Ako sa vyrovnať s rozhodnutím rodičov po smrti?
Ahojte, chcela by som vedieť váš názor. Sme traja súrodenci, my dvaja máme rodiny, svoje zázemie, deti, vnúčatá, rodičia nám pomáhali za života ako vedeli. Po ich smrti všetko zanechali najmladšiemu súrodencovi - slobodnému, ktorý sa o nich a staral. Ako sa vyrovnať s nespravodlivosťou? Dá sa to?
@anonym_autor kolko mas rokov? Kolko rokov si sa staral o rodicov. Ja Ti ciastocne rozumiem. Mojho manzela som spoznala ked mal 42. Doopartoval vlastneho otca, nevlastneho aj mamu. Strazil deti svojho starsieho brata. Chystal oslavy tak ako kazala a dohodla mama. Pomahal jej, kde sa dalo a uberala mu cely zivot znacny kus jeho volneho casu. Takze nemal cas najst si partnerku a zalozit rodinu.
Ked sa vlastny otec po rozvode odstahoval, tak ho chodil pravidelne ho navstevovat, prat, nosit nakupy, pomahal v byte prerabat, co bolo treba. Dovliekol si tam nejaku zensku a nanu prepisal cely byt.
Mama na nho prepisala za zivota svoj byt, ale s podmienkou, ze ju zaopatri a bratovi vyplati 33 tis.eur. A tak sa stalo. Starsi brat po vyplateni bratovi ani nepodakoval. Dokonca mu nepriamo dava za vinu maminu smrt. Uz si nepamata kolko toho jeho mladsi brat musel obetovat.
Videl kolko mama davala jemu a kolko bratovi. Nastastie sa nad to dokazal povzniest. Ozenil sa a mame 2 chlapcov. Sam mi hovoril, ze uz ani neratal s tym, ze niekoho stretne.
Vzdy je tam nadej...
@anonym_autor ja len takú technickú otázku. Ako mohol všetko zdediť len jeden potomok? Zo zákona musia zdediť všetci potomkovia minimálne polovicu svojho zákonného podielu. Prosím, vysvetli. Alebo to bolo darovaním za života rodičov?
@volterra zrejme mu darovali dom, za doopatrovanie. Tak sa dá. Je to spravodlivé.
Ty o čom točíš? Najprv píšeš, že máš rodinu a najmladší súrodenec slobodný dedil a potom píšeš, že ty si ten najmladší súrodenec? To mi nevychádza 😃
Hneď prvá veta "Chcela by som vedieť..." Najprv píšeš o sebe v ženskom rode, potom píšeš že "my dvaja máme rodiny....", a potom píšeš o sebe už v mužskom rode a si ten najmladší súrodenec, slobodný, ktorý dedil. Robíš si tu z nás srandu alebo ti ide o rozhadanie sa tu diskutujúcich?
@volterra zrejme mu darovali dom, za doopatrovanie. Tak sa dá. Je to spravodlivé.
@isis234 no práve to sa snažím zistiť, že akým právnym úkonom nadobudol iba jeden potomok majetok rodičov. V úvode píše, že mu zanechali všetko po smrti. A v ďalšom príspevku sa priznáva, že on je ten súrodenec, čo DEDIL. Ale dedenie zo zákona to nemohlo byť . A ak by spísali závet a v ňom ostatných potomkov opomenuli, tak sa dá závet celkom úspešne napadnúť.
@isis234 no práve to sa snažím zistiť, že akým právnym úkonom nadobudol iba jeden potomok majetok rodičov. V úvode píše, že mu zanechali všetko po smrti. A v ďalšom príspevku sa priznáva, že on je ten súrodenec, čo DEDIL. Ale dedenie zo zákona to nemohlo byť . A ak by spísali závet a v ňom ostatných potomkov opomenuli, tak sa dá závet celkom úspešne napadnúť.
