icon

Ako vyriešiť problém s depozitom po vysťahovaní?

kiko5382
29. apr 2025

Ahojte, prosím vás potreboval by som rad ako mám vyriešiť s bývalou majiteľkou bytu depozit. Vo štvrtok to bude 30 dni od nášho odstahovania. Po vysťahovaní z bytu začala už vtedy robiť problémy. Tipu zle umytý byt, prečo sme neumylil podlahu pod posteľou aj keď sa tam nedá dostať a ta posteľ ma minimálne 200 kíl, aj to že jej chyba konvica a nás obvinila že sme jej ju zobrali ak led sme si mi museli kupovať vlastnú lebo v tom byte nebolo nič. Na bytovom nahlásila len jednu osobu aj keď sme tam bývali dvaja. Taktiež nám povedala že musí počkať na vyúčtovanie plus vraj sa strhne aj oprava balkónových dveri zevraj sa ťažko zatvárajú. Na to sme jej reagavali tak že sme chceli vyjadrenie a faktúru od firmy ktorá to bude opravavovat aby sme vedeli že to je spôsobené našou chybou a nie bežným opotrebovaním keďže ne byt je starý. Na to na nás agresívne vybehla a keď som jej nezdvíhal keďže som bol v praci kde nemôžem odchádzať od ľudí a vybavovať si telefonáty. Tak sa nasrala a 3 den neodpisuje. Máme obavy zw depozit sa nám nedá alebo bude výrazne znížený keďže na bytovom bol nahlásený iba jeden namiesto dvoch takže sa zálohové platby sa budú počítať len na jedného.

hiro
29. apr 2025

Depozit sa nevracia, to je pravidlo. Zamladi som roky byval v prenajmoch a nikdy nik nic nevratil.

melanta
29. apr 2025

1. Depozit sa bežne vracia až po vyúčtovaní. Bežne sa táto informácia dáva aj do zmluvy.
2. Nedostatky - nechápem. Keď mi odchádza podnájomník, stretneme sa v byte, skontrolujem ho a podpíšeme protokol, že je všetko v poriadku. Ja mám byt skontrolovaný, podnájomník má istotu, že ho dodatočne nebudeš s niečím naháňať. Ak ste toto neurobili, vaša chyba.
3. Zálohové platby - mali ste trvať na tom, aby ste mali v zmluve, že ste 2 a aby ste tam mali aj výšku platieb za energie v takej výške, aká prislúcha za 2 osoby. Vedeli ste, že to obchádza a napriek tomu ste tam bývali. Tak je vaša chyba, ak teraz budete musieť znášať nedoplatok.

kofa77
29. apr 2025

my depozit vraciame, resp. z depozitu sa platia nedopalatky a co ostane sa vracia. v tom je pointa depozitu
ak samozrejme nedojde k poskodeniu, co u nas nikdy nedoslo. tak to mame v zmluve. najomcom vyhovuje, ak s aim z depozitu odrata pripadny nedoplatok, aby nemuseli doplacat. ak maju preplaotok, ten sa im tiez vrati

kofa77
Autor odpoveď zmazal
melanta
29. apr 2025
@hiro

Depozit sa nevracia, to je pravidlo. Zamladi som roky byval v prenajmoch a nikdy nik nic nevratil.

@hiro tvoja zlá skúsenosť neznamená, že je to štandard. Prenajímam roky viac bytov a každý dostal po odchode depozit vrátený. Nepoznám nikoho, kto depozity nevracia len tak. Ak nevráti, tak pre nedoplatky alebo spôsobené škody.

zojazoja
29. apr 2025

@kiko5382 mate spisane Ukoncenie najmu a mate spisany aj protokol o prevzati / vrateni bytu?

rejka7
29. apr 2025

@kiko5382 prenajímateľ sa bojí, že keď budú nedoplatky, už ich od vás nevymôže, resp. po vyúčtovaní už nezaplatíte nedoplatky. Mala vás s tým oboznámiť, resp. byť v zmluve, že depozit vráti až po odrátaní vyúčtovania/nedoplatkov. Ako presne znie zmluva? Na čo je určený depozit v zmluve? Je to tam právne ošetrené? Ak ste mali nižšie zálohové platby bude vyššie vyučovanie, ale zase asi ste mali menší nájom, či nie? Prenajímateľ nemusí vydokladovať od firmy faktúru, aby od vám strhol z depozitu. Je to všetko o dohode, ( zmluve) ak nie, tak súd. Zákon (občianky, o krátkodobom prenájme) takéto podrobnosti o faktúrach, depozitoch a pod. neupravuje.

kiko5382
autor
29. apr 2025
@melanta

1. Depozit sa bežne vracia až po vyúčtovaní. Bežne sa táto informácia dáva aj do zmluvy.
2. Nedostatky - nechápem. Keď mi odchádza podnájomník, stretneme sa v byte, skontrolujem ho a podpíšeme protokol, že je všetko v poriadku. Ja mám byt skontrolovaný, podnájomník má istotu, že ho dodatočne nebudeš s niečím naháňať. Ak ste toto neurobili, vaša chyba.
3. Zálohové platby - mali ste trvať na tom, aby ste mali v zmluve, že ste 2 a aby ste tam mali aj výšku platieb za energie v takej výške, aká prislúcha za 2 osoby. Vedeli ste, že to obchádza a napriek tomu ste tam bývali. Tak je vaša chyba, ak teraz budete musieť znášať nedoplatok.

