icon

Ako zvládať starostlivosť o deti počas choroby?

21. dec 2023

Ahojte,uz dlhsie rozmyslam nad tym ako funguju ine rodiny,ked je mama alebo deti chore. Idu vasi muzi na OCR,PN? U nas je to pre mna uz dost zle. Mam 1 a 5 rocne deti,som na RD. Vzdy sa staram o chore deti ja,muz obcas pomoze. Niekedy sa to da,ale ked su chore obe aj este aj ja,tak koniec. Muz si nikdy nezobral Ocr ani dovolenku. Ked je zle,tak ostane na home office-to znamena,ze absolvuje vsetky meetingy a ked ma cas "pomoze". Pred 2 tyzdnami ostala starsia chora so sarlachom,takze ok,postaram sa.Potom pride muz s koronou,tak sa staram. Mladsia chyti od neho koronu, staram sa. Ja to chytim,mam 39 teplotu a on necha decka so mnou,lebo dolezity meeting. A takto je to vzdy,aj ked sa kvoli tomu vzdy hadame. On mi vykrikuje,ze ved musi pracovat,ale to nemoze par dni sa postarat o rodinu???Bola som na operacii hemoroidov,2 hodiny potom bolest,ze som ani nevladala stat a on zase dolezity meeting. Mala plakala,trebalo ju prebalit a dat spat a on sa zavrel do pracovne,ze poobede bude mat volno.
Ked sme mali 1 dieta a obaja pracovali,tak na Ocr som bola vzdy ja,lebo on by sa o nu staral akurat,ked nemal meeting,inak by ju posadil pred tv. On uz rodicov nema,moji su sice na dochodku,ale jednak sa boja chorob a jednak ani nejavia zaujem mi pomoct,takze je to vzdy len o mne,ze sa postaram...

lujza123
21. dec 2023

Autorka, ja som z rodiny kde podnikajú všetci, tak isto mám aj ja vlastný biznis. Viem ze niektorá práca sa ťažko odkladá, ale tak isto poznam workoholizmus so všetkými jeho negatívnymi dopadmi. Ked to človeka ovláda odnesie si to jeho rodina aj jeho zdravie. Všetko je na druhej koľaji, práca je najdôležitejšia na svete, nic a nikto iny neexistuje. Pocit vlastnej nenahraditeľnosti, nic sa nedá odložiť, nikto nedokáže spraviť jeho pracu. Identita takého človeka sa zakladá na jeho práci, to je on…

Najhoršie je ze takémuto človeku to často nejde iba tak vysvetliť, zvyčajne pochopí až ked sa niečo stane

Nie workoholizmus neznamená ze je v práci nonstop, večery, víkendy a pod. nieje to tak vzdy, workoholizmus je závislosť a posadnutosť prácou

autor
21. dec 2023

@sonicka19983 ved tu sa tiez rozculoval,ze musi dolezity mail poslat a nestiha to. Mladsej trebalo sopel odsat,mlieko spravit,prebalit,uspat,starsej robit obed a mna ma trapit jeho robota. Som na neho nahucala,ze si mal zobrat 2 dni volno a starat sa o rodinu a nie hucat po mne.

autor
21. dec 2023

@lujza123 este keby to bola jeho firma,tak to mozno pochopim. On je len jeden z manazerov,kludne sa moze stat,ze sa firma zbali a pojde inam...
Neviem co sa este musi stat,kym sa zobudi. Si predstav,ze mne laserom rezali zadok,potom zosivali a on ma nechal s malou,ze musi ist na meeting. Ja som si dala 2 ibalginy,ale ledva som dychala. Akoze co by sa stalo,keby si zobral 2 dni volna?

sonicka19983
21. dec 2023

Och držím veľmi palce u nás som zatiaľ chorá iba ja... zvyšok rodiny vykašlieva ale ak sa stane to že pôjdeme jeden za druhým tak amen Mária 🙏🙏 kompletne sme museli zrušiť vianočné plány...no smutno mi je z toho...tak si želajme veľa síl

pandorra
21. dec 2023

Ja keď som mala covid znášala som ho ťažko. Takže ťa určite chápem. Dôrazne by som mu to vysvetlila, že nevladzem. Ak by to nepochopil, zbalila by som sa a išla by som k rodičom alebo do hotela sa vyliečiť alebo alternatíva najať si opatrovateľku nech sa stará o deti. Inak tie superhrdinky, ktoré keď majú vysoké teploty si dajú paralen a fungujú ďalej, určite to neodporúčam. Mala som zápal srdcového svalu z prechodenej choroby a nie je to sranda…Aj chlap je rodič nech sa stará….

