Ako sa správať k nevhodnému zaťovi?
Je takato situacia. Dcera si nasla partnera. Mali sa radi, obaja boli este mladi, normalny partnersky vztah. Zat vzdy ku mne mily, ochotny, rad pomohol.
Jediny problem bol, ked islo o partnerovu rodinu. Velmi boli aktivni, kazdy vikend stretavanie. Ako oni povedali tak bolo. Urcovali datumy, casy, hodiny, miesto. Obcas boli na dceru vraj neprijemni, akokeby jej chceli ukazat, kde je jej miesto v tejto rodine. Hlavne teda svokra sa zda ze na nu ziarlila, ale aj svokor bol neprijemny, ten vsak vedel byt neprijemny aj na svoju zenu. Dcera sa casto citila kvoli tomu zle, muz spochybnoval jej pocity a vnimanie, a zlahcoval spravanie svojej rodiny. Castokrat jej povedal, ze nevie co ma robit, komu ma verit a dat za pravdu. Dcera mi casto volala, psychicky na nervy. On nebol mamanek, ale akokeby sa nevedel postavit tejto rodine. Myslim, ze ho manipulovali, ze je pod papucou, ked neurobil tak, ako oni vymysleli. A on hral pred nimi divadielko, aky je fajn syn a ju nutil hrat aka je fajn nevesta. Svokor vraj velmi neprijemny despoticky, dominantny clovek. Dcera je ale tiez dost akcna a tvrdohlava, ale vacsinou sa s frflanim prisposobila. Castokrat na nu muz skusal, ze ty si moja zena a prisla si do tejto rodiny a musis sa prisposobit. Casom prisli deti. A vtedy viackrat neprijemne zasiahla svokra, nerespektovala dcerine hranice, vychovu. Dcera uz nechcela pristupit na kazde stretnutie, niekedy sa k nim dovalili bez ohlasenia. Dcera sa casto doma s muzom o tom hadavala, on mal inu predstavu, priroty mal, ze aby bola jeho rodina (rodicia, stari rodicia) stastni, a ze jeho mama si moze robit, co chce. Problemy pokracovali, a tak aj hadky pokracovali, az mu raz praskli nervy a vylepil dcere facku. To mi dcera s placom volala a povedala, co sa stalo. A tak to v rodine prasklo, aj svokrovci sa o tom dozvedeli. Jej muza to tak urazilo a ponizilo, ze zacal na nu vsade kydat, kamaratom, svojej rodine, pred ktorou sa dovtedy tvaril, ako im to klape, zacal rozpravat, ako ho ona roky tyra (vedel, ze im pekne nahra na smec a svokrovci uz len kuli zelezo za horuca). Ze ho vyprovokovala k tej facke, ze si ju zasluzila. Mne volal a rozpraval mi, ako sa na mna dcera obcas stazovala (jasne ze sa ma to dotklo, ale brala som to tak, ze je to normalne, ze sa ludia obcas nepohodnu, chapala som dceru, ze nie vzdy musi byt stotoznena so mnou a dost som to vnimala negativne, ze to on takto zneuziva, aby na nu nakydal, a pritom vlastne ublizoval aj mne. Ved to boli medzi nimi doverne informacie.). Potom samozrejme nadalej sa snazil byt stale za mileho zatka, ktory rad pomoze a seba vykresloval velice pokornym hlaskom obete (cize nie agresivne), ako sa on vzdy snazil a nikdy dcera nebola s nicim spokojna, vsetko spravil. Dcera ma samozrejme uplne inu verziu, viac menej co som vyssie napisala. Povedala mi aj kopec inych veci, o ktorych sa mi dovtedy nestazovala, lebo ma nechcela zatazovat. Mne on pride ako nezrely na vztah a aj lutujem, ze som viacej dceru nepodrzala, ked boli tie problemy s jeho rodinou. Kedze zat je ku mne stale mily, ja neviem, ako sa mam k nemu spravat. Lebo nepostavil sa za svoju zenu a fyzicky jej ublizil. Co bola asi uz len ceresnicka na torte. Ako mam ja teraz k nemu pristupovat?
Áno je mi jasné o co mu ide. Akurát mam pocit ze sa neznizim na jeho úroveň. Keď so mnou niekto jedna pekne, jednam aj ja s nim pekne. On sa snazi so vztahmi pokracovat tam kde predtym. Aj s mojim synom si nadalej vychadza dobre. Dcére som povedala ze ho mam na háku a je mi jasné co je on zač.
