Ako to vysvetliť svokre?
Ahojte. Mam takú otázku, pre niekoho možno úplná zbytočnosť a malichernosť, no pre mňa veľmi podstatné. Ide o to že u nás doma sa vždy všetci vyzúvame vonku pred dverami. Máme dlhý prístrešok čiže nieje šanca aby na topánky napršalo alebo nasnežilo ani z boku ani nijak. Vyzúvame sa tak my, a aj každá každučká návšteva. Nikomu to nikdy neprekážalo. My domáci si samozrejme v rukách svoje topánky prenesieme do izby a uložíme do poličky. Hneď za vchodovymi dverami je malá chodba na ktorej sa už hrajú deti. Mam male deti ktoré stvornozkuju a teda nieje vhodné aby tam ľudia chodili v topánkach. No vždy vždy keď príde svokra celá jej rodina sa vyzuje vonku a ona až vnútri. Alebo vyzuje sa vonku a tie topánky si doslova vždy hodí za dvere dnu. Samozrejme všade je po nich potom špina a ešte dcérka keď vidí topánky automaticky všetko berie do rúk... Už som jej to aj povedala aby sa vyzvala vonku, dokonca 2x som jej tie topánky aj vyšmarila von. Včera tu boli a znova to isté. Ja som už na prášky z nej normálne. Ja keď prídem do nich tak sa s mojou rodinou vyzujeme pred dverami. Oni sa doma všetci v izbe. Mam len ja takúto nepochopiteľnu svokru? Co urobiť aby s tým už prestala, keď nepomohlo nijak to vysvetliť.
@zorkahorka áno, len neviem či sa pani ozaj zamotala alebo čo, ale písala niečo o vyhrievanom prístrešku či čo...
My sme tak boli párkrát na návšteve u známych, oni (presnejšie ON) je podobného názoru, že do vnútra bytu sa nechodí v topánkach a či v zime či v lete sme stáli na chodbe pred otvorenými dverami a oni nad nami ako dozor, kým sa vyzujeme.. rešpektujem, ich byt. Na druhej strane toto žiadať od hosti považujem za vrchol neslusnosti a sedliacinu. Čiže tak. Druhá sedliačina je nukanie a huckanie na papuče, ak máte šťastie, tak dostanete tie špeciálne hosťovské z Jysku, menej šťastní vyfasuju vyšľapnuté 45 ky šlapky od pána domu...
Ja si neviem predstavit byt takto zduta a urazit sa navzdy na toho cloveka a nebodaj ako tu niektore pisu nikdy neprist uz na navstevu, lebo ma hostitelka poziadala o vyzutie pred domom a nechanie obuvi pred dverami. Ako jebe vam dievcata takto uz bezne? Same tolerantne zeny tu na mk vsetkymi smermi a potom ked maju topanky za dverami nechat vsetky maju vajecniky v prdeli a extremne sa citia v prave ako kralovne dotknute a urazene. Vojnu su schopne vyhlasit. Ja by som o take navstevy uz ani sama nestala, to je cista falos. Moj dom, moj hrad, moje pravidla. Nepaci sa ti? Nechod, nie si kamoska len pózer.
U nas sa vyzuva vzdy vnutri,aj navstevu ktora sa zacne vyzuvat vonku upozornim aby sa vyzuli vnutri.Topanky vonku su studene,vlhke,mne samej by to bolo neprijemne..Na to sluzi zadverie,chodba,predsien ci hala,ako to kto nazve..Tam sa vyzlieka a vyzuva..
Aktuálne máme v byte 9mes.vnuka,ktorý sa presúva plazenim.Nemienim pratať topánky z chodby.Dieta je nonstop pod dozorom a jednoducho k topánkam nepôjde,smerujeme ho inam.Nie je problém topánka,tvoj problém sa vola svokraaaa,keby bola aj ideál zo zlata,tak je to stále ta nemožná svokraaa.
Tak ju zabi a budeš mať po probléme...Ale zabila si to aj slovným spojením "ja keď prídem do nich" 😝 Skoro ma vykotilo...
