icon

Ako sa odbremeniť?

nominativ
22. jan 2022

Zdravím 🙂

Situácia: dve malé deti, dvaja pracujúci rodičia. Manžel je na slovenské pomery ešte vraj veľmi snaživý, nápomocný, v podstate môžem byť údajne rada, že aspoň niečo doma urobí a že nás miluje a stará sa o nás, vodí ich do MŠ, vyberá (na striedačku)...

Moje povinnosti zahŕňajú účty, jedlo, nákupy, oslavy, čisté oblečenie, upratovanie (čisté stoly, zem, nábytok, kúpeľne, veci na mieste, zvieratá v dome atď, to snáď poznáte), strava deti, uspávanie deti, riadenie detí, tiež mám pracovné povinnosti (robotu si nosím aj domov)... Atď atď atď... Ak aj muž vezie deti, oblečenie ráno chystám ja, ja musím povedať "takyto liek dieťaťu 1, takýto liek dieťaťu 2..." Ak muž berie deti von, obliekam ich ja, chystám ja, muž si ide na hotové...

Muž má dávať jesť psovi a rieši riady, ak som to nehodila do umývačky už ja. Samozrejme, k tomu nejaké veci ako sneh, garáž, práce na dome (nepravidelne).

Jedná sa o to, že už to naozaj nedávam, mám pocit, že mi vybuchne mozog a to dosť pravidelne. Práve som ho poprosila, nech uprace kuchyňu, pretože zajtra ideme preč a potom zas robota... Doma výbuch, už to nedozenieme, že budem robiť ostatné veci. A on? Že áno. Ľahol na gauč a spí. Snažila som sa ho zobudiť... Nič. Tak som to šla robiť ja a zrazu som si povedala, že a prečo vlastne by som sa na to nemohla vy....ť aj ja?!

A píšem sem, z dôvodu: aké mám východisko? Bohužiaľ, manžel je typ, na ktorého ak aj presuniem časť svojich povinností, tak ho musím dirigovať a kontrolovať... Áno, vedela som to aj pred manželstvom atď, ale to som ešte nevedela, ako mi to bude liezť na nervy, keď budeme mať deti. 🤯

Muž je ten typ, čo keď u niekoho vidí bordel, tak je kritický... Mám prestať upratovať, nech vidí, čo sa stane doma, keď sa na to vykašlem? Ale čo decká? Budú žiť v hnoji a jesť to, čo nájdu na zemi a nosiť veci z prádlového koša? Či začať "ignorovať" len muža? To je trápne...

Alebo naň presunúť veci a pokúsiť sa odosobniť?

Alebo sa nejako naučiť žiť v bordeli? Jedno obdobie muž robil od rána do noci a ja som sa naučila, že čo neurobím hneď, to si ma počká a normálne som z toho na prášky, keď vidím, čo všetko treba urobiť, vybaviť... Neoddýchnem si. Tak cely týždeň som robila len nutnosti po robote, že nemôžem robiť všetko... A aktuálne, keď to tu vidím, tak koniec. Ako to tu bude vyzerať, keď tak budem žiť pol roka? Veď to sa človek ani v takej kúpeľni neumyje, to môžem ísť pod odkvap. 😄

No... Iný sloh. Pardon. :D

Strana
z3
dskjhfdlkdjhl
22. jan 2022

Ja teda neviem, mame naozaj velky dom, obaja narocnu pracu, doma mame poriadok, dve deti (uz teraz ale velke, narodili sa vsak uplne normalne, male, takze aj tymto sme si presli), zahradu a nikto z nas nekolabuje. Ale teda nikdy sme nemali takto striktne rozdelene, ze kto co robi, vzdy sa vedel kazdy chopit akejkolvek prace, je teda jasne, ze sme si ich delili aj podla toho, kto je v com lepsi-co ho viac bavi. A to stihame aj oddychovat, aj sportovat, ale teda cez den u nas nikto okrem macky nespi.

nominativ
autor
22. jan 2022

@dskjhfdlkdjhl ako to robíte?

Opíšem naše horné poschodie. Ja neviem, či toto je nejaký štandard a ja mám vysoké nároky... Máme dom. Deti v izbe majú aktuálne klasický hračkový bordel, okno ocapkane až neviem pokial, asi sledovali sneh..., sú tam ešte aj krabice, čo treba dať na povalu.. V spálni spali, zrovna sa zobudili, treba ustlat. V hosťovskej muz pozeral večer telku, rozhádzaná posteľ, pohár, misky s jedlom, ponožky na zemi. Plus nejaké hračky, čo sem dopratali deti, oprate deky, ktoré treba uložiť do skrine.. Smeti na zemi, lebo cez týždeň som nestihla. Horná kúpeľňa: na vani hračky, po umývadle pasta, zrkadlo hrôza... Všade uteráky z nejakého dôvodu... A to je len ten čisty základ. Čiže žiadne kachličky, skrine, periny atď.

