icon

Ako riešiť finančnú dilemu pri rekonštrukcii domu?

2. dec 2023

Ahojte. Predstavte si situaciu v akej som ja, ako by ste to riešili vy :
Prestahovala som sa k priatelovi, na dom. Ja prispievam na stravu vo väčšom, on dáva iba stravovaciu kartu, elektriku a plyn sa skladame na polovicu kazde 3 mesiace ja 250 on 150 (blbo nastavené, ale tak to mal aj predtym a vyhovovalo mu to) vtedy si to platil sám teraz sme uz na to dvaja, ja pracu zatial nemam, som tehotna a nikam ma nechcu zatiaľ vziať, mam so sebou aj svoje dieta, ktore mi chodi do skolky (predskolak), jeho dieta chodi sem kazdy parny vikend .. staram sa o domácnosť, on chodi do prace..

teraz si zriadil sporiaci ucet na rekonstrukciu domu (chce zateplovat) moja otazka znie, ja z toho nic mat nikdy nebudem, mam mu aj tak prispievat na rekonstrukciu domu? Peniaze mam, ktore som si sporila cele roky (mala som skvelu pracu) teraz som mu viac menej pomohla a kupila som väčšinu do domacnosti, samozrjeme ze aj on kupil.. este sme to spolu nejak neriesili, ale mam taku dilemu z toho, ze by som nerada niekomu davala na rekonstrukciu niecoho co nie je moje a nikdy nebude .. ako by ste to riesili vy ?

Strana
z3
nikdenikto
2. dec 2023

Prispievala by som len na chod domácnosti, na rekonštrukciu nie.

avanka
2. dec 2023

A teda neviem, ako by som riešila to, že neprispievat, ale ja asi žijem v inej dobe. Od rodičov som pred svadbou dostala 3 izbový byt. S manželom sme v ňom spolu žili 2 roky, neboli sme ešte svoji a už sme ho postupne prerábali...plastové okná, nábytky a pod. Vôbec sme neriešili, že byť je len môj. Po necelých 2 rokoch sme sa vzali , byt na komplet prerobili a do spoločného vlastníctva nás oboch sme ho odkúpili minulú zimu, po 18 rokoch vzťahu.
Manželovi nevadilo, ani nikdy neriešil, že byt je "môj". Proste sme boli svoji, ľúbime sa ako kone, máme 2 deti. Všetko,čo sme mali a máme, je naše, nie moje a jeho. Od prvého dňa vzťahu.

petamich
2. dec 2023

zijem v manzelovom byte a odkedy tu zijem mu prispievam na domacnost rovnym dielom (najom, energie...), hypoteku si plati sam, v pripade nejakych uprav v byte, tiez by si ich platil sam, teraz kupujeme spolocny byt a tam uz pojdeme 50/50, na vydavky mame spolocny ucet, kam posielame kazdy sumu, na ktorej sme sa dohodli a z neho sa financuje domacnost, pripadne proste zaplatim cosi raz ja a raz on z vlastneho uctu, zasa nejdeme do extremov, takto fungujeme a takto nam to vyhovuje (samozrejme, ze pocas mojej rodicovskej bol ten model iny)

tym chcem len povedat, ze partneri, to mozu mat nastavene rozne, dolezite je, aby to vyhovovalo obom a ak by sa ti ten model, ktory mate zdal okej, tak by si zrejme nezakladala temu na MK

kristinka92
2. dec 2023

veľmi dobre si to napisala- roky si si tazko šetrila a máš investovať do niečoho čo neni tvoje….. no pekná blbosť

tykat
2. dec 2023

Este sa tak opatrne ale pre istotu opytam... tehotna si s nim?

tundra
2. dec 2023

@abbey1 lepsie by som to nenapisal👍

zmrzlinka2021
2. dec 2023

@stanulienkat preto sa pohoršuju, lebo ak sa dnes ľudia aj bez manželstva hrajú na rodinu, tak so všetkým čo k rodine patrí. Je to tzv žena nepracuje, je tehotná, nemá príjem. Jej dieťa, je už aj jeho rodina, má sa tak správať vo všetkom. Ona nie je v sharovanom byte s cudzím človekom, on by mal prevziať rolu muža a nebrať peniaze od tehotnej, nepracujucej ženy. Tak to v rodine má byť. Ťahá ten, kto môže