@volterra bola to vôľa ich rodičov. On ich doopatroval. Jemu ten dom patrí. Dalším dvom pomáhali. Jemu nie.
@anonym_autor nevidim nespravodlivosť. Jedina chyba je, ze to nepovedali detom spolu, ze ako to bude. Za mna je to spravodlivé, ten kto sa stara ma aj dediť.
Ty budes troll . Tema ako sa vyrovnat s nepravodlivostou rodicov a ked vsetci ze to bolo spravodlive zrazu nie si zena si muz ten co dedil a chces “ pochopit “ surodencov . Ze ta to bavi takto si vymyslat. Keby si naozaj bol ten “ dedic” tak nemas potrebu v anonymnej teme takto komplikovane sa snazit “ pochopit “ surodencov.
V normalnych rodinach sa na tom bezne dohodnu. U nas teta s ujom doopatrovala starkych a napriek tomu ze dedili vsetci, ostatni surodenci sa vzdali rodicovskeho domu v prospech nich. Sami. A to bol na lukrativnom mieste, neskor ho velmi dobre predali a zabezpecili sa do konca zivota. Ale to boli roky rokuce starostlivosti, pracu nemali a ked starki umreli, tak uz v tom veku by si ani ziadnu normalnu nenasli. Potiahli to na nejakych pomocnych poziciach a poluvazkoch, az do dochodku. Posledny cas nechodili nikam, ziadne vylety, nebodaj dovolenka ci vylet, boli tazko nahraditelni pri starostlivosti. Hanba by ostatnych fackovala, keby sa tvarili ze ich sa doteraz rodicia netykali (pritom bud mali male deti alebo byvali daleko, takze situacia bola ina) ale ich majetok sa ich po smrti tyka.
Ako moj dedko hovoril... Jedni rodicia sa postaraju aj o 4 deti, ale velakrat ani 4 deti sa potom nepostaraju o tych jednych rodicov...
@anonym_autor Trollit treba vediet, tebe to fakt nejde. Daj radsej vymazat tento trapny pokus.
v poslednom case je tu viac tem, kde autor najprv posobi, ze je v pribehu ten nechapavy, potom sa na neho zosype kritika a potom je zrazu v pribehu ten dobry.
Hneď prvá veta "Chcela by som vedieť..." Najprv píšeš o sebe v ženskom rode, potom píšeš že "my dvaja máme rodiny....", a potom píšeš o sebe už v mužskom rode a si ten najmladší súrodenec, slobodný, ktorý dedil. Robíš si tu z nás srandu alebo ti ide o rozhadanie sa tu diskutujúcich?
@226lenka najprv som sa to snazil pisat z pozicie mojej sestry, alebo sestier. Kedze sa odo mna odstrihli a ja sa snazim pochopit preco to urobili, preco ma nenavidia a preco sa tak citia. Neskor som uz napisal riadne, ze ja som posledny potomok/syn a teda ma zaujima mozno pohlad ineho cloveka, ktory toto zazil a preco citi tu nenavist voci mne a dokonca aj voci rodicom.
Chcem sa vrátiť k tomu trollovi. Trollovanie je o tom, že:
- píše urážlivé alebo absurdné komentáre = nepíšem, to by som si nedovolil
- šíri dezinformácie alebo úplne vymyslené príbehy = príbeh nie je vymyslený, neviem na čo by som to robil, snažil som sa najprv pozrieť na to z pohľadu mojej sestry, viem, že tu chodí na MK, tak som nechcel byť hneď identifikovateľný, ale asi budem, no čo už.
- snaží sa vyvolať silné emocionálne reakcie - ide mi skôr o reálne príbehy ľudí, ktorým sa toto stalo. Prečo sa tak cítili, a či sa to potom rokmi utriaslo. Ja nemám pocit, že ešte niekedy bude mať súrodencov.
- Cieľom trolla nie je diskusia, ale rozruch = mňa práveže zaujíma postoj ľudí z druhej strany, tí čo sa cítia takto opomenutí, či sa to niekedy má ambíciu ešte zmeniť.
