icon

Ako reagovať na otázky o deťoch po 45-ke?

19. apr 2025

Mam 45, slobodna, bezdetna. Vzdy ked stretnem starych znamych, spoluziakov, ktorych som roky nevidela, dostanem otazku “A muza, deti mas kde?” Ako odpovedate na tieto otazky? Vzdy ma to zaskoci, neviem, co povedat. Citim sa zle este aj za nich, ze sa pytali.

megan777
21. apr 2025

Normálne by som odpovedala že nemohla som mať ,hovorím za teba ja deti mám,prvého 2roky som čakala a druhého 5 rokov

gerrwie_girl
21. apr 2025

@enmery ved ona ani nepíše ze je s tým vyrovnaná. V prvom rade je to absolútne debilna nevhodná otazka od ludi.
Autorka, áno normálne povedz ze nemáš a ak do toho budú vrtat viac, povedz im ze si neželas to s nimi rozoberať. Mňa sa minule suseda v jednote pýtala, kde ma malý bračeka, že kedy bude. Som jej povedala ze takto nám to vyhovuje a žiadny braček nebude.

enmery
21. apr 2025

@gerrwie_girl Ty si čítala?Ona sa pýtala, ako reagujeme. Nič viac. Až po mojej odpovedí napísali, že s tým vnútorné vôbec ok nie je. Takže nechápem Tvoj koment voči mne.
Ľudia, už začnite čítať konečne alebo chápať napísaný text.

gerrwie_girl
21. apr 2025

@enmery no ved a čo píšem ja? 🙂 Po jej otázke si hneď napísala ze keby s tým bola v pohode tak s tou otázkou problém nemá. Ja len píšem, že je v podstate jasne ze s tým problém ma. Každá normálna žena by s tým mala problém, lebo je to nevhodné.

maminastatinom
21. apr 2025

Ja by som úplne na rovinu odpovedala pravdu, deti som nemohla alebo nemôžem mať. Je to netaktna otázka a ten kto sa pýta sa bude aspoň po tvojej odpovedí cítiť trápne a zapamätá si, že sa to pýtať nemá. Keď to párkrát urobíš, stane sa to aj pre teba rutinná odpoveď a i keď ťa tvoja situácia môže trápiť, budeš aspoň vyrovnaná keď budeš o nej hovoriť.

bykaterina
21. apr 2025

Všetci sú múdri ako rádio, hlavne tie čo nie sú v tvojej kozi. A tebe keď príde otázka blba pre teba ako prečo nemáš deti a chlapa. Tak normálne im daj otázku načo to potrebujú vedieť. A vtedy im to dopne že ty sa ich tiež nepytas blbé otázky.
Žena ktorá je nedobrovoľne bezdetná sa žiaľ s tým nikdy nestotožni. Nebolo to jej rozhodnutie.

adrianap83
21. apr 2025

Vesmír to zariadil inak a som sama. Rada by som, aby to bolo inak, no je to takto. A aty? Ako sa Ti darí?
Prajem Ti, nech nájdeš lásku a pokoj!

bykaterina
21. apr 2025

@betulinka1 hovadina žena sa zmieri ak má po40. Ja sama mám po 40. A stále túžim po deťoch. Bežné to ľudia neriešia ale skús si prečítať články žien ktoré sú nedobrovoľne bezdetne. Napríklad minulé dávali dokument o živote tá čo dabovala včielku Maju. Má už dôchodkový vek a videlo to na nej aj sa jej hlas zachvel keď hovorila ako chcela svoje deti. Ale že má deti v podobe žiakov... To nie je to isté.

zitaje
21. apr 2025

No ja neviem, ja mám 48 rokov a pri tejto téme trocha zažívam kultúrny šok. Čo už je na tom nevhodné, opýtať sa starých známych, či majú rodinu? Prečo sú ľudia také netýkavky? O čom je teda vhodné viesť rozhovor, keď sa stretnú starí známi napr. po 20 rokoch? O práci sa môže, to nie je príliš intímne a nevhodné? Čo ak niekomu nevyšla kariéra a cíti sa kvôli tomu dotknuto, ak sa niekto opýta, čomu sa venuje a dotyčná nemá nijakú fancy pozíciu?

kiwi3
21. apr 2025

@bykaterina to si myslia len ludia, čo tie deti majú a ešte aj nepobrali moc inteligencie a empatie, že zrazu v 40 nastane zvrat... je to práve naopak, ze veľa žien to začne prežívať až v čase, keď iní majú vnúčatá, pravnucata...

Inak zaujímavé, že mňa sa to vlastne nikto nepýta, dokonca ani rodicia. Asi žijem v nejakej bubline.

bykaterina
21. apr 2025

@kiwi3 súhlasím. Netakne sa pýtať také niečo a že to po40 sa vyparí
Mňa sa to pýtali ale asi tak pred 20 rokmi. Tým že ja som sa nikdy netajila že riešime IVF tak nikto nemal keci okolo toho. A rodina vie a vždy nám držala palce aj kamoši, a Plus samozrejme robim osvetu na svojom ig čo mám na IVF.

lapersefona
21. apr 2025

@marianarem to ber ako kompliment vyzeras potom o dost mladsie. Pani si myslela ze este jedno mozes dat 😉

marianarem
21. apr 2025

@lapersefona Hej tiez ma to napadlo 🙂

mariynka
21. apr 2025

Povedz pravdu. Chcela som. Nedarilo sa. A uz mam dost rokov. Tym vsetkym zavries usta.

