icon

Ako reagovať na otázky o deťoch po 45-ke?

19. apr 2025

Mam 45, slobodna, bezdetna. Vzdy ked stretnem starych znamych, spoluziakov, ktorych som roky nevidela, dostanem otazku “A muza, deti mas kde?” Ako odpovedate na tieto otazky? Vzdy ma to zaskoci, neviem, co povedat. Citim sa zle este aj za nich, ze sa pytali.

valikasikulova
21. apr 2025

@vev82 a ty sa co pýtaš keď niekoho stretneš po rokoch? Lebo nikdy nevieš ci ten dotyčný nie je chorý= cize na zdravie sa pytat nemôžeš, ....či ho nevyhodili z prace = na prácu nie je tiež vhodné sa pýtať, .... či mu neumrel niekto z rodiny= detto na rodičov, súrodencov,... ďalej ci boli na dovolenke= nemusia ma peniaze,.... na oblečenie? Možno dostala z druhej ruky lebo na to nemá...., na výlet dovolenku =možno je pracovné vyťažená? Na počasie = možno jej minuly rok búrka zničila pol chalupy....takze aká otázka je vhodná sa pýtam? Rodina deti nie, práca nie, zdravie nie, možno žije v azylaku,..... co varila? Mozno je zistili intolerancie a 2 mesiace sa trapi co moze nemoze jest...ci asi veštecku guľu najprv treba kúpiť???

andreatytler
22. apr 2025

Uz sem prestante pisat zeny tie co nemate ani ponatia co autorka zaziva. Normalne ste ma vytocili svojou ignoraciou.
Rozoberate tu ci je taka, alebo onaka otazka vhodna, alebo nie a pritom je to vsetko uplne o inom. Autorka este aj napise a vysvetli ako sa veci maju a vy to ignorujete a idete si svoje.

andreatytler
22. apr 2025

Autorka, je mi luto ze mas taky smutok. Velmi rada by som poradila, ale sama neviem.
Tiez som sa citila taka paralizovana ked prislo na temu deti. Skusila som pravdu, skusila som vyhovorku, skusila som tu otazku ignorovat. Vzdy bol vysledok rovnaky. Citila som sa pri tom zle a citila som sa zle aj za nich lebo som verila ze som ich priviedla do rozpakov co som nechcela.
Ak proste na cudzieho cloveka ktory sa evidentne zaujima len povrchovo, vybafnes svoje najhlbsie trapenia, tak cely rozhovor posunies do takej patovej roviny. Asi je to len dalsia vec s ktorou sa budes musies vyrovnat.
Velmi drzim palce aby si nasla silu.

gerrwie_girl
22. apr 2025

@darijja nie som netykavka. Ale som dospela žena, sledujem co sa deje, takze viem, že čím ďalej, tým viac žien ma problémy otehotnieť. Len v mojom okolí mam známe, ktoré s tým majú roky problémy. Preto viem, že je to nevhodná otázka. Sama vidíš v komentároch, k akým nepríjemným situáciám dochádza občas. A u mňa detto ako som spomínala. Mam 43 rokov, chcela som ešte jedno dieťa ale už je proste neskoro. A suseda na celú jednotu sa ma spýta, kedy bude ďalšie dieťa. Cize staci len trosku empatie, aby človek chápal ze nie každý na svete ma manžela a dve deti.

gerrwie_girl
22. apr 2025

@valikasikulova ale no 😀. Ja som prišla nedávno o prácu po 15 rokoch. Keď sa ma niekto spytal na prácu, normálne som povedala. A bola som doma mesiac a už opäť pracujem. Bežná životná situácia. Na dovolenku tento rok nepôjdeme lebo nemáme peniaze navyše, ale nezrutime sa z toho, nemám problém to povedať 😀. Oblečenie z druhej ruky si sama kupujem úplne bežne. Normálna vec. Intolerancie na suroviny? Nemám problém sa o tom baviť keby ich mam. Su to všetko veci úplne bežne a riesitelne. Ale nemoct mat dieťa je vec neriesitelna (ak tak adopciou), ktorá žene trhá dušu. To je obrovsky rozdiel.

mariaa79
22. apr 2025

By som odpovedala otázkou ,,a to je povinné?

