icon

Ako riešiť prispievanie na partnerovu hypotéku?

moncicka02
16. nov 2024

Mile damy,

Opisem konkretnu situaciu a poprosim Vas velmi pekne o nazor, ako by ste to riesili.

Ide o to, ze partner si kupil byt pred 3 rokmi, ktori nedavno dostavali. Cele 3 roky sme sa o tom bavili, ze tam pojdeme byvat. Pred pol rokom, ked sme sa mali stahovat tak mi povedal, ze ked tu nie je tak mam ist na svoj byt a ked tu je tak mozem byt u neho.

Svoj byt som vtedy planovala prenajat a davat mu polku prenajmu na jeho hypoteku. Z toho prenajmu vsak z hore uvedenych dovodov a aj preto ze ma pri kazdej hadke vyhadzuje z bytu, alebo teda lepsie povedane posiela k sestre, zislo.

Po stopnuti toho prenajmu som sa rozhodla moj 3i ruzinovsky byt teraz prerobit. Prerabka s nabytkom ma vyjde vela, ale uz som rozhodnuta - nechcem zit v neistote a chcem mat aj ja vlastny domov vzhladom na to ako sa sprava.

Dnes som si musela vypocut ako ho vyuzivam. Ze mu neplatim na hypoteku, napriek tomu ze som mu navrhla, ze mu budem prispievat. Proste on ma stale vyhadzuje tak aj ja musim riesit svoj byt a je neunosne si prerobit svoj byt a este aj jemu prispievat na hypoteku. Proste som to chcela plati z prenajmu.

Zarabam asi polku jeho platu a platim skoro vsetko na polovicu - v byte kde sme predtym byvali som platila polku najmu, (moj som si nemohla prenajat, lebo som sa stale bala, ze ma vyhodi), platim polku stravy, polku restauracii (stravujeme sa v nich pomerne casto), polku wellnessov, dovoleniek, cestovania. Je toho vela, je narocny, vela cestujeme.

Ja dochadzam za pracou do Viedne a platim naklady za svoj byt, cestovne, takze aj ja mam vlastne vydavky. Plus ta prerabka…

Byt si kupil sam, nemam na nom ziadny podiel. Velmi som si priala aby sme mali spolocny byt, aby som aj ja ked na nieco prispievam vlastnila ale on ani jeho rodicia s tym nesuhlasili. Proste oni chcu aby on mal vlastny byt. Moj byt je dar od rodicov, on si na svoj vzal hypoteku. O mojom byte len skaredo rozprava, ze je to skaredy panelakovy byt pritom je to v byt v peknej casti Bratislavy a nemam ziadne stresy ohladom hypoteky.

Teraz hovori, ze ho vyuzivam.

Niekedy sa ma spyta preco ho nikam nepozvem. Ale ja fakt mam pocit ze tym ze prispievam polovicou na vsetko okrem hypoteky tak platim viac nez dost.

Na zaciatku dokonca odo mna ziadal aby som mu tento byt zariadila, ale samozrejme som sa to bala urobit, kedze nie sme manzelia a nie je to nijak osetrene. Pri rozchode by sa mi pekne zasmial do tvare…

Skutocne na nom ani nestetrim, na narodeniny dostal drona 🙁. Doma sa tiez snazim napriek dochadzaniu do Viedne (co mi vezme cesta 8 hodin tyzdenne) starat o domacnost. Periem mu, normalne sa staram, ked mam cas tak uvarim, upratujem pravidelne a stale nie je dost.

Minule prisiel s napadom ze si mam vziat hypoteku vo Viedni a budeme byvat u mna. Toto by mne samej ako zene nikdy rodicia nedovolili, vzhladom na to ze zena moze zostat raz s dietatom sama a co potom.

Strasne ma mrzi tato situacia. Vzdy som si myslela ze budem zit a niekym v nasom spolocnom byte ktory budem moct nazyvat domov 🙁.

On by tento byt nikdy nenapisal na mna ani keby som mu hned teraz dala polovicu z trhovej ceny. A ani na ziadnu inu…

Poradte ako by ste to riesili.

