icon

Ako sa odbremeniť?

nominativ
22. jan 2022

Zdravím 🙂

Situácia: dve malé deti, dvaja pracujúci rodičia. Manžel je na slovenské pomery ešte vraj veľmi snaživý, nápomocný, v podstate môžem byť údajne rada, že aspoň niečo doma urobí a že nás miluje a stará sa o nás, vodí ich do MŠ, vyberá (na striedačku)...

Moje povinnosti zahŕňajú účty, jedlo, nákupy, oslavy, čisté oblečenie, upratovanie (čisté stoly, zem, nábytok, kúpeľne, veci na mieste, zvieratá v dome atď, to snáď poznáte), strava deti, uspávanie deti, riadenie detí, tiež mám pracovné povinnosti (robotu si nosím aj domov)... Atď atď atď... Ak aj muž vezie deti, oblečenie ráno chystám ja, ja musím povedať "takyto liek dieťaťu 1, takýto liek dieťaťu 2..." Ak muž berie deti von, obliekam ich ja, chystám ja, muž si ide na hotové...

Muž má dávať jesť psovi a rieši riady, ak som to nehodila do umývačky už ja. Samozrejme, k tomu nejaké veci ako sneh, garáž, práce na dome (nepravidelne).

Jedná sa o to, že už to naozaj nedávam, mám pocit, že mi vybuchne mozog a to dosť pravidelne. Práve som ho poprosila, nech uprace kuchyňu, pretože zajtra ideme preč a potom zas robota... Doma výbuch, už to nedozenieme, že budem robiť ostatné veci. A on? Že áno. Ľahol na gauč a spí. Snažila som sa ho zobudiť... Nič. Tak som to šla robiť ja a zrazu som si povedala, že a prečo vlastne by som sa na to nemohla vy....ť aj ja?!

A píšem sem, z dôvodu: aké mám východisko? Bohužiaľ, manžel je typ, na ktorého ak aj presuniem časť svojich povinností, tak ho musím dirigovať a kontrolovať... Áno, vedela som to aj pred manželstvom atď, ale to som ešte nevedela, ako mi to bude liezť na nervy, keď budeme mať deti. 🤯

Muž je ten typ, čo keď u niekoho vidí bordel, tak je kritický... Mám prestať upratovať, nech vidí, čo sa stane doma, keď sa na to vykašlem? Ale čo decká? Budú žiť v hnoji a jesť to, čo nájdu na zemi a nosiť veci z prádlového koša? Či začať "ignorovať" len muža? To je trápne...

Alebo naň presunúť veci a pokúsiť sa odosobniť?

Alebo sa nejako naučiť žiť v bordeli? Jedno obdobie muž robil od rána do noci a ja som sa naučila, že čo neurobím hneď, to si ma počká a normálne som z toho na prášky, keď vidím, čo všetko treba urobiť, vybaviť... Neoddýchnem si. Tak cely týždeň som robila len nutnosti po robote, že nemôžem robiť všetko... A aktuálne, keď to tu vidím, tak koniec. Ako to tu bude vyzerať, keď tak budem žiť pol roka? Veď to sa človek ani v takej kúpeľni neumyje, to môžem ísť pod odkvap. 😄

No... Iný sloh. Pardon. :D

zdenka11081983
Autor odpoveď zmazal
jaskolka
22. jan 2022

Tiež vidím ako problém to ze treba dirigovat a kontrolovať muža.
Ú nás je (aspoň bolo na začiatku) úplne to isté. S mužom sme celkom odlišní, ja som poznala z domu taky štýl, že každý vedel, čo ma robiť bez upozornenia. Teda mama nikdy nevravela otcovi, rob to a to, takto mi pomôž a toto sprav . Skratka otec fungoval bez upozornovania.
Preto som aj tak bola zvyknutá. Manžel mal celkom iný štýl, tam presne to fungovalo, že takto toto a teraz urobíš ty túto vec a podobne Jednoducho bol zvyknutý že stále ho dakto riadi.
Bohužiaľ tento štýl nezmeníš, keď niekto tak funguje celé desaťročia, už to má v sebe.
Ale také tie veci, že náradie v obývačke, či rozhádzané veci a neulozi za sebou, toto by som určite netolerovala.
Pravidlo poriadku je jednoduche
Poriadok sa nerobí, ten sa udržiava. Samozrejme ze keď 3 ľudia budú brať veci a nechajú ich tam kde ich už nepotrebuju, tak bude bordel a všetko všade a teba porazí, lebo jedna osoba za tromi upratovať v kuse je nonsens.
Ja by som jednoducho mu povedala, vieš co, si dospely, inteligentný človek, takže o kúpanie zvládneš sám. Nebudeš na mňa volať o desať veci, proste si to zariad. A to isté s obliekanim, jedením, a podobne.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
tom_i
Autor odpoveď zmazal
zaba21
22. jan 2022