scila
21. apr 2025

Ja by som odpovedala pravdu, že nemám, pretože mať nemôžem.
Tiež som sa voľakedy automaticky spýtala spolužiačky, keď sme sa po rokoch stretli, že či má deti a keď mi povedala, že sa s mužom snažia, ale nedarí sa im, tak ma zamrzelo, že som sa tak blbo opýtala a prešli sme na inú tému.

gagik
21. apr 2025

Jja by som sa nikdy nepýtala niekoho,koho som roky nevidela ihned na deti a manzela. Nikdy clovek nevie v akej situacii sa nachádza ten druhy-ci neriesi rozvod, neveru,neplodnost,chorobu partnera atd, co asi tiez velmi nikto na počkanie nechce niekomu vesat na nos…. Neviem,ci teda autorka sa s tymi otázkami bezne stretáva..Alebo ak sa s týmito otázkami stretáva len velmi výnimočne od netaktnych ludi,reagovala by som len nejakou vseobecnou odpoveďou,ze som zatial slobodná a dalej by som to nerozvíjala…

zuzx
21. apr 2025

@betulinka1 podľa teba. Ja ti garantujem, že žiadna žena s tým zmierená nie je a nikdy nebude. Ale to také ako si ty, nikdy nepochopia.

katuskamala1
21. apr 2025

Odpovedala by som tak,ako by som to citila : "nebolo mi dopriate mat ich" a pokracovala by som,napr ze mam 2 krasne neterky,ktore si rozmaznavam, alebo sa opytala na ich deti.

Je mi luto, ze ti srdce krvaca a tvoja tuzba zatial nebola vyslisana, neuvazovala si nad pestunstvom? Mam znamu, ktorej sa bohuzial tiez nepodarilo,az sa jej preto rozpadlo manzelstvo,vzala si po rozvode dievca do pestunskej starostlivosti,je uzasna mamina, a stastna, uz sa jej crta i vztah..

rika44
Autor odpoveď zmazal
darijja
21. apr 2025

Dnes aby sa uz nikto nic nikoho neopytal 😂 je uplne bezne,ze ked niekoho stretnem po dlhej dobe, opytam sa ako sa ma, kde byva, ci je vydata/zenaty,.ci ma deti, kde robi. Atd. Ci co sa mam opytat?..co ranajkoval? 😅

gerrwie_girl
21. apr 2025

@darijja pri otázkach deti a manžela je vždy vhodné počkať na to ze druhá strana sama nacne tuto temu sama. Je to úplne normálne 🙂

pierinaa
21. apr 2025

Dlho som sa citila aj ja podobne, ked sa ma spytali ci mam muza. A hoci dnes mam toho najlepsieho muza, viem, ako tieto otazky bolia. Mne raz kamaratka poradila, ze neodpovedz a spytaj sa otazku - kedy sa oni rozvedu/umru… A vychutnavaj si tie vyrazy. Ak nepochopia, s pokojom v tvari im povedz, ze ci sa ta aj nespytaju, kedy ovulujes a kolkokrat mas sex. A ci sa to mozes spytat aj ty ich… Drzim palec. Ak to vyskusas - daj vediet ich vyrazy 😀

darijja
21. apr 2025

@gerrwie_girl akoze druha strana sa moze mna opytat, ale ja sa nemozem? Baby baby. Uz nebudte take netykavky kriste pane

pierinaa
21. apr 2025

@darijja predpokladam, ze si tymto otazkam nikdy nemusela celit, alebo?

vev82
21. apr 2025

Tak mne je jedno ci mam 25 alebo 45, odpoviem tvrdo a pravdivo..ze deti nechcem a muza nepotrebujem. Divam sa im priamo, uprene do oci a uz nikdy sa ma na to nespytaju 😉 alebo jednoduchá odpoved, ze je to tvoja vec a bodka. Preboha ludia, coho sa bojíte. Stále dokolecka "ako mam reagovat, co mam povedat" Ludia co kladu take otazky su nevychovane hovada💁🏻‍♀️

zitaje
21. apr 2025

@vev82 prečo je nevychované pýtať sa na deti a prečo považuješ za tvrdé obyčajnú pravdivú odpoveď na bežnú otázku? Prečo takýto rozhovor príde komukoľvek nevhodný alebo divný? A aké témy okrem počasia sú teda vhodné?

valikasikulova
21. apr 2025

@biba_18 presne ja som sa tak stretla so spolužiačku po desaťročiach videla ma s dieťaťom tak sme sa rozprávali chvíľu a aj ja som sa jej spýtala ci je vydatá alebo ma deti, a teda ani jedno ani druhe a nijak sa nevyhovarala uplne normálne mi povedala ze nie a potom spomínala prácu...nevidím nič nenormálne na takej obyčajnej otázke.. asi sa nebudem pýtať ci bola v piatok minulý týždeň na výlete ak sme sa roky nevideli a nic o nej neviem

miskaska
21. apr 2025

Povedz pravdu.

akbara77
21. apr 2025

@enmery vážne? Podľa mňa je problém otázka. Co za tupela sa.toto pýtajú? Akým právom? Sú to veľmi citlivé veci, na ktoré sa.pytaju necitlive tupela.

enmery
21. apr 2025

@akbara77 Vidíš, ja som sa to nikdy nikoho nepýtala. Mňa sa pýtali a odpovedala som a život ide ďalej. Ale ja nemám pri tejto téme traumu. Na svete budú proste vždy všelijakí ľudia. Ale rozhodujúce je, ako ja zareagujem na situáciu. Všetkých ľudí bohužiaľ zmeniť neviem.