Ja som smrťou rodičov prišiel tým pádom o celú rodinu. Je to smutné, ale je to tak. Prosil som súrodencov, aby mi pomohli, hlavne s návštevou lekárov a doprovodom ku lekárom, keď som ja nemohol. Dostal som odpoveď, že to má mať jeden pod palcom, že ja sa do toho rozumiem a oni nikam s rodičom nepôjdu. Tak to ma finálne zlomilo pri nich..
Co tu pisete o trollovi, autor sa pytal z pozicie svojich surodencov, chcel vediet, ci by ste sa aj vy nahnevali a brali by ste to ako nespravodlive, keby ste boli na ich mieste..
Chcem sa vrátiť k tomu trollovi. Trollovanie je o tom, že:
- píše urážlivé alebo absurdné komentáre = nepíšem, to by som si nedovolil
- šíri dezinformácie alebo úplne vymyslené príbehy = príbeh nie je vymyslený, neviem na čo by som to robil, snažil som sa najprv pozrieť na to z pohľadu mojej sestry, viem, že tu chodí na MK, tak som nechcel byť hneď identifikovateľný, ale asi budem, no čo už.
- snaží sa vyvolať silné emocionálne reakcie - ide mi skôr o reálne príbehy ľudí, ktorým sa toto stalo. Prečo sa tak cítili, a či sa to potom rokmi utriaslo. Ja nemám pocit, že ešte niekedy bude mať súrodencov.
- Cieľom trolla nie je diskusia, ale rozruch = mňa práveže zaujíma postoj ľudí z druhej strany, tí čo sa cítia takto opomenutí, či sa to niekedy má ambíciu ešte zmeniť.
Ja som smrťou rodičov prišiel tým pádom o celú rodinu. Je to smutné, ale je to tak. Prosil som súrodencov, aby mi pomohli, hlavne s návštevou lekárov a doprovodom ku lekárom, keď som ja nemohol. Dostal som odpoveď, že to má mať jeden pod palcom, že ja sa do toho rozumiem a oni nikam s rodičom nepôjdu. Tak to ma finálne zlomilo pri nich..
@anonym_autor a to tvoji rodicia ako dosiahli, ze zvysne deti nededia?
nie, nehnevala by som sa. Moja mama ( moji rodičia) doopatrovala otcovu mamu ( tá u nás bývala možno 5 rokov), svojho brata (slobodný, mal parkinsona) - ten u nás býval asi 4 roky a svoju mamu - tá u nás bola asi 10 rokov a možno posledné 4 už bola imobilná. A tiež to bolo tak, že súrodenci len sem tam prišli na návštevu. Majetok sa delil ale na rovné časti, čo zasa mne prišlo po tom celom trochu nefér ale mama to neriešila.
Keby môj brat vzal na seba úlohu doopatrovať raz mojich rodičov, rada mu prenechám všetko, čo mali, ešte by som mu aj prispievala. Je to neskutočne náročné opatrovať, hlavne ak majú rodičia už nejaké zdravotné problémy. Moja mama sama povedala, že nechce ostať nikomu na ťarchu, sama videla, čo to obnáša.
Tvojich súrodencov radšej nekomentujem, hlavne ak po požiadaní o pomoc so starostlivosťou, ti ju odmietli poskytnúť.
@anonym_autor a to tvoji rodicia ako dosiahli, ze zvysne deti nededia?
@mimirka32 spísali závet. Jeden súrodenec - brat to nerieši - on už bol dávno odstrihnutý predtým, povedal, že má dosť svojho zázemia, rodičia mu aj dali peniaze za života, tak on závet nenapadol. Sestra napadla, to je tá, čo sa nestarala a nemala ani záujem sa zapojiť, keď som ju prosil len o doprovod ku lekárovi. Po napadnutí som jej vyplatil polovicu zákonného nároku. Avšak sa jej máli samozrejme, lebo čakala iné sumy. Tak občas píše také výhražné sms, že sa stretneme na súde a že sme ešte neskončili. Inak ona dostala za života od rodičov nehnuteľnosť.
