icon

Ako vysvetliť starým rodičom, že nechceme krstiť?

26. apr 2022

Zdravím, prosím poraďte mi hlavne tie ktoré s tým máte skúsenosť a prešli ste si tým, ako čo najlepšie vysvetliť rodičom a svokrovcom že nechcem dať pokrstiť naše dieťa, lebo okrem toho že naňho farár naleje trochu slanej vody pre mňa krst nemá žiaden význam ale ani jedna strana to nevie pochopiť. Nasilu alebo potajomky bez súhlasu rodičov ho dúfam asi pokrstiť nemôžu 😁 Manžel na to nemá žiaden názor a je mu to jedno. Ďakujem

autor
26. apr 2022

@annamalaga kvôli korone sme ju 2x prekladali a potom na 3x bolo jednoduchšie vybaviť svadbu na úrade, čo pre mňa bolo pozitívum lebo obrad v kostole by bol ďalšia ceremónia, aj tak stále počítajú a tým že obnovíme manželský sľub aj kostole

jennky13
26. apr 2022

no ak pre teba krst nic neznamena, tak by pre teba mohlo znamenat nieco, co si praju tvoji rodicia alebo svokrovci.
Keby si nechcela krst z presvedčenia, ze krst dieťaťa nic neznamena, ze je potrebny pre zivot viery krst dospeleho cloveka, tak tomu by som rozumela, ze bojujes a stojis si za svojim.
Keby to chceli moji rodicia a mne by na to nezalezalo ( v tom, ci to ma zmysel alebo nie ) , tak to urobim z lasky k nim. Ved oni zostanu na dedine zit a oni budu znasat krive pohlady ludi. Jasne , je to blbost, ale tych ludi nezmenis a svojim blizkym pomozes.
keby si bola proti krstu deti z presvdcenia, tak ta podporim, aby si vydrzala a stala si na tom, co si poznala.

lija22
26. apr 2022

@tinatitti ale prosim ta a co bydedina povedala, keby bol krst a bez hostiny?

annamalaga
26. apr 2022

@jennky13 ešte raz, autorka nieje pokrytec, nebude dávať krstiť, lebo niekto si zmyslí, že chce , ona nechce a hotovo.

nyusika
26. apr 2022

@jennky13 kks, ale vies, ze uz nezijeme v 19 storoci ??

tinatitti
26. apr 2022

@viestta opakujem, ja ju nenútim ísť. Keď nechce, nepôjde. Je to jej vec. Ja som si svoje deti pokrstiť dala. Snažím sa ich v rozumnej miere k tomu viesť. A podotýkam, že proti je len autorka, jej manžel nie. A súhlasím s názorom, že moje deti, keď si neskôr povedia, že im viera nič nedáva, tak nebudem mat nič proti. Osobne si myslím, že toto je každého osobná vec. Jedni veria iní nie. Ja nikoho za to nesudim a už vôbec nenútim. Áno, ako jedna z alternatív je privriet oči, dat pokrstiť a starí rodičia môžu dieťa viesť k viere, to nemusí byť len rodic. A áno, k viere ho môžu viesť aj bez krstu. Zle ste pochopili môj príspevok a zbytočne sa tu do mňa navazate.

autor
26. apr 2022

@jennky13 predsa nebudem viesť dieťa k niečomu, čomu sama neverím len preto aby na mojich blízkych nepozerali ľudia krivo 🤷

mirkaferko
26. apr 2022

Jednoducho im vysvetli, že nie si ochotná klamať kňazovi. Pri krste totiž sľúbiš, že budeš dieťa vychovávať vo viere.

kikiballa
26. apr 2022

Keď počujem argument,že čo si v dedine o nás pomyslia,tak sa mi vynorí spomienka z puberty. Prišli sme pomôcť babke na záhradu. Ani neviem čo sme robili keď nabehla nejaká tetka,že či sa nehanbime,že dnes je veľký kresťanský sviatok a vrieskala ako j.bnuta. tak som jej sucho odvetila,"ale teta, ja vyznávam islam a my dnes sviatok nemáme" ste mali vidieť ten výraz 😁😁😁😁😁😁😁😁