stanulienkat
2. dec 2023

@zmrzlinka2021 k rodine patri to, na com sa dohodnu a co im vyhovuje. Nikde nie je napisane, ze to musi byt 50:50. Moze fungovat 20 dalsich modelov, ktore mozu byt dobre. Ja zas nechapem, preco si kazda zena narokuje na cudzi majetok len preto, ze nahodou otehotnela. Mne sa zda ok, ze idu 50:50. A nie, jej dieta nie je automaticky jeho rodina. Vztahy su dolezite a je potrebne, aby mal dieta rad a akceptoval ho. Ale to dieta otca ma. A ani sa nehrajme na novodobu rodinu, pretoze autorka ma podla mna pomylene existencne hodnoty. Ma male dieta a uz je bez partnera. Predpokladam, ze ani nebola vydata-mozno tiez rychlokvaseny vztah. Nema vlastne byvanie a uz hop druhy vztah, dalsie dieta po kratkej znamosti, bez sobasneho listu. Este stale bez vlastneho zazemia.... Tam bude niekde chyba v Matrixe. Su zeny, co sa stale hladaju v nevydarenych vztahoch.... dalsie deti s dalsimi partnermi. ( nehovorim teraz konkretne o autorke).

stanulienkat
2. dec 2023

@zmrzlinka2021 o tom, ze je bez prace ani nebudem komentovat.....

ahhola
2. dec 2023

@stanulienkat a co? Robila, malá dobrú robotu, na úspory. Ma robiť do dňa pôrodu, ako ženy 1940 ročník, z poobednej do pôrodnice v špinavých monterkach, vzdycharen rovno vo fabrike. Už sa z tejto trafenej doby nepisserte.
Autorka vyloz nohy a uzivaj🍀🎀👶

stanulienkat
2. dec 2023

@ahhola kde si sa docitala o dobrej robote? Ja som citala, ze pracu nema. Pozri, chcela nazory, tak ich ma. Ak sa jej nepaci, mala rozmyslat s kym a kedy si urobi dalsie dieta. Mala to mat poriesene pred otehotnenim. Teraz riesit modely je neskoro. Ak nemam pracu, mam stroskotany vztah a z neho male dieta bez strechy nad hlavou, urcite sa nehrniem do dalsieho vztahu a tehotenstva.

luccija
2. dec 2023

@stanulienkat v úvode píše, že šetrila roky a mala dobrú prácu.Ved nemusí ísť o soc.pripad či nevyzretu ženu kamarátky dcéra mala tiež zmluvu na dobu určitú tá skončila mala nastúpiť do druhej a na prvý x otehotnela a zostala doma na rizikovom.Niekedy sa rýchlo život zvrtne.Dolezite je, aby premýšľala časom aj nad zadnými vratkami

mclissa
2. dec 2023

Na spolocnu domacnost by som prispievala. Ale na rekonstrukciu ani cent. Nie je to vas dom, ale iba jeho. Nasetrene peniaze si investuj do svojho. A pytala by som si aj peniaze za stravu naspat, ked uz si to delite tak poriadne. Preco by si ty mala prispievat vacsiu sumu?

ahhola
2. dec 2023

@stanulienkat

❗Peniaze mam, ktore som si sporila cele roky (mala som skvelu pracu) teraz som mu viac menej pomohla a kupila som väčšinu do domacnosti, samozrjeme ze aj on kupil.. ❗

ahhola
2. dec 2023

@stanulienkat to si ty a tvoje múdrosti, ona si spraví podľa seba.
Chcela decko, bude ho mat a ostatné sa nejak utrasie aj bez tvojich rad, kedy mala a nemala a s kým ostať tehu.

stanulienkat
2. dec 2023

@ahhola co sa pajedis???🤣🤣 Nejako si sa rozohnila. Pytala sa na nazor, tak som ho vyslovila. Pracu mala dobru v dalekej minulosti, nie pred tehotenstvom-ja som to tak pochopila. Mozno sa mylim. A ukludni sa. Nejako to prezivas. Ci som ti cinkla na strunu?

