Ako sa vyrovnať s nízkou inteligenciou dieťaťa?
Ano, viem, znie to hrozne, ale kazdy ma niekde v hlbke ukryte nejake svoje temne stranky. Mame syna nadovsetko radi, ale predsa nas s muzom skrie, ze je menej inteligentny ako by sme cakali. Je v tretej triede. Skola mu velmi nejde. Nosi dvojky stale, ked sa s nim ucime, vidime, ze pomaly chape. Logicke myslenie nema vrodene. My mame obaja vyssie vzdelanie a cakali sme to iste od maleho. Znie to hrozne snobsky a povrchne, ale som uprimna, je to tak, niekedy som z toho ozaj sklamana. Vam sa niekedy stalo, ze ste nejaki s muzom a dieta nepodedilo z vas nic? Napriklad ste obaja sportovo nadani, kedysi ste pretekali a dieta je uplne nemotoricke? Ako ste sa s tym vyrovnali?
@kassandra25 dakujem za mile slova. Urazky si nevsimam. Ale slova kritiky, co tu pocuvam, maju svoje opodstatnenie a mala by som svoj pristup zmenit. Vela zien pise velmi rozumne a ja viem, ze mam vo vychove medzery, mozno to bolo mojou vychovou, neviem presne.
@zorkahorka dakujem! Pekne napisane.
A ešte ti napíšem, jednotkári z mojej školy moc dieru do sveta neurobili, ALE chalan, ktorý mal celú ZŠ štvorky a vkuse mu hrozilo prepadnutie, je dnes veľmi úspešný podnikateľ. Roznehol fakt skvelý biznis. Spolužiaka na strednej dokonca zo školy vyhodili! Rok robil za pásom, tam sa spamätal, vrátil sa dokončiť si strednú a dnes je riaditeľ obrovskej medzinárodnej spoločnosti ☝️. To zďaleka nie je len o jednotkách v škole a fakt si pre prečítaj tú knihu, ktorú som ti sem dala.
@jeliz59 Chcela som dat suhlas s tebou. Ze zdravie je zaklad a ostatne pride. Zivot nie je priamociary, ludia su rozni, uspesni v roznych oblastiach a smeroch. Ci su vyborni rodicia, remeselnici, umelci, polotici...vysoky intelekt nie je vzdy potrebny, niekedy doklnca skodi v socialnych interakciach 🤷♀️
My mame obaja vyssie vzdelanie a cakali sme to iste od maleho.
Je tretiak. A ty napíšeš, takúto blbosť? Ešte vôbec neviete, akým smerom v živote pôjde, co ho bude baviť. Pretože ma na to všetko ešte čas.
A ja ešte dopíšem, pretože mi to nedá- ma 2🙏🙏🙏
Vieš čo je 2? Je veľmi dobrý! Takže ho podceňujete. Ak by mu to pomalšie myslelo ako píšeš, ak by bol pomalší, nemal by 2 aj keby ste sa postavili na hlavy. Viem o com píšem. Mame v rodine tiež tretiaka, rodicia už osiveli z neho, ako sa snažia a NIČ.Vies co by dali za 2? Prechádza ledva so 4, ale v tomto prípade ide naozaj o poruchy, a pomalšie myslenie.
A aj trojky v 7triede sú super!
A píšeš ze ho nič nebaví- Vieš ze aj deti môžu trpieť depresiami? Nechceš skúsiť zájsť za psychológom, preventívne, či tam nie je nejaký iný problém ako podľa teba nízke IQ?