777januska777
26. apr 2022

@jennky13 ja som praktizujuca veriaca a teda toto by som nechcela. Bud krst chceš a uvedomujes síce to znamnena alebo nebudeš krstiť. Krsty, len aby bolo alebo aby boli ľudia spokojne sú pre mňa veľmi zlá cesta. Ja budem vždy radšej za úprimného ateistu ako za neuprimneho veriaceho.

ddaassuullaa
26. apr 2022

@jennky13 keby rodicia lubili svoje dospele dieta, respektuju jeho nazor, vsak? Keby ho naozaj lubili nebudu ho nutit do niecoho, co nechce, vsak? Laska k vlastnemu dietatu sa v cirkvi nenosi? Laska, respekt a ucta su len jednostranne?

autor
26. apr 2022

@kikiballa presne viem o čom hovoríš 😁 raz som vonku povešala vypraté prádlo a prišla suseda že veď my máme dnes sviatok tak to mám odpratať, ja jej ale veď že suseda z druhej strany tiež perie, tak že ona môže lebo oni sú luteráni 😁

ukulela
26. apr 2022

@mirkava jasne, daju pokrstit, len aby mali starki dusu na pokoji a potom co bude dalsie? budu starki bravat dieta do kostola, ked rodicia nebudu chciet? supnu na nabozenstvo? no nie.
a autorke: nas sa pri prvom svokra opytala ci budeme krstit, stacilo jedno nie a hotovo. pri druhom sa uz ani nepytala .... ak do teba tlacia este pred porodom, tak by som asi vybuchla a povedala jasne a strucne, ze zakazdym, ked padne tato otazka, tak v tom momente sa otacam a idem domov, alebo odchadza,, prestavam komunikovat .... jednoducho je mi luto, mama/starka. vidite, ze my nie sme praktizujuci katolici. a hotovo. zijeme dokonca v hriechu, tak co chcete? :P

kikiballa
26. apr 2022

No by som ju takou rýchlosťou poslala do preč,až by jej slina zabehla. Aby mi niekto diktoval,kedy mám vešať prádlo alebo robiť na záhrade?. Istooooo. Teraz bývame vo veľkom meste,kde na veľkonočnú sobotu jeden sused kosil,druhý orezaval stromy a môj muž rezal listy. Robím keď je pekne a nie,že teraz je sviatok je krásne a ja budem kukať telku,keď na záhrade plno roboty mám. 🤦

jasminkaj
26. apr 2022

Tiež nesúdim, je to každého vec.. My sme veriaci, deti sme pokrstiť dali. Krsná mama mojich detí ale svoje deti pokrstiť nedala. Starší má 7 rokov a pýta sa prečo on nemá krsnú a krsného, prečo aj on nepôjde na také prijímanie ako jeho sesternica, prečo u nich nenosí darčeky Ježiško alebo prečo sa ostatní pri stole modlia pred nedeľným obedom a oni nie... atď.. Samozrejme, dnes už ide o istý životný štýl, ale je dobré vedieť kam človek patrí.. Nemusia byť všetci kresťania, katolíci.. ale vysvetliť deťom, že v niečo/niekoho veria, by bolo fajn 🙂

acrobaleno
26. apr 2022

Deti sa rodia hriešne, lebo Adam a Eva zožrali jablko v Hoteli Paradise a tento dedičný hriech sa nedá nijak inak odstrániť iba krstom. V minulosti to bola podmienka pre pochovanie na cintoríne a hlavne sa to muselo stihnúť pred smrťou dieťaťa, aby neskončilo v pekle. Morbídne, ale to bol ťažký stredovek a potom to nejak ostalo, lebo Cirkev ovládala všetky aspekty ľudského života. Ako neveriacej mi to príde na hlavu a preto ak sa s tým nestotožňuješ, nie si veriaca, tak nikomu nič nevysvetľuj a iba im oznám, že nebude žiadne krstenie.

ukulela
26. apr 2022

... pripadne by som svokre zadrela, ze som sa pytala a evanjelicky farar nam dieta pokrsti aj nezosobasenym rodicom 🙂 a ukoncila vetu a odkracala 🙂🙂🙂
@acrobaleno presne tazky stredovek este stale vladne v niektorych kutoch slovenska.

