icon

Ako riešiť nezhody so svokrovcami ohľadom chaty?

3. júl 2025

Svokrovci maju chatu na ktoru chodime aj my, ale nic tam nemozme spravit, aby to bolo modernejsie, funkcnejsie,krajsie. Vzdy su proti. Tak to manzel spravi bez ich povolenia a potom su z toho nadseni, ake je to super. Mame male deti. Oni su uz stari, o chatu sa treba starat, peniaze su, aj snaha, len oni to nevedia ocenit.manzel nema surodenca, radi by sme tam chodili ale uz nas to prestava bavit riesit stale to ze im nic netreba a nic nechcu. Co by ste robili vy?
Chodit tam a neriesit nic a byt nespokojni s tym ake to je?
Prestat tam chodit?
Alebo ich presviedcat ze treba to a to...
Kupit pre nas inu chatu a mat 2 co je uplne od veci.

jumama
3. júl 2025

A ked by ste ten plot spravili a chatku na lyze, co sa stane? Budu sa hnevat? Mozno len nemaju oni na to peniaze, ak mate vy a investujete ich, mozno by im nevadilo... ci kde je problem, ze ani tak to nedovolia?

autor
3. júl 2025
@mandzula

Autorka, rodicia si z tvojho muza robia nemeho otroka. Na chatu, na ktoru by som musela cestovat 300 km a este ju nemala podla seba, by som sa vybodla.

@mandzula prave som si uvedomila ze vlastne raz a to uz mozno xoskoro ich na tu chatu bude treba aj vozit kedze svokra nejazdi a svokor ma 70 a teda pohybovo zdatny nie je..

biba_18
3. júl 2025
@sima234

@biba_18 áno, ale starý človek si proste nerád zvyká na nové veci. Oni majú ako majú, im to vyhovuje a to, že to nevyhovuje mladým, je ich problém. Tak buď ešte vydržia, alebo si kúpia niečo vlastné. Stále sa točíme okolo toho, že aj keď oni už vidia ako je tá chata ich, tak bohužiaľ nie je. Takže si musia počkať na to, kým tam budú môcť robiť, ako oni chcú.

@sima234 ja z autorky nemám pocit že sa trasie za majetkom - ale že chce tráviť čas v prostredí ktoré vyhovuje aj jej…

hopatko
3. júl 2025
@biba_18

@hopatko ty sa už starala o nejakú chatu? ten príspevok o 8:20 je ako hlúpy vtip…

@biba_18 je irelevantne, ci som sa starala o nejaku chatu, komentovat moj nazor ako hlupy vtip je pod tvoju uroven....

autor
3. júl 2025
@jumama

A ked by ste ten plot spravili a chatku na lyze, co sa stane? Budu sa hnevat? Mozno len nemaju oni na to peniaze, ak mate vy a investujete ich, mozno by im nevadilo... ci kde je problem, ze ani tak to nedovolia?

@jumama no ved to kde je problem.. penazi maju urcite dost.. tie dovolenky ma ktore chodia sa sami neplatia... problem je asi v jesitnosti. Lebo fakt nechapem co by im toto spravilo.

mandzula
3. júl 2025

Autorka, a pokojne mozu zit aj 30 rokov a ty si 30 rokov budes hryzt do jazyka. Co na to cele tvoj muz?

klementinka58
3. júl 2025

ak budes mat svoju tak sa logicky nebudes starat o tu svokrovcov a svokrovci sa uz zariadia bud predaju alebo prenajmu inym, zas by som tak nerozmyslala stylom co bude ak...

biba_18
3. júl 2025
@hopatko

@biba_18 je irelevantne, ci som sa starala o nejaku chatu, komentovat moj nazor ako hlupy vtip je pod tvoju uroven....