Normalne bez okolkov ako mi huba narasta by som mu do ksichtu povedala, ze sa nemusi pred tebou hrat na chrumkaveho, ty velmi dobre vies aky je to chrapun. Skoncila by som s nim a prehovorila dceru na rozvod.
Ty si neni v poriadku ,chrapun sa k tvojmu decku správa ako k odpadova ty pekne? Chlapec by idomna počul len nadávky a vyhrážky ,ktoré by som v krátkom čase aj splnila
tak sa spravaj rezervovane a neutralne.
aj ked v tomto pripade jeho snaha nie je nezistna a ani to nie je o tom ze je to mily clovek. len vami manipuluje pre svoj prospech a na tom ne je nic mile ani pekne
Dcera s vnucatami by uz u mna byvala hned po tom telefonate a verim,ze moj muz by mu ruky dolamal alebo ja.Neporodila som dieta aby mi ho niekto dospele otlkal.A mileho zata by som poslala tam kde slnko nesvieti.
Ty už si nižšie ako jeho úroveň, keď ti mláti dieťa a ty sa k nemu spravas pekne.
Toto je jasný narcis a toto nebude nikdy dobré. Jeho rodina je tiež chorá, narcistická. Toto nebude nikdy dobré a čo dvéra urobí voči jeho rodine a aj voči nemu nebude nikdy dosť.
Takýto ľudia, ako tvoj zať dokážu rozbiť aj pevné rodinné putá medzi blízkymi príbuznými, nahlodať dóveru. Oni zneužijú idóverné informácie, ktoré im par
čože??? mne keby zavolal tak by sa nedostal ani ku slovu kkt 🙈😡😡 ale aspoň je jasné po kom dcéra zdedila povahu obete trpiteľky, aj ty mi prídeš ako submisívny typ - a pozor, nemýl si to s dobráckou nekonfliktnosťou, ten bod si dávno minula, ty by si si nechala aj nasr*ť na hlavu 🤷
Zneužijú dôverné informácie a naozaj vrazia klin do dóležitých vzťahov. Takýmto ľuďom sa dobrotou a ĺáskavosťou nezavďačíš. Tvoju dcéru čaká ťažký a zlí život s týmto človelom a aj jeho rodinou.
Identické situácie som zažívala s mojim narc. ex. Takýto ľudia majú celý čas masky a vedia skutočne prekvapiť, ale vždy len v zlom. Ja keď som podala o rozvod, tak mój ex sa ma pokúsil prejsť autom, štval deti proti mne...proste peklo. Ale aj tak najlepšia vec v súvislosti s ním bolo, že som sa rozviedla.
Ty a on ste obidvaja rovnakí. Tvoja dcéra je fackovaná, psychicky deptaná a vy dvaja sa na seba milo usmievate? Milo sa usmievaj na svoju dcéru a na ľudí, o ktorých si presvedčená, že nikomu neublížujú a jemu povedz, že u teba skončil.
@gov Neviem. Ber to tak, ze aj ja som uz starsia skusena zena a tiez na mna robil dobry dojem. Asi som spravila chybu, ze som podcenila dcerine staznosti na jeho rodinu. Ona zjavne potrebovala pocut, ze to co citi je spravne a opodstatnene a ma odist. Asi som jej nevedela vytvorit podmienky, aby sa mohla vratit skor, nez sa to takto zomelie.
Ja by som Ti napísala toľko k tomu: motivuj dcéru aby toto šla povedať psychologičke na par sedeni. Môže jej to dodať silu odísť a uvedomiť si v akom nezdravom vzťahu žije a vychováva svoje deti. Potrebuje Tvoju podporu ,ale potrebuje naozaj rozobrať toto s niekym nestranným aby sa uistila v tom ze jej nešibe. Opustiť chlapa s takýmto zázemím (panovačni ,diktatorski svokrovci) je veľmi náročné. Tvoja dcéra sa isto bojí, že zaťovi pomôžu zobrať jej deti. Čaká ju veľmi dlhá cesta. A ešte k tomu musí byť sama ona presvedčená že to urobí a mať plán. To,že jej dal facku nemá asi ani ako dokázať. A Inteligentní ľudia vedia psychicky deptat najlepšie, bohužiaľ. Nie je to náhodou uňho tak,že rodičia mu dali peniaze na štart do života (na byt) ,pripadne ho fin.podporujú a on žije v tom, že ich "musí" za to poslúchať? Lebo ak áno, tak zranené deti sú dve (aj on aj Tvoja dcera) a budú štyri (s ich deťmi) ak toto choré puto niekto nepretrhne. Držím palce.