autor
21. dec 2023

@pandorra k rodicom nemozem,oni sa boja bacilov a nechceli by ma tam. Opatrovatelku tiez nechcem,mame tu covid a sarlach,to nikomu neprajem. Vysvetlovala som to uz velakrat,ale ziadna zmena. Mne uz je z toho tak smutno,ze neviem ako dalej. Este mi povie,ze ani kolegovia si neberu volno v takych pripadoch. Ibaze vacsina ma rodinu,ktora pomoze,my nikoho...

stanulienkat
21. dec 2023

Prepac ale to je sebestredny egoista, aby ta pozasivanu nechal bez pomoci. Vies, ze nedajboze budes mat vaznu diagnozu, tak zostanes sama? Nepostara sa o teba. Len to znamena, ze nie je zvyknuty doma pomahat, alebo sa starat o deti. Ja by som nemohla....

ailiba
21. dec 2023

Ja som na RD, starsi chodi do skolky, s mladsim som doma. Vacsinou sa staram ja... Nastastie som chora minimalne. Ale ked poviem, tak sa manzel postara. Ocr si sice nevezme, ale ked mne nie je dobre, to je tak jeden den a to si jednoducho vezme volno. Neviem, preco by to malo byt na jednom. Najma, ked je zena chora. Ked sme mali vsetci koronu, tak sme to spolocne platali. Striedali sme sa pri detoch kazde 3 hodiny. Najviac sa, staral ten, kto bol na tom najlepsie.
Nemyslim si, ze je fer, ked mas teplotu a ty sa staras a on oddychuje. Chapem, ze pracuje, ale asi nie je kozmonaut. Volno si vie zobrat.

lienka.7
21. dec 2023

@autorka napíšem ti to otvorene, mas proste doma sebecké hovädo. Ja keď som bola chorá, tak som jednoducho mm povedala, že cez deň ležím, lebo mam pomaly 39, točí sa mi hlava a je mi na odpadnutie. Takže bud sa postará o deti on, alebo zabezpečí starostlivosť (zabezpecil). Keď je doma, nechala by som starsiu, aby ho normálne otravovala a basta. Pan sa hrá na nepostradatelneho trosku, či?
A čím skôr s tým začneš, tým skôr si zvykne, ze deti sú aj jeho a ma sa o ne postarat. To, ze ty si na RD je uplbe jedno, môžete sa pokojne vymeniť, a som zvedava co bude potom robot on.
@lujza123 uplne s tebou súhlasím, smútok to tu čítať, ze daj si paralen a bud ticho a staraj sa ďalej...😔

stanzi
21. dec 2023

Autorka, ja s tebou suhlasim, ked mas 39 horucku a este k tomu hnacky, muz by sa mal jednoznacne viac starat. Ja som to mala nedavno podobne, vysoke horucky a k tomu vracanie, a muz (napriek tomu, ze ma v praci veducu poziciu) robil uplne minimalne, lebo som to proste nedavala. A to mame len jedno dieta...

Fakt smutne, co tu niektore pisu...zena aby makala ako mulica za hocijakych okolnosti 🙄 Ze kedysi zvladali matky x deti uplne same? Ano, a skoncili ako zrobene zeny, ktore v 50tke vyzerali na 70 a zdravie bolo tiez casto v keli....

andreakg
21. dec 2023

Môj muž nikdy nebol s chorými deťmi doma,ani nás to nenapadlo,tak nejak automaticky ostávam ja,ale napr.bol so synom v nemocnici,zatiaľ čo ja som bola s mladším doma.Ale určite keby to bolo potrebné,tak by nemal problém.

ljzozv
21. dec 2023

Ale tebe tu padli aj dobre rady.
Ty nerieš, že máte takú a takú chorobu. Pozri si nejakú agentúru a objednaj pomoc. Pán je v robote nepostradatelni, tak si zaplatí takúto pomoc. Keď on nedokáže pomôcť
A keď skončí meeting, tak vyfasuje obe deti, ty budeš ležať a môže ti byť jedno ako zvládne, deti chvíľu vydržia aj pred telkou, prežijú to raz za čas.
Nebude to síce tak dokonale ako pri matke , ale prežijú.

maryetta
21. dec 2023

Ja som doma. Ja sa staram. Aj teraz som chora treti tyzden-tiez kovid. 9.mesiac tehu. Ani by mi nenapadlo ze by si mal brat muz”volno” kvoli tomu.