janinah
26. apr 2022

Už nikto nikoho a nič nepotrebuje rešpektovať,ani rodičov,ani rodinu,ani Boha,ani sviatky ....každý si robí čo chce a tak aj ten svet bez pravidiel vyzerá...ktovie kam to dospeje o 50..100 rokov.A zaráža ma povýšenecké vyjadrovanie tu pišúcich...ja by som odkráčala,povedala,preč poslala...no ok,len ešte netušíte,čo vám život donesie,či nepobežíte narýchlo choré dieťa krstiť a ruky spínať....zažila som to u vzdialenej rodiny.Pre mňa moje nepokrstené vnúča by bolo moje vlastné zlyhanie,že som vychovala človeka,ktorý nerešpektuje niečo,čo je aj vždy bolo v našej rodine dôležité.A asi by som uťala všetku podporu.Našťastie len teoreticky rozmýšľam,realita je taká,že som s ňou spokojná.

lejusinka
26. apr 2022

@acrobaleno hlupost. Pokrstenim novorodenca ho nezbavis hriechov 🤦🏻‍♀️ Vies vobec co je krst? Krstit novorodenca je len satanisticky ritual ktory s Bohom nema nic spolocne 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

lejusinka
26. apr 2022

@janinah kym sa CLOVEK sam nerozhodne ze chce prijat Jezisa Krista tak oblievat ho svatenou vodou je ZBYTOCNE. Netrepte tu somariny aspon 🤦🏻‍♀️ Dieta nijako nezachrani ked ho date pokrstit…

ariesi
26. apr 2022

@evkamotka je to voda so soľou. Aj teraz cez koronu dávali ze hygienické balenie svatenej vody-pol litrovku balenej vody a hygienicky balené mini vrecúško soli. Samozrejme, tým sa nechcem dotknúť kresťanov, že je to iba slaná voda

jasminkaj
26. apr 2022

@janinah wau.. sama by som to lepšie nenapísala 👏👏👏 Pravda každé jedno slovo 👍

acrobaleno
26. apr 2022

@lejusinka okej...

lejusinka
26. apr 2022

@janinah inac matka roka ked nechcete podporovat svoje deti a vnucata lebo nechcu robit tak ako vy kazete 😂😂😂

rachel36a
26. apr 2022

@evamarek77 my mame doma krstny list...dali nam ho pri krste

lejusinka
26. apr 2022

Zeny vyzyvam Vas, vy uzasne krestanky najdite mi JEDEN vers v Biblii kde sa krstili babatka. Staci mi jeden!

viestta
Odpoveď bola odstránená
acrobaleno
26. apr 2022

@janinah keď potrebuješ Boha ako barličku...nech sa páči. Ja na neho neverím a kresťanstvo/islam/iné viery nie sú zákony, podľa ktorých sa musia riadiť. Zomrieš, či veríš v Boha alebo nie. Pre takých budhistov nie je nebo ako pre kresťanov, tak kto má pravdu.

ukulela
26. apr 2022

@janinah vies, nie kazdy je veriaci. u nas je tato otazka vyriesena, my veriaci nie sme. ak by svokre tak velmi zalezalo na pokrsteni vnucat, mala v tom vychovat aj syna, nie, ze synovi je to jedno. zjavne ani pri synovi ta vychova nebola nejaka extra krestanska .... takze ano. ak by ma rodina dookola kazdy den, kazde stretnutie obtazovala otazkami a natlakom ku krstu, pre mna by to bol dovod sa otocit a ist. a rovnako ak by sa babka rozhodla, ze sa s nepokrstenym vnucatom trebars aj nebudes stretavat, tak ok, jej chyba, jej problem .... lebo tiet
prezentovane dovody krstu, ze co povie dedina, alebo aby sa nedal k sekte ... no to uz su mi len tie najspravnejsie dovody na pokrstenie dietata.

joesvk
26. apr 2022

@janinah Mňa zaráža prečo autorka vôbec začala túto tému. Dospelý vyrovnaný človek sa s týmto potrebuje radiť?
Mňa to bolí, lebo pre mňa nie sú tieto veci len formalita a téma len podporuje "argumenty" ako je pokrokové považovať vieru za prežitok.
Normálny kňaz by nemal pokrstiť, keď nevidí, že človek chápe krst ako niečo iné ako poliate slanou vodou.