Uplne ta chapem,pretoze to mam doma.vela sme sa s muzom natrapili pri jednej dcere,ktorej to vobec neslo lahko.podstupila vsetky mozne testy,ziadne dys jej nevyslo,ani nijaka porucha kvoli ktorej by ju integrovali.zahadou je,ze v MŠ spravila depistáž na plny pocet bodov len ona a dalsi chlapcek.jej akoby obcas "vyplo" a potom zaplo. Manzel ako byvaly ucitel vravi,ze mal decka ktore boli "mimo" a potom sa akoby prebudili a zacali makat,ten mozog u deti predsa len dozrieva.ja sa na to ale nespolieham v zmysle ze sa jej zazracne zlepsi geneticky material😀skor hladame sposoby aby si nasla svoje miesto a bola stastna.ale museli sme hladat xy sposobov ako ju naucit sa rozvijat.nema ani sportovy talent ani umelecky,ale je rada s ludmi,vydrzi velku fyzicku zataz(napr.je otuzila,silna,nepotrebuje vela spanku a pod),takze sme jej nasli oblast kde toto zuzitkuje a uz ju smerujeme nech do toho vklada usilie.a teda my s muzom aj nasi surodenci aj dalsia rodina ,moji rodicia,tety su vsetko ludia pracujuci v oblasti,kde sa vyzaduje intelekt(farmacia,lekari,vedci,bankovi manazeri,ucitelia atd),teda aj ich deti.genetika teda nezafungovala😀
Podľa tvojho príspevku a rozmýšľania teda nie ste moc inteligentný... Zase sa potvrdilo, že VŠ nemá absolútne nič spoločné a inteligenciou.
@miskaska no mne sa tiež rozum zastavil..
úplne ti rozumiem;)
Ak mam byt uprimna, tak ano bola by som sklamana 🤷🏼♀️ ale dolezite je ako clovek svoju emociu spracuje a dalej posunie k svojmu dietatu. Myslim tym, ze by som nikdy nedopustila, aby malo dieta zo mna pocit, ze som z neho sklamana iba preto, ze nenaplna nejake moje predstavy.
Ja proste viem, aky dobry zivot moze mat vzdelany clovek, kt vie jazyky, pracuje na sebe a ma v zivote nejake ambicie, lebo ja tak zijem a tak to poznam. To ale neznamena, ze aj ine scenare zivota nemozu byt stastne 🤷🏼♀️
Takze mozno tvojmu synovi tak rychlo “nezapaluje” a nema analyticke myslenie atd, ale inklinuje k umeniu alebo je zrucny alebo sportovo nadany. Ulohou rodica je najst v dietati potencial a podporovat ho a nie byt z dietata sklamany, lebo nesplna nase predstavy.
@kiki68 moj syn toto iste. Od malicka vedel vsetky znacky aut vlajky hlavne mesta. Ale uplne vsetkych statov, aj uplne neznamych. Mal zvlastne zaujmy. Je velmi inteligentny. Ale nemal rad deti ani skolku. Najradsej je doma, kresli si lietadla. Vie o nich uplne vsetko, take detaily ze my len cumime. Riaditelka mi hovorila ze on si viac rozumie s dospelymi. V skolea take otazky ze niekedy musi velmi rozmyslat co mu odpovie 😀 Ale je lenivy v uceni. Knihy si nevymeni ked mu nepoviem. Ma svoj svet. A je nepouzitelny do bezneho zivota, nesamostatny. A toho sa bojim do buducna. Ked aj ide so spoluziakmi von tak za hodinku pride ze jeho to nebavi a ide si kreslit lietadla rsdsej. Teraz je v malej dedinskej skole, no do 6 rocnika uz idu inde a bojim sa ako sa zaradi.
No vidis sama pises ze obaja mate zmerane nadpriemerne iq a nedotiahli ste to nejak vynimocne daleko.... Je mopec ludi ktori to aj bez toho zmeraneho nadpriemerneho iq dotiahli ovela dalej ako vy dvaja dokopy. Prosimta nechaj to dieta zit kym ta nezacne neznasat zato ze jo neustale sledujes, posudzujes, snazis sa vsetkymi sposobmi z neho dostat to co si nedosiahla ty s muzom....
Podľa mňa skoro všetci rodičia majú očakávania...a je to celoživotná cesta sa učiť od nich upúšťať, chápať , prijmať aj inakosť.
Veľmi ma zaujala numerológia, možno by vám pomohol numero rozbor pre vaše dieťa...odhalil by jeho talenty, danosti, cestu života a pre vás rodičov možno odhalil akt prístup k synovi zvoliť.
