icon

Ako zvládať tlak rodičov na časté návštevy?

8. apr 2025

Zijem so snubencom (obaja 25). Mame svadbu v lete. Moji rodicia byvaju asi 40 km od nas v inom meste ako my. Snubencovi rodicia ziju od nas cca 100 km od nas. Jeho rodicia sa ho nepytaju nonstop, ze kedy prideme tak ako moji. Aj ked ideme tam na vikend ale pre mna to nie je oddych. Samozrejme najlepsie oddychneme doma.

Uz som z toho unavena ako sa ma pytaju , ze ci prideme na vikend. Aj ked nic im netreba pomoct. My by sme aj prisli ale oni len sedia pri tv, ked sa s nimi chceme porozpravat alebo len tak, tak sedia tam , my v kuchyni... no co vam poviem..

Chceli sme byt na velku noc sami, ale asi sa budeme musiet rozdelit, ze kazdy ku svojim.... Bojim sa, ze co bude na vianoce ked budeme manzelia.

A zase aj ten benzin nieco stoji chodit hore dole. Cez vikend 300 km, ked aj ku partnerovym..

Raz za mesiac alebo dva mesiaca nevidim problem prist na kavu, pomoct ale nonstop ma s tym mama , ani nechcem povedat otravuje. Oco mi nepovie nic k tomu. Su to dochodcovia.

Aj v piatok sa mi stala cudna vec. Som im v sobotu volala , ze ako sa maju a na mna vyhrkla s tym, ze nas cakala v piatok s jedlom, ze sme neprisli.. som jej vysvetlila, ze sme sa predsa nedohodli, ze prideme... ach

mabenn
8. apr 2025

Presne od toho veku som obmedzila navstevy postupne

leiaorgana
8. apr 2025

@janinah nechcem predvídať, ale takýmto starším ľudom, ktori sú radi doma pred tv sa moc nikam nechce. Povedia ti a načo by sme sa túlali? Alebo niečo podobné. Zas s tými limitmi by to tak malo byt na oboch stranách. Starí rodičia už svoje deti vychovali a nie sú bezplatne nonstop opatrovateľky, ale musia pochopiť, že ich deti sú už veľké a nebudú tam tráviť každú voľnu chvilu, ked je voľno

autor
8. apr 2025

@leiaorgana oni ked niekam idu tak len k lekarovi a domov, brat ich vola na navstevu, posedia 10 min a hotovo... furt im hovorime, ze kde sa plasia ale oni nechcu byt nikde... mama ma chore nohy, ledva chodi

0silvia0
8. apr 2025

Autorka, ved ste mladi, to ako stari su vasi rodicia? Ked su taki usedeni?

leiaorgana
8. apr 2025

Autorka, presne viem o čom hovoríš. Stále sa ponáhľajú domov. U nás ak sa zastavia, tak iba vo dverách ostanú a už idú 🤗 ak ma mama zdravotne problémy, tak výlety neprichádzajú do úvahy, jedine niekde do kaviarne, ale keď nechcu, tak ťažko s nimi pohnes 🤷🏻‍♀️

autor
8. apr 2025

@0silvia0 maju pred sedemdesiatkou... jeho rodicia maju 60... ja mam surodencov o 20 rokov starsich ale neziju na sk

autor
8. apr 2025

@0silvia0 teda okrem brata co zije blizko nich

autor
8. apr 2025

@leiaorgana aj to som skusala ale odpoved: naco ked si kolac mozem upiect doma a kavu dat doma...

kavasmliekom
8. apr 2025

Nerozdelila by som sa, a vlastne nešla by som tam na víkend, ved 40km nie je taká diaľka, aby ste nemohli ísť na otočku.
Vysvetlite vašim, že máte aj vlastný program, cez týždeň pracujete, cez víkend chcete byť doma a oddýchnuť. Ze príde nabudúce.

cukroska
8. apr 2025

U nás svagror chodí cca každé 2 týždne vyše 250km k mame. Sestra k mame tiež tak .Výnimky sú výlety, alebo iné aktivity v rodine, alebo choroby.