@autorka prečítaj ,veľmi dobrý článok mi teraz vyskočil ,(aspoň na niečo je dobrý ten Google pri špehovani 😉) https://blog.sme.sk/tomasmiklosko/spolocnost/to...
Ja by som Ti napísala toľko k tomu: motivuj dcéru aby toto šla povedať psychologičke na par sedeni. Môže jej to dodať silu odísť a uvedomiť si v akom nezdravom vzťahu žije a vychováva svoje deti. Potrebuje Tvoju podporu ,ale potrebuje naozaj rozobrať toto s niekym nestranným aby sa uistila v tom ze jej nešibe. Opustiť chlapa s takýmto zázemím (panovačni ,diktatorski svokrovci) je veľmi náročné. Tvoja dcéra sa isto bojí, že zaťovi pomôžu zobrať jej deti. Čaká ju veľmi dlhá cesta. A ešte k tomu musí byť sama ona presvedčená že to urobí a mať plán. To,že jej dal facku nemá asi ani ako dokázať. A Inteligentní ľudia vedia psychicky deptat najlepšie, bohužiaľ. Nie je to náhodou uňho tak,že rodičia mu dali peniaze na štart do života (na byt) ,pripadne ho fin.podporujú a on žije v tom, že ich "musí" za to poslúchať? Lebo ak áno, tak zranené deti sú dve (aj on aj Tvoja dcera) a budú štyri (s ich deťmi) ak toto choré puto niekto nepretrhne. Držím palce.
@romiada áno je to tak s tými peniazmi. Odkiaľ to vieš? Len dcéra si to uvedomuje, že to je problem, aj s tym velakrat nesuhlasila, aj mu to parkrat povedala. On si vôbec neuvedomuje, ako veľmi to ovplyvňuje jeho postoje, že sa cíti zaviazaný.
Pretože Tvoj zať to nechtiac pomenoval a povedal dcere. Nevie čo má robiť, komu ma veriť a dať za pravdu. Sama si to opísala. A podla mňa sa chlap- syn dostane do takejto pozície keď mu rodičia dajú/pomáhajú. Lenže ti jeho si ho skôr kúpili. Predplatili si jeho pozornosť, čas, právo na vystupovanie do jeho života. A myslím si že Tvoja dcéra to podvedome vie. Bojovala o svojho muža ,o to aby mala "svoju" rodinu a nebola len malé náhradne koliesko v tej "ich".
Aha. Takže tvoja dcéra je terorizovana zatkom a jeho šialenou familiou, muž jej cvične jednu prisusi a ty rozmýšľaš, ci si k nemu dostatočne chrumkavá? Si normálna????? Predpokladám, že dcéra má ako správna trpitelka holý zadok a všetko je mužovo. Sa spamätaj a konečne sa postav na stranu svojej dcéry a nie nejakého docupitaneho magora. V skutočnosti si to mala urobiť už dávno, vtedy, keď a tvoja dcéra začala sťažovať na spôsoby svojho muža a jeho rodiny.
Vyhrážať sa môže, ale nebude si môcť brat deti nirnix dirnix. Ak sa nebudú vedieť normálne dohodnúť, rozhodne súd. Aj preto ti radím - v kľude a diskrétne sa porozprávajte s dcérou, navrhnite jej možnosti, riešenia, nech ľahšie zahodí strach, lebo to je voda na mlyn mužovi a jeho rodine. Nech nečaká, aby ju muž predbehol, nahuckany od rodičov môže ako prvý podať návrh na súd, aby mu zveril deti do opateri.
Musí sa ona poponáhľať a predbehnúť ho, odísť od nich , už je zmagorena od tej rodiny dosť a dosť .
Podajte jej pomocnú ruku, podporte ju, veď komu ak nie jej. Myslím že ani neviete všetky príkoria ktoré tam zažíva, poznáte asi iba špičku ľadovca... Bere ohľad na deti, nezaslúžia si takýchto názorov.
Riešte urgentne, lebo sa to bude zhoršovať. Už vidíš, že zat stupňuje svoj chrapunsky prístup k tvojej dcére a tvojim vnúčatám.
Chces toto, chces ich v tom nechať ?