Chápem Ťa,no už mám odpozorovaných viac takýchto príkladov z okolia s jedným výsledkom.Dieťa vycíti,keď ho neberieš a neprijímaš,aké je.Potom...moji priemerné sa učiaci spolužiaci na zš majú vysoké školy a super kariéry.Zatiaľ,čo tí so samými jednotkami robia niekde v službách predajcov,čašníkov a pod.Všetky profesie sú ok.No chcem tým povedať...prijímať dieťa,aké je aj so silnými aj so slabšími stránkami.Aj taký so samými jednotkami môže mať udupané sebavedomie a zakomplexovanosť nesprávnym prístupom vo výchove,že niekde na strednej je už absolútne neambicioózny...napríklad..🤔
Možno sa ešte prejaví....pozorujte,čo ho baví.
Môj starší syn bol taký neutrálny snáď do 4r.
A odrazu zmena....vyprofiloval sa celkom pekne.
Tiež sme boli s manželom zúfalí,že čo.....
Mladší zase je druhý extrém,toho babi všetko a vôbec netuším,kt.smerom pôjde ten.
@terezka1947 Presne.
Autorka :zaujímať sa o dieťa,no s rešpektom k tomu,že má niekde limity.Čo mu ide,v Tom podporovať.Držím palce.Určite si dobrá mama,len potrebuješ tieto veci spracovať.Bude dobre.Držím palce♥️
Presne toto som prežívala s deťmi aj ja,najstarší syn je veľmi šikovný chlapec,učenie mu ide, čo si precita,to si zapamäta,jazyky ovláda 2 nj/aj.chodil na plávanie,všetko čo vyskúšal mu išlo-sport/hudobná/učenie-len je malo cieľavedomý, nemá potrebu byť najlepší.teraz ma čochvíľa 15r,chce ísť na gymnázium, a co ďalej uvidíme,momentálne ho nič nebaví, a ja ho vidím veľmi vysoko,ale netlačím ho do ničoho.
S dcérou som sa natrapila 😅 športový antitalent, je piatacka, väčšinou ma 2,ale aj to so mnou vydrete, učíme sa ešte spolu,ťažko si pamätá učivo, presne ako u vás,niečo jej vysvetľujem, zopakujeme,a ma to povedať sama,a už nevie o com sme sa rozprávali...nevie sa dobre vyjadrovať..ale je úžasne empaticka, a pri nej som sa naučila nehľadiet na výkon,hlavne ju neporovnam so surodencami. Je aká je,a pomôžem jej so všetkým,keď bude treba sa s ňou učiť na strednej,tak sa budem.pri prvom som bola sklamaná/len u seba vnútorne z horšej znamky/,pri nej som sa naučila známky tak neriešit.
Ja som tiež bola jednotkarka, vyznamenana, športovo nadaná.na strednej som školu začala flakat-stredný priemer-a o nič som v živote neprišla.
Ďalší syn je nadaný-podľa učiteľky exceluje vo vsetkom-je len druhák-ale tiež nemá v sebe taky chtíč niečo dokázať,byt ten naj.sporty ho nebavia, na hudobnú chodí za trest...
V najmladšej 3r,sa zatiaľ najviac vidím, šikovná, cielavedoma, baví ju všetko, čo bavilo mňa ako malú.ale vôbec to nedávam znať, nerobím rozdiel medzi deťmi,každé je moje ,niečím výnimočné.nauc sa to aj ty,podporuj v tom co mu ide ,pomôž mu s tým ,čo mu nejde.
Naša dcérka je prváčka a na vysvečku bude mať 2 zo SJL. Ona je s tým úplne v pohode, pre ňu je to úspech. Syn štvrtak, podľa testov nadaný a úplne v pohode dostane trojku z matiky. Na vysvečku 2🙂 Ale silno ich podporujeme aj v mimoškolských aktivitách a hlavne sa snažíme aby mali šťastné detstvo plné zážitkov, prijatia, pochopenia a spokojnosti. Lebo v živote je najdôležitejšie dobrý základ, vedieť byť vnútorné vyrovnaný a spokojný, vedieť podať výkon, ale aj si oddýchnuť. Nech budú robiť čokoľvek je to lepšie ako byť vyhoretý manažér alebo úzkostny depresívny človek, lebo v detstve zažíval neprijatie a prílišný tlak na výkon.
