Ako zvládať starobu a osobné výzvy?
Je po Vianociach a blíži sa Nový rok a mne je ťažko.Nikam som sa v živote neposunula.Aj keď si každý rok hovorím že zmením prácu a najdem si lepšie platenú, ostávam v starej.Starnem, čo vindo nielen na tvári a postave ale práve prechádzam menopauzou.Trpím nespavosťou a mávam silné návaly.Zistila som už dávnejšie že priateľ vyhladáva cez zoznamky ženy na sex.Ale rozhodla som sa to neriešiť a robím sa že o ničom neviem.Pretože sama by som nevyžila.Ale jedného dňa príde realita a viem že pôjdeme od seba.Lebo už dlhšie mi hovorí že som stará.A ako nastúpila menopauzu, má poznámky typu že budem stará, vyschnutá ženská.Ktoréj prechod udrie na hlavu a bude mi j...ť.Už sa mu nepáčim ako žena, plus on potrebuje veľa sexu a ja nevládzem.Ak sú tu ženy ktoré sú/boli v podobnéj situácii, budem rada ža každý názor.Ďakujem.
A deti kde bývajú? Lebo u teba pripadá do úvahy aj zdieľaný podnajom, mat prenajatú len vlastnú izbu. Skus s tou zmenou prace a zvyšok uvidis
hľadala by som prácu s ubytovaním hoci aj v zahraničí, popri tom šetriť a skúsiť hypotéku, deti nepomôžu? aké sú veľké?
Za tých 20-30 rokov si si mohla našetriť aspoň na garsónku keď nie ste manželia.
Mala si dost rokov na to aby si sa zabezpecila. Doplnila vzdelanie ak treba nasla lepsie platenu pracu. Ale ked si roky na to kaslala co teraz cakas?
Žena, tebe začína svitať po 30 rokoch vzťahu, že vlastne nemáš ani vlastnu strechu nad hlavou?
@aandrea9
@ibatanecnica ona vie, v akej je situacii, zbytocne jej to pretierate pred nosom.
Anonym no len vieš, že ty si musis zvážiť, na čo máš a vyskakovat len dokiaľ ti peňaženka dovoli. Ak nemas 500 eur na prenajom garzonky, budeš musieť ist do zdieľaného podnájmu (ja si pamatam, že takto u babky býval jeden 50 ročný ucitel. Ona nemala až toľko penazi na platenie energii, lebo mala velky byt s jednou nepriechodnými izbou tak zvlast oddelenou v chodbe so sociálnym zariadením, tak ju prenajala), ale jasne, že ak s vami býva dieťa, že to nepripadá teraz do úvahy. Ale zase, ak deti budú pracovať, mozes žiadať od nich vyzivne. Aj môj muž takto prispieva na bývanie svokre (aj keď to nemá dane oficiálne a aj keď sa o neho nestarala).
Takže ty si sa obetovala pre vaše (teda i jeho deti), makala a platila mu okrem iného nájom?
Však to si mohla celé tie roky platiť nájom sebe a deťom niekde na byte a on tebe alimenty a bola by si viac v pluse než si bola.. ach
si sa 30 rokov pozabudla v čase. My všetky pracujeme. Väčšina z nás pracuje stále výnimkou MD a RD, ale mnohé sme tu zabezpečené vlastným bývaním. Nečakali sme na zázrak 30 rokov ako ty. Čo myslíš, prečo v 54 rokoch nikto nejde do zdieľaného nájmu? Pretože mnohí si stihli do toho veku kúpiť niečo vlastné. Jednoducho si sa spamätala neskoro. Ja pevne dúfam, že si si aspoň za tých 30 rokov, čo si nemusela platiť nájom ani hypotéku, že si si niečo našetrila. Lebo sú aj ženy, ktoré ťažko pracujú za minimálny plat a pritom platia nájom a zároveň sú samoživiteľky. Všetko je to v hlave
@sasa1310 Nežila som v jeho byte zadarmo! Normálne som platila účty za všetko napoly.Plus som aj niečo do bytu pokúpila.
Pre mna je extremne obmedzeni nazor, ze iba manualna praca je ta tazka a vsetci su zodrati 🤷🏼♀️ teraz v tvojom veku a bez vzdelania uz naozaj ziadnu zavratnu karieru nespravis, takze ano isla by som na tvojom mieste robit opatrovatelku do rakuska alebo tu chyznu. Robit upratovacku podla mna naozaj nie je fyzicky narocna praca. Snad tvoje deti nedopustia aby z teba bola bezdomovkyna.
no ja by som si niekoho hľadala s bývaním pre istotu, buď partnera, alebo niekoho koho by si doopatrovala, dala by som si inzerát možno aj motyka vystrelí, už si prepásla veľa rokov, v takejto neistote žiť tak to je "iné kafé"
Zaujimalo by ma.preco si to.nechala.zajst takto daleko. Preco si si nezvysila kvalifilaciu alebo.nehladala nieco lepsie?