pierinaa
22. apr 2025

@valikasikulova to, ze si sa to spytala - je v poriadku. Nabuduce sa nepytaj. Vacsina zien ti odpovie normalne, ale vnutri ju to zaboli - lebo aj ona by partnera a dieta chcela. Proste na toto sa nepyta - je to osobne. Pokojne sa bav o pocasi, kde pracuje, byvalych spoluziakoch, ale ak sama nepovie o dietati ci manzelovi a vy nie ste kamosky - prosim ta, nabuduce kasli na tento typ otazok.

ilana
22. apr 2025

@gerrwie_girl Ak si chcela este jedno dieta, preco je uz neskoro? Uz to nepojde ? Lebo ja som porodila v 46 ....chcela som skor, nedarilo sa, tak sme s muzom mysleli ze uz to nepojde a neriesili sme ochranu, raz ma tak cudne pichalo v bruchu, som nevedela ze zapal slepeho creva, ci azda nieco s maternicou nemam a vyklulo sa z toho babo....dnes uz zeny celkom bezne rodia do 45 a sestricka na gynde mi rozpravala ze mali 50 rocnu pacientku co isla naumele oplodnenie a otehotnela ...

vev82
22. apr 2025

Vsetky ktore pisete "a o čom sa teda mame bavit, co sa pytate ludi ktorych dlhsie nevidite?..bla bla bla" ste presne tie nevychovane hovada o ktorých som pisala😉😉 vas je hovno do toho ci je niekto zenaty, vydata, ci ma 10 deti alebo preco ich nema atd. Ja deti nemam lebo nechcem a vychutnavam si tieto sproste otazky, castokrat od cudzich netaktnych ludi.. a nebojim sa to povedat nahlas. Ale vela zien tie deti mat nemoze a vase primitívne zvedavé otazky ich akurat tak zranuju. Small talk sa da viest uplne inak. Staci sa opytat ako sa clovek ma, ako sa mu dari..dat mu otvorenu nevinnu otazku a je na nom co vam zavesi na nos.

mandzula
22. apr 2025

@valikasikulova ja to vnimam presne tak isto ako ty. Ludia sa zo seba idu posrat a potom tu mame temy, preco sa viac cumi do mobilov ako komunikuje.
Ked sa mi narodilo dieta, drapla ma depresia, bola som totalne na dne. Neraz som dostala otazku, kedy bude druhe. Normalne som povedala, ze nikdy, lebo by ma slahlo. Necakala som od ludi, ze maju automaticky vidiet do mojho vnutra, to vnutro si clovek musi upratat v konecnom dosledku sam a nie hnevat sa na inych, ze nemaju vestecku gulu.

gerrwie_girl
22. apr 2025

@ilana vieš čo ja mam ťažkú anemiu a srdcovú chorobu. Preto sa bojím ako by som to zvládla. Dala som si takú podmienku (resp priatelovi) ze max do 40. Teraz už sa naozaj bojím. Možno keby som bola úplne zdravá.

barbie2023
22. apr 2025

Treba to riešiť so psychológom keď s tým nie si vyrovnaná. Ak dostáva tieto otázky stále a vždy ťa to zaskočí je tiež zvláštne.

zowie
22. apr 2025

Ako ja na tom nevidim nic zle, ved ked cloveka stretnem po 20 tich rokoch. Prve, co sme sa bavili. Ahoj ako sa mas, dlho sme sa nevideli, kde byvas? Aj rodinku mas? Rodinka moze byt aj manzel a pes. 🙂Kamoska mi povedala, ze nema deti, nechce deti. Videla som a citila, ze to bude nieco ako ty.
Mam vela kamaratiek, ktore deti nemaju, lebo nechcú ( ci nemozu ) pochvalila som , ze super vyzerá a sli sme dalej.
Ja na tom nevidim nic zle. Ked sa o toho cloveka zaujimam a chcem prehodit nejake slovo je to normalne. Ak to niekomu vadi, nech sa skusi vyhybat ludom. To, ze takto na to clovek reaguje nie je ok. A zase nestretavam 20 ludi denne, co sa toto opyta. Netreba vo vsetkom vidiet len negativne. Ludia su taki, horsie bude, ked budes sama a nik sa s tebou nebude bavit, lebo nikoho nebudes zaujimat, tak klidek

pierinaa
22. apr 2025

@zowie nezaujimas, vyzvedas. Povie ti sama, ci ma rodinku alebo nie. Inak je dobre sa drzat overenych tem - pocasie, spoluziaci, praca ci leto a dovolenka. Aj jedna milo znejuca otazka vie zanechat sram na dusi. A nikto tu nie je netykavka - len zvacsa ti, co si to nezazili (a taketo otazky bezne davaju) sa obhajuju, ze je to normalne a ved sa len zaujimate. Keby sa zaujimas - tak vies, lebo si kamaratka. Kedze si sa musela pytat, kamaratka nie si - a ona sama ti povie, ked bude chciet.

