Ako sa zmieriť s politickým názorom môjho muža?
Som dosť nešťastná a sklamaná že môj muž má odlišný názor na politiku a neviem sa s tým zmierniť. Dokonca nepoznám ani takých ktori by odlišný názor mali. Ako si mám poradiť s touto situaciou prosím? Dosť sa mi sprotivuje
@janinah nie ,len vsetci kradnu rovnako bohuzial
@nini1010 nieje?
@katkati každodenný postoj k životným hodnotám predsa ona ako jeho partnerka pozná už hádam dávno aj bez politiky, pre niečo si ho hádam brala a to zrejme práve preto, že majú podobné hodnoty. To že on verí inému politikovi ako ona vôbec nemusí mať nič spoločné s hodnotami, pretože tak ako Kiska chce dobre pre slovensko tak aj Kotleba chce dobre pre slovensko, otázne je len komu to uveríš. Všetci politici tvrdia, že chcú lepšie slovensko a ak to chce aj jej muž tak má správne hodnoty, akurát uveril, že to akože zrealizuje iný politik akému verí ona.
@halienka s tymto nie celkom suhlasim, moje hodnoty a hodnoty trebars volicov LSNS su diametralne odlisne, mojou hodnotou je napriklad laska k bliznemu a historia - magistra vitae a ich je nenavist a pokrivene vnimanie reality a historickych faktov - popieranie holokaustu, taketo hodnoty sa ti velmi lahko pretavia do realnych situacii, predstavme si, ze autorkin syn je homosexual a jej partner ako sympatizant LSNS je prirodzene proti LGBT orientacii -> dost zavazny rodinny problem je na svete, dalsi priklad, autorka chce dat zaockovat syna - partner ako LSNS privrzenec je antivaxer -> ako vyriesia tuto situaciu? ja by som absolutne nezlahcovala a neuzatvarala tuto temu vyrokom, vsak aj tak vsetci kradnu a je to jedno (par takych komentarov sa mihlo v diskusii), a uprimne nech si Kotleba to svoje dobro pre Slovensko necha, on okolo neho ani nesiel, uz davno mal byt potrestany za svoj nazi presvedcenie a takisto jeho mimopedagogicke vztahy s maloletymi skolackami....ked uz nic ine to by nemali volici LSNS ignorovat....
@janinah
@nickpick súhlasiť s tým nemusíte, ale to koho volíme je len to komu sme uverili. V podstate tých ľudí nikto z nás úplne nepozná, takže je to len o tom čomu veríme. To či je môj muž inteligentný a aké má hodnoty preboha hádam už dávno viem. Ak to žena za tie roky čo s mužom žije nezistila, tak to je teda fakt smutné a skôr to niečo svedčí o nej. Mne je úplne šumafuk koho volí môj muž, ani to s ním neriešim, pre mňa je podstatné, že je to zodpovedný dobrý človek, ktorý sa dobre stará o rodinu a to viem predsa už roky. Určite si toto nemienim pokaziť kvôli politike.
@katkati on to tvrdí, ako to tvrdia všetci.
@halienka ja rozumiem ako to myslis, lenze ono je to komplexnejsi problem, to ako sa moze partner spravat ku mne (milo, citlivo, rodinne zalozeny, napomocny, same pozitivne hodnoty) moze byt v ostrom protipole ako sa sprava partner mimo tohto prostredia voci okolitemu svetu, minority, ine rasy, zrazu zistime, ze je na ulici agresivny voci “cigosom” a mne by pritom ani vlasok na hlave neskrivil, chodi do kostola a popritom nadava susedom do “Zidakov”, toto vsetko moze vyplavat na povrch po rokoch, ked uz mame rodinu, deti, majetkove vazby...
@nickpick ale to predsa ako žena už tiež za tie roky vypozorujem a zistím, nie? šak chodím s ním aj do spoločnosti, na výlety, dovolenky, do kina atď. tak vidím ako sa správa k iným, ako ich hodnotí, posudzuje. Na to nepotrebujem vedieť koho volí... Hlboko pochybujem, že si toto jedna normálna žena nevšimne alebo že si to zrazu všimne až po rokoch.
@nickpick autorka vôbec nikde nepíše aký je on muž, takže to nie je o tom, ale jednoducho len o tom, že si jednoducho príliš zakladá na tom aby jej muž volil to čo ona pokladá za správne a prestala registrovať aký v skutočnosti je, pre čo si ho brala, prečo ho ľúbila. V zjednodušenej forme je to akokeby ja som verila, že lepší šport pre zdravie je joga ale môj muž verí, že lepší je futbal. No poďme sa vadiť do krvi a rozveďme sa preto. Alebo si tolerujme, že každý má inú predstavu a iný názor, akceptujme to a môžme žiť ďalej pekný život.
@katkati toto ale vôbec nie je o politike ale o autorkinom postoji. A zrejme aj tvojom.
@perdulka7 tak to si potom rada, ze je ex 😄
ludia, priatelia, rodiny, partnery sa kvoli politike vadili vzdy, nic nove pod slnkom, ono ak su ludia vo svojej podstate normalni tak si dokazu tolerovat aj ine politicke nazory (aj ked osobne si myslim, ze kotleby a putinovci su netolerovatelni), neviem si predstavit co by som robila na autorkinom mieste, treba si vyhodnotit ci je to znechutenie cisto len o politickom nazore, alebo je tam toho viac....
@perdulka7 zas si nerobme ilúzie,že slováci sú všetko múdri,rozhľadení,inteligentní ľudia..je ich veľa takých,čo nestáli v prvom rade,ked sa rozum rozdával/bez urážky,ale je to tak/...aj dnes mnohým stačí,ak je čo do úst dať aspon do dalšej výplaty,,veria tomu,čo markíza správy povedia,borovička poruke byť musí,krčma dennodenne,gadžovina,ciganina,čo su budeme navrávať....plus babky demokratky zaľúbené do ficka,lebo na mdž im vtipy rozpráva/l po kulturákoch.....a pelegrini sa predsa tak sladko usmieva....
Mne by to vadilo v prípade, že by jeho názor bol protipolom môjho. Lebo v tom prípade je diskusia vylúčená, jeho životné hodnoty niekde celkom inde ako moje a bol by to celkom slušný problém, lebo mame manželstvo postavené na komunikácii. Lenže to neplatí u každého. Manželstvo môže byť postavené aj na financiách, sexe ci deťoch alebo spoločnej hypotéke ci dome. V tom prípade by mi mužov politický názor bol úprimne a z celého srdca ukradnutý a diskutovali by sme o farbe na stenu ci novej taške pre dieťa. U nás sa o politike intenzívne diskutuje a keby sme volili v jednej krajine, tak nám to vychádza na rovnakú stranu. Ze volíme každý inde, nedá sa 🤪
Viackrat som pocula, ze Slovaci su oproti mnohym inym, najma zapadnejsim krajinam ovela viac emotivni, emocionalni. To je super vo folklore, v umeni, v rodine, v priatelstvach. No nie v politike. Tam je namieste pouzivat skor rozum, no som presvedcena a cela tato predvolebna kampan aj debaty na nete to dokazuju, ze je predovsetkym o citoch. Presnejsie o nenavisti, povysenosti, pomste, neobjektivnosti... Je nonsens sa rozvadzat, hadat, menit uplne pohlad na cloveka LEN kvoli politickemu nazoru, ak je to manzel obzvat. Ak autorka na to prisla az teraz, asi to nebolo dolezite ako podmienka vstupu do manzelstva, ak to dolezite bolo, mala sa buduceho na to pytat skor. A nie, nie je to ani prekazka vychovy deti k urcitym hodnotam, proste nie je. Deti totiz netreba ucit - tato strana, tento clovek je zly , treba ich ucit nasledovne (a na zaklade toho budu uvedomelymi volicmi) hladat informacie - najlepsie z roznych zdrojov, konrolovat, co politici robia, angazovat sa, diskutovat, pytat sa, kricky mysliet, hovorit s nimi o historii, cestovat, vstepit im, ze peniaze, s ktorymi politici narabaju, nie su ich ale nase... Podla toho si v dospelosti sami utvoria nazor bez toho, aby vobec museli vediet, ze mamka voli toho, tatko hentoho. Toto ako dovod napatia v rodine? Ludia, preboha , otvorte oci, o chvilu tu bude (dufam, ze len obrazne povedane) obcianska vojna, brat proti bratovi pomaly a kvoli comu??? Stara, zlata mudrost - politika ja panske huncunstvo, tiez jedna velka pravda - uz tu spomenuta - ak by volby mohli realne daco zmenit, uz by ich davno zakazali. Ano, volit treba, tiez podem volit. A poviem vam, co mne vadi s ohladom na sucasnu politiku. Po prve skatulkovanie, zjednodusovanie, ciernobiely pohlad. Nie, nevolia Smer a Kotlebu len dochodcovia a blbci. Poznam dost velmi vzdelanych ludi, co ich volia a mne sa k tomu priznaju, lebo vedia, ze budem s nimi normalne diskutovat, nebudem ich urazat, ani sa im vysmievat. Verejne sa nepriznaju, ale nie preto, lebo svoj nazor nevedia obhajit, nestoja si za nim. Je to jednoducho preto, ze je ine diskutovat normalne, kultivovane s jednym partnerom a ine je lync na internete - ked sa na vas vrhne mnoho odporcov, ktory nevahaju byt neslusni, agresivny, posmievacni (v mylnej viere, ze oni su lepsi, mudrejsi a bohom povereni, aby vsetkym otvorili oci a ozrejmili im tu spravnu pravdu). Dalsia vec - neobjektivnost medii... Nie, ja proste neverim na rozpravku o dobre a zle. Ano, mozno niektori polici urobili 80% veci zle. Ale ak o nich dake medium informuje nie ze 80%v zlom a 20% v dobrom (tak ako by to malo byt), ale informuje 100% len v zlom, to skratka nema nic spolocne s objektivnostou a znizuje to celkovo dovoryhodnost daneho media. K tomu samozrejme patri fenomen, ze na oblubencoch sa chyby prehliadaju, bagatelizuju... Dalsia hrozna vec - televizna debata a takmer cela o tom, kto s kym nie, kto s kym ano, preco, co chybne kto v minulosti urobil... PRAKTICKE body programu do buducna takmer nulova debata. Teda ak neratam poeticke eseje a kecy o tom, ze my sme ti dobri, robime to pre obcanov, zastavime vsetko zle a zobudite sa do svetlajsieho zajtrajska... Uplne nadherne jeden, neviem uz ktory politik povedal perlu - caro nechceneho: "V prvom rada treba menej kradnut". Nie nekradnut, ale MENEJ kradnut... Ani nevie, ako to vystihol... Zial, takto to ozaj je a mysliet si cokolvek ine je naivne (bodaj by som sa, pre dobro nasich deti, mylila). A je toho kopec dalsieho... Dolezite sa javi byt, ci toho, alebo onoho politika zavru, pritom viete co je omnoho dolezitejsie (a to nik nespomina v politickych debatach)? Zhabanie majetku. Z toho, ze je napr. Fico v base nemam (okrem mozno nejakeho prchaveho pocitu nic), ale ked sa zhabu vsetky nelegalne majetky vsetkym zlodejom, mozno prave z nich sa zaplati vcas liek pre nasich chorych rodicov, mozno prave z tychto penazi bude postavena krasna nova skolka, kam budu chodit nase deti... A celkovo... Ludia sa daju oblbnut, vycerpavaju sa zastupnymi temami a neriesia to, co by si zasluzilo omnoho vacsiu pozornost. Prakticky priklad - ludia prispievaju na liecbu chorych deti, zbieraju sa po euricku. Pritom zdravotne poistovne maju milionove zisky... Pokial je na Slovensku, co len jediny clovek, ktory potrebuje liecbu, operaciu, zdravotnicku pomoc, pokial je len jedna plesniva nemocnica, pokial chyba len jeden pristroj, NESMIE mat nik zo zdravotneho poistenia zisk. Tolko moje bytostne najvnutornejsie presvedcenie Nezda sa vam,ze clovek, ci vlada, ktorz toto dopusti ublizi ludom nepomerne krat viac nez clovek, ktory si "uleje" milion na vilu? A nie, tym netvrdim, ani to neznamena, ze ten uliaty melon netreba riesit... Ale malo by ist o viac v politike... O dlhobodu koncepciu, jasnu viziu s predstavu na mnoho rokov dopredu, o to, aby kazdy politik bol aj spickovym odbornikom v oblasti, ktorej sa venuje... A aby riesili, to co NAOZAJ ludi trapi... Takze ano, volit, zaujimat sa o politiku... Ale ak uz, tak nie zbrklo, nie emotivne, nie povysenecky a hlavne nikdy nie za cenu zhorsenia medziludskych vztahov. A radsej nie s prehnanymi nadejami, nech nie sme potom sklamani 😉
@ktochytavzite ty kradneš, keď tvrdíš "Aj tak vsetci kradnu"? Ja nekradnem a poznám kopec ľudí, ktorí nekradnú, tak nepaušalizuj, lebo je to blbé a obmedzené.
@superhanka ja mám pocit , že nikto v mojom okolí nemá taký názor na politiku ako ja . Máme dohodu , keď neodsudzujem ja niekoho za jeho názor , tak to nemajú robiť ani oni mne . Niekedy to musím pripomenúť , ale funguje to , len sa už o politike rozprávame menej . Vlastne mňa politika ani nezaujíma :D v sobotu zakrúžkujem , ak sa ma niekto opýta poviem , odôvodním . Debata končí 🙂
Film svina ste videli? Ak nie, chodte si teraz pred volbami pozriet....
@superhanka a???? To je nejaky problem? Ani my nemame rovnaky nazor a vobec ma to netrapi. Aj medzi kamaratmi mame ine nazory a teraz sa akoze co s nimi mam prestat bavit? Neboj,prejdu volby a na politiku si zase 4 roky nespomeniete.
No záleží čo to je "odlišné". My s manželom tiež nemáme rovnaký názor, volíme iné strany, ale sme s tým úplne OK, napr. ja nemám nič proti strane, ktorú ide voliť, len jednoducho tá "moja" mi viac vyhovuje. On je skôr liberálnejší, ja skôr konzervatívnejšia, ale rešpektujeme názor toho druhého. Toto mi príde ešte v pohode, ale ak by ten "odlišný" názor znamenal, že by sympatizoval s extrémistickými stranami alebo smerom, atď. no to by mi už vadilo. Ale v prvom rade si neviem ani vzťah predstaviť s takým človekom. Je mi zvláštne, že doteraz ste sa o tom nerozprávali. Veď tu ide o nejaký základný svetonázor, nie iba o politiku.