@nominativ

Ja som v zásade bordelarka, tiež má to niekedy štve. Ale aspoň niektoré veci som si tak zaužívala : ja som po príchode z práce nie veľmi použiteľný človek, takže vstávam skoro a vtedy sa mi podarí čo to urobiť pred odchodom do práce.
Ráno keď si umyjem zuby, vytriem umývadlo v kúpeľni. Každé ráno vyčistím wc. Pred odchodom z domu sa snažím utrieť linku a stôl v kuchyni. Posteľ sa tiež snažím ustlať. Človek má potom lepší pocit, keď sa vráti domov.Ale teda, nemám už malé deti...

sante81
22. jan 2022

@nominativ toto čo si napísala, robím všetko sama / bez muža, exmanžel sa nezaujma, všetko je na mne, deti 2. Sťažovať sa nemám komu, pretože si tým vôbec nepomôžem

ovaaa
22. jan 2022

Spravte si pravidelne v sobotu upratovacie ráno. Neviem aké máte staré deti, ale ja som od mala učila, že čo zoberiem a už nepotrebujem dám znovu na svoje miesto.Tym.padom sa ti veci nevaľajú kade tade a každý všetko nájde. Ale k veci deti nech si upracú hračky, môžu vysypať smeti, ty poutieraš všade prach, manžel povysáva a poumýva podlahu prípadne iné povinnosti. Niečo podobné môžete mať aj cez týždeň.Teda nebolo by to všetko na tvojich pleciach, deti sa naučia zodpovednosti a muž, že treba byť súčasťou aj domácich prác

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
eeffka
22. jan 2022

@nominativ unavujes sama seba, uvar jednoduche, muza vykopni na nakup a decka nech si po sebe zacnu spratavat v ramci moznosti, ked sa dohram dat to do 1 krabice v kute zvladne aj 2r.

lujza123
23. jan 2022

@nominativ áno, myslím ze by ti pomohlo keby trosku zvolnis tempo. Všetko a všetkých doma chceš mať pod kontrolou, dokonalé , naplánované.....
Skus byť trochu väčší flegmatik. Deti sú ešte veľmi malé, mat to všetko teraz tip top je utopia. Fakt si treba nájsť aj trochu času na seba, oddych, nejaký šport. Rozdeliť si nejako rovnomerne ten čas, proste vyhradiť tým domácim povinnostiam iba určitú dobu a na zvyšok kašľať. Zaviesť jedno spoločné upratovanie domu a zapojiť všetkých členov domácnosti, vrátane detí (aspoň toho staršieho)
Všetko sa dá robiť zložito ale aj jednoducho.

lujza123
23. jan 2022

@nominativ co sa týka muža - presne si sama opísala vás problém. Všetko musíš kontrolovať, dirigovat a riešiť. No nemusíš. Vážne.
Obidvaja ste si zvykli že všetko máš na starosti ty a tvoj muž je presne ten typ ktorý si zjednodušil život tým ze urobí iba presne to co ma nakazane. Necíti nejakú zodpovednosť za poriadok v dome, ta deti, za seba, jednoducho iba čaká na nejaký povel a keď ho nedostane tak nič netreba.

To sú také malé detaily ktoré môžeš zmeniť práve tak ze ho necháš spraviť celú činnosť samého od začiatku do konca. Ked ide von nech si oblečie deti sám, keď ich kúpe nech si nachystá a potom sprace v kúpeľni všetko sám. Ovládni svoje nutkanie do tohto procesu nejako vstupovať, keď sa bude dožadovať nejakej pomoci tvar sa ze nepočujes (si ďaleko v inej miestnosti), nevieš, alebo len odvrkni že aj on je tu doma a vie kde co nájde.
Nechaj ho nech si poradí sam aj za cenu toho ze deti bude musieť napriklad utrieť do uteraku na ruky lebo im zabudol vziať detské osušky do kupelne. Neboj sa nič sa im nestane a on sa postupne naučí prebrať zodpovednosť za celý proces

Nerob za neho nič. Sľúbil ze sprace kuchyňu? Kým nieje sprataná nemôžeš predsa varit. Vezmi detvaky von na pizzu a bude bez obeda, bez večere... Jednoducho prepáč zlatko nemôžem varit čakám kým spraces ten neporiadok ako si sľúbil.

Ma rozložené náradie kade tade? Zhrniem mu to na jednu kopu spolu s tými ponozkami, obalmi od jedla a všetkým čo za sebou pozanechaval a neriešim.