ahhola
2. dec 2023

@stanulienkat vyslovene ma to vytáča, keď tu tehula XY prezentuje svoj problém a všetky unisono do nej ako inkvizícia... Prečo si si urobila decko s kktm, radšej si ho nemala mať, ešte máš čas na potrat...bud 100 % ideál, alebo nič. Aj preto budeme onedlho Kalifat👿

autor
3. dec 2023

Ja som sa k priatelovi prestahovala je to dosť km a preto som sa vzdala práce a ked som zistila ze som tehotná, moc toho tu robit nemôžem tak zatial si beriem z úspor a z toho žijem, platim skolku obedy a teda prispievam na stravu a na tu elektriku a plyn.. Bol to môj nápad lebo som nechcela aby nas živil .. z domu nikdy mat nic nebudem to je jasne .. lebo na tom dome su dvaja vlastnici a to su bratia .. lebo v zadnom dome byva jeho brat so zenou a s ich detmi a ani ona nic z toho domu nevlastni ale su zas manzelmi dlhe roky ..
Dieta sme chceli nestalo sa to "nahodou".. a k mojmu sa pekne správa

moja otazka viedla k rekonstrukcii .. cize urcite mu prispievat ku rekonstrukcii nebudem .. preto mam dilemu koli tym financiam .. od toho co som tu kupila som si blocky nechala teda vsetky mam v maili... a pisala som to skrz toho lebo som sa uz popalila raz a uz sa nechcem popalit .. on sa s bratom ide skladat na tu rekonstrukciu teda brat s manzelkou ale oni to maju uplne inak nastavene a maju vsetko spolocne ... a to som ja nechcela som az na to moc opatrna aby som si s niekym spojila ucet .. a popalila som si v minulosti tak, ze ex manzel bol gembler a spolocne peniaze rychlo zmizli a nic mi neostalo .. takze uz mam strach zo vsetkeho .. a viem ze partner nie je gembler naopak je velmi šetrný a dôsledny.. a ako som vravela este som to s nim osobne neprebrala .. len ked mi povedal ze musime si nasporit na rekonstrukciu tak som ostala zarazena .. lebo ja nemusim a ani nechcem ale nepovedala som mu to ale dnes ked pride z prace budeme to uricte rozoberat

lujza123
Autor odpoveď zmazal
0silvia0
3. dec 2023

Mozno to nasporenie na rekonstrukciu myslel, ze mate utiahnut opasky a setrit na beznych veciach.
Autorka a ty nemas ziadne davky ako nezamestnana, ked fungujes z uspor?

lujza123
3. dec 2023

A tvoj “šetrný” priateľ je s tymto akoze v pohode? Ked vie ze koli nemu si sa presťahovala, pravdepodobne niekam do hornej dolnej kde je to s prácou bieda, navyše tehotná co ti ešte viac zmenší možnosti uplatnenia, z úspor investovala do zariadenia, z úspor platíš väčšiu časť za energie aj za stravu. A jemu nieje ani trochu blbe nechat ta platiť 2/3 vašich životných nákladov ked vie v akej si situácii a ešte plánovať ako budeš prispievať na jeho rekonštrukciu ?
Tomu sa naozaj hovorí šetrnost

Aj mas plán ako zabezpečíš svojim deťom rovnaký životný štandard? Staršie máš s gamblerom, výživné asi mizerne. Ty budeš na rodičovskej (a ešte pár rokov potom s malým príjmom lebo škôlkarovi treba prispôsobiť pracovnú dobu, časté OČR ) poctivo si platiť svoje náklady na život, komplet všetko za staršie dieťa, polovicu na to mladšie ). To mas potom úplne luxusne úspory

Vieš oddelene účty sú v poriadku, aj platiť si každý svoju polku, aj financovať sama svoje staršie dieťa, ale v situácii ked aj žena normálne zaraba, nieje ničím obmedzená a na to staršie ma dobre výživné.
Ty si ale teraz vo veľmi odlišnej situácii, ťaháš za kratší koniec. Hrdosť bokom, mysli na svoje deti. Dovol priateľovi nech vas teraz trochu živý kým si na RD s jeho dieťaťom. Ešte ste len spolu začali žiť, ked si to takto nefér nastavíte bude sa to veľmi ťažko menit

yanka8952
7. dec 2023

vyzera to tak, ze tento "chlap" nechce prevziat zodpovednost. ani za teba, ani za dieta, ani za byvanie. spytaj sa samej seba, ci to takto vidis aj do buducna?? nehovorim o rozchode ale o rozhovore medzi vami. ak si vazis samej seba aj svojho dietata, musis rozpravat. kto mlci, ten suhlasi.. prajem vela stastia.

Strana
z3