@hopatko a pod koho úroveň je napísať príspevok tak ironicky ako si ho napísala - že trucuje a nebude sa starať o 2 chaty? preto myslím že si sa o chatu nestarala…

autor
3. júl 2025
@biba_18

@sima234 ja z autorky nemám pocit že sa trasie za majetkom - ale že chce tráviť čas v prostredí ktoré vyhovuje aj jej…

@biba_18 presne tak chvem travit cas v prostredi ktore je nam prijemne a nie niekde na silu lebo musim. Dnes uz ani detom nestaci sa hrat len s palickou a kamienkami. No tam nemoze byt ani hojdacka..lebo kto sa na nej bude hojdat.

irusa
3. júl 2025

Toto je u danej generácie bežná vec s tým nič nespravíš...majú svoje a neakceptujú iný názor, prípadne znenu

ikka204
3. júl 2025

Pozri, nieco podobne sme mali v rodine, moj otec bol extremne fixovany ma svoj rodicovsky dom v horach, ktory roky sluzil uz len na vylety. Lenze my sme ho nechali, nech si so svojim majetkom robi sam, co chce. Ja som tam napr. ani nechodila, nemam k tomu vztah. Sestra ano. Tento rok uz pochopil, ze mu je to viac na obtiaz, ako na uzitok, ze uz nema sil ani penazi, aby to tam zveladoval a sa o to staral a daroval to sam od seba sestre. A problem sa vyriesil sam. Ja by som pockala, hlavne bez natlakov a hadok, kym pochopia sami. Ak budu dobre vztahy, bud vam to skor ci neskor ponuknu na odkupenie, ak budu potrebovat peniaze alebo daruju. Nie je jednoduche tolko cestovat. Budte radi, ze mate kam chodit, mensie upravy, ktore zlepsuju komfort su len logicke, vacsie pockaju. Isto by som to neriesila viac, je to predsa len ich majetok.

nyusika
3. júl 2025

vy nemate ziadnu chatu - ked chcete - kupte si svoju.

biba_18
3. júl 2025
@irusa

Toto je u danej generácie bežná vec s tým nič nespravíš...majú svoje a neakceptujú iný názor, prípadne znenu

@irusa moja mama je v tomto úplne mimo všetkého - byt darovala môjmu synovi a dlhé roky predtým som jej tam pomáhala a dávala do toho peniaze - lebo to raz bude moje, tak nech na to mám dosah…

sima234
3. júl 2025

Autorka, tak si fakt s nimi skúste sadnút a povedať im narovinu, že plot chcete kvôli bezpečnosti pre deti, že ťa nebaví umývať riad v ľadovej vode a pod. Nesnažte sa ju prezariadiť úplne podľa svojich predstáv, ale navrhnúť im taký kompromis. A ak nebudú súhlasiť, tak im narovinu povedať, že v poriadku, že si idete kúpiť niečo svoje, že nech nerátajú s tým, že manžel tam bude potom chodiť, lebo bude chodiť na vašu. Uvidíš, ako sa k tomu postavia. Ak nebudú aj tak súhlasiť, tak potom to nemá asi zmysel riešiť ďalej.

kukuk29
3. júl 2025

No asi najlepšie bude si s nimi sadnúť a dohodnúť sa čo ďalej.Buď môžeme prerábať ich chatu alebo si kúpite svoju a na tú ich nech si najímajú ľudí na prípadné opravy a potrebné práce okolo nej - vy už čas na to mať nebudete. Že čo vám na to povedia ....

hopatko
3. júl 2025
@biba_18

@hopatko a pod koho úroveň je napísať príspevok tak ironicky ako si ho napísala - že trucuje a nebude sa starať o 2 chaty? preto myslím že si sa o chatu nestarala…

@biba_18 moj zamer bol napisat to presne tak, ako to vyznelo. Tiez mame v rodine z oboch stran niekolko nehnutelnosti o ktore sa treba starat, raz ich mozno zdedim, rodicia maju 75+, a v ziadnom pripade nebudem trucovito trvat na premene na moj obraz a moje potreby pocas ich zivota, kedze nie su moje a zivot prinasa rozne nepredvidatelne situacie. A to sa nebavim o svokrovcoch, ktori teraz su, ale raz nemusia byt, ale o vlastnych rodicoch.

biba_18
3. júl 2025
@hopatko

@biba_18 moj zamer bol napisat to presne tak, ako to vyznelo. Tiez mame v rodine z oboch stran niekolko nehnutelnosti o ktore sa treba starat, raz ich mozno zdedim, rodicia maju 75+, a v ziadnom pripade nebudem trucovito trvat na premene na moj obraz a moje potreby pocas ich zivota, kedze nie su moje a zivot prinasa rozne nepredvidatelne situacie. A to sa nebavim o svokrovcoch, ktori teraz su, ale raz nemusia byt, ale o vlastnych rodicoch.