To sú také malé kazdodenne detaily, kúsok po kúsku prestaň byť zodpovedná za všetko.

luccija
23. jan 2022

@deti95060810 to čo varíš 4 hodiny?

lujza123
23. jan 2022

@zdenka11081983 ty si podľa mňa podobná povaha ako autorka. Perfekcionistka s pocitom že nikto to nespraví tak dobre ako ja takže namiesto snahy povinnosti prerozdeliť medzi ostatných členov rodiny to všetko robíš sama na úkor svojho zdravia a spokojnosti.
Tvoj muž má veľkú pravdu v tom ze víkendy treba tráviť športovo, 2 ročne je ešte teraz maličké ale už za rok ho môže postrážiť babka a ty strávis deň s ostatnými na svahu, pripadne s malým na sankach, potom sa všetci spolu najete v restike a krásny pohodovy deň. Teraz môžeš namiesto žehlenia (co je fakt zbytočnosť žehliť všetko keď máš malo času) nechať najmenšieho na starosť rodine a aspoň pár krát do týždňa sa tiež venovať nejakému športu. A veľké deti si aj popri krúžkoch/škole nájdu 15 minút času denne na nejakú povinnosť - vylozit/naložiť umývačku, osupat zemiaky, potriediť prádlo, postrážiť najmensie... To máš 3 x 15 min = o 45 minút menej roboty pre teba...

Fakt treba zvolnit, nestojí to za to úplne sa vyčerpať koli tip top domacnosti. To je presne ten návod ako to stíhajú iné ženy s malými detmi, jednoducho myslia aj na seba a potom to ide všetko lahsie

ovaaa
23. jan 2022

@elizabet173 tak potom mu nechať deti a všetko na ňom na celý víkend ....nech sa stará....

kikush2000
23. jan 2022

@nominativ Ahoj, akože máš muža, deti, o domácnosť sa máte starať všetci. My máme poschodový dom, záhradu, 2 deti (6,5 a 3,5), ja som aktuálne tehotná. Odbremenis sa tak že si sadne s detmi a povieš im svoju predstavu čo si sami budú upratovať, s čím budú pomáhať v spoločných priestoroch. Potom si sadnes s mužom a s ním tiež....len je to aj o tebe, že ak presunies na nich časť povinnosti, nečakaj, že oni to urobia presne tak ako ty, aj keď im to ukážeš. A teda ak sa budú snažiť, treba ich pochváliť, lebo ak ich skritizujes že sice poutierali prach, ale podľa teba nedôsledne, tak ich tým demotivujes. Čiže postele si deti vedia samé ustlat, prach utrieť, prestriet na stôl, odložiť zo stola po jedle, roztriedit prádlo na tmavé a biele a naložiť do práčky, vyložiť umývačku väčšinu veci vie aj moja 6,5 ročná dcéra. Môj muž keď vidí že nestíham, tak povysáva sám od seba, občas navarí. Zacapkane okná ja neriešim, ale moje deti bavi umývať zrkadlá...nastriekaju, utieraju....ale jasné že to nevyzerá ako ja keď to robím, ale som spokojná že sa zapájajú. Hračky si musia sami upratovať. A akože upratovať po mužovi ponožky a misku od chipsov alebo ustielat? To kde sme ...veď pekne po sebe sám nech si uprace. Ale ako vravím, je to aj o tebe, aby si zvládla že keď budú pomáhať, nebudeš s tým možno na 100% spokojná. Držím palce

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
alazala
23. jan 2022

@nominativ ja som to vyriešila tak, že raz za týždeň ku nám chodí pani na upratovanie (podlahy, kúpeľne …). Potom roboticky vysávač je pre mňa tiež veľká pomoc. Na nákupy chodí iba muž . V upratovaní kuchyne sa striedajú deti (máme 3 robia to od svojich 10tich rokov) a nežehlím ! Košele si žehlí muž sám , ja len čo je úplne nevyhnutné. Aha a tiež účty rieši všetky muž našťastie . Tak pripadne skús niečo z toho, držím ti palce ❤️

zdenka11081983
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
deti95060810
23. jan 2022

@luccija obed pre 7 ľudí... nie deti, deti sú už v puberte

nominativ
autor
23. jan 2022

Ďakujem všetkým za vyjadrenia, niektoré z vás ste úplne na mojej vlne a napísali ste mi presne to, čo som si potrebovala skompletizovať v hlave. Áno, som taká perfekcionistka, čo sa domacnosti aj práce tyka, len to sa dlhodobo nedá uniesť.

K tomu, že niektorá z vás tu je slobodná mamička - viete čo, zvládla som byť tehotná/s novorodencom + mať dvojročné dieťa, robiť si výšku a starať sa o všetko sama, kým muž makal 1.5 roka 260-280h mesačne, ja mám problém s tým, že mi muž "pridáva robotu". Takže predstava, že som sama s deťmi ma v tomto smere nedesí, skôr upokojuje. Úplne až vidím, ako mi niektoré veci na riešenie odpadnú. 😅 Až vtedy som sa veľmi upla na svoj systém a na to, že mám všetko pod palcom.