Nečítala som celú diskusiu, ale z pôvodného príspevku autorky mi zostalo smutno. Mas šikovné a zdravé dieťa, ktoré nosí výborné známky- a to dvojky. To, že nebude z neho Einstein, alebo druhý Šatan, ci Paganini, vôbec neznamená, že bude mať horšie kvality a predpoklad na úspešný život.
Raz som počula krásny výrok: Je tragédia, ak sa narodí inteligentné dieťa hlúpym rodičom. Ale je neuveriteľne šťastne dieta, ktore je sice hlúpe, ale narodi sa inteligentnym rodičom
Ináč minule som si prezerala svoj denník z doby keď som mala 12 - 14 rokov a neverila som, že som to písala ja.... Toľko dramatických chýb by som určite neurobila. Neverím doteraz. Ale je to tak. Teraz má živí písané slovo a chyby už nerobím. Ale môj spomienkový optimizmus akosi zabudol, ako dlho som robila tvrdky a čiarky atď...
Tvoj syn je len tretiak. Ešte sa to môže vyvinúť hocijak ;)
Autorka:je super,že si sem napísala,je vidieť,že sa to snažíš spracovať najlepšie pre to dieťa a so svojimi pocitmi nie si ok.😉
tu mám len jednu radu. Vytrvajte aj s manželom 🙏 moj mladší ADHD a dys, tiež mal extrémne náročné začiatky školy a počúvali sme dokola, že nie každému to "páli" klepali si na čelo, že prečo sa toľko snažíme (mal stále čisté aj keď za obrovské úsilie) potom sa to zlomilo a zrazu tá matika začala ísť, chápanie sa ohromne zlepšilo, na druhom stupni už najlepší z triedy a dnes je na GJH. Je to obrovské úsilie, ale keď vy máte záujem, všetko sa dá... ako ja hovorím, keď to môj zvládol tak to môže zvládnuť ktokoľvek kde je ochota a podpora...
@cajomila Súhlasím s tebou. U niekoho to začne vysnívaným pohlavím. športovci čakajú čakajú športovo nadané dieťa a nie "drevo", intelektuáli intelektuálne nadané dieťa, prírodovedci čakajú malého prírodovedca a nie filozofa, manuálne zruční rodičia môžu byť sklamaní z knihomoľa. Je to nás ako to prijmeme.
Pravdu povediac intelektuálne sme na tom asi ako autorka s manželom a zamýšľala som sa nad otázkou ako by som prijala menej intelektuálne nadané dieťa...no ťažko. Tiež som musela trochu ubrať z mojich očakávaní v niektorých smeroch.
POvedala som si že dôležité je doviesť ich do dospelosti tak, aby si vo svete vedeli nájsť svoje miesto a boli v ňom šťastní. Aby z nich vyrástli čestní a poctiví ľudia. Aby boli platnou súčasťou spoločnosti.
Povedz si, že je dôležité aby raz jednoducho našiel svoje miesto v živote. či bude kuchár, stolár, predavač v predajni s mobilmi je jedno..dôležité je aby bol s tým ok a by sa prácou vedel uživiť. Navyše v budúcnosti bude kopec povolaní, o ktorých teraz ani netušíme, určite si svoje miesto nájde.
Zatiaľ okrem školy hľadajte spolu krúžky kde by sa cítil dobre a/alebo by v ňom vynikol. Ak to nebude futbal tak to môže byť džudo, ak ani džudo tak lukostreľba, ak nie tak rybársky krúžok, ak ani to nie tak výtvarka, ak ani ten tak hocičo iné.... Nič to že vystrieda každý rok iný.
Ak vidíš že dvojka je vydretá, určite ho pochváľ za tvrdú prácu aj za známku. Zaslúži si to.