0silvia0
8. apr 2025

Tak to sa necudujem ze sa sedemdesiatnikom chce len doma pred tv sediet. Ja mam tiez rodicov sedemdesiatnikov. Otec je stale aktivny, ale mama uz tiez len sedi na gauci. Lenze ja mam 51 rokov!
Ty mas 25 a to je skok o jednu generaciu, to akoby si so starymi rodicmi sedela, cize spolocne temy na rozhovor je asi tazsie najst.

1sally12
8. apr 2025

Autorka - presne 😄 "on má rodinu, deti, tak nemá toľko času ako ja" 🤦‍♀️(nedávny argument-on chodí do roboty😄 vážne? Lebo ja nie🙄) aj keď ich brat volá k nim, nejdú - argument : deti majú chodiť k rodičom a nie naopak🤦‍♀️ to isté aj s volaním🙄 deti majú podľa nich volať rodičom, nie naopak. Aaaach...

janinah
8. apr 2025

Niektore dodatočne info menia situaciu.doteraz som myslela.ze sa jedna o aktivnych ludi 50 + a to su 70 tnici a mama ledva chodi.A taka pani ledva nachysta jedlo a potom nik nepride...
Su situacie v zivote.kedy by mali ist bokom veci ako sebectvo či vlastne pohodlie.Ti rodicia ťa potrebuju cim dalej tym viac.A nielen kvoli psychike.aj pomoct treba.Raz v mesiaci ako som povodne pisala je ozaj malo.mala by si sa s bratom dohodnut a tie navstevy striedať.To sa bude menit z navstev na opatrovanie.Nik nemoze za to.ze si sa im narodila neskoro.tak to je." Najmudrejsie" tu hned budu pisat.ze je to vydieranie ak napisem.ze rodicov tu nebudeme mať večne.Ony nech sa o svojich rodicov ne/postaraju ako chcu.ty rob tak ako ti kaže srdce aj svedomie.Aj partner by to map pochopit.raz sa rovnako postavite k jeho starnucim rodičom.

zuzitko74
8. apr 2025

@janinah Pri sedemdesiatničke, ktorá má boľavé nohy a ťažko sa jej chodí, by som si dala limit na stráženie vnúčatiek aj sama. Pravdepodobne by som jej ich nedala strážiť vôbec.

janinah
8. apr 2025

@zuzitko74 ak sa ich pani dožije v tomto pripade....
Co jej zo srdca zelam

zuzitko74
8. apr 2025

@janinah Nuž, ak sa ich chce dožiť, musí mladým dopriať voľný čas na ich výrobu.

tmonika
8. apr 2025

Necitala som odpovede, ale… z jednej strany rozumiem, si mladá, život si budujete podľa seba, rodičia otravujú, vypýtajú sa, volajú, chceš kľud, oddych a pod…. Aj ja som to mala pred 10 rokmi, mama otravovala nonstop, kedy prideme, co robime a co nove a pod. …. 10 rokov preslo, zivot ma prefackal skúsenosťami a vzťahmi, kedy rodicia stali po mojom boku, za co som im vďačná navzdy. 10 r. preslo mama skoro umrela na covid bola v kóme na infekcnom a otec dostal o rok na to infarkt, no nasledne zitie nie je po infarkte ideálne, nie su tak starí, maju cca 60 r. A teraz? Neviem si predstavit ze tu raz nebudu…..

oli18
Autor odpoveď zmazal
carolynka
9. apr 2025

@oli18 velmi prehanas a citovo manipulujes/vydieras. Netreba ist do extremov.

beronsche
9. apr 2025

@oli18 a preco by si musela mať odlišný názor len kvôli veku? Či byť seniorkou znamená automatické uchylovanie sa k manipulacnym technikám? K tomu, že život sa obmedzí na TV a návštevy deti, na ktorých sedia pri tv spolu?
A že nároku vidieť sa raz za 1-2t.. to ma pobavilo.. taký nárok neexistuje. Ak sú vzťahy dobre, ľudia sa radi vídajú tak často, ako sa im dá. Ale žiaden nárok nik nemá..
Ozaj, koľko máš rokov?