@melanta bol to nás prvý byt takže sme nevedeli že treba niečo take mať, v zmluve sme napísaný obaja len na bytovom bola jedna.

maranco
29. apr 2025
@kiko5382

@melanta bol to nás prvý byt takže sme nevedeli že treba niečo take mať, v zmluve sme napísaný obaja len na bytovom bola jedna.

@kiko5382 v zmluve ste mali rozpísané koľko sa platí za energie a bytovému a koľko ide jej za nájomné?

kiki68
29. apr 2025
@hiro

@hiro depozit sa musi vratit v takej vyske, ako je to treba. Cize ak niekto odovzda byt v prakticky povodnom stave, nemoze majitel drzat niekomu len tak 9 tis eur napriklad. V pripade, de napr zaspinia steny, znicia podlahu, tak sa na to pouzije prave ten depozit, ale to musi ist vsetko toe opravy cez ofiko firmu a dat takto vyuctovanie, kde a preco bol depozit pouzity. Neviem si totiz predstavit, ze niekto si necha napr 9-12 tis eur len tak bez vysvetlenia. Tiez pri odovzdavani bytu majitelovi sa podpisuje protokol a tam su uvedene vsetky nedostatky. Nikdy som to nemala inak a ak si niekto necha byt odovzdat len tak, tak je to velka naivita

abbey1
29. apr 2025
@kiki68

@hiro depozit sa musi vratit v takej vyske, ako je to treba. Cize ak niekto odovzda byt v prakticky povodnom stave, nemoze majitel drzat niekomu len tak 9 tis eur napriklad. V pripade, de napr zaspinia steny, znicia podlahu, tak sa na to pouzije prave ten depozit, ale to musi ist vsetko toe opravy cez ofiko firmu a dat takto vyuctovanie, kde a preco bol depozit pouzity. Neviem si totiz predstavit, ze niekto si necha napr 9-12 tis eur len tak bez vysvetlenia. Tiez pri odovzdavani bytu majitelovi sa podpisuje protokol a tam su uvedene vsetky nedostatky. Nikdy som to nemala inak a ak si niekto necha byt odovzdat len tak, tak je to velka naivita

@kiki68 Prepáč, len taka otázka. Bavíme sa o prenajme bytu. Tam asi nebude depozit 9 tisíc eur. 🙂

valikasikulova
29. apr 2025
@kiki68

@kiki68 ved depozit sa väčšinou dáva vo vyške nájmu, akých 9000-12000? Ak je nájom 600 tak aj depozit bude tak podobne

zuzanaete
29. apr 2025

Spisali ste preberaci protokol, ked ste odovzdavali byt? Tam treba spisat vsetky zistene vady alebo ze byt je v poriadku. Ako ste mali rozpisane zalohove platby v zmluve? Lebo je jedno, kolko osob mala nahlasenych a kolko platila. Dolezite je, co ste mali v zmluve.

melanta
29. apr 2025
@kiki68

@kiki68 ty žiješ mimo SR, tak máš iné skúsenosti s depozitom asi. Na Slovensku sa depozit dáva vo výške 1-2 násobku mesačnej platby. Čiže ak prenajímam byt za 700 eur, depozit mi zaplatia 1400 eur. Pri lepších nehnuteľnostiach to môže byť 3-5 násobok. Ja mám pri jednom byte 3 násobok. Ale štandard pri bežných bytoch je 1-2 násobok mesačnej platby.

katkaseiner
29. apr 2025

Ahoj,
my tiez depozit vraciame, obcas trochu oneskorene, resp. cast si nechame, kedze napr. vyuctovanie za teplo (z bytoveho podniku) chodi za cely predosly rok az dalsi rok v Maji. Okrem toho vsetko co poskytujem v byte je v preberacom protokole... ak by som poskytla konvicu, tak je tam zapisana. Na druhej strane... konvica stoji tak 20E... cize nerobila by som z nej vedu, dam si do nakladov a kupim novu (myslim ja ako majitel).
Co sa tyka uctov... kazdopadne treba mat zmluvu spisanu v detailoch - cize kolko je najomne a kolko su ucty... z toho samozrejme nevies vydedukovat kolko skutocne plati za elektrinu plyn a teplo, ale pri vyuctovani by ti mal moznost mat nahlad do zaplatenych preddavkov a realneho vyuctovania. Ja to sice najomnikom neukazujem, ale robim to poctivo, zaplatili to oni, je to ich. Doteraz mali vsetci preplatky ktore som im vyplatila.

basska_b
29. apr 2025

Podla toho, ako komunikuje, je zrejme, ze vam nic vratit nechce a hlada si dovody :( neviem, aky je vekovy rozdiel medzi vami, ale komunikuje tak povysenecky, ako ked profesor skoli uboheho studentika. Je to trapne, ale tahate za kratky koniec. Depozit ma ona.

