icon

Ako zvládať problematickú svokru a chrániť súkromie?

Včera o 17:22

Ahojte, píšem sem aby som si trochu uľavila a možno aj vypočula rady nestranných ľudí. Budem sa snažiť aby to nebolo na dlho.
Takže ide o moju svokru, z ktorej mi každým dnom stúpa tlak viac a viac. Kúpili sme s manželom dom hneď vedľa svokrovcov. Mali sme dôvody prečo - bol od kamarátov za veľmi dobrú cenu, veľký s veľkým pozemkom, predávali ho hneď a ja som v tom čase bola tehotná, takže nám to viac než vyhovovalo. Boli sme nadšený, z domu aj stále sme, všetko by bolo super, bývame už rok a pól.
A kameň úrazu, pre ktorý už začíname uvažovať o tom, že ho predáme a odstahujeme sa je moja zlata pani svokra.
Najprv to začalo “nevinne”. Nosila jedlo aj keď sme mali navarené. Vysvetlili sme jej ze nám nemusí variť a zvládam to aj pri dieťati lebo potom veľa vyhadzujeme. (Aby ste si nemysleli, že to robila iba z lásky, tak sme sa neskôr dozvedeli, že svojim kamarátkam hovorila aká som neschopná navarit a že nám musí nosiť obedy ona).
Dobre rozdychala som. Postupne si začala viac a viac dovoľovať. (Preskočim všetky maličkosti lebo by to bolo na dlho). Každopádne posledné týždne k nám chodí ako do svojho. Otvorí si dvere, príde k nám. Je jedno či je 7 hodín ráno alebo 21 večer. Jednoducho príde s tým že nás prišla pozrieť. Ani nepočítam koľkokrát prišla večer keď som bola v sprche, poprechádzala sa po obývačke a až potom odišla. Bez toho aby dala vopred vedieť že príde samozrejme. Mali sme tu pred pár dňami brigádu a moj muž si zavolal zopár kamarátov na pomoc. Mala som im navariť, pani svokra prišla o 7 ráno, poprechádzala sa po kuchyni, skonštatovala že ale s malým sa mi ťažko bude variť toľkým chlapom a že ona ostane s bude mi ho zabávať keď už jej syn (moj muž) povedal že variť nemá. Nebudem klamať, hnusne som na ňu celý čas pozerala a tlaky som mala neuveriteľne. Do toho som sa dozvedela že kontaktovala moju mamu aby sa jej na mňa posťažovala a opísala jej dopodrobna celý harmonogram môjho dňa. Čo sme sp synom robili, o koľkej sme išli von, ako dlho sme boli na ihrisku, jednoducho keby ste chceli rozpis môjho dňa stačí zájsť za mojou svokrou lebo ma zmapované úplne všetko čo robím. Svokra chodí do prace, ja mám 25 rokov, asi chápete že sa mi do hádok nechce púšťať lebo vedľa seba budeme žiť ešte dlho (možno). Čerešničkou na torte je že posledný mesiac začala chodiť na kontroly. Prejde sa okolo domu, ponakúka do okien a odíde. Toto mi muž nechcel veriť až tento víkend videl sám že to naozaj robí.
A áno moj muž a dokonca aj svokor jej už niekoľkokrát čistili žalúdok že toto sa jednoducho nerobí ale ani to s ňou nepohlo. Snažím sa odosobniť, nemyslieť na to, ignorovať to ale keď sa vám niekto neustále ukazuje pred oči vo vašom vlastnom dome tak to jednoducho nejde a ja už som z toho na nervy.
Čo by ste na našom mieste robili vy? Neviem či to mám pretrpieť a dúfať že to bude lepšie alebo sa reálne pustiť do hľadania nového bývania. Pretože je mi jasné, že takto navždy fungovat nedokážem. Nedokázala by som to s vlastnou mamou, pretože mám rada súkromie a svokra je už na mňa naozaj iný level.

andrejka1974
Včera o 18:02
@anonym_autor

@minenkaa presne tohto sa obavám že to raz príde 😅 pred veľa rokmi to takto vyriešila moja mama so svojou svokrou a robila som si raz srandu, že sa to zopakuje aj u mňa. Čo bola sranda vidím čoskoro na realitu.