K dolnemu poschodiu sa nejdem ani vyjadrovať, najradšej by som to odpálila 😄

Čo teda robím zle, že stále mám pocit, že je tu brutálny bordel a len lietam, ako krava?

pribinak
22. jan 2022

@nominativ aké veľké sú deti?

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
nominativ
autor
22. jan 2022

@pribinak 2 a 5.

janickacrazy
22. jan 2022

@nominativ tak môžeš sa zamestnať na polovičný úväzok a budeš mať čas na všetko alebo zaplatiť upratovačku aspoň raz do týždňa alebo donútiť manžela, nech si láskavo po sebe upratuje aspoň ponožky, taniere a podobne, to už si mala urobiť dávno

nominativ
autor
22. jan 2022

@elizabet173 áno, toto, čo si opísala, som ja. Toto je môj názor na upratovanie. Poď so mnou žiť. 😄 Ja sa idem zblázniť z toho,o že všade je všetko! Deky sú tam preto, lebo som ich skladala v susiarni a vravela mužovi, nech ich vynesie hore. Už sú tam dva týždne. Ja mám pocit, že tu každý robí len bordel a ja to odpratavam na miesto.

Pasta je tam od deti, na vani je košík, v ktorom majú byť hračky, zrejme to porozkladali kade tade. Uteraky asi boli mokré po kúpaní, tak sa susili... Jednoducho, mám pocit, že kým odpracem xy veci, čo sú kade tade (aktuálne je po celej kuchyni a jedálni mužove náradie), tak môžem aj tak začať znova.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
nominativ
autor
22. jan 2022

@janickacrazy som učiteľka, nerobím mimo dom 8 hodín denne. Takže o úväzku to nie je. Aktuálne som mohla upratať, kým som na mobile, ale mala som nervy... 😄

pribinak
22. jan 2022

@nominativ pri malých deťoch je nereálne mat tip top vyupratovane. Buď to muž pochopí, alebo ho viac zapajaj do upratovania.

zdenka11081983
Autor odpoveď zmazal
simsalabim
22. jan 2022

Deti nauc upratat hracky, to zvladne aj 2 rocny. U nas chodil v noci skriatok Poriadok a neupratane vzal. Ocapkane okno by som okrem pravidelneho umyvania neriesila, o chvilu bude rovnake. Pastu v umyvadke by som zotrela spongiou pocas mojho umyvania zubov. Manzelov bordel - za ruku by som ho k nemu doviedla. Rovnako do kupelne, ak by tam nechal binec. Smeti su preco na zemi? Nemate kos?

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
hederamonstera
22. jan 2022

Ale autorka nema problem upratat, nie je to fyzicky narocne ale psychicky narocne! Ze musi na vsetko mysliet, kazdeho dirigovat, vsetko vidiet a nad vsetkym rozmyslat.
Je fajn, ze muz to uprace, ale neurobi to sam od seba a to je problem. Takze rady ako ho ma za ruku k tomu doviest, ze mu ma povedat to a to alebo ze mu to ma pripominat su na hovno, lebo o to tu nejde.
Neviem ti poradit, mam to podobne a to este deti nemame. A cim viac upratujem, tym viac bordelu vidim a tym viac som frustrovanejsia. Takze sa ucim mat v prdeli a odvtedy sa mi celkom ulavilo.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
nominativ
autor
22. jan 2022

@hederamonstera áno, mne ide hlavne o to, že mám taký pretlak v hlave, že čo treba. A pocit, že som zodpovedná za deti ale aj za muža, čo sa povinností týka.

Viete čo, už upratujem jednu kúpeľňu, tak mi je lepšie na duši, že aspoň čosi bude normálne upratané, nie len zaklad... pomohlo mi sa tu vyventilovat a uvidíme. Ďakujem za postrehy.

deti95060810
22. jan 2022

kde tratíš čas? kedy ideš spať? kedy stávaš ? mám na mysli víkend...koľko času tratíš s varením? Lebo ja napr. varím denne pre 7 ľudí a varím aj 3-4 hod....

janickacrazy
22. jan 2022

@zdenka11081983 chápem, že 2-ročný robí neporiadok, ale tie staršie deti ti už môžu veľa pomôcť v domácnosti, povysávať, utrieť prach, upratať po malom hračky, zájsť do obchodu, na poštu, atď. Neviem, ako budeš fungovať, ak pôjdeš ešte aj ty do práce, keď už teraz si hotová. Vidím to tiež na pani na upratovanie aspoň raz do týždňa.

zdenka11081983
Autor odpoveď zmazal
zdenka11081983
Autor odpoveď zmazal
nominativ
autor
22. jan 2022

@deti95060810 víkend? O 6-6.30 vstávam, fakt asi aj do 8.00 trvá, kým sa nejako dáme dokopy v zmysle raňajky, oblečenie, hygiena, ja aspoň tá káva. Rano zvyčajne behám a odkladám, čo vidím (nabíjačky, poháre atď) utieram stoly, prebehnem umývadlo, hodím do práčky. Aktuálne mám asi 4 sušičky nasuseneho prádla, čo treba poskladať, áno, viem, treba hneď... Nestiham.

