Ako riešiť spory s bratom ohľadom financií pre rodičov?
Prišla som si sem po radu, čo by ste robili na mojom mieste.
Hádam sa s bratom ohľadne peňazí pre rodičov. Obaja rodičia sú na dôchodku (ja a brat sme deti z otcovho druhého manželstva, pred mojou mamou mal otec ešte jednu ženu).
Rodičia bývajú v Bratislave v 4 izbovom byte v ktorom sme ja a môj brat vyrástli, dostali ho za minulého režimu. Nie je to žiadna novostavba ale prerábalo sa celé jadro asi 10 rokov dozadu, kým rodičia pracovali. Obaja sú ešte celkom vitálny aj keď pomaly prestávajú vládať. Mama má 71 otec 76. Celé hádky začali, pretože moja mama začala s tým, že ten byt je veľký a ona už nevládze upratovať. Chodila som doteraz 2x do týždňa pomôcť im nakúpiť a upratať. Bohužiaľ častejšie nemôžem. Mám manžela a dve vlastné deti (mám 29), deti 2 a 3 roky. Môj bezdetný brat tam nechodí vôbec a že ani nebude. Tak moja mama začala, že zaplatia niekoho kto to bude robiť. Samozrejme peniaze na tom im mám dať ja. Strašne ma to naštvalo, lebo jediný argument môjho brata je, že má "vysokú hypotéku".
Môj brat si dva roky dozadu zobral hypotéku na 3i byt v Bratislave na ktorý reálne nemá. Rodičia založili ich byt na jeho hypotéku, lebo nemal našetrené nič. Samozrejme ja keď som si brala hypotéku s manželom (vtedy ešte priatelom), nepomohli mi nijako, povedali ich klasické "nedá sa".
Teraz sme v situácii, že rodičia potrebujú pomoc, on tam chodiť nechce, ja nestíham ale rodičia pýtajú peniaze odo mňa. Nie že by som im ich nechcela dať ale s manželom máme tiež pomerne vysokú hypotéku, mám dve malé deti a pracujem len na polovičný úväzok. Zároveň nerozumiem prečo by peniaze môjho manžela mali ísť na upratovanie bytu mojich rodičov. Ja som navrhla, nech sa rodičia presťahujú do menšieho ale to sa samozrejme nedá, lebo byt je založený pre môjho brata.
Budem vám vďačná za návrhy na riešenie.
A co tam tolko potrebuju upratovat ked su sami dvaja? Co maju v tych izbach? Jednu izbu zatvorit nechodit tam. Nebude neporiadok. Moji rodicia v podobnom veku ziju sami v dvojposchodovom dome a teda nikdy moju ponuku upratat im neprijali. Maximalne im umyjem riad ked sme tam na navsteve, brat im chodi kosit. Vysavaju max 2x do mesiaca. Upratane maju vzdy lebo nemaju z coho ten bordel spravit nechapem fakt. A okna umyvat? No vykaslala by som sa na okna, nemaju ine starosti? Zlozte sa im na umyvacku riadu ked nemaju. Na druhej strane, kolko uz len moze taka upratovacka stat? (Fakt nemam prehlad). Keby prisla raz za tyzden pretriet kupelnu a povysavat kolko yo stoji mesacne? Pre 100€ by som sa nehadala s nikym, ano spravili blbost s bratom ale ber to tak ze tvoj otec ked ma 76 tak zajtra tu uz nemusi byt a budes si to vycitat neskor
Myslím si, že tvoji rodičia ťa zneužívajú.Zvykli si na to , že príde dcéra -upratovačka dvakrát do týždňa,nakúpi, uprace a oni čo robia celé dni na dôchodku?Písala si , že sú ešte vitálny takže žiadny vozík,alebo ležiak.Kto im robí neporiadok?Hádam si vedia po sebe umyť riad aj práčku zapnúť a raz za týždeň povysávať.Máš dve malé deti o ktoré sa treba teraz najviac starať,ťa obdivujem, že to stíhaš.Mam pocit, že ťa rodičia vydierajú, buď budeš k nim naďalej chodiť a ak nemôžeš zaplať.Majú panské móresi.Ak chcú upratovačku,lebo ty im nestačíš nech si ju zaplatia sami.A ak sa o seba nevedia postarať,nech idú do domova dôchodcov.Svoj diel pomoci rodičom si plníš na 100 percent,viac od teba nech nepýtajú,nech sa obrátia aj na syna, veď im má byť za čo vďačný.Porozoravaj sa z manželom,aby ťa pri tom podržal .Držím palce.