@anonym_autor aj mňa svokrovci nenávideli hlavne svokor a môjmu mužovi povedal že som nenažraní zlatokopka a muž mu povedal , že to tak nie je a odvtedy aj môj muž bol zlý vo všetkom a jeho vlastný otec ho nenávidel až do smrti , proste bol pre neho ten najhorší jediný syn

anonym_450d21
Včera o 18:03
@anonym_autor

@anonym_0fcfe1 kľúče nemá. Áno bola za to už veľká hádka s mojim mužom, že prečo im nedávame kľúče.
Bránu žiaľ nemáme (len starú po bývalých majiteloch, ktorá je vlastne len pár sklincovaných lát). Nedá sa všetko hneď však? Takže na dvor k nam príde hocikedy.
Dvere zamkyname ale napríklad večer, keď sa jej páči najviac chodiť na návštevu to máme tak, že keď ideme so synom už dnu tak muž ešte behá okolo zvierat a nezamkynam mu pred nosom. Ona to očividne obkukala a vyuziva príležitosti.

@anonym_autor branu nemate a sice pises ze "neda sa vsstko hned" - nemusite mat predsa hned luxusnu ci drahu branu, to vam nestaci obycajna brana miesto zbitych lat, ktora by sa jednoducho dala zamknut?

anonym_450d21
Včera o 18:04
@minenkaa

@anonym_450d21 prečo by to nemohla ona riesit,je to aj jej som a pozemok

@minenkaa ved nech riesi, ak ma neschopneho muza. A riesi to vzdy ten z paru, o ktoreho rodicov sa jedna. Prave preto, ze vztahy su ine, aj citlivost pri konfliktoch je ina, nez s cudzou osobou. Takze opakujem, moze to riesit aj vyhadzovanim svokry z domu a pozemku s krikom (za mna sice ubohe), ak ma muza neschopneho to s mamou poriesit.

anonym_977bfa
Včera o 18:05

vziat muz a asvokra a nech postavia branu - viem ze sa neda vsetko-ale toto je priorita ... a muz nech nosi klus -dvere zatvarat - nielen kvoly svokre ale i zlodejom ..na okna folie .. najst mladu klebetnu zensku dediny a tej sa postazovat na svokru-ako vam tam nabehla ked si sa sprchovala a nema ani cas na sex s manzelom lebo vas aj pritom vyrusuje.. postazovat sa aj na jej jedlo ze vam to nechuti a aj tak to nosi a ze jej nechcete nic povedat kedze je uz stara a osamela a nik sa s nou uz bavit za jej povahu nechce... ani sa nestihnes nadychnut a uz sa to k nej dostane ...

anonym_29ff1f
Včera o 18:06

@anonym_autor vy dvaja s muzom mi pripadate ako neschopaci. Nebyt schopni jednej osobe zamedzit vstup do vlastneho byvania?! S tymto si neviete poradit raz a navzdy, po dobrom alebo po zlom? Ako potom dokazete riesit ine, skutocne naliehave alebo vazne situacie?

anonym_274cf1
Včera o 18:09

Ty si jej vlastne nepovedala, ze ti vadia jej neohlasene navstevy. Svokra si dovoluje, lebo moze. Lebo ju ani jeden z vas nevyhodi. Nie ste uz deti, mali by ste sa vediet za seba postavit. A muz nech urobi ako dalsiu vec uzamykatelny plot.

autor
Včera o 18:16
@anonym_95c128

@anonym_autor takže radšej bývaš ticho hej? lebo málo píšeš o tom čo si jej hovorievala a ona ako reagovala
Ja by som priamy rozhovor a pravidlá,kt.sa budú dodržiavat
A neviem ako ti vysvetlila tie ohováranie tvojej osoby

@anonym_95c128 áno uznávam že som ticho. Nie som ani typ ktorý by sa vedel hádať a tiež nechcem byt ta za ktorú je dusno. Takže to vždy s ňou ide riešiť muž.
A vysvetlenie? Povedala k tomu len že sa mám spamätať. Na čo som jej jediný raz povedala že ja nie som ta čo sa ma spamätať a to len okomentovala slovami “oo aká si veľká pani”
Takže s ňou rozumný rozhovor ani viesť nejde.

minenkaa
Včera o 18:18
@anonym_450d21

@minenkaa ved nech riesi, ak ma neschopneho muza. A riesi to vzdy ten z paru, o ktoreho rodicov sa jedna. Prave preto, ze vztahy su ine, aj citlivost pri konfliktoch je ina, nez s cudzou osobou. Takze opakujem, moze to riesit aj vyhadzovanim svokry z domu a pozemku s krikom (za mna sice ubohe), ak ma muza neschopneho to s mamou poriesit.