dzejny656
21. dec 2023

Ahoj, tak ja napíšem ako to je u nás a asi to bude iný pohľad ako má väčšina. My sme obaja zamestnaní a máme škôlkarku. OČR a PN sme ešte nevyužili nikdy. Keď je malá chorá tak si obaja berieme home office a robíme z domu, pri malej sa prestriedame podľa toho kto má kedy a aké dôležité meetingy a keď máme meeting obaja, pustíme jej rozprávku, tú hodinku vie vydržať. Rovnako aj keď som chorá ja alebo muž, berieme si home office a robíme z domu. Pokiaľ je to veľmi zle, tak deň dva si vezmeme dovolenku, ale to málokedy. Pre mňa je v pohode dať si paralen a keď mi je lepšie normalne poodpisujem kolegom cez teams na mobile na to co potrebujú, prípadne si s nimi zavolám alebo pripojím sa na meeting ak je dôležitý (a to všetko kludne z postele). U nás v práci to tak riešia všetci, na OČR a PN nechodí skoro nikto. U nás sú všetci radi že sa ten človek nehodil na týždeň na PN alebo OČR, ale že vybaví aspoň najdôležitejšie veci. Samozrejme každý preto toleruje že občas sa v zábere mihne dieťa a že reálne z toho dňa odrobíme max. polovicu. Ja si tiež veľmi neviem predstaviť že by kolegovia čo majú skolkarov chodili každý mesiac na týždeň na OCR. Obaja s mužom máme radi svoju prácu a ten mindset máme u nás v tímoch taký že pokiaľ sa dá a ide o niečo dôležité tak sa snažíme kolegov nechať v štichu. Ak sa stalo ze sme boli chorí všetci naraz tak tie najhoršie jeden dva dni sme si dali dovolenku a potom fungovali ako vyššie píšem. Keď som bola na RD tak môj muž fungoval štýlom ako tvoj - vzal si HO a keď mohol, tak mi pomohol, keď mal meetingy tak som na to bola sama. Jedlo sme si objednávali a s malou som preležala pol dna na gauči pri rozprávkach s čajom v ruke. Pre mňa bolo toto fungovanie v poriadku, ale každá sme iná.

autor
21. dec 2023

@ljzozv a to mam k nam niekoho zavolat,ked mame covid a sarlach? Tebe to pride zodpovedne?

autor
21. dec 2023

@dzejny656 no v prvom rade je ine mat 1 dieta a 2 deti. A este 1rocne dieta,s tym asi pri telke moc nenalezis. Rozpravky ju zaujmu tak max 30 minut.
Ja som si musela zobrat Ocr 3krat za rok, lebo dcere raz vyberali mandle,raz mala mononukleozu a potom zapal ucha s bolestou,kedy ani nepocula.
Nemam taku pracu,ze obcas sa pripojim a ked mozem odpisem,od mna nemci vyzadovali 100%.

lenkakoc444
21. dec 2023

Som na rd s rocnym synom, ked sme dostali covid ako prvu to chytilo mna priatel si vzal volno a staral sa o syna, ja som 2dni lezala a pozerala Netflix. On mi len nosil jedlo. Potom to chytilo ich a ja som sa starala o nich. Este raz som bola chora cez vikend, opat som stravila den v posteli a priatel sa staral o syna, tato choroba ich obisla cize v pondelok normalne robil.

nevenka
21. dec 2023

Tak my sme doma siesti, moj muz ma tiez HO a s detmi som ja. Aj on robi chory. Teda kym nema horucky. Ked by som mala horucky, tak by si zobral volno. Nemam doma ignoranta. Ale kedze potrebujeme peniaze, tak sa snazime to vykryt nejak, aby aj vlk bol syty, aj ovca cela. Teraz su 3 zo 6 po covide, do toho mal 3 rocny kiahne a ked malej 11 mesacnej ako tak odisli sople a teploty z covidu, tak sa vyhadzala a dostala kiahne. Je to zaberak. Ale dnes som si bola dat opravit nechty. To postrazila svokra, svokor ma viezol. Manzel robil a potom, ked sme prisli, tak som ho nasla s mamou ukladat riady, deti sa pekne hrali a isiel nam spravit kavu. Ja som potom nakojila malu a sla do kostola, prisla som vecer, deti umyte, najedene, umyvali si zubky.
Takze da sa to, len muz nemoze byt ignorant. Ako toho Tvojho prevychovat, netusim.

autor
21. dec 2023

@nevenka ta pomoc rodiny je super,v dobrom vam to zavidim. My sme obidvaja uz unaveni,zniceni a potom sa uz tazko riesia taketo nezhody.

janickacrazy
21. dec 2023

@dzejny656 No každý nemá možnosť robiť home office. Je kopu profesií, kde sa to proste nedá.

katkami123
21. dec 2023

Muž ma právo si zobrať na teba OČR v praci, keď si chorá, aj keď si na RD. Druha vec či ma záujem to urobiť.

Na deti si vzdať OČR nemoze, keď si ty na RD.

