Ako vysvetliť starým rodičom, že nechceme krstiť?
Zdravím, prosím poraďte mi hlavne tie ktoré s tým máte skúsenosť a prešli ste si tým, ako čo najlepšie vysvetliť rodičom a svokrovcom že nechcem dať pokrstiť naše dieťa, lebo okrem toho že naňho farár naleje trochu slanej vody pre mňa krst nemá žiaden význam ale ani jedna strana to nevie pochopiť. Nasilu alebo potajomky bez súhlasu rodičov ho dúfam asi pokrstiť nemôžu 😁 Manžel na to nemá žiaden názor a je mu to jedno. Ďakujem
@molinka777 k tomuto vedieš aj svoje deti? K nenávisti keď je niekto iný ako si ty predstavuješ Smutné 😢😥😢😥
Mňa by akože zaujímalo, všetky, čo tu píšu, že treba splniť rodičom želanie a dať dieťa pokrstiť, či by ste sa takto rozhodli aj keď by to nebolo to vaše najčačanejšie vybraté náboženstvo, ale iné. Dali byste zasvätiť deti Alláhovi, ak by boli starkí moslimovia, lebo oni to tak chcú? Alebo chlapca obrezať, ak by boli starkí Židia? Alebo ak by boli jedni starkí tak a druhí tak, komu byste ustúpili a vyšli v ústrety?
Pre mňa je toto nehorázna drzosť, a ja som si také vypočula. Deti nemám pokrstené a ostane to tak, kým sa sami nerozhodnú inak. Lebo čuduj sa svet, sloboda vierovyznania znamená aj slobodu žiadne vierovyznanie nemať a nikto nemá právo vás nútiť dačo vyznávať. A tobôž nie vaše dieťa. Môj názor je, že nemám právo im nariadiť, čomu majú veriť rovnako ako nemám právo sa rozhodnúť o ich budúcej kariére alebo politickom presvedčení. Môžem im ukázať, čomu verím/neverím ja, môžem ich viesť ku záľubám, ktoré sa mi páčia a sú mi blízke, ale nemôžem sa za nich rozhodnúť, či sa to bude páčiť aj im.
A kto tu hovorí o tom, že keď je to pre teba len neškodný šplech vody... Nie je. Dieťa je oficiálne zapísané ako kresťan, cirkev zaň berie peniaze a má o to väčšiu moc. A keď dospeje a rozhodne sa napríklad z cirkvi oficiálne vystúpiť, nie je to vôbec také jednoduché a farnosti s tým robia obštrukcie. Nepáči sa im keď prichádzajú o ovečky. Ja stojím za autorkou, jednoducho sú veci, ktoré môžu rozhodnúť iba rodičia a ostatní do toho nemajú čo hovoriť.
Nekrstili sme,áno boli strašne kecy okolo toho,tiež mama sa vyhrážala ze malu vezme a dá pokrstiť,ale neurobila by to-prišla by tým o nás aj o malú,sama uznala ze sme jej prednejsi ako poliate slanou vodou. Robili sme keď mala malá 3 mesiace uvítanie-pozvali sme príbuzných,objednali sálu,jedlo a spravili jej hostinu. Teraz ide do prvého ročníka a pojde na náboženstvo. Vie ze su kostoly a chodía sa tam ľudia modlit,Ježiška pozná len toho vianočného 🤣
Keď sa raz sama rozhodne ísť cestou viery tak si tie ceremónie dorobi.
Trvaj na svojom,keď prídeš a budú to chcieť riešiť tak by som povedala ze som svoj názor vyjadrila raz a jasne a ak to chcú ďalej riešiť tak už bezo mňa,a odišla by som.
Jasne ak náhodou bude tvoje dieťa plakať tak to bude uuuurcite preto ze nie je pokrstene,ak začne neskôr rozprávať,tiež si rypnu. A opäť ak sa vám nepáči nemusíme chodiť a dovidenia
@molinka777 kokos, že buzeranti. Urážať ľudí len za to, koho milují, ich tiež stvoril Boh. Prečo vymyslel takú prírodu, keď je to teda proti nej?
@molinka777 proti prirode? V prirode odveky existuju homosexuálne vzťahy ...podstatne viac ako medzi ľuďmi.. takze co je proti prirode? To ze si psr rovnakeho pohlavia osvoji dieta a s ladkou sa o neho stara, ked bio rodicia nemohli alebo nechceli? Ze dali tomu dietatu domov?
@rachel36a Súhlasím s vami 👏 len to zarytí krestania netolerantní nepochopia ... krestanstvo je zamna jedno z najhorších naboženstiev treba si prečítať knihu " čierna kniha katlíckej cirkvi" to len budete prekvapená ake zvrestvá toto naboženstvo spravilo ...a tu ma bude niekto urážať zato, že napíšem že svätená voda je obyčajna voda so soľou 😀
@molinka777 to nie je úplne pravda, keď si otvoríš knížku biológie tak objavíš aj také zázraky prírody ako napr. hermafrodit, a je plno živočíchov ktoré vedia svojvoľne meniť pohlavie ak si to situácia vyžaduje a majú nedostatok samcov/samičiek vo svojom okolí, taktiež výchova potomkov často spadá len na jedno pohlavie a to druhé je potrebné len do momentu splodenia, príroda je celkom fluidná čo sa týka pohlavia a starostlivosti o potomkov
ináč nie je v biblii niečo také ako miluj blížneho svojho a že len boh má byť sudcom atď atď? či to len keď sa to hodí?