@hopatko a preto sa staráš o svoju chatu, si tam vždy keď sa dá a potom ešte bežíš starať sa o rodičovskú, nech im to tam nespadne na hlavu. chápem… alebo kašleš na to čo chceš ty a chodíš pomáhať rodičom, lebo tak sa to robí…

hopatko
3. júl 2025
@biba_18

@hopatko a preto sa staráš o svoju chatu, si tam vždy keď sa dá a potom ešte bežíš starať sa o rodičovskú, nech im to tam nespadne na hlavu. chápem… alebo kašleš na to čo chceš ty a chodíš pomáhať rodičom, lebo tak sa to robí…

@biba_18 staram sa o svoje, a ano pomaham rodicom, lebo chcem, nie preto ze sa to ma. Pretoze oni nechceli bazen cez pol.zahrady pre moje deti, ale sadia si rajciny a pestuju vinic (vela vinica) tak sa hadam nebuchnem o zem a nebudem im pomahat. Mam svoju chatu, a aj bazen pre deti. Dospely clovek si hadam vie vyhodnotit svoje moznosti a schopnosti. Problem je, ze autorka podmienuje nesplnenie svojich poziadaviek a potrieb na nie vlastnej chate tym, ze manzel nebude pomahat rodicom. A tu je zasadny problem.

mandzula
3. júl 2025
@hopatko

@biba_18 staram sa o svoje, a ano pomaham rodicom, lebo chcem, nie preto ze sa to ma. Pretoze oni nechceli bazen cez pol.zahrady pre moje deti, ale sadia si rajciny a pestuju vinic (vela vinica) tak sa hadam nebuchnem o zem a nebudem im pomahat. Mam svoju chatu, a aj bazen pre deti. Dospely clovek si hadam vie vyhodnotit svoje moznosti a schopnosti. Problem je, ze autorka podmienuje nesplnenie svojich poziadaviek a potrieb na nie vlastnej chate tym, ze manzel nebude pomahat rodicom. A tu je zasadny problem.

@hopatko ono aj zavisi od toho, kde tie nehnutelnosti clovek ma - ak ma lietat cez pol republiky a k tomu ma riesit seba, partnera, deti, tak je aj od rodicov sebecke, aby chceli starostlivost o dom, o chatu, ale nic za to neponuknut - aspon malu zmenu, ktora by sprijemnila pobyt na chate.

biba_18
3. júl 2025
@hopatko

@hopatko mohli by sme sa pobaviť ako reálne rodičom s ich nehnuteľnosťou pomáhaš, koľko tvojej pomoci reálne potrebujú, ako sa tam vieš dostať, aké iné povinnosti okrem toho máš - ale načo, nijak zvlášť ma to nezaujíma. mňa zaujala situácia autorky ktorú podľa mňa nechápeš…

autor
3. júl 2025
@biba_18

@hopatko mohli by sme sa pobaviť ako reálne rodičom s ich nehnuteľnosťou pomáhaš, koľko tvojej pomoci reálne potrebujú, ako sa tam vieš dostať, aké iné povinnosti okrem toho máš - ale načo, nijak zvlášť ma to nezaujíma. mňa zaujala situácia autorky ktorú podľa mňa nechápeš…

@biba_18 presne tak lebo od zeny sa ocakavaju uplne ine veci nez od chlapa co sa tyka roboty okolo domu. A tiez je otazne kolko rodicia este vladzu.

autor
3. júl 2025

Je napriklad jul ktory ma 4 vikendy a z toho 2 su pekne a nepri pojdes na svoju chatu ci na chatu svojich rodicov robit? Alebo na vilet s detmi.. ci co si vyberies..