Potom si vyberám, či idem s deťmi von, upratovať alebo treba variť. Snažím sa vykopať muža z postele a riešim deti, vkuse čosi okolo nich. Buď vymýšľajú, hádajú sa, chcú odo mňa niečo atď ... Ako deti. Potom ich dávam spať, čo sa natiahne aj na hodinu (že dlho zaspávajú riešiť nechcem, riešim to 5 rokov bez úspechu). Kým spia, čosi porobim (napr to prádlo, kúpeľňu, upracem kuchyňu po varení, idem upratať dvor atď...), potom sú deti/dieťa zas hore, zas mám pocit, že sa mi tam okolo všetkého a ničoho až do večera, snažím sa aspoň čosi si s nimi zahrať alebo tak..prípadne niekam ísť, ak som bola doobeda doma.

Večer sa chystám robiť si veci do roboty, oddýchnuť si, pri tom je tam muz, čo čaká pekný večer ale reálne odpadnem s deťmi... 😄

ckatka
22. jan 2022

@nominativ zozen si upratovačku. Raz za týždeň. A máš pokoj. Ja to tak robím. Keď mi manžel nepomôže...musí si to zaplatiť 😂

deti95060810
22. jan 2022

@nominativ no takže na prechádzku aspoň cez víkend pošli mm... tak isto môže aj deti uspať, večer osprchovať a uložiť do postele...
ja som síce bola na MD, ale jedna dcéra nechcela spať a neraz ma vystriedal mm keď prišiel z práce....a to robí ako otrok v automobilke... kúpať deti? to som ani nerobila - to bola práca manžela...
ak vie variť , tak kĺudne ťa môže zastúpiť aj pri hrcoch...

nominativ
autor
22. jan 2022

Viete, mňa štve najmä to, že niekto môže mať veget, v hlave mu môžu lietať vtáčiky, zatiaľ čo oddychuje, spinka... A ja myslím na to, ako to tu dať dokopy, čo zbaliť na zajtrajší výlet, aké účty som ešte nezaplatila, čo budem variť, behám okolo detí, odpratavam bordel po iných, rozmýšľam, kedy napíšem papierovačky do roboty, sťažujem sa na MK, hucim po deťoch a tak.... 😄😄😄

deti95060810
22. jan 2022

@ckatka 🙂👍

hederamonstera
22. jan 2022

@nominativ a povedala si mu o tom? Presne toto posledne co si tu napisala

nominativ
autor
22. jan 2022

@deti95060810 áno, muž kúpe deti. "Zlatkooooo? Sú tu uteráky? Máme pyžamo? Pozri na ne chvíľku, idem do garáže pre niečo..." Plus kúpeľňa je potopa... 🤷🏼‍♀️😄 Už som si zvykla, lenže ja som pod tlakom aj z toho. Musím byť väčší flegmatik a nechat ho tak, môj muž sa musí naučiť robiť veci bez dirigovania.

nominativ
autor
22. jan 2022

@hederamonstera každý víkend. Asi ma má v zadku, čo sa tohto týka.

dskjhfdlkdjhl
22. jan 2022

@nominativ veget mozes mat aj Ty, len si to musis vediet zariadit. Ja si vzdy tak priblizne na tyzden spisem veci, ktore musia byt nutne urobene a rozdelim si to na kazdy den tak, aby som mala cas aj na konicky. Robim to uz dlho, takze mi tato cinnost (to rozplanovanie, mnohe cinnosti sa opakuju, takze ctrl+c, ctrl+v a mam to fakt hned) nezaberie viac ako 5 minut za tyzden. Ked mam tie cinnosti naplanovane, tak si vzdy rano premyslim, co kedy urobim, postupne zo zoznamu mazem a ak je cas a energia,tak stihnem aj nieco z dalsieho dna-ako tie cinnosti zo zoznamu miznu, tak sa mi zlepsuje nalada😉 Ale samozrejme, s manzelom mame pracu podelenu, napr. dnes varil obed on, veceru budem varit ja, sneh som v zivote neodpratavala, on zase v zivote nezehlil. A ja mam este vyhodu, ze napr. zehlenie, alebo umyvanie okien mam ako relax, takze mozno preto aj neviem pochopit, ze niekto moze byt z takyhcto cinnosti unaveny-ja som oddychnuta😀
Zaklad je neposrr... sa, lebo na posrr...eho aj hajzel spadne😉

dskjhfdlkdjhl
22. jan 2022

@nominativ Inak, nepisala si sem nedavno, ze mas po dlhsom case deti doma a nezvladas ich, pritom v skole s detmi taky problem nemas?

Strana
z3