@mimirka32 spísali závet. Jeden súrodenec - brat to nerieši - on už bol dávno odstrihnutý predtým, povedal, že má dosť svojho zázemia, rodičia mu aj dali peniaze za života, tak on závet nenapadol. Sestra napadla, to je tá, čo sa nestarala a nemala ani záujem sa zapojiť, keď som ju prosil len o doprovod ku lekárovi. Po napadnutí som jej vyplatil polovicu zákonného nároku. Avšak sa jej máli samozrejme, lebo čakala iné sumy. Tak občas píše také výhražné sms, že sa stretneme na súde a že sme ešte neskončili. Inak ona dostala za života od rodičov nehnuteľnosť.
@anonym_autor wtf, raz mas dve sestry a najnovsie mas uz brata? Si troll.
@anonym_autor wtf, raz mas dve sestry a najnovsie mas uz brata? Si troll.
@guudy snažil som sa na začiatku to čo najviac napísať tak, aby som nebol identifikovateľný. Čo sa tu zrejme nedá. Brat si to čítať nebude, ale sestra asi áno. No čo už.
@guudy snažil som sa na začiatku to čo najviac napísať tak, aby som nebol identifikovateľný. Čo sa tu zrejme nedá. Brat si to čítať nebude, ale sestra asi áno. No čo už.
@anonym_autor. Ak uz prebehlo dedičského konanie a ty si dedil zo závetu, musíš akceptovať aj právo námietky z akéhokoľvek súrodenca.....väčšinou to je ohľadom vysky dedenia.....a nie toho ze to dali iba tebe....
Kazdy ma svoj názor....a smrťou rodicou pre tvojich súrodencov si zostal viac zabudnutý. Niekedy sa zivot vyvinie aj takýmto smerom.
Ak mas svoj príjem a čisté svedomie, ze si doopatroval rodičov, nechaj námietky nech prešetriť sud....a nejako sa to vyvinie.....ste 4 súrodenci? Alebo ?
@anonym_autor druhych nezmenis. Podla vedomia a svedomia si konal spravne. Ak sestra zaujala taky postoj, iba ukazala charakter. Jej problem. A to si ju este vyplatil. Treba akceptovat situaciu, rodicia sa tak rozhodli. Na vyhrazne sms nereaguj. Len si ich uloz.
@anonym_autor. Ak uz prebehlo dedičského konanie a ty si dedil zo závetu, musíš akceptovať aj právo námietky z akéhokoľvek súrodenca.....väčšinou to je ohľadom vysky dedenia.....a nie toho ze to dali iba tebe....
Kazdy ma svoj názor....a smrťou rodicou pre tvojich súrodencov si zostal viac zabudnutý. Niekedy sa zivot vyvinie aj takýmto smerom.
Ak mas svoj príjem a čisté svedomie, ze si doopatroval rodičov, nechaj námietky nech prešetriť sud....a nejako sa to vyvinie.....ste 4 súrodenci? Alebo ?