Dakujem Vam

gab1sol
17. nov 2024

@moncicka02 prečo mám pocit, že ty už dávno vieš, že toto nemá budúcnosť, len vo vzťahu zotrvávaš, kým si prerobíš svoj byt, aby si mala kam ísť… Však si zbaľ svoje veci a choď preč okamžite. Sama píšeš, že máš 38 a túžiš po dieťati. Áno, už si staršia prvorodička, tak prečo nehľadáš niekoho iného, s kým si stihneš naplniť túto túžbu?

angeli121212
17. nov 2024

@moncicka02 riešila by som to rozchodom... Strácaš s ním čas a ešte ťa aj využíva.. nepotrebuješ toto na krku

bludna
17. nov 2024

@moncicka02 Moja zlataa, je mi ta luto, ze toto musis cele zazivat a ze toto nejaky dement s tebou spravil 🥺 Ked to citam, tak mam pocit, ze je to uplne rovnake ako s mojim ex. Tiez ma vyhadzoval z bytu a robil este daleko horsie veci. Mne sa to nakoniec podarilo ukoncit ale bolo to velmi narocne, dokonca aj po rokoch stale je. On sa bol nakoniec diagnostikovat a ma narcisticku poruchu osobnosti. Nie som zastancom nejakeho diagnostikovania muzov za narcisov len na zaklade par viet ale pri tomto co si opisala som zazila take deja vu, ze som o tom takmer presvedcena. Som z BA, ak by si potrebovala pomoc alebo podporu, rada sa s tebou stretnem. Drz sa! 🌸

maryetta
17. nov 2024

@moncicka02 si s nim minimalne 3 roky. Za ten cas si mohla mat svoj byt prerobeny. A mozno uz aj dieta v naruci s niekym kto by sa spraval uplne inac.
Tym ze mas svoje byvanie mas obrovsku vyhodu. Aj keby som na chodbe spala s nim uz ani nahodou. Byt v strehu kedy mu prepne a vyhodi ta? Toto je “milujuci” partner? Nie je. To je nejaky clovek s poruchou. Ktory sa chvilku dokaze hrat na “dokonaleho”. Ale skus si precitat este raz co si napisala.
S tymto kusom fakt stracas cas ☹

angeli121212
17. nov 2024

@moncicka02 autorka prepáč ale ak tu všetci strácame čas tým, že ti vypisujeme aby si sa s ním rozišla lebo to čo robí nie je normálne a ty aj napriek tomu s ním ostaneš tak láskavo už nezakladaj diskusiu lebo ja nemienim mínať svoj čas a radiť niekomu, kto sa chce len posťažovať a zostane v tej katastrofe v ktorej si teraz ty... Už dávno si mala byť zbalená vo svojom byte a nie rozjímať, že veď ty vlastne ešte chceš dieťa.. od neho?? Nemám slov...

gleep1
17. nov 2024

Dám ti na toto ekonomicky termín
https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Utopené_náklady
Na tvoj vek sa nepozeraj. S ním to nemá budúcnosť, iba ak riadne čiernu budúcnost, roky s ním nevrátiš spät iba ak zbytočne ďalšie premárnis. Mladšia už nebudeš, už len staršia a to, o koľko staršia máš vo vlastných rukách. Chod do svojho bytu a prestaň sa ponižovať a zneužívať. Zabudni naňho pre tvoje dobro aj dobro tvojich budúcich deti ktoré pokojne ešte môžeš mať.

sidicek
17. nov 2024

Ani som to nedocitala ,pre pána prečo sa jedna sebestacna žena zasadzuje s takýmto hajzlikom.Riesenie je len jedno:poslať do hája

oliviabb
17. nov 2024

Sa zobuď, žiješ s totálnym magorom. Načo Ti je takýto chlap, čo Ťa stále vyhadzuje. Aké chceš riešenie? Tu nie je žiadne. Pošli ho vieš kam....

anketkarka
17. nov 2024

Sama vieš, že nie je schopný normálneho vzťahu a naivne dúfaš. Sebavedomá žena by s ním nestrácala čas. Správa sa k Tebe ako k handre a Ty mu to dovolíš. Keď si nenapísala vek, tak som myslela, že máš okolo 20, prepáč. On bude nejaké rozmaznané dieťa. Vysoko postavený? Určite nie v súlade s morálkou a etikou, takže asi politika. Tam sa dá napredovať takýmto neľudským správaním ako opisuješ.

bludna
17. nov 2024

@angeli121212 Prispievas tu dobrovolne, tvoja vdaka nie je narokovatelna. Ak nechces stracat cas, neprispievaj. Vycitat zene v pravdepodobne narcistickom vztahu, ze sa okamzite nezbali a neodide je prinajmensom obocie dvihajuce.

darmasiswa
17. nov 2024

kym odides, predloz mu cennik 😝: upratovanie, prach, zmytie podlah, povysavanie napriklad hodinova sadzba 50 eur, okna 50 e, donaska nakupu 20 e, pranie 20 e, zehlenie 40 e, robenie spolocnosti a sex 1000 e, kazdodenne udrziavanie poriadku 30 e, mozes aj mesacny pausal, napriklad 2000 eur

sidicek
17. nov 2024

@rozculena to bude nejaký fake, tu zrazu aká útočná a doma suchá nohami a nechá si nadávať ,ešte mu za to posluhuje.

