normalne som jej odpovedala, ze uz budem mat tento rok 47 a sme radi, ze mame syna. Pani pochopila a bolo.

betulinka1
19. apr 2025

@maxxim netaktna? Skor úprimná, ver tomu, ze mnoho zien si povie bolo mi to treba….😉 mam kopec kamosiek co nemaju deti bud nemozu alebo z vlastnej vôle. Kazda zije super zivot aj bez deti.

mandzula
20. apr 2025

Ja sa vobec necudujem, ze ludia sa zacinaju viac rozpravat s umelou inteligenciou ako s inymi ludmi. Aspon sa tym vyhnu oznaceniu, ze su netaktni hlupaci, kedze nemaju ako tusit, kto co vnutri preziva a ako sa prave citi - ci chcel deti a muza a nema ich, ci ma muza a deti a nechcel ich, ci ho tie dvojicky potesili alebo ho skoro slahlo, ked sa to dozvedel, ze vyzera ako zena, ale citi sa ako muz, ze ma rad zimu a ja sa potesim, ze prichadza jar...

alenka58
20. apr 2025

tieto otázky sú bežné kdekoľvek na svete, dostala som ich aj od ľudí s ktorými som sa stretla nepoznali ma a už som ich viac nevidela, normálne som odpovedala, nič som na tom nevidela zlé, dieťa sa mi podarilo mať vo vyššom veku, zrejme táto otázka je pre ľudí ktorí nie sú vysporiadaní problémová

mogaa
20. apr 2025

nikdy nie je problém otázka ktorú ti druhý položí ale to ako na ňu reaguješ ty, tvoj prístup k tomu.....je jedno či sa ťa niekto niečo hlúpe opýta alebo ti vynadá....on si môže povedať/spýtať sa čokolvek, môže byť nahnevaný, podráždený, zvedavý či proste len hlúpy, ale záleží od teba ako k tomu ty pristúpiš aby sa ťa to nedotklo.....kludne odpovedz - nie je to tvoja vec alebo nie nemám deti ani muža ......

maxxim
20. apr 2025

@betulinka1 žena, ktorá celý život túžila po deťoch, no nemôhla ich mať, ver že nežije skvelý život. Keď 20 rokov dúfaš...a ak si mysliš že usmiata žena , na vonok vyrovnaná a bezdetná je šťastna? Autorka ak by bola celá happy tak by tu nenapísala túto tému, skôr by sme mali hladať slová podpory.
Ani si niekto nevie predstaviť ako človek ,,krváca" bez detí, je to nepopísatelné, tryzniace každým dňom, aké ubíjajúce sú rozhovory, ako narezanie rany, ktorá sa už x krát zacelila...
Za každou osobou je silný príbeh, každý má starosti aj radosti ale pre každú ženu, ktorá chcela a nemá je to neustále trápenie, (vnutorné ) pre jej celý život. A smiech,? Je vždy len obrana svojho vnútra...

betulinka1
20. apr 2025

@maxxim po 40 tke je podla mna uz zmierena kazda. Ziju ine zivoty, cestujú, maju slobodu. Ono zase mat deti nie je ako z reklami na pampers, ze mas stale usmiate dieta. To si musime priznať. Materstvo sa preceňuje. Staci si citat na MK pribehy, ze to nie je uplne tak. Autorka nehladala slova podpory. Autorka sa pytala ako ma reagovat. A napisala som jej, co je pravda z mojho pohladu a mojho vnímania. Nebolo na tom nic, co by sa jej mohlo dotknut. Netusim, preco za to dotklo teba.

zeldia
20. apr 2025

Mne toto pripadá normalne ako šikana zo ZŠ, podľa mňa sú to aj ti istí ľudia. Najprv riešili vzhľad potom majetok a nakoniec rodinný život podľa mňa to nemôžeš zmeniť a treba sa k tomu postaviť sko k šikane. Bud zaútočiť a brániť sa (to s tou mraznickou je geniálne) alebo odist a ignorovať ale v žiadnom prípade neukazat slabosť a už vôbec nie slzy.

maxxim
20. apr 2025

@betulinka1 som rád že vedieme konštruktívny rozhovor, teda mali by sme ho viesť v tej rovine. Nič osobné... stotožnujem sa s tvojím názorom že materstvo nieje lahká úloha, ako aj praca, zodpovednosť a pod.. ale byť rodičom je najprirodzenejsie pre život, clovek to má zakodované a je normálne ze to nie len mad lizať. Ale ak to je človeku odopreté, tak akokolvek bude vyrovnaný s tím že má mať inú ulohu v živote tak táto téma bude vždy tá nosná v jeho vnútri. Môže mať ,,liek" ako byť nad vodou...ale ta myšlienka na materstvo rezonuje stále. Človek nezostane chladný, len nechce myslieť, nechce stále vysvetlovať, nechce byť ponorený do neutichajúcej ozveny svojej túzby niekde v diali... dúfa a plače osamote lebo je to bolesť, je to hlboký zmysel života , i keď nie najdôležitejší...
Holt, môže robiť cokolvek iné, môže mať viac času na seba, no nieje to výhra ale daň...

lea513
20. apr 2025

@maxxim Presne tak. Nie je to vyhra.

maxxim
20. apr 2025

@lea513 tak to jednoducho je. Tí čo deti majú si vedia povzdychnúť že je to záťaž, a samozrejme že by ich nikdy na svete za nič nevymenili, lebo to tak má byť. Ale kto kolvek koho poznám , by aj svoje podniky a vsetky majetky vymenili za to keby môžu svoje dieťa mať.

zeldia
20. apr 2025

@liusa82 ale ake by to bolo pekne keby sme dospeli do civilizovaného národa a nie len tým ze by sme sa s cudzími ľuďmi dokázali bavit napríklad o počasí😉 a nesúdiť a nestarať sa do života náhodným okoloidúcim.

matkahelka
20. apr 2025

@zeldia ocividne si necitala dostatocne pozorne. diskusia totiz nie je o cudzich ludoch ani o nahodnych okoloiducich, ale o znamych, byvalych spoluziakoch...

simca115
20. apr 2025

Dnes som čítala o tejto stigme prekliatej že človek keď stretne známeho /rodinu tak automaticky a deti máš ? prečo nemáte ešte deti ? a pritom nemajú ani šajn čo ta žena musí prežívať .. Lekárka čo dávala rozhovor do toho článku hovorila že tiež sa toho človeka neopýtate napríklad sumu ktorú ma účte to je tabu téma ale hentake otázky tabu niesu .. chorá spoločnosť

zeldia
20. apr 2025

@matkahelka pre mňa je známy, spolužiak, sused, sesternica náhodný okoloidúci, ktorých sa nepytam na pleseň na genitaliach ani na to kedy mali sex a prečo kurnik z toho neni decko😂

matkahelka
20. apr 2025

@zeldia to, ze znamych a cudzich nerozlisujes ty, neznamena, ze to nerozlisuje nikto.

zeldia
20. apr 2025

@matkahelka máš pravdu 😂 vyhrala si!

hopsas
20. apr 2025

Mňa keď sa toto pytali najprv som slušne odpovedala že nemám, neviem, potom mi raz praskli nervy a na otázku kedy bude dieťa som spolužiačke odpovedala že vtedy keď mi požičiaš manžela. Potom som to úspešne hovorila už každej. Lebo slobodne a bezdetné sa má toto nepýtali.