@pieksamaki sme viaceri surodenci, nebudem tu specifikovat, lebo zase budem troll. Ale v kazdom pripade, rodicia za zivot surodencom pomohli financne, jednemu dali nehnutelnost, pomahali aj s detmi, moja sestra uz ked jej mala dcera pol roka isla na 3t na dovolenku a nechala dieta u rodicov. Ale dobre, to je ona. V kazdom pripade som ja od rodicov nikdy nic nedostal materialne, za to som dostal vychovu, domov, vzdelanie a lasku. Bol som pri nich do konca. Doopatroval som ich. Staral som sa o nich. Nejako mi to bolo od malicka vtlkane do hlavy, ze ty si najmladsi, ty to budes robit. Aj som tak urobil. Po smrti rodicov som zdedil ich starsi mensi byt. Ja sam nemam majetok ziadny, okrem stareho auta a par eur na ucte. Po ich smrti som skoncil na tom zdravotne nie dobre a som na ID. Moji surodenci maju domy, byty, zahrady, auta - kazdy ma viacero investicnych nehnutelnosti po meste, ktore prenajimaju. Prajem im to, je to ich sikovnost. Chapem, ze to napadnu na sude, chapem, ze maju zakonny narok a chapem, ze budem musiet byt predat a vyplatit im to, co chcu. Chapem, ze skoncim niekde v prenajme, lebo z ID mi uz hypoteku nepriznaju. Ale dobre, je to ich zakonny narok. Moja otazka znie, kde bol ich zakonny narok, ked sa bolo treba postarat o rodicov. Nie zavolat im raz za mesiac a raz za kvartal prist na pol hodinu na navstevu... kde dokonca ked rodicia rozpravali, co ich trapi zdravotne, tak prekrucali ocami a nechceli to pocuvat, ze oni tam uz nechcu chodit, lebo iba same choroby a negativne veci pocuvaju... a to pritom otec s mamou sa len potrebovali postazovat, porozpravat. Viete co je najhorsie? Ani keby som im dal kazdemu po 150 000 eur, ani potom by sa nic nezmenilo. Rodicom by na hrob neprisli ako je rok dlhy a ja som pre nich nikto. To, ze ma ohovaraju pred znamymi ako som ich pripravil o majetok je druha vec.
Nehnevaj sa, ale zajdi za psychologom. Ved ty pises neskutocne od veci. Najprv si sestra vydedena, potom si dedic. Najprv mas 2 sestry, potom mas brata a sestru. A na vsetko mas vyhovorky, a vyhovorky, preco si to tak napisal. Ja ti len jedno napisem. Nemyslim si, ze sa s tebou surodenci prestali bavit pre vydedenie. Ale s tebou sa neda komunikovat, ty ani nevies kto si.
@pieksamaki sme viaceri surodenci, nebudem tu specifikovat, lebo zase budem troll. Ale v kazdom pripade, rodicia za zivot surodencom pomohli financne, jednemu dali nehnutelnost, pomahali aj s detmi, moja sestra uz ked jej mala dcera pol roka isla na 3t na dovolenku a nechala dieta u rodicov. Ale dobre, to je ona. V kazdom pripade som ja od rodicov nikdy nic nedostal materialne, za to som dostal vychovu, domov, vzdelanie a lasku. Bol som pri nich do konca. Doopatroval som ich. Staral som sa o nich. Nejako mi to bolo od malicka vtlkane do hlavy, ze ty si najmladsi, ty to budes robit. Aj som tak urobil. Po smrti rodicov som zdedil ich starsi mensi byt. Ja sam nemam majetok ziadny, okrem stareho auta a par eur na ucte. Po ich smrti som skoncil na tom zdravotne nie dobre a som na ID. Moji surodenci maju domy, byty, zahrady, auta - kazdy ma viacero investicnych nehnutelnosti po meste, ktore prenajimaju. Prajem im to, je to ich sikovnost. Chapem, ze to napadnu na sude, chapem, ze maju zakonny narok a chapem, ze budem musiet byt predat a vyplatit im to, co chcu. Chapem, ze skoncim niekde v prenajme, lebo z ID mi uz hypoteku nepriznaju. Ale dobre, je to ich zakonny narok. Moja otazka znie, kde bol ich zakonny narok, ked sa bolo treba postarat o rodicov. Nie zavolat im raz za mesiac a raz za kvartal prist na pol hodinu na navstevu... kde dokonca ked rodicia rozpravali, co ich trapi zdravotne, tak prekrucali ocami a nechceli to pocuvat, ze oni tam uz nechcu chodit, lebo iba same choroby a negativne veci pocuvaju... a to pritom otec s mamou sa len potrebovali postazovat, porozpravat. Viete co je najhorsie? Ani keby som im dal kazdemu po 150 000 eur, ani potom by sa nic nezmenilo. Rodicom by na hrob neprisli ako je rok dlhy a ja som pre nich nikto. To, ze ma ohovaraju pred znamymi ako som ich pripravil o majetok je druha vec.