Napr. moj otec bude mať 70, mama pár rokov menej. Oni by toto nikdy nerobili, také manipulacne keci. Plus sú aktívní, sami si vedia urobiť program, nepotrebujú deti, ako animátorov. A keď chcú vidieť vnúčatá, prídu tých slabých 200 km hocikedy aj sami (nehovoriac, že tam radi chodíme aj my, lebo je nám s nimi dobre a nik tam nehnije pri tv, ale rozhodne to nie je 2-3x mesačne)

0silvia0
9. apr 2025

@oli18 tak ja som bola prave s jednou seniorkou v kine, aj vcera sme boli, idem domov, ma 64 rokov. Nesedi kazdy senior doma a nevyplakava a ani citovo nevydiera. Tebe to ide dobre.

apolka77
9. apr 2025

Podľa mňa by bol kompromis keby ste tam nestrávili celý víkend ale prísť na otočku . Dať si s nimi obed , porozprávať , pomôcť ak treba ( zatiaľ píšeš že netreba). To by mohlo zabrať 3 hodinky a možno keby si takto strávila s nimi častejšie aj vlk by bol sýty aj ovca celá.
Ty by si nebola frustrovaná že celý víkend v keli pri tv a mama by ťa videla častejšie .. radšej intenzívne stretnutie ako len nuda ..
Ja mám rodičov takmer 90 km a veľa krát tam prídem na obed a večer idem domov ..
Ale ide to do benzínu to hej.

oli18
Autor odpoveď zmazal
oli18
Autor odpoveď zmazal
0silvia0
9. apr 2025

@oli18 v zivote som nevidela turecku telenovelu a ja nie som mlada, si vedla, mam 51. Cize kino je vysedavanie, ok? No dobre, toto kto co robi kedy robi kolko stiha necham tvojej generacii, mne je menovanie kolko som toho stihla trocha trapne.

hopsas
9. apr 2025

Aj u mňa s manželom tak bolo. Tak sme oznámili obom stranám že jeden víkend u jedných, druhý víkend u druhých a zvyšok mesiaca sme sami. Voláme si každý deň, videohovory každý deň, čiže nikto sa nemôže sťažovať že nás nevidí. Priorita je budovať vzťah s manželom a nie behať cez pol republiky každý víkend aby človek sedel na gauči. Neplatí to samozrejme v prípade keď niečo treba pomôcť. A najmä - svokrovci aj naši sú dvaja. Sú spolu, netrpia samotou.

oli18
9. apr 2025

@0silvia0 viem, kolko mas rokov. Pre mna mlada si. A neporovnavam sa so zenami vo veku mojich deti. Pisala som vseobecne o tom, aky mate nazor na generaciu seniorov a na ilustraciu uviedla, ze aj takto ziju seniori., ako napr.ja.

beronsche
9. apr 2025

@oli18 ja teraz neviem.. čiže schvaľujes to, čo robia rodičia autorky a stojíš si za prvým príspevkom, či nie?

0silvia0
9. apr 2025

@oli18 ja nehadzem seniorov do jedneho vreca, o tomto diskusia nie je. Diskusia je o citovom vydierani seniorov, ked mladi neskacu podla nich a nesedia pri nich pred telkou. Mam rodicov v tvojom veku a nikdy, naozaj nikdy ma rodicia podprahovo citovo nevydierali tak, ako to robis ty v tejto diskusii. Ked ma chcu pocut, zavolaju. Ked ma chcu vidiet, pridu. Ked ich chcem pocut ja, zavolam, ked ich chcem vidiet, pridem. Netusim o com ty pises, ze aky ma kto nazor na generaciu seniorov. Ved su aj aktivni seniori, aj domasedi. Tak isto ako su aktivni patdesiatnici, styridsiatnici, tridsiatnici, ale aj domasedi. Co to ma spolocne s temou?

michaela329
9. apr 2025

@oli18 no tak si samu seba pochválila aká si aktívna a skvelá a teraz nám vysvetli ten prvý príspevok, kde citovo vydieras autorku, lebo si dovolí chcieť vlastný život a rodinu 😃 Mimochodom - mám staršiu svokru ako si Ty ona je dokonca vdova - veľmi aktívna a ten prvy príspevok od Teba zhodnotila ako dosť pritiahnuty za vlasy.