blonde_bella
22. apr 2025

@zowie presne. Ja sama som mala napríklad niekoľko potratov a nie je to pre mňa zranujuca téma. Som s tým maximálne vysporiadana. Keď niekoho téma o deťoch zraňuje má to riešiť ten, ktorého otázka zranuje. Nebudeme tu predsa chodiť po špičkách okolo ľudí....Kto chce sa vysporiada, kto nie, bude vyplakavat ako mu ostatní ubližujú a hrať sa na obeť...

zowie
22. apr 2025

@pierinaa sme kamaratky ale fakt sme sa nevideli dlho. Nepytam sa to ludi, ktori su mi cudzi. Mne skor pride horsie, ked niekto povie mate dieta a kedy bude druhe. Alebo ma niekto zaskoci otazkou zdrava si? Tak snad hej a na druhy den ma lapne chripka. Klud ludia, verim ze zamrzi, viem si predstavit ze autorka sa citi neprijemne. Preto som napisala, mas rodinku? Hej mam manzela. To je take trosku zaobalene. A nie kazdy na socialnych sietach zdiela vsetko.

zowie
22. apr 2025

@pierinaa a co tak povedat, nemam deti, uzivam si zivot. Nic na tom nevidim zle. Kazdy ma pravo si vybrat nemat muza, nemat deti. Ja tu vidim kopec negativnych odpovedi ako zhodit cloveka, co sa po dlhsej osobe zaujima o osobu, proste sa opytal. Vyzvedanie je za mna: ake auto mas, dobre zarabas? Toto su otazky vyzvedacieho typu. Horsie bude, ked si ju fakt nik nevsimne.

petrofka
22. apr 2025

Och, ako mna stvu tieto otazky na deti. Mam jediacika a to je nekonecnev kise, kedy bude dalsie, wuaaa.
V tvojom pripade by som sa asi trochu zasmiala, že nemám muža, tak nemám ani deti 🤷
A vlastne ešte niečo plánuješ? Lebo ak nie, tak stačí dodať, že už vek ani nervy na deti nemáš. A ktovie, možno ti ešte osud niekoho do života privedie. Alebo už som si zvykla.. Záleží či chceš alebo nechceš aby vedeli pravú príčinu.

vanilka83
22. apr 2025

@veselo_neveselo súhlasím normálne to treba ísť prebrať ku psychologičke, je to dnes už bežná vec a autorke sa bude ľahšie žiť. Len by som odporúčala behavioralnu terapiu,tam psycholog len nepočúva ale konštruktívne vedie debatu tak,ze sa snaží problém úplne rozobrať až celkom vymizne. Mne to pomohlo neskutočne. Aj teta co si prešla neviem koľkými spontánnymi potratmi si to veľmi pochvaľuje. Takéto ťažké veci si človek nevie v sebe upratať sám.

carolynka
22. apr 2025

Niektore tu riesite co take strasne sa stane, ak sa niekoho spytate na deti. A co take strasne sa VAM stane ak sa ich na tie deti nespytate? Odpadne z vas?

carolynka
22. apr 2025

@carolynka ked stretnem niekoho koho som dlho nevidela, pockam minutku dve ako sa rozhovor vyvinie. Ak Zena ma deti, tak to spomenie hned a ak sa tejto teme vyhne, tak ju do nej nebudem navadzat, ocividne o tom nechce hovorit.

danielucika
22. apr 2025

@enmery veľmi pekne si to napísala. Ja s Autorkou plne súcitím,viem o čom píše a čo cíti. Tiež verím,že to bude bolieť stále menej. Treba nájsť zmysel života v niečom inom,aby pri každom pohľade na rodinu srdiečko nebolelo.