bielasovicka
3. júl 2025

Ináč, ani ja by so na staré kolená už neprerabala svoju chatu, ktorú mam roky, a som na ňu zvyknutá, kvôli vymýšľajúcej neveste. A mam chatu, aj nevestu. A chodia aj oni tam, ale nikdy ich nenapadlo tam vymýšľať nejaké prerabky.no ešteže co. Keď umrem, nech si s tým robia čo chcú. Amen 😄

sisska96
3. júl 2025

Ach bože prečo ste s mužom také nechapavé. Tá chata nie je Vaša, je to ich chata. To že sú už starši a nevedia rozmýšlať, s tým nebudeš vedieť nič robiť, bude len horšie. Ani moja babka nechcela predať jej dom, hoci už roky tam nebývala, lebo už nemala nohy, tak bola v domove a ani za svet nesuhlasila s predajom. A bolo potrebné ten udržovať, lebo schátral už roky rokúce. Potom po úmrtí sa predal za drobné, lebo už nemal hodnotu. Keď chcete vlastnú tak si kúpte a oni nech robia čo chcú, buď tam budú chodievať alebo predajú a hotovo.

unicornlady
3. júl 2025

@bielasovicka Ak by prerábali vnútrajšok, tak by som to aj chápala. Ale oni chcú len vonku nejaký malý záhradný domček a oplotenie. To zase nie je niečo, čo by im tak zasahovalo do pocitu domova.

sisska96
3. júl 2025

Ja si zoberiem týždeň dovolenky a oddychujem a zaváram ovocie a džemy 😂 😂 😂 😂 😂

betulinka1
3. júl 2025

Vies co, ked chcete miesto na lyžovanie, tak by som si kupila apartman v Alpach Rakusku, ktory by som aj prenajímala. Ak chodite z Ba, je to jedno, ci idete smer Tatry alebo smer Alpy. Tam sneh bude aj za 10 rokov. A tuto chatu mala ako letnu s rodicmi. Plot by som si vydupala, ze Ved kvoli vnúčatám, ze to hadam starym rodicom vadit nebude tolko. Normalne ich postavila pred hotovu vec, ze takyto plot a spravi to firma.

autor
3. júl 2025
@bielasovicka

Ináč, ani ja by so na staré kolená už neprerabala svoju chatu, ktorú mam roky, a som na ňu zvyknutá, kvôli vymýšľajúcej neveste. A mam chatu, aj nevestu. A chodia aj oni tam, ale nikdy ich nenapadlo tam vymýšľať nejaké prerabky.no ešteže co. Keď umrem, nech si s tým robia čo chcú. Amen 😄

@bielasovicka to nie je o vymyslajucej neveste ale o tom ze syn sa nepretrhne aby robil vsade.. a napadlo vas niekedy sa ich spytat ci sa tam citia dobre? Ci im tam vsetko vyhovuje? Alebo sebecky myslite len na seba ze tak to mam tak som spokojna, nech mi vsetci mlady pomahaju a mne je jedno ci sa im tu paci len nech tu chodia,lebo ved k rodicom sa chodit musi aj pomahat sa musi.. vlastne ano, lenze vy nie ste rodic vasej nevesty a verte ci nie ak ma s manzelom vasim synom zdravy pekny vztah tak ma nanho ako na manzela velky vplyv a aj na to kde ako kedy budu travit cas.. aj so svojimi detmi, vasimi vnucatami.

sisska96
3. júl 2025

Inak aj naši majú chatu so záhradou. S chatou nič nerobíme, neni naša. Máme tam vymedzený kus kde sadíme, čo sa nám doma nezmestí už. Muž všade pokosí a keď treba pomáhame, ale neriešime iné.

ssimusska
3. júl 2025

Pokiaľ je to napísané na nich, nič by som tam nemodernizovala a nedávala do toho svoje penize 🤷🏼‍♀️ a pokiaľ by mi vadilo ako to tam vyzerá, prestala by som tam chodiť. Popripadne si kúpila svoju, kde si môžem robiť čo chcem.