icon

Ako zvládnuť návštevu s množstvom vecí?

11. jan 2025

Mám takú dilemu. Mám u seba návštevu a tá návšteva priniesla mega veľa vecí a ja som z toho nervózna. Všade plno veci a vadí mi to. Bolo mi vycitane že v byte nič nemám. Ale ja mám všetko čo potrebujem, neviem sa pozerať na veci ktoré sú zbytočné. Je to opačný extrém ako keď niekto potrebuje neustále niečo kupovať, hromadiť, nechce vyhadzovať, ja všetko buď rozdávame alebo sa toho zbaviť čo nepotrebujem a potrebujem úplne základ. Máte to niekto tak?

margotka17
13. jan 2025

To poznám. Mne, keď príde kamoška, donesie také glupotky ako hrnček, sošku, rámiky na fotky a aspoň 2 kg rôznych mäsových výrobkov. Mňa v tú chvíľku ide poraziť. Neznášam všakovaké hrnčeky, lapače prachu typu sošky na komody a výrobky jeme len pár druhov. Pritom vždy varím, keď je u nás s manželom, obed je navareny aj večera, tá je iná, ako bol obed. No oni ešte medzi tým chcú parky, my to nejeme, ale ja ich kupujem, keď majú prísť vždy, tak načo nosia ešte oni? Och, to normálne a bolehlav. Už som jej to vyslovene zakázala nosiť. Posledný krát došla s Figaro dezertom a fľašou vína.

luthien118
13. jan 2025

Na toto mam jednoduchy recept: na bazos.sk dat inzeraty "darujem za odvoz" - zbavite sa vsetkeho do hodiny. Zaroven to bude sluzit ako jasna message dobuducna - ked k Vam tie navstevy znova pridu a uvidia, ze mate zase "prazdny" byt, hned im bude jasne, kolka bije 🙂

simca06022011
13. jan 2025

vies co... moja mama takto urcite veci nosila, aj take co proste my nemozeme, tak som jej to parkrat pekne pobalila, nech si to vezme domov, a nabuduce nemusi tolko nosit... a pochopila. Este aby som si vrasky orbila, kvoli rozdavaniu potravin.
Na druhej strane, ked napr pride niekto prespavat, ukazem mu kde ma miesto, vsetky veci si da tam.. ak nieco necha ze tasky, kufre, kabely pohadazne kade tade, kludne to chytim a vezmem a odnesiem tam, kde ma byt :DDD

suezana
13. jan 2025

Dnes sa slovo úzkosť skloňuje všade. Pochopia. Len to musíš vedieť povedať. A možno len ja mám taký pocit, lebo okolo mňa má úzkosti každý druhý človek 🙈 .
V každom prípade, držim palce , lebo škoda je netesit sa na stretnutia, keď si inak rozumiete. 🍀🍀

anickaaa6aaa
13. jan 2025

fakt máš úzkosť z potravín? nemáš nejakú poruchu?

mameha7
13. jan 2025

Tiež to neznášam. Snažím sa mať byt čo najminimalistickejší a neznášam zbytočnosti. Narodeniny a Vianoce sú mor. Lebo nakoľko mám dieťa, tak sa nevyhnem záplave škaredých plastových hračiek. Ale už sú aj príbuzní celkom uzrozumení a konkrétne mne na šťastie zbytočnosti do bytu nenosia (aj na hračky sa už pýtajú) .

merlinja
13. jan 2025

Tak diskusiu kvôli tomuto zakladať? Tak pár dní vydržím a potom podľa seba poriešim.

autor
13. jan 2025

@merlinja diskusia som založila keď som bola v takej nešťastnej nálade, rada by som ju vymazala ale neviem ako na to

suezana
13. jan 2025

@merlinja ale nooo, pozri koľké sa vytešujeme, že si môžme popísať o rovnakých pocitoch 😜😜
Ja mám chuť tiež vykričať do celého sveta , že som nepiekla nič pred vianocami a čim menej pečiem, tým viac mám doma koláčov 😭😭😭
Že ich milujem, ale nechcem pribrať.
A teraz som nepiekla nič.
A mala som ešte viac ako roky predtým .
Lebo všetci mi to nosia, lebo doma to nikto nechce, ale Vianoce bez toho nebuduuuuu.
Tiež neviem povedať nie. Vyhodiť už vôbec. 🤭🤭🤭🙈🙈🙈

autor
13. jan 2025

@suezana moja mamka urobila z vianočných zbytkovych koláčov, suchého pečiva, fantastické guličky s kokosom, my takto nevyhadzujeme a potom si ešte pochutname

merlinja
13. jan 2025

@suezana daj do mrazáku a s rozumom vyťahuj. Ja by som sa kľudne obetovala a zjedla. Mám taký limit cez sviatky, jedna tácka denne nemôže ublížiť.

suezana
13. jan 2025

@merlinja veď toto , aj som dala do mraziaka a už som včera večer zas vytiahla 🫣 nemám ja večer dňa. Ach jaj.

suezana
13. jan 2025

Ja si pochutnávam skoro každý večer. Aj keď nechcem. Lebo vlastne chcem . Ale už je po nich. Snáď už nič nedonesie nikto 🙈🙈🙈

suezana
13. jan 2025

Aj keď popravde obávam sa, že ešte donesú .... Pečú ako keby mali po 9 zaludkov 🤦

silvike
13. jan 2025

Presne takuto "dg" ma moja sestra. Jej az srdce piští, ked ma prazdnu chladnicku, prazdnu potravinovu skrinu a fakt len uplne ale ze uplne najnutnejsie veci na prezitie. Mali aj mrazak, ale kedze tam nebolo co davat, tak ho odpojili. 4clenna rodina ( 2dispeli, 2 deti). Ona fakt miluje ked sa vsetkeho zbavuje. Ja som dost hromadila hlavne spomienkove veci, ale po tej45ke sa to u mna zda sa preklapa a zacinam viac triedit a nemilosrdne vyhadzovat. A veru, ma to svoje caro ;)

merlinja
13. jan 2025

@silvike 4 členna rodina- prázdna chladnička?! A čo jedia? Ja tiež nemám napchatu ale zas taký asketizmus ... ee

silvike
13. jan 2025

@merlinja Tak nie uplne doslovne a furt. Ona rano nakupila na ten dany den, takze nejaky uplny zaklad tam bol. Ale nie dlho. Samozrejme aj jedlo ked uvarila dala do chladnicky ked sa nahodou zvysilo. Ale teda celkovo, sa snazi proste tych veci zbavit a tesi sa prazdnote 🙂

silvike
13. jan 2025

@merlinja Ona na normalne dobry pocit, ked ma jedla co najmenej 🙄

natalka13
13. jan 2025

Nechapem, preco si jej dovolila k tebe prist?
Navyse ak si chora.

amelia123
14. jan 2025

Moj sen je mat to ako ty... Ale, mam 2 deti 🤣 Aj ked sa snazim udomacnit pravidlo "novy kus za stary kus", nenasla som doma pochopenie. A tak zijem na skladke a este asi dlho budem 🫣
Ja by som navsteve uprimne podakovala, vysvetlila situaciu a dary vratila.

drahomirrra
14. jan 2025

Ja tiez vyhadzujem a rozdavam. Ale aby som z toho mala taketo mindraky, tak to nie…

krasolienka1
14. jan 2025

Ahoj trosku mozno odveci ale pisala si že sa veľmi striedmo stravujes
Mňa to zaujalo napísala by si mi niečo o tom blizsie

vista4
14. jan 2025

Keď ti priniesla potraviny a dokonca dve tašky, tak ťa asi vníma , že si nedoprajes