@cacianka Presne tak! A potom nech sa taká "podarená" rodinka o toho svojho synáčka stará a robí mu full servis...To by jeho mater hneď pochopila, kde je sever🙈
Mala si mu hned povedat, ze zo ako ociernuje tvoju dceru pred tebou aj ked sa to tykalo teba, ze je maximalne nevhodne a malo to zostat za zatvorenymi dverami. Robi sa chrumkavy lebo prestrelil, a ty by si jasne mala dat najavo, na koho strane si. Manipulatori a agresori sa voci inym vedia spravat velmi pekne, potom to obeti tazko verit, ked povie co vsetko pri nom zazila.
co si ty za mater ? ze k tebe je mily? to riesis?
davno si ty mala pomoct dcere zbalit kufre aj s detmi a pomoct jej zohnat pravnika a tomu debilovi ani dvere neotvorit
U nás bol pripade kedy svokor postavil dom, kde žili mladí (jeho dcéra s manzelom) a tyranizoval ho za to...nebol dostatocne dobry na to aby si zasluzil dom......hovoril mu aky je neschopny....atd.......potom ten dotyčný mladý manzel spáchal z toho tlaku samovraždu.....az tak chore vzťahy ...
Myslím že by ste im malí dať pokoj, aj zaťova strana aj vaša. Vyzerá že oni nie su príliš zrelí na to aby svoje manželstvo riešili v kruhu svojho manželstva, a to že sa dcera sťažuje vám a on svojej rodine nerobí dobrú krv nikomu.
Toto vyzerá na pekného hajzla manipulátora. Zhrň si fakty tvojej dcére dal facku a pred jej rodinou ju nevie podržať ako manželku. Je jedno, že sa k vám správa pekne. Podpor svoju dcéru. Mala by sa zbaliť a odísť. Toto presne poznám. To, čo si napísala, akoby písala moja mama. Akurát bez facky a akurát, že moja mama na mňa kašle. Neurob to aj ty. Tvoja dcéra potrebuje, aby si jej z hnoja v ktorom žije pomohla odísť. Toto nie je manželstvo.
A preto ze sa k Tebe sprava slusne tak sa nemozes zastat svojej dcery? On by rovni dostal jednu medzi oci a jeho rodicom by som vysvetlil,ze ak sa to bude opakovat,tak uz ho nenajdu.
On je manipulátor. Tym rozprávaním čo povedala na vás dcéra chcel pretrhnúť vaše puto, aby s nou mohol ľahko manipulovať. A to isté aj celé okolie od nej odrezat. Ostala by iba na ňom závislá a on by si mohol robiť čo chcel.
Ja by som k nemu nebola milá, dobre by som ju naložila, že nech prestane s divadlom. Najlepšia by bola rada od psychológa, lebo on má doma "vysokú školu manipulácie" a možno mu aj radia.
Dcéra zažíva domáce nasilie. Ak stratí kontakt s vami už jej nikto nepomôže. Správanie zaťa je bežné pri takomto niečom. K okoliu sa sprava milo a pekne doma je sviňa. Spochybňuje tým slová vašej dcéry a vyvoláva pocit že ona nie je v poriadku ked jediná sa na neho sťažuje a všetkým naokolo on príde super. Už rodina s ktorej zať pochádza mala byt výstrahou že si nedoniesol do života dobre vzory.
On je manipulátor. Tym rozprávaním čo povedala na vás dcéra chcel pretrhnúť vaše puto, aby s nou mohol ľahko manipulovať. A to isté aj celé okolie od nej odrezat. Ostala by iba na ňom závislá a on by si mohol robiť čo chcel.
Ja by som k nemu nebola milá, dobre by som ju naložila, že nech prestane s divadlom. Najlepšia by bola rada od psychológa, lebo on má doma "vysokú školu manipulácie" a možno mu aj radia.
@mantilka ale rada od odborníka ktorý sa vyzná v poruchách osobnosti a poradí ako s toho dceru dostať a nebude radiť rozhovor so zatom. To je zbytočne. Možno by mali otec alebo brat strýko zobrať manžela bokom a jasne mu oznámit co ho caka ak bude pokračovať v takomto konaní s tým že od neho mladá odchádza a ak bude robiť problémy budú ich razne riešiť. Na domáce nasilie je paragraf. Tiež mu doteraz každy vratane rodičov ustupoval takže je na koni netreba sa s neho posrat je to hajzlik

V prvom rade sa jej nemontuj do zivota. Uisti ju, ze stojis pri nej. Skus ju presvedcit aby sa nebala a opustila ho. No ak ona zostava v tom vztahu, ty nezmozes nic. Mozes ostat neutralna ako to asi chce dcera. Co myslis, co sa stane ked jemu povies svoje? Odskace si to doma dcera bez tvojej pritomnosti.