@anonym_450d21 ale prosim ta čo to píšeš,vôbec to nie je pravda,v tomto veku je to jedno ,koho sú to rodicia ,riesi to ten kto chce a kto to v tom momente tak cíti
V tomto prípade je viac nevesta svokrou obmedzovaná ,ma si to riesit ona
To už potom sa môžme hrať na malé deti do konca života

minenkaa
Včera o 18:20
@anonym_autor

@anonym_95c128 áno uznávam že som ticho. Nie som ani typ ktorý by sa vedel hádať a tiež nechcem byt ta za ktorú je dusno. Takže to vždy s ňou ide riešiť muž.
A vysvetlenie? Povedala k tomu len že sa mám spamätať. Na čo som jej jediný raz povedala že ja nie som ta čo sa ma spamätať a to len okomentovala slovami “oo aká si veľká pani”

@anonym_autor veď sa s ňou nemusis hadat ,jednoducho jej povedz nech okamžite vypadne,konflikt už je ,treba ho vyriešiť
Vies môže ti byt jedno ako ona bude reagovať ,už teraz reaguje zle

anonym_5e5aa5
Včera o 18:22
@anonym_autor

@anonym_0fcfe1 kľúče nemá. Áno bola za to už veľká hádka s mojim mužom, že prečo im nedávame kľúče.
Bránu žiaľ nemáme (len starú po bývalých majiteloch, ktorá je vlastne len pár sklincovaných lát). Nedá sa všetko hneď však? Takže na dvor k nam príde hocikedy.
Dvere zamkyname ale napríklad večer, keď sa jej páči najviac chodiť na návštevu to máme tak, že keď ideme so synom už dnu tak muž ešte behá okolo zvierat a nezamkynam mu pred nosom. Ona to očividne obkukala a vyuziva príležitosti.

@anonym_autor predpokladam, ze kluce od dveri do domu mate obaja, ty aj tvoj muz. tak aky problem, ze ked ty uz ides vecer dnu so synom, tak zamknes a muz ked este robi na dvore, bude mat u seba v monterkach svoje kluce, ktorymi si otvori. a mas vyriesene, ze vecerne navstevy svokry v dome uz nebudu. takisto by som cim skor poriesila branu, da sa aj lacna zadovazit, docasne, kym si spravite taku podla predstav.

luccys
Včera o 18:24
@tiezjedna

Ja by som hľadala nové bývanie. Toto sa bude len stupňovať. Urobili ste zásadnú chybu - nestanovili ste jasné hranice hneď na začiatku.

@tiezjedna Zasadnu chybu urobili, ale tu, ze sa vobec nastahovali vedla svokrovcov. To nemohlo dopadnut inak. Je to tu stale, taketo temy, ale je to marne, je to marne, je to marne...

simca06022011
Včera o 18:30

@anonym_autor chapem, mozem sa spytat, preco sa nezamkynate? a preco ju rovno neposles prec, ked sa ti promenaduje po dome? Ona sa podla mna nudi a chodi obcumovat co robite, aby mohla ohovarat.. ci mas navarene, upratane... proste jej treba povedat, muz, a ptom kludne aj ty, nech tam prestane chodit ako do svojho. Ak mate iny vchod, terasu balkon, nech chodi muz tade a dvere zamkynajte... Ja osobne by som sa normalne vyrutila, prekvapene ze co tam robi, kto ju pustil dnu a povedala, jej ze ju zaidam aby zvonila pri dverach a neprepadala nas v dome. nech sa ohlasi. A hned, ze co potrbuje, a preco prisla a vypoklonkovala ju prec. Tu vec s varenim, by som netlakovala v sebe, poziadla by som ju nech odide, ze mame tam my hosti, navarime si a nepotrebujeme od nej pomoc, ak budeme potrebovat, zavolame ju. Vybavene.