gerrwie_girl
22. apr 2025

@carolynka presne si to vystihla 👍

carolynka
22. apr 2025

@gerrwie_girl diky 🙂

Ja inak suhlasim s nazormi, ze citlivi ludia maju trochu popracovat na svojej odolnosti. Ale to iste by sa malo ocakavat aj od necitlivych/netaktnych ludi, ze trochu popracuju na svojej ohladuplnosti voci druhym.
Pekne si vyjst naproti.
A Este k tomu, ze v 40ke Zena ma uz mat vyriesenu svoju nedobrovolnu bezdetnost. V 40/50 to pre mnohe Este len zacina, ked zena prechadza menopauzou, vtedy uz straca aj poslednu nadej, ze raz bude mat rodinu, zomieraju jej rodicia, rodina sa scvrkava., odidenych nikto novy nenahradza. Starnutie prinasa uplne novu dimenziu do toho.
A tie rady, ze si to vyries s psychologom su dobre, ale to je ako ked sa niekto chce zmierit so smrtou blizkeho - aj ked si to v sebe vyriesi, vyrovna sa s tym,ten smutok.zo straty tam stale bude.

monka1109
22. apr 2025

Chapem tvoju bolest...mnohi ludia sa touto (pre cloveka bez podobnych problemov) beznou otazkou dotknu tvojho bolaveho miesta. Niekedy je to este ťažšie v tom, z clovek tych ludi ani nechce nejak drzo odbit lebo clovek aj vie, ze nechcu ublizit aj ked to vo svojej nevedomosti urobia...prezivala som to podobne...nikdy som nemala vztah, manzela som stretla pred 30tkou...to boli stale otazky ci mam priateľa a niektori po mojej odpovedi, ze nemam to este 'vytunili' otazkou ze Preco? 🤦‍♀️... Následne po svadbe otazky ci uz mame deti a preco nemame (mala som za sebou 1.spont. potrat)...tak som len vravela este nemame ale chceme...to ta este zacnu niektorí poucat ze 'netreba na to tlacit' a podobne komplotiny 🤬...po prvom synovi som mala 2 potraty, to zas sa pytali kedy druhe,preco nemame druhe a este lepsie ked sa rovno syna pytali ci uz chce braceka alebo sestricku? - to mi naozaj krvacalo srdce ako pises, tazko bolo odpovedať - tak zase len vytesnit emocie a odpoved ze chceme a dufame...kolkokrat som uz mala na jazyku celu odpoved ale zase nechcela som aby to zbytočne roznasali dalej...

Co tym chcem povedat - nie len ludia bez rodiny ale aj ti s rodinami maju takéto vnútorné boje a zranenia a okolie im kladie tieto otázky...vtedy som tiez nevedela reagovat ale dnes by som uz reagovala uprimne - Nemam rodinu aj ked by som chcela/tuzila. Nie kazdemu je v zivote dopriata...Myslim ze kazdy normálny clovek pochopi a blbec ta zacne poucat - ale s tym uz nic neurobis,len ho poslat tam kde slnko nesvieti 🙃

kikuska_wedge
22. apr 2025

17 rokov sme cakali na deti a teda tychto otazok som sa napocuvala dost. Ti ludia neboli netaktni, bola to bezna konverzacia, len pre mna na velmi citlivu temu. Po tych 17 rokoch sme si adoptovali 2 deti a o dalsich 5 rokov este jedno. Mozno aj pre teba by to bola vhodna cesta, ktora by zahojila tvoje rany. Kludne mi napis spravu, mozem ti o to napisat viac.

gerrwie_girl
22. apr 2025

@carolynka súhlasím. Inak u mňa to je také pol na pol. Zcasti je to smutok z toho ze nemám to druhe dieťa, ale z veľkej časti je to to ze nemám rada keď sa niekto pyta: a kedy bude druhe? To mi príde úplne divne sa pýtať. Nie kvôli mojim pocitom, ale ze co je preboha koho do toho kedy ja budem mat (a ci) druhe dieťa.

leilabazar
22. apr 2025

úplne vás chápem. Ja mám onedlho 42 a v poslednej dobe ma to tiež trápi a cítim sa nepríjemne pri takých otázkach

bykaterina
22. apr 2025

@vev82 lenže je rozdiel deti nechciet a nemoc ich mať. To sú dve odlišné vecí.ty tvrdaska

bykaterina
22. apr 2025

@barbie2023 no a prečo máš potrebu sa ozývať keď o Tom nič nevies? Ver že psychológ je super ale bolesť ostané a prázdnota.