@anonym_autor vôbec by som s nimi nič neriešila a nič im nedávala, podľa toho čo chaoticky píšeš nič by sa nezmenilo a nestretávali by sa s tebou aj tak, chamtivosť je vlastnosť ľudí a hlavne tých ktorí nikdy nič nespravili pre rodičov, len majetky by chceli
Ti,kt tu autora prispevku napadate-zadana je otazka.
Ci uz to je troll ci uz to je 4 alebo viac surodencov,je nepodstatne.
Do tejto situacie sa moze dost kazdy ,je to uplne aktualna otazka...
Riesite hovadiny a neradite...
Auror:
V normalbych rodinach to byva tak,ze rodicia,ak mozu,este za zivota vyplatia deti-aspon po troche a ten,kto ich doopatruje,dedi nehnutelnost ,v ktorej dozili....
Na to nie je zakon,to s tak robi...
Podla tvojho opisu nevidim nikde nespravodlivost.
Vidim tvojich surodencov ako bezcitnych a nenazranych ludi-ale aj to je bezne...
Kto nikdy neopatroval stareho ci choreho cloveka,nemoze to nikdy ani pochopit.
Nedaj sa o byt osklbat-ziadne musim predat a ist do najmu.
Zavet je spisana,bi sa za svoje prava.
A blbe komenty tu si nevsimaj....
Nehnevaj sa, ale zajdi za psychologom. Ved ty pises neskutocne od veci. Najprv si sestra vydedena, potom si dedic. Najprv mas 2 sestry, potom mas brata a sestru. A na vsetko mas vyhovorky, a vyhovorky, preco si to tak napisal. Ja ti len jedno napisem. Nemyslim si, ze sa s tebou surodenci prestali bavit pre vydedenie. Ale s tebou sa neda komunikovat, ty ani nevies kto si.
@anonym_610dcb snazil som sa to napisat maximalne anonymne, ale nepodarilo sa. No v kazdom pripade sa so mnou normalne bavili do precitania zavetu. Potom sek a koniec.
@anonym_autor. Aj tak mi to príde zvláštne, lebo vzdy pozmenis počet súrodencov a fakty
Nie vzdy musia všetky deti doopatrovat rodičov, ale napr sa financne rozhodne kto co ako prispieva, práve preto aby bola ako taká spravodlivosť, niekto proste nema na to kapacitu a záujem riesit ošetrovanie, ale dajme tomu prispieva sumou na výdaje apodobne....,ak sa vôbec nepodielali surodenci a ze nemali záujem môžeš to samozrejme opomenúť na dedicskom......pripadne teraz na sude.
Kto znášal naklady na pohreb? Ved take sa napr odratava z dedičského každého podielu..... vsetko je to samozrejme o dohode..... a notar ak vytiahol závet zo zavetoveho systému? Kedy rodicia spisali zavet? To sa uklada zvlast do NCZ.....a po smrti ma notár zákonné pravo nazrieť ci nie je závet......alebo ho rodicia spisali na smrteľnej posteli? A preto to tak vidia aj surodenci.....
Mozno ste mali rodičov dat do domova sociálnych služieb a kazdy s arovnakym dielom financne starať....
Rodicia zomreli rovnako casovo?

@anonym_autor ja len takú technickú otázku. Ako mohol všetko zdediť len jeden potomok? Zo zákona musia zdediť všetci potomkovia minimálne polovicu svojho zákonného podielu. Prosím, vysvetli. Alebo to bolo darovaním za života rodičov?