Veď rodičia majú dochodky, rozrastať na inkaso, stravu, lieky, čistiace prostriedky a čo ostane plus tvoj a bratov doplatok si rozprávajte na upratovačku. Len nechápem, prečo si nemôžu rodičia vziať opatrovateľskú službu. Opatrovateľka príde ráno, nakúpi, uvarí, operie a poobede odíde. Takto by nikto nemusel doplácať.
@princezna_bosorka aj 100 - 150 € pomôže, aj na pár mesiacov, rok. Zaplatí tá suma výpomoc.
Rodicia ta informovali, ze idu zalozit byt v prospech brata a on sa pytal, ci ti to nevadi? Tebe sa nedalo, jemu sa dá alo a este do teba ryje, ze sa mas viac starat... No brat za vsetky drobne. Mozno sa s tebou chcel rozkmotrit a isiel na istotu s rucenim, alebo ich namotal,... Vsak ona sa ma dobre a mne nema kto pomoct... A pre istotu ich postval proti tebe a uz len duma, ako to dorazit, aby mu byt spadol do lona... Vsak ty tam neupratujes😅a tarcha na jeho ucel uz na nom je.
@cookie29 keď brat prestane platiť, aj rodičia prídu o byt
Tri strany diskusie a autorka má úplne v pi**👎 Strašne sa to tu rozmohlo s tými vymyslenými témami.
Po splateni urcitej ciastky sa da zrusit rucenie. Sesternici tiez rodicia zarucili bytom a po niekolkych rokoch sa to dalo zrusit.
Môžu dať 4 izbak do prenájmu a na bývanie sebe prenajať 2 izbak. Budú ešte finančné v pluse.
Mamka je chorá a nevladna? Keď je zdravá,tak upratať, nakúpiť a veci okolo domácnosť musí zvládnuť ľahko.Ved 71 rokov nie je vysoký vek. Čo by robili, kebyže nebyvate v jednom meste.Som staršia ako ona, bývame v RD, okná umývam,košom záhradu, zháňam servisakov a pod
Deti sú preč, ďaleko.Vsetko robím postupne, nič mi neutecie.Predsa nechcem skončiť v nejakom starobinci Deti majú dosť svojich starostí
Zneužívajú Vás a treba im to rovno povedať
Ja len dodám jednu vec - keď v 71 rokoch nedokáže pani obriadiť byt pri 2 dospelých, predstavte si, ako to bude, keď my budeme ešte v 71 rokoch chodiť do práce 🙊
@mandarinka555 Ehm.. Pardon že mám život a nie eom tu každú hodinu. 🙈
Skúsim navrhnúť, nech svoj byt dajú do prenájmu, teto mi vôbec nenapadlo!
Čo sa týka maminy tak ona je pomerne zdravá ale má trošku obmedzenú mobilitu. Je po operácii oboch kolien. Vie chodiť a byť samostatná ale nevydrží stáť dlho a zohýbať sa je problém napr. umývačku alebo práčku nenaloží. Otec je síce zdravý ale má mentalitu, že o domácnosť sa má starať žena. 100x som sa snažila mu to vysvetliť a už na to nemám nervy. Potrebovali by niekoho kto by tam každý deň chodil.
A čo sa brata týka, tak to neviem čo na to povedať. Porozprávanie nepomáha.
Tvoj otec by potreboval skor ostat v byte sam tak 2tyzdne a bud by chodil v odpadkoch alebo by sa donutil riadit. No chudak tvoja mamina
Píšeš, že rodičia sú vítalni. Nemajú ešte veľa rokov. Upratať byt každý druhý týždeň aspoň "na oko " by mali zvládnuť.
Však nech zatvoria dve izby a budú sa upratovať len dve a z času na čas, tie čo sa nepoužívajú.
Tvoja mama preháňa, že potrebuje upratovačku a dokonca ty máš platiť.
A čo budú robiť? Keď sa nebudú hýbať o chvíľu stratia sily.
Moja svokra do 77 samostatne sa starala aj ba záhrade robila. Aj moja mamka kým nemala rakovinu, ešte aj potom sa snažila hýbať.
Ešte som nepočula, žeby do 75 bolo treba chodiť upratovať, dokonca platiť upratovanie, keď nemajú vážne choroby...rakovina, skleróza multiplex, cukrovka...
Svokra veľký dom a záhrada a moja mamka 3 izb. byt, dom a záhrada. Manžel nikdy neupravoval.
Len ich nelutuj. Čo oni teraz vyletuju či čo?
No, to veľa vysvetľuje. Mentalita, že chlapi sú na ozdobu a ženy na robotu. Narobiť poriadky treba s chlapmi, s otcom i bratom a nie im spod zadku upratovať. K smrti sa urazila, o to pokoj. Ale ako sa urazili, tak sa aj odrazia.