angeli121212
17. nov 2024

@bludna tak si to obočie poriadne podvihni, aj viac krát kľudne... Ja si stojím za tým čo som napísala...

nairia
17. nov 2024

necitala som komentare a tvoj prispevok som prestala citat po druhom odseku.
takze 3 roky si s chlapom, ktory ta pravidelne vyhadzuje zo svojho bytu a dovoli ti unho byvat, iba ked je doma. ked je prec, tak v tom byte nemas co robit a mas ist do svojho.
wtf? 3 roky??? 3??? to ako vazne???

bludna
17. nov 2024

@angeli121212 Ved to je v poriadku, ze ty si za tym stojis ale uvedom si, prosim ta, ze niekomu v toxickom vztahu to moze ublizit, chapes? V takych vztahoch dlhodobo nezostavaju zdravi ludia, autorka si rozhodne musela v minulosti, respektíve v detstve prejst niecim narocnym, ked takto reaguje a zostava v dlhodobo toxickom vztahu a tvoje "vydieracky" nikomu nepomahaju. Ako som uz pisala, vdaka za tvoje rady nie je narokovatelna. Niektorym zenam trva roky, kymnsa z takych vztahov vymania a niektorym sa to ani nepodari. Verim, ze si nechcela ublizovat a vychadzala si len z nevedomosti.

angeli121212
17. nov 2024

@bludna vieš čo ja sa odmietam s tebou o tomto baviť... Zažila som si už aj také, že sme všetci chceli pomôcť trpezlivo kľudne podávali pomocnú ruku a čo nič... Prosím ťa ty sa na to pozeráš tak ako uznáš za vhodné ale ja toto už po pár skúsenostiach vidím inak... Nemienim už o tomto diskutovať

betulinka1
17. nov 2024

@moncicka02 autorka inak ja nepoznam žiadneho úspešného a zabezpečeného chlapa, ktory pyta peniaze od svojej partnerky. Naopak este jej dava aby sa mala dobre, vozí ju po dovolenkách a je rad, ze mu doma niekto vytvára pohodlie, kedze väčšinu casu trávi v praci. Cize je to totalna blbost. Na druhej strane si zabila 3 roky zivota s totálnym debilom po tej empatickej stranke. Cele zle. A ked ta niekto vyhodi z domu, tak chod a uz sa nikdy nevracaj. A to ti pisem ako ovela starsia zena ako si ty.

minenkak
17. nov 2024

@moncicka02 no tvoje sviňa vychcana,ty len utekaj preč od neho,veď ten ťa chce riadne vycucnut

0kristina0
17. nov 2024

Polovicu hypoteky by som mu urcite neplatila, ak budes aj ty polovicnou majitelkou tak potom hej, inac nie. To ze platis polovicku vydavkov na chod domacnosti je podla mna dostacujuce. Mne to pride tak, ze ta chce iba zneuzit aby si mu pomohla splatit hypoteku lebo takto sa nesprava milujuci chlap k zene. Velmi sa ti cudujem, ze si este s nim.

lapalma
17. nov 2024

@moncicka02
Autorka, si spoluzávislá :(
Úplne ťa zmagoril a pripútal si ťa . Skús odbornú TERAPIU. Existuje kniha Skoncujte so spoluzávislosťou ... ale nemyslím si, že v stave, v akom si teraz , to dokážeš utnúť sama.
Magor ťa uráža a dáva dole, lebo ty si EMPAT a neveríš, že niekto môže byť taký zlý. V skutočnosti ON žije z TEBA a tvojich emocionálnych reakcií. Živí sa nimi , nasáva tvoju ENERGIU a vyciciava ťa do špiku.
Odíď do svojho bytu a nekontaktuj ho viac. Zničí ťa - vlastne to už urobil.
Bola si sebavedomá žena a si klbko nervov pochybujúcich o sebe.
Prečo ? To nie ty bez neho nemôžeš existovať, ale on BEZ TEBA !!! Stratil by svoj ZDROJ ... držím ti palce, aby si sa prestala ľutovať a nastúpila na terapiu - najlepšie v pondelok.