Nic v zlom. Ale mna by dost urazila keby sa mam vyzuvat vonku a este si tam aj nechavat topanky. Na toto sluzi chodba. Ved ked sa vyzuje, tak jej topanky odloz do botnika na chodbe, tak sko ma vacsina ludi
No v kazdej normalnej Slovenskej rodine sa vyzuva na chodbe (ak vobec) a na odlozenie topanok nasledne sluzi rohozka botnik alebo regalik.mozno sa svokra.potrebuje pridrzat alebo proste jej je blbe behat bosa v ponozkach po vonku a.potom v nich vojst dnu.ak ta to tak vytaca kup svokre navleky ked pride daj jej vzdy nove a stare zahod stoja par centov alebo tu chodbu jednoducho pretri mopom ved to je 5 sekundova zalezitost.co idu k Vam cez vojnove zakopy?ak pridu autom kolko asi prejdu po trj strasnej spine?ked ste tam minimalne 4 dospeli ty muz.a.svokrovci snad aspon jeden dokaze mat oci na dietati aby nezulo topanku.deti nech sa hraju pri vas alebo v izbe..teba sere nieconuplne ine a sice ze.si si vymyslela otalnu sprstost o ktorej nimto z tohoto vesmiru ani nechyroval a svokra je natolko rozumna ze jej to tiez pride sprostost tak to jednoducho neakceptuje..
Môj dom moje pravidlá...ALE...rešpektovala by som svokru že si nechce nechať topánky dnu,vzala by som ich a položila k našim.ona sa využije von a vnesie si topánky dnu a tebe to vadí?to že sa podľa tvojich pravidiel využije len už to pravidlo nedotiahne donkonca...🙈ja sa už ani nedivím že je toľko zloby medzi nevesta mi a svokra mi....prečo nehľadala spôsob ale stále len dôvod?predsa je to o kompromisoch ako každý vzťah....v tomto prípade kompromis odložiť topánky k našim.bodka vybavené,všetci spokojní....ja nevidím nikde a v nikom problém. Len ty si ho vytváras lebo SVOKRA...ja som sa dlho učila že aj vzťah svokra-nevesta je stále vzťahom.a tak ako v každom vzťahu aj tu treba hľadať komrpomisy a občas si kysnúť do jazyka....a nevytvarat konflikty tam,kde nemusia byť.naco aj?žijeme len raz...
Ako píšeš, tvoj dom - tvoje pravidla, je v zasade jedno, že väčšina z nas to ma inak. V tom prípade, aby som odpovedala na tvoju otázku, skus dat do tej miestnosti velku ceduľu: tu sa vyzuvame… a možno to pochopi. I keď písala si, že dvere sa tam budú dávať v lete, to je zachvíľku, tak či ti vobec za to stoji robiť si z tohto nervy 🤷🏻♀️
Tvoje deti oblizuju spinave topanky? Tomu neverim. Dieta sice vselico skusa, ale neverim, ze si zoberie spinavu topanku a zacne ju oblizovat.
NIkdy som nekazala navstevam vyzuvat sa vonku.
Ty nemas problem s topankami, ale so svokrou, e este na margo... . Tiez mame neupraveny teren, ked poprsi bahno az po kolena, ale ked pridu obcas susedia na navstevu, rozumej cca 10 ludi, vzdy im hovorim nech sa vyzuju vo vnutri. Raz nechali topanky vonku, ze mi nechu spinit dlazku, cca 10 parov topanok som sama prelozila dnu, lebo mi to bolo neprijemne, ze sa budu obuvat za jazdy doslova
Aki sú ľudia citlivi na svoje topánky.. sokantne.. som nevedela že mať topánky na zastrešenej terase je také strašné.. keď niekto nemá predsieň a má tam malé deti ktoré lozia všade, no samej by mi bolo nechutné nechať topánky tam, kde viem že sa tmoli malé bábo.. ale ja som asi fakt divná.. neperiem uteráky každý deň, ale zato spinave topánky mám rada mimo domácnosti..
@jana_eyre_2 nuz,to si ty..nam inym na to sluzi botnik 💁
Podlahové kúrenie v miestnosti bez dverí a ešte tam na tej "vyhrievanej" podlahe skladujte mlieko?🤔 či to akože zapínaš len keď má prísť svokra? Počuj, ty mrška jedna, niečo tu nesedí 😂
@enya00 a keď botník nemá, tak čo.. zrejme ešte nemajú dokončený dom, tak proste zatiaľ to majú zariadené takto.. a predstav si, botník mám tiež ale v predsieni, ktorá má dvere a deti tam nelozilinked boli maličké..