Ak si nevieš rady, navštívte psychológa. A určite ti držím palce
Nemusí mať samé jednotky aby bol v živote úspešný. Poznám ľudí ktorí mali samé jednotky a v živote im to bolo úplne na nič. Ani vysoká škola nie je všetko.
Chlapec môže byť aj dobrý inštalatér, kuchár, barman.
Niektorí so strednou zarobia viac ako s vysokou.
Netreba ho hneď odpisovať, že je hlúpy. Treba ho treba podporiť aby sa zlepšoval, dať mu najavo že ho máte radi taký aký je. Keď mu dáte najavo že nie je dosť dobrý, tak nikdy nebude mať sebavedomie a vyrastie z neho nešťastný zakomplexovaný človek, ktorý bude mať aj obrovský problém sa vôbec uplatniť v živote lebo sa bude stále len podceňovať a hovoriť si, že on na nič nemá.
Ja tiež nie som športovo nadaná. Od základnej mám úplný odpor k športom.
Treba zmenit pristup- my s muzom sme tiez typy, ze sa nam netreba vela ucit, ale mame dobre logicke myslenie a nikdy sa s nami nikto neucil a boli sme medzi najlepsimi v triede. A moje deti- jedno priemer, ale ma smolu na ucitelky, tak to absolutne nie je ruzove a placame sa s tym ako sa da (u tohto dietata chcem, len aby co najskor skoncilo skolu a povolanie jej dame take, kde je na zaciatku treba investovat, ale prvymi par platmi vsetko splatis.). Druhe mame nadpriemer inteligentne, ale zaostava v socialnej oblasti- totalny introvert vo vlastnom svete, ktory dokazal obabrat ucitelky v skolke, skole, riaditela a aj nas rodicov. Tomuto dietatu treba velmi velmi extra pristup a klasicke skolstvo jej skodi (ale ine tu nemame na vyber🤨). A tretie dieta dostalo "zrazky" v podobe corony- vzdy na nieco nabehol a kvoli vyssiemu zasahu (corona, prestahovanie, vymena uciteliek) bol zasadeny o rok spat- on absolutne nema zaujem o skolu, i ked je tiez inteligentny, on chce len skoncit zakladnu skolu a pracovat v stavbarcine a s nehnutelnostami-druhak na zs🫣
Takze suma sumarum- z 3 deti ani jedno to take ako my, ze netreba sa ucit a jednotky, ze to jednoducho "ide samo" alebo so sebemensou namahou. Co nam a detom pomaha su kruzky, mimoskolska aktivita. Deti su rozcestovane, rozhladene, beriem ich do muzei, na vystavy, na rozne detske akcie a plus kruzky- kazde podla svojho gusta. A tieto "vedlajsie" aktivity ich rozvijaju a tam vidim ich potencial, nie v skole. Plus same musia dozriet do stadia "ja chcem, ja to robim pre seba a pre svoju buducnost". U tretiaka je toto taka abstraktna veta, ze uz druhej vedlajsej vete nerozumie😀. Ja som dosla do stadia, ze chcem, aby sa na skusky ucili, vyvijali snahu na projekty a ustne v skole hlasili+ samozrejme neprepadli. A aka znamka vyjde, budis- bola snaha, bola iniciativa, je to super. Cize pochvalim aj za 4, ak dieta dalo maximum a pokarham aj za 3, pokial sa vobec neucilo. A to, ze dieta ma zle znamky, vobec neodzrkadluje jeho buduci zivot. Mozno bude mat tazsiu startovaciu ciaru oproti jednotkarom, ale stale vie dosiahnut svoje, ak si za tym pojde. A tuto cielavedomost by si mala v dietatu podporovat, nie znamky na papieri.
Bdw. Kolko krat a komu si ukazovala vysvedcka zo zs v dospelom svete ? 🙃🙃🙃

V case môjho detstva toto nikto neriessil. Boli jednotkari, priemerni trojkari i horsi 4. Nasla som muzovo vysvecko. Boze, veeela 4.... dnes je na vysokom poste s VS a mnohe vedomosti dobehol neskor.
Nelam nad nim palicu!