@molinka777 tak splodit nemozu to je lahke
@nikolcrow ANO je to voda, avšak veriaci človek tuto vodu vníma ako symbol. To je presne ten rozdiel, čo neveriaci necíti. Ale je to v poriadku, to či je niekto veriaci alebo neveriaci nepodmieňuje to, akým človekom je či dobrym alebo zlym.
@letfenixa rodičia sa ešte bavili s babkou? 😅 odvážna babka
Prečítala som si časť diskusie a je mi ľúto, koľko zloby a nesprávnych informácií sa tu nachádza. Ako praktizujú a veriaca nesúhlasím s krstom "na oko". Ale prekvapuje ma, že rodičia sa o vieru svojich detí zaujímajú až vtedy, keď nechcú dať pokrstiť ich vnúčence. To si nevšimli, že nechodia do kostola, nemodlia sa a ani inak nežijú v súlade s náboženskou výchovou? Po rokoch už je zbytočné dobiedzať a žiadať sviatosti, ktoré pre nich nič neznamenajú.... .
Autorke radím brániť sa napríklad aj tým, že svätokrádežné prijatie sviatosti je ťažký hriech.
@annamalaga ako neozvala sa? ved tu priebezne pise. pisala hned na zaciatku, ze im to uz hovorila. a hovori im to zakazdym ked na to pride rec, len to rodina neakceptuje a stale vytahuje.
u nas to trvalo asi prvy rok, uz davno sa nepytali, ci sme si to nerozmysleli.
Mna tu teraz asi mnohi “zvozia” ale….
Ja som veriaca. Mam 3deti svoje pokrstene-2mesiace po porode 😅
A zrovna v sobotu ideme na krst kedy budem 5-nasobna krstna mama. Mna to tesi. Naplna. Pre mna to ma ale uplne iny rozmer.
Dnes som zehlila komplet vybavicku do krstu a s takou radostou az sa vznasam.
Ale….
Za mna krstit proti voli. To radsej nie.
Krstit len aby sa patrilo?aky to ma vyznam?
Krstit iba kvoli darom? Kvoli hostine?
Rovnako podobne svadba. Brat sa v kostole iba preto ze je to krajsie prostredie?
Tu nejde pre veriaceho len o prostredie. Len o hostinu ale o samotny vyznam. Ukon.
Neviem ale ako planujete dat potom doeta do skoly. Na nabozenstvo/etiku.
Potom mozu ist deti na 1.sv.prijimanie a moze byt situacia ze bude chciet ist aj ono. Jasne. Krst moze prijat dieta kedykolvek.
A tiez ak bude chciet zdrhnut k sekte tak….
A starym rodicom povedz ze si im vdacna za tzv.”krst tuzby”. Viac o tom ak nemaju sajnu sa docitaju ci uz na internete alebo ja v Katechizme katolickej cirkvi.
A mozno este dodam. Voda moze byt aj so solou ale nemusi.
@maryetta no mnohí tak urobia pre pokoj v rodine. Sobáš v kostole, krst detí, sviatosti....Mnohí si vysvetľujú vieru po svojom. Toto áno, toto nie v zmysle . sv. prijímanie áno, vydržíme, potom už kostol iba zvonku.
Aby bol kľud. Osobne si myslím, že najväčší hriech majú rodičia, ktorí tie deti donútia do niečoho, čo samé nechcú, trebárs psychickým nátlakom. A detí ustúpia lebo nechcú rozbroje s rodičmi. Celé zle.
Ja a manzel sme veriaci a chcela som mat a chcem mat dieta pokrstene. U nas nastal problem v krstnych rodicoch. Ja som chcela mat ludi, ktori do teraz dokazuju, ze moje dieta lubia aj ked namaju birmovky. Proste ja som to brala inak, ne len, ze vidime sa na krste a potom na prvom svatom a viac sa o dieta nezaujimam. Toto nie je pre mna osoba, ktora ma po mne prebrat nejaku zodpovednost. Bol problem a na dlho a tie kecy okolo toho. Ze malicky nemoze chodit von, ze place lebo nie je pokrsteny (mal silne koliky, ani po krste rev nekoncil), najviac ma vytocilo, ze mam si dat daco cervene na kocik ... To mi povie veriaci clovek...vsetko sa nakoniec vydarilo a maleho som mohlo pokrstit s ludmi, ktori nemaju birmovku ale davaju dietatu ovela viac ako kedy dali moji a manzelovi krstni rodicia. Ten tlak, ze kedy to uz bude uz viac nechcem zazit ...kazdeho najviac zaujimala oslava, darceky a ne to, ze dieta nieco prijme. To su mi veriaci ludia naozaj. Oslava nebola, na krst nikto nebol pozvany. Bolo to pre mna magicke a krasne, vela som plakala. Ale to musi vychadzat z cloveka, ze to chce a nie na silu. Aby len bolo mecheche

@slimstar Ani nie, mame vztahy, ze nam na sebe zalezi, tak sa o seba zaujimame, radime si, pomahame si. Logicky sa potom obcas radi aj vo veciach, ktore pre nas su menej podstatne a pre inych viac. Povieme dakujeme a robime si po svojom.