Dodám že svokra clenko a kolená operované s klincami. Mamka bedrové kĺby opotrebované na operaciu a ešte rylovala, reumatické prsty...
práčku a myčku nech sa naučí vykladať otec, mama môže porobiť pomaličky ostatné. Môj otec sa tiež na staré kolená naučil variť, moja mama má 71 rokov a už sa jej nič nechce. Má spomalený režim. Ale teda nemám v pláne jej behať okolo zadku, nech sa snaží, ležanie celý deň na gauči nie je ani zdravé. Akože snáď odo mňa nebude nikto chcieť, aby som do práce chodila, svoju domácnosť riešila+záhradu+zvieratá a ešte behať k rodičom, lebo mame sa nechce. Keby som ležala doma celý deň, tiež by sa mi nechcelo, ale fungovať musím. Keď je otec na chalupe, tak robím mame nákupy raz týždenne, ale aby som jej upratovala dom, to teda nie. Príde otec z chalupy, poupratuje on, on vládze aj za dvoch a to je od mamy starší o 2 roky.
aha, tak to vela vysvetluje, prečo brat nepomaha, u otca videl, že to su ženske práce, toho sa on nedotkne
ale čomu nerozumiem, prečo od vas nečakaju platbu 50 : 50 ? nielenže brat neupratuje, este ani finančne nema pomahať? čim si zaslužil výnimočné postavenie..lebo je chlap? potom im stúpne sláva do hlavy a su nepoužiteĺní
celé zle
nenechaj sa využívat
@karolinakr sláva asi nie, skôr tie debilné genderové vzorce
bratovi by som vynadala ako svini do koryta a ako sa poznám tak otcovi s jeho "chlapským" prístupom tiež. Nech ide do domova dôchodcov, keď má problém starať sa o vlastný byt... A fakt si neviem predstaviť, čo dvaja dospelí dôchodcovia vyprodukujú za bordel, keď by sa im hodila každodenná pomoc. Otras.
Ja len tolko, ze si dobra dcera. Mas 29 rokov, dve male deti, pracujes a este 2x do tyzdna chodis upratovat a nakupit vitalnym rodicom. Klobuk dole.
A co mas robit? Mam z teba trochu pocit, ze si neasertivna a vkuse sa prisposobujes. Chapem, ze su to rodicia a ze im chces pomoct. Ale toto uz hranici s vyuzivanim. A aby si ty platila upratovacku? Len raz by to odo mna ziadali a uz by som nechodila ani tie dva razy upratovat zadarmo. Ked sa zadlzili kvoli bratovi, nech si on chodi odrabat svoj dlh voci nim.
Nič by som nedala ani euro, a ani by som tam nechodila pomáhať, lebo tvojim rodičom nezáleží na tebe ako osobe ale iba na tom,že im tam chodis robiť upratovačku.
@janickacrazy Presne tak, ja mam 77, manzel 79, doms rozlohu 210 metrov stvorcovych. Nakupime, navarime, upraceme. Nie vsetko upratujeme naraz. Vzdy dokladne upraceme jednu cast a o par dni druhu. Kuchynu a kupelne upratujeme vlastne stale, ale to je chvilocka, ked sa to robi pravidelne. Kym to zvládneme, neziadame pomoc od deti. Velmi by vadilo byt zavisla, na to som prilis hrda a okrem toho viem, ze deti maju svoj zivot.
Autorka uz nam napises ako si tuto situaciu ohladom platenia rodicom riesila s bratom? Strasne ma zaujima ako sa k tomu pan velkomozny postavil 🤔
Tak proste tvoj brat pochytil stereotypy od vašich. Je jedno, či rodičia založili svoj byt na jeho hypo, v jeho hlave keď ty si žena, tak do rúk ti patrí portviš a basta. Tebe pripadla ťažká úloha tento stereotyp prelomiť a veľkomožnému prestať donekonečna ustupovať
@tiezjedna niekedy je za tým potrebujeme pomôcť to, že sa cítia osamelo a chcú, aby tam deti chodili ani nie prioritne, že treba upratať, nakupit.S otcom určite viazne komunikácia veď vieme ako vyzerajú manželstva po 40 r🙂s bratom by som sa porozprávala dosť ostro autorka ty budeš určite taká dobrá duša každému pomôcť atd .. a všetci budú oddýchnutí spokojní a ty s vyplazeným jazykom, ale dobrým pocitom
Dvaja si nedokážu upratať byť?Co tam robia party každý den keď potrebujú každý den niečo upratovať?Však ani nemôžu rozhadzat keď sú len 2ja a to im tam chodíš ešte 2 krát do týždňa upratovať.Maju nejaké zdravotné problémy ze si nedokážu po sebe správať?Lebo ja mam v rodine tety po 80tke jedna ma vymenené kĺby druha kolena chodia o barlach a všetko si dokážu sami robiť.

@cacianka trefne