Dnes som sa s mužom rozprávala. Povedal, že môžem prespať pol dňa, že či si myslím, že je xxx, že by to nezvládol, že keď tak, budú mať deti každú topánku inú atď. 😄 No, skoro som potrebovala dýchať do vrecúška, keď to povedal, čo ma chytila panika.

Takze, mám na čom pracovať.

Ďakujem vám.

pieksamaki
23. jan 2022

@nominativ ... uber z narokov aj zo seba...viac relaxu..kvoli zdraviu...

apolka77
25. jan 2022

@nominativ som sa celkom zasmiala ako vtipne opisujes situáciu. Úplne Ťa chápem proste ženy musia na všetko myslieť a presne mozog už kypî a chlap si spinká na gauči čo smeje sa na nejakom filme.
Lenže je to značne aj problém nás žien. Že všetko berieme takto.
Bolo by fajn dať mužovi "facku" a naozaj sa na všetko vyprdnut na týždeň dva...deti nebudú mať ujmu neboj...prestaň komplet upratovať, riadiť....nech vidí že sa to samé nerobí...ty si vyloz nôžky, kávička, filmy,alebo sa hraj s deťmi choďte veľa von ale doma sa ničoho nechytaj...muž keď sa spýta prečo taký bordel povieš že robíš presne to čo on a netušis kde nastala chýba...
Buď sa spamätá alebo min.uzna že nemôžeš všetko ťahať sama...aj keď to rovno napíšem že takmer väčšina žien musí myslieť na všetko (deti, lieky, krúžky kde je čo je....) Väčšina mužov sa pýta aj po 20rokov v tej istej kuchyni kde máme napr.lis má cesnak? Ťažko zhodnotiť či je to lenivosť, ľahostajnosť alebo debilita 😅
Takže hlavu hore

basska_b
26. jan 2022

@nominativ vcera som docitala knihu od Mareka Hermana: Mama neni sluzka, mamaje dama. Dorazne odporucam!! A tu uryvok z knihy, pri ktorom som hned myslela na teba. 10 minut som hladala tuto diskusiu, aby som ti to poslala. A este moja.mala rada: niekde nechaj aj bordel par dni a potom uprac narazovo... tak to robim ja. Ono furt sa da len chodit a upratovat. Alebo som citala radu: kazdy den venovat kazdej izbe 5 minut. Potom odist a nechat tak. Ale podla tejto knihy KYM SA MUZ NEZMENI, tak sa nic nezmeni... a hlavne synovia budu dalej lenivi

domcci72
26. jan 2022

no treba podla mna nechat niektore veci tak, nech si ich vsimne, cloveka to stoji vela sebazaprenia, ale teda pomoze to, ja ked som to zacala robit lebo som chcela aby zacal nieco robit aj drahy tak najskor bol prekvapeny, ale postupne prisiel na to, ze veci sa same neupracu, ze sme spolu tak si musime pomahat navzajom

klarik707
26. jan 2022

to bude asi to najlepsie. niektore veci nechaj tak aby aj jemu proste vadili. ono to nejde takto tahat do nekonecna, vidis uz teraz to proste nezvladas. nieco mu daj na praci, no ak to neurobi, tak ty sa toho proste nechytaj

nominativ
autor
26. jan 2022

@basska_b ďakujem, knižka vyzerá úžasne 🙂 ja sa u mojich detí snažím, aby boli samostatné. K niečomu ich nepúšťam práve preto, že sa obávam bordelu. Ale aj dvojročná sa vie obliekať atď (zásluhu majú však vo veľkej miere jasle) :D

Viete čo, už som prestala strúhať hrdinku a žiť ako na hojdačke v tejto veci (a možno aj v iných) a bola som u psychologičky. Celkom mi sedí, zhodnotila cely moj stav celkom presne, takže verím, že keď ma bude niekto viesť, dokážem ešte čosi zmeniť v zaužívaných veciach.

h2
26. jan 2022

@nominativ Manžel je VRAJ na slovenské pomery atď... To hovorí kto? On? Mne to teda vôbec nepripadá, že by ste sa čo i len blížili k rovnováhe, čo sa domácich prác týka. 😒

luccija
26. jan 2022

@deti95060810 chápem, ale veď mäso a ryžu, či zemiaky nemôžeš variť 3-4 hodiny či?či pre veľké deti, malé, dospelých veď všetko sa varí rovnako🙂jedine, že robíš 40 parených buchiet a piples sa s tým nerypem len sa pýtam a obdivujem toľko hodín variť si neviem predstavit