A za mna je to vas spolocny dom, pozemok, a obaja mozete svokre povedat, najma ak po prvom dohovoreni muzom, to neberie do uvahy.

anonym_95c128
@anonym_autor

@anonym_autor ano prídeš mi submisivna v tomto konflikte a chápem
Lenže ona to využíva,ze ustupujes na vlastný úkor a raz prasknes a bude veľmi zle
A ako rátam,bohvie ako jej to syn vysvetlil a naozaj vysvetlil
Lebo ty reálne fungujes tak, že ona pride hocikedy a ty si ticho a sem tam mužovi povieš
A ty nervy ako doma nemáš kľud
Na tvojom mieste by som ešte raz skusila rozhovor ale vážny a s pravidlami
Ked nie,tak by som riesila odstahovanie jednoznačne
Len ako baby píšu, že svokry sú rovnaké a vždy to dopadne zle,to nieje pravda
Sú aj super a normálne
Preto nemaj pocit, že kvôli svokre máš trpieť lebo to tak býva....nie nebýva

anonym_8818a5

@anonym_autor zamkla dom. Takze tvoj problem, ze si nezamykas dom

anonym_30a936
Včera o 18:33

Svokra si dovoľuje, lebo si príliš krotká a nemáš pevné zastanie v mužovi, jej synovi. Ona vie čo si môže dovoliť a že za to žiadny postih nebude. Musíš sa naučiť byť rázna. Nie, teraz Kubko von nepôjde, ide spinkať. Ohradí sa? Mykni plecom, aby to videla a bež si robiť svoje. Pri najbližšej príležitosti jej povedz, že si ďalší deň neželáte návštevy, pretože máte vlastný program. Povedz jej, že ju sami zavoláte, ak budete mať na návštevu priestor. Zamykať, stále a neustále. Ak si vypočítavo odsleduje kedy ste na dvore, treba ju poslať preč a nepustiť dnu. Ak neohlásene príde dovnútra, normálne ju vyhodiť von. Žiadne ofukovanie, narovinu ju vykopnúť a povedať, že si k vám nemôže chodiť ako sa jej páči. Neboj sa jej rázne povedať svoj názor, aj keď to potom prekrúti, stoj si za svojím. Ale toto všetko je zbytočné, ak más muža, ktorý si ťa nezastane.

simca06022011
Včera o 18:34
@anonym_autor

@anonym_autor ja by som jej povedala, ze sa nemam co spamatavat, nech sa spamata ona, je v mojom dome... a dovi... ja viem, ze sa hadat nechces, ale toto sa musi riadne vyriesit. A myslim, ze dvere zamknut mozno aj malo bude, lebo bude vam kukat do okien a pod.. kym nebudete mat branu. A potom co, bude vyzvanat vam kazdy den? proste bude sa ohlasovat, chcete sukromie, navstevy su ok, ale nevyziadanu pomoc nepotrebujete a kldune to s muzom mozete naraz dvaja riesit s nou.
Ak vyvolava, vpisuje muzovi, je to jej problem, na to by som jej tiez povedala, ze ja som matka a moje dieta pojde von vtedy ked ja poviem, ak mame iny program. Chlap nech si to potom s nou vyriesi. Trosku sa musis za seba postavit.

eleanor2510
Včera o 18:51
@anonym_autor

@anonym_autor neda sa vsetko naraz? Prepac, ale mat normalnu branu a poriadne zamykat je absolutny zaklad. Nielen kvoli svokre, ale aj kvoli zlodejom, ako uz bolo povedane. Naco mate zvierata, ked nemate branu? Su v zivote predsa priority. Pripadate mi obidvaja ako nesvojpravni.

simca06022011
Včera o 18:53
@eleanor2510

@anonym_autor neda sa vsetko naraz? Prepac, ale mat normalnu branu a poriadne zamykat je absolutny zaklad. Nielen kvoli svokre, ale aj kvoli zlodejom, ako uz bolo povedane. Naco mate zvierata, ked nemate branu? Su v zivote predsa priority. Pripadate mi obidvaja ako nesvojpravni.