1gabriela13
21. dec 2023

Absolútne nerozumiem komentárom veď ty si na RD tak sa staraj. To čo je za nezmyselný komentár. Starať sa majú obaja rovnako. A pokiaľ sa to mužovi nepáči,žena veľmi rada pôjde do práce a muž nech sa stará doma o deti. Veď v dnešnej dobe sa to dá. A nerozumiem tomu prečo by si ty mala chodiť okolo detí a starať sa keď ty si chorá. Máš právo na oddych na liečbu . A hold,sú to aj jeho deti takže nech si zoberie ocr a dovidenia.

marianarem
21. dec 2023

Za pokus to s tou opatrovatelkou stoji. Kamoska takto dala inzerat na FB stranku ich obce, ze hlada opatrovatelku k chorym detom, mavala ich totiz chore velmi casto. A prihlasili sa jej rovno tri miestne zeny. Ked ma muz peniaze, tak nech ti pomoze aspon takto.
Inac ale sa pridavam do tabora tych, co su na tvojej strane. Ked si v takomto stave, tak by mal manzel pomoct. Prechodene choroby nie su sranda a ked pocujem zeny, co sa nastopu Paralenom, lebo zvladat sa musi a predsa nebudu ziadat muza, tak mi je skor smutno.

luccija
21. dec 2023

Nečítam všetko no tak tebe nepomôže, že má HO a sedí vedľa v izbe potrebuješ inú pomoc.Mozno mu to treba takto polopate povedať.On si možno myslí aký je super, že pracuje z domu a aj to je pomoc.Ale zase chápem aj jeho, že má meeting robí z domu tak nemôže byť pri deťoch.Neda sa sedieť na všetkých stoličkách aj byt zamestnanec, rodič, partner v podstate nech ide do kancelárie, lebo doma Ti je k ničomu a len tá to rozčuľuje.Neviem aké má dlhé a časté meetingy....
Si chorá tak človek vtedy vidí veľa veci horšie a zistí, že je na veľa veci sám.Ale k otázke vždy som bola s dcérou doma ja a, keď sme boli všetci 3 chorí to bol len covid a to sme ležali všetci.
Ale celkovo muž len posmrka a už leží zabalený 3 dni v perinach.A to, že píšeš, že nie je workoholik a pod...veď super, ale niekedy tiež môže dať prácu na druhú koľaj a rodina byť prioritou.Moj muž je podobný v noci mu píšu z práce, keď má voľno mu volajú, ale jemu to nevadí🙂ja nie som taky loajalny zamestnanec

katkami123
21. dec 2023

Autorka, treba sa riadne nasrať, žiadne paraleny a robiť zo seba mulicu.

A ešte poradím ho skontrolovať či naozaj mítinguje, lebo poznám aj taký prípad, ze chlap v pracovni pozeral seriály akože “pracoval” a žena okolo deti behala.

Prestaň sa o neho starať, keď bude chorý. Nech si navarí, urobí čaj, už žiadne obskakovanie sebca. Povedz mu, ze sa o neho staráš presne tak ako on o teba, keď si chorá, možno mu potom až dôjde.

katkazuz
21. dec 2023

@dzejny656
Buď šťastná, že máš takúto robotu a vyjadrenie, že si nevieš predstaviť, že by kolegovia čo majú škôlkarov chodili každý mesiac na týždeň na OČR- mi nepríde veľmi šťastné. A kolegov zrejme nechcete nechať v štichu 😉

mara66
22. dec 2023

Tak takýchto chlapov by som nakopala do zadku. Nech nerobia deti, keď sú zaujatí len sami sebou.

jaroe
22. dec 2023

Ja som to mala podobne, ešte o to horšie, že ani ten HO vtedy nebol. Deti 3 a ja vždy chorá s nimi, kľudne aj 8x v sezóne. Bolo to niekedy na mašlu, nerada na to spomínam. Keby som to mala zažívať teraz po 40tke, tak ma asi už rovno odvezú.

jakubrianka
25. dec 2023

@dzejny656 každá sme iná? Veľmi necitlivo a sebecky vyznel tvoj príspevok. Predstáv si, nie každý si vie zobrať HO a predstáv si, že si c menšinovej skupine. Teda nezovšeobecňuj ako ty by si nenechala v “štichu” kolegov. Si v prvom rade matka, aspoň ja to tak mám.

tereza888
26. dec 2023

Moj muž pracuje v zahraničí. Čiže keď sú deti moje choré tak je aj tak v robote. Mám 5 ročnú a 8 mesačného. Ten bol len raz chorý. Ale strieda sa to najskôr moja dcéra potom ja a potom najmladší. Takže asi tak. Je to o hubu. Ale tak musím zvládnuť keďže som na to sama.