ženy výčitky typu "mala si urobiť to či ono", alebo "prečo si neurobila" jej teraz fakt nepomôžu, ak nemáte nápad čo by mala urobiť tak si klepnite po prstoch a radšej nepíšte nič
autorka - inak čo sa týka upratovania - z počutia viem, že niektoré upratovačky si vedia zarobiť dosť, najmä tie, čo chodia upratovať súkromne domy, dokonca odmietajú ďalšie ponuky lebo nestíhajú, skús možno aj týmto smerom ale najrýchlejšie zarobíš v zahraničí (neviem ako si na tom s jazykmi, ale ak by si tam mala ubytovanie tak vieš veľa odložiť)
autorka - je tu skupina menopauza https://www.modrykonik.sk/group/10637/
veľmi ti držím palce, tiež si týmto obdobím prechádzam, návaly som mala v lete a je to hrozné, určite smer gynekológ a zatiaľ si skús kúpiť čaj je ich viac, ja mám odskúšaný tento https://www.drmax.sk/12993-herbex-menopauza-s-d...
Ach, smutne. Nemas ziadnu viziu prist k nejakemu majetku napriklad dedenim? Nemas na konci republiky staru bezdetnu tetu/uja, ktoru treba doopatrovat? V obci nemate socialne byty? Ja si neviem predstavit zit v takej neistote.
Poznam jednu co robi v nemecku opatrovatelku cez agenturu na 3 mes turnusy..3 mes von a mesiac doma..ak su tazki leziaci pacienti tak davaju 2 opatrovatelky. Ak mas velke sieta na zacuatok dobra moznost. Zabezpecuju aj dopravu. Znama tak riesila podobnu situaciu. Trosku zmena prostredia, zvysi sa ti sebavedomie, lepsi plat. A doma partner bude mat aspon cas porozmyslat ci mu tie zeny na sex uvaria aj obed
Ja som brala, keď som mala návaly, kvapky Valovič J.V.klim, zlepšilo sa to, no treba to brať dlhšie, lebo je to bylinné. Návaly mi už presli. Teraz mi lekárnička odporučila z Terézia company tabletky Menopauza, lebo zle spavam, a nechcela som si dať predpísať tablety na spanie. Ale to som začala brať len týždeň dozadu, takže uvidím, či sa to zlepší
@klementinka58
@anos18 Ďakujem

Autorka, skús možno riešiť svoje ťažkosti s menopauzou aj u lekára. Napríklad na spanie existujú nenávykové lieky, viem napr. o triticu, aj keď to je na iné diagnózy (nie na menopauzu) a ja som laik. S tým potením neviem, každopádne, niektoré veci sa určite dajú riešiť, skús sa poradiť s dr. Takisto neviem, či nemáš depresiu, s týmto prístupom, prídeš mi dosť apatická, pasívna, akoby ti to už aj bolo všetko jedno... - tiež sa to dá riešiť. A môže ti byť lepšie a zrazu budeš mať silu podniknúť nejaké kroky (napr. tú zmenu práce). Neviem v akej lokalite žiješ, či je ťažké nájsť vhodnejšiu prácu, alebo nie. Skús začať aspoň takýmito drobnosťami, získaš trochu energie a možno zistíš, že to nie je "vekom", že nie si ešte úplne do starého železa. Môžeš mať pokojne nejaké zdravotné problémy, prečo nevládzeš, či už tá depresia, ale pokojne aj štítna žľaza, ale aj keď máš príliš fyzicky vyčerpávajúcu prácu a doma ešte druhú šichtu, tak detto 🤷. Čiže skús aj toho lekára. Na druhú stranu, máš ešte 10 rokov pred sebou. To je dosť veľa, dá sa všeličo pomeniť, napríklad aj na tú kvalifikáciu, trebárs dorobiť si maturitu aspoň? Ale najskôr skús aspoň zbehnúť k tomu lekárovi, nech ti pomôže s tou menopauzou? Neviem si predstaviť byť permanentne unavená a bez energie (teda viem a bol to masaker). A chlap, nuž ja by som sa mu naozaj vyhýbala, podľa mňa si prebrala jeho názory na seba, nemáš sa ani trošku rada 🤷. Tvoje sebavedomie je rozdupané na prach...