snowdrop_
17. nov 2024

Do dnesneho dna som celemu vesmiru vdacna, ze som s takouto osobou nemala relativne ziadne zavazky..kto neprezil, nema sancu pochopit..necitaj tieto komentare typu “si hlupa a zufala”, tieto zeny ocividne nevedia o tom nic..klasika narcisticka porucha osobnosti + ty empat. Jan Dvorak - youtube kanal

sisska96
17. nov 2024

No nečítala som celé, ale prečo máš financovať cudzí byť? Keď tak kúpiť si spoločný. Nechápem také veci že sme spolu ale nemáme spoločné bývanie, ale každí má svoj. My sme kúpili spoločne dom niečo po rok spoločného chodenia

enmery
17. nov 2024

@bludna Ja Ťa chápem. Ale, čo pomôže tej žene?Ju chlácholiť, že všetko bude ok?Ťahá sa tu jedna téma od 30.júla. Mladá žena a skrytý narcis. Založila o ňom asi 5-6 tém. Vysvitlo, že od puberty sa na ňu lepia takí. Nikdy to neriešila. Jej rodina a priateľa netušia o 10ročnom trápení. Už má aj ťažkú bulúmiu, OCD, nepovie nič kamarátom, sestre, kvázi chodí na psychoterapie, kde tiež nepovie pravdu. Vnútorne je mŕtva, ale nechce si pripustiť, že potrebuje lekára a že on je ďalší toxický starý narcis v jej živote, ktorý ju využíva na prachy, aby mu kúpila jedlo, cigy, trávu. Je vysoká pravdepodobnosť, že keď ju on nechá kvôli lepšej obeti, skončí sa to jej samovraždou. Potom v komentároch v novinách budú ľudia grcať, ako je to strašné, že jej nikto nepomohol. Nuž, dostala podaných mnoho pomocných rúk, vysvetlené a ona nič. Nehovoriť obeti zneužívania o tom, že je v chorom vzťahu a zneužívaná, nijako jej problém nevyrieši.

stanulienkat
17. nov 2024

Ak by si tam s ním bývala, je normálne prispieť mu polku nájomu. Ale nie platiť mu pol hypotéky, aj keby si zarábala 8000e mesačne. Je to len jeho byt, nech si hradí hypotéku sam. Nech ta to ani nenapadne. A keby som nemala prístup do jeho bytu keď tam nie je, tak nech si ho strčí do prdele.

moncicka02
autor
17. nov 2024

@anketkarka ano je politik

moncicka02
autor
17. nov 2024

@sisska96 vsak aj ja som si to velmi priala tak fungovat. Aj moja rodina. Vsak to je normalne mat spolocny byt ked spolu ludia ziju. Ale on a jeho rodicia rozhodli inak a este sa citili urazeni, ked som asi po 1,5 roku vztahu otvorila temu spolocne byvanie. Teraz to uz ani radsej neotvaram.

moncicka02
autor
17. nov 2024

Som velmi vdacna kazdemu za kazdy empaticky komentar. Velmi mi to pomaha uvedomit si, co sa deje. Dakujem Vam ❤️.

nina2020
17. nov 2024

@moncicka02 som len na začiatku diskusie, ale zarazilo ma, čo píšeš: že máš 38 rokov a túžiš po deťoch - s chlapom, ktorý Ti hovorí, že si stará a deti nikdy mať nebudeš, a po hádke Ťa vyhadzuje z bytu? On s Tebou deti mať nechce; si pre neho skvelý parťák, keď má "dobrú" náladu (výlety, reštaurácie, prispievanie na byť), ale keď mu je "zle", tak vypadni. Myslíš, že toto je zrelý človek, partner, ktorý ti poskytne podporu v slabej chvíli a potenciálny otec detí? Rozumiem, že asi "vek tlačí", ale pokiaľ si sebestačná žena, utekaj od podobných indivíduí, dievča. Nie je to perspektívne a nebudeš šťastná, nenájdeš v takomto vzťahu kľud. Ak by si teraz prišla na to, že si tehotná, ako by reagoval? Mala by si strach mu to oznámiť? Ak by aj Teba a dieťa prijal, bola by si z tých žien, ktoré z materskej & rodičovského platia polovicu nákladov na domácnosť (čo je za mňa úplná tragédia). Zvládneš to aj sama a ešte nie je všetkým dňom koniec, drž sa.

bielasovicka
17. nov 2024

@moncicka02 a ty si ešte stále s nim? Neblázni žienka

rozculena
17. nov 2024

@moncicka02 jediné hulvátske správanie má ten tvoj chuj.
čo ti mám písať? Ako ťa ľutujem?Ako ťa chápem? Ako to poznám aj ja?
Potom urobíš čo? Kopneš ho do riti a odídeš?
Dostala si milion komentárov a rád........a ty nič.Iba stále vypisuješ,čo pre neho robíš.
Tak som ti to povedala bez servítky.Spamätaj sa!