@eleanor2510 brany sa realne robia pri stavbach posledne... iste ak nema niekto financii na zvys, je to posledna vec. Staci sa prejst po novostavanych lokalitach, su taky co dlhe orky nemaju ploty, brany

eleanor2510
Včera o 18:54
@simca06022011

@eleanor2510 brany sa realne robia pri stavbach posledne... iste ak nema niekto financii na zvys, je to posledna vec. Staci sa prejst po novostavanych lokalitach, su taky co dlhe orky nemaju ploty, brany

@simca06022011 ale to nie je novostavba, ale hotovy dom a byvaju tam uz rok a pol bez brany

anonym_a8fa79
Včera o 18:58
@anonym_autor

@anonym_autor ze mate starú bránu je len výhovorka
Švagor mal tiež starú bránu ale ked prešla posledná kvapka svokor nemal šancu
Dostal nadané a viac bez pozvania na dvor nevkrocil
Proste treba to povedať na rovinu žiadne také ze mužova mama
Mas problém vyrieši ho
Najviac je sranda ako sa všetky dušujete aké ste dospelé ako sa viete postarať a pritom neviete upratať jednu svokru
Áno aj ja som svoju upratala vo všetkej slušnosti s rešpektom a bol pokoj
Nikto viac nerobil zbytočne dramu

simca06022011
Včera o 19:01
@eleanor2510

@simca06022011 ale to nie je novostavba, ale hotovy dom a byvaju tam uz rok a pol bez brany

@eleanor2510 dobre :D

tiezjedna
Včera o 19:02
@eleanor2510

@eleanor2510 problém nie je chýbajúci plot, ale svokra. Chápeme?

eleanor2510
Včera o 19:12
@tiezjedna

@eleanor2510 problém nie je chýbajúci plot, ale svokra. Chápeme?

@tiezjedna chapem, ale plot by dost vyrazne pomohol, ked je svokra trafena. Alebo zamykanie domu. Proste ked sa inak neda, tak to treba riesit radikalne. Nie sa stazovat, ze niekto sa dostal ku mne do domu, ked mam pritom vsetko odomknute.

anonym_5aca4b
Včera o 19:20

@anonym_autor Ak by som ju znova pristihla na svojom dvore prípadne v dome,. povedala aby som jej že ju naposledy varujem,.že môže prísť len z pozvaním..Ak príde bez pozvania volám políciu.

tiezjedna
Včera o 19:21
@eleanor2510

@tiezjedna chapem, ale plot by dost vyrazne pomohol, ked je svokra trafena. Alebo zamykanie domu. Proste ked sa inak neda, tak to treba riesit radikalne. Nie sa stazovat, ze niekto sa dostal ku mne do domu, ked mam pritom vsetko odomknute.

@eleanor2510 toto bude svokra z čelade tých, ktoré plot pokojne preskočia...

eleanor2510
Včera o 20:02
@tiezjedna

@eleanor2510 toto bude svokra z čelade tých, ktoré plot pokojne preskočia...

@tiezjedna v tom pripade by som na mieste autorky volala policiu. Ked je svokra nepoucitelna, nech ma hanbu

domkakvet
Včera o 20:09

@anonym_autor nech sa s nou tvoj muz porozprava, ale nie stylom, ze nema varit, nema chodit, ale jej to zakazat s tym, ze ak neprestane predate dom.

anonym_19121e
Včera o 20:16

@anonym_autor skor ci neskor ti rozbije rodinu :( zena nedajsa ak mas podporu muza ...kokos plot branu a zamykaj ..ak nemas utekaj ...niekedy je to ozaj tazke ten moj by som povedala mamicka na prvom mieste stazuje sa..vie vsetko...rano v praci prvej zavola jej ..ked sa mala narodila nesla sa na nu pozriet a muzovi povedala nech si da urobit testy otcovstva...naposledy mi povedala ze som jej synovi znicila zivot....len preto lebo som mala dve deti( bola som vdova) ja bojujem z veternymi mlynmi a niekedy ai hovorim ci to vobec ma vyznam...ak je ten tvoj taky mamanek ako moj ..mas to prehrate

bomba36
Včera o 20:39

Predala by som dom minimálne 10-člennej rodine osadníkov. Bez toho aby som o tom milostivú vopred informovala.

anonym_c03776
Včera o 21:15

@anonym_autor odosobniť? ignorovať? dohováranie nestačilo. ona je psychopat, manipulator, od takých čim ďalej. veď ti môže rozbiť rodinu. ja by som reálne hľadala bývanie čim ďalej, nech máte od nej klud. toto sa proste nerobi. mne by stacilo už len keby mi niekto chodí nazerať do okien