Osobomesiace sa ale hlasia spatne podla toho, kolko ludi bolo v byte. Ked sa uzatvaral rok 2024, tak sa nahlasovalo, kolko bolo ludi realne v byte. Ale nema zmysel sa s nou o tom.vadit. klame aj spravcovi a to ukazuje jej uroven. Osobomesiace su skor o rozpocitavani vytahov, upratovania, smeti a pod. Fond oprav a ine je spravidla podla podlahovej plochy, voda podla vodomeru, podobne kurenie je v urcitom dohodnutom pomere merac vs. plocha (kvoli spekulantom, co sa nechaju vykurovat od susedov).

Urcite si nenechajte zo seba robit blazna (balkonove dvere), ale zvazte aj mnozstvo investovanej energie do tohoto konfliktu

kiki68
29. apr 2025
@melanta

@kiki68 ty žiješ mimo SR, tak máš iné skúsenosti s depozitom asi. Na Slovensku sa depozit dáva vo výške 1-2 násobku mesačnej platby. Čiže ak prenajímam byt za 700 eur, depozit mi zaplatia 1400 eur. Pri lepších nehnuteľnostiach to môže byť 3-5 násobok. Ja mám pri jednom byte 3 násobok. Ale štandard pri bežných bytoch je 1-2 násobok mesačnej platby.

@melanta prave rovnake som mala v BA. A majitel bol pravnik. Velmi korektne sme to vyriesili.

kiki68
29. apr 2025
@melanta

@melanta inak kamoska mala teraz v CZ napr 3 najomne vysku depozitu ako takeho. Cize je to rozne asi vsade, ze kazdy a hlavne kazdy region si to riesi po svojom. Mne napr v BA uz pri preberani bytu dal v zmluve vsetky detaily, ze co uz bolo zavadne. Napr nejaka prechodova lista a nejake smuhy niekde. Ale keby to nemam tam, tak tazko to vykecam, ze toto tu uz bolo. Clovek musi byt v dnesnej dobe velmi opatrny.

kiko5382
autor
29. apr 2025

Bol to náš úplne prvý prenájom takže sme nemali dovtedy ani zlé ani dobré skusenosti. V zmluve je napísané 650€ nájom+ 50 elektrina. Neni tam napisaný žiadny detail a je to vlastne zmluva na jednu stranu. Nájom sme ukončili skôr s tým že zo strany majitelky bola neustála buzerácia a veľakrát u nás bola aj 3x za týždeň s tým že niečo potrebuje v tom byte. Potom prišli otázky typu či si k nám do mrazničky môže dať mäso a jedným z hlavných dôvodov bolo aj to že tam nebolo parkovanie ktoré nám bolo slubené že problém nebude a časom človeku začalo liezť na nervy to že po robote nemá ani kde zaparkovať. Pri začiatku nájmu nám povedala že ak by sme chceli skôr odisť tak vieme sa dohodnúť tak že jej dáme vopred vedieť a dohodneme sa s tým depozitom. Prvého sme jej odovzdávali kluče a bolo nám od nej povedané že do konca mesiaca nám vráti depozit. Keď prevzala byt tak všetko bolo v stave v akom nám ho odovzdávala. Vieme že sme si mali dávať väčši pozor ale bohužial nulové skúsenosti.

abbey1
29. apr 2025
@kiko5382

Bol to náš úplne prvý prenájom takže sme nemali dovtedy ani zlé ani dobré skusenosti. V zmluve je napísané 650€ nájom+ 50 elektrina. Neni tam napisaný žiadny detail a je to vlastne zmluva na jednu stranu. Nájom sme ukončili skôr s tým že zo strany majitelky bola neustála buzerácia a veľakrát u nás bola aj 3x za týždeň s tým že niečo potrebuje v tom byte. Potom prišli otázky typu či si k nám do mrazničky môže dať mäso a jedným z hlavných dôvodov bolo aj to že tam nebolo parkovanie ktoré nám bolo slubené že problém nebude a časom človeku začalo liezť na nervy to že po robote nemá ani kde zaparkovať. Pri začiatku nájmu nám povedala že ak by sme chceli skôr odisť tak vieme sa dohodnúť tak že jej dáme vopred vedieť a dohodneme sa s tým depozitom. Prvého sme jej odovzdávali kluče a bolo nám od nej povedané že do konca mesiaca nám vráti depozit. Keď prevzala byt tak všetko bolo v stave v akom nám ho odovzdávala. Vieme že sme si mali dávať väčši pozor ale bohužial nulové skúsenosti.

@kiko5382 Akú ste mali v zmluve výpovednú lehotu a podali ste oznámenie o ukončení nájmu písomne? Máte nejaký doklad o tom?

cica8
29. apr 2025
@hiro

@hiro depozit sa vracia ak je byt zanechany v takom stave ako sa dával, a ak aj vyúčtovanie z a plyn ci elekteiku je v pluse 😊

sidicek
29. apr 2025

@kiko5382 nepísal si tu už? Prenajom 1i bytu v Ružinove?