Toto je z oblubenej kategorie “nemam problem, tak si nejaky vyrobim” 🙄
Akoze uplna parada balansovat na jednej nohe medzi dverami aby som nestupila na zem a vkrocila dnu, potom zas jedna noha dnu a odkladat topanky vonku… ja neviem, ale nam ostatnym, co deti ziju v domacnosti s topankami, ich neolizovali, lebo to proste nie je zaujimave… pripadne mame nejake skrinky, policky, kam deti nedociahnu.
Slovenska sedlačina v praxi
Ja sa taktiez hlasim k tym, ktori sa vyzuvaju mimo byt/dom, topanky si nechavame bud von, alebo davame dnu do skrinky na to urcenej (tam ich davame aj navsteve). Predom upozornujem navstevu, ze takto to u nas funguje, a respektuju to, hoci so svorkovcami to bola chvila, kym to pochopili, ale nastastie su mili a su s tym ok. Myslim, ze klucove je nechat jej tie topanky dnu, aby ich nemala studene, a tiez aby videla ochotu z Tvojej strany, ze aj Ty robis nieco, aby sa citila u Vas komfortne 🙂
Inac tak, ako vsetkym pride drze, ze sa musi navsteva vyzut pred domom, mne pride drze, ked nerespektuju moju poziadavku. Predstavte si, ze vonku stupite do vtacieho (alebo ineho) 💩, chrchla a podobnych lakociniek a potom si to donesiete do bytu a veselo roznasate vsade dalej 👌
@oblecenie99 ja papuce periem v dezinfekcii po kazdej navsteve takze poviem novej navsteve ze su takto oprate a mozu si ich dat ked chcu a pravidelne navstevy to uz poznaju.
Svokrovci maju u nas svoje papuce ktore nikomu inemu nedavame.
neurobis s tym nic, proste ma prist svokra, rataj s tym ze pridu dnu topanky, tak ich odloz za dvere ty, ked vojde do izby. Tu sa vobec neoplati rozculovat nad niecim takymto, nie je u vas hadam denne.
Mna sfukli pred rokmi za toto a ja som odmietla sa za to vadit s nimi. Ale synacika som jej nechala chodit po blatovej chodbe kludne par dni... (naopak mini panelakova chodba, nebudu sa oni vyzuvat pred dverami, a vsetko nadupane v tej chodbe a my cez to bosi, do wc, kupelne...). Proste neriesit. Dieta si zdvihni a odnes hrat sa inam, fakt su v interieroch lepsie miesta ako priestor okolo dveri, nech uz to mate akokolvek zariadene...
A to s podlahovym kurenim vonu je hadam vtip, cize mate otvorenu "terasu" pred vchodovymi dverami, nezavretu a este aj kurite tam.. a teda aj ulicu :D
Ty kokos, dalsia zenska s OCD, ktorej dobre z toho prepina. V zivote mi decko neoblizovalo topanky, ani ked sa tmolil a plazil kade tade. V zivote by som navstevu tak neponizila, aby som jej prikazovala, kde a ako sa ma vyzut, ked nechali topanky vonku, vezmem ich dnu, aby ich nemali ladove.
A sa cudujeme, ze svet je na hlavu uz.
@jana_eyre_2 neviem, ja by som toto nevyzadovala ..ale kazdy, ako si zariadi.. na navstevu by som viac nesla 😂
@enya00 ja by som to tiež nevyžadovala, nemám prečo, ale prídu mi niektoré rozculujuce sa komentáre cez, akoby topánky na terase pred dverami bola nehorazna drzosť..
No ked raz budem mať nevestu a poprosí má vyzuť sa pred dverami, tak sa vyzujem a aj na návštevu budem chodiť, lebo tam mi pôjde o vnúčatá a nie o to kde mám topánky..
@jana_eyre_2 tak v zime je to nic moc…ako som pisala, u nas v robote sa aj kuri a topanky ladove, mne to vadi…ja by som si radsej zaobstarala botnik,od navstevy by som toto urcite nevyzadovala…

Ze moj "dom a moje pravidla" 🤣 no to urcite ano a na svokru si prikratka a urcitr tintonuz robi narocky.Aby ta este raz aj s vyhadzovanim topanok do nejakeho otvoru neposlala.Ani by som sa jej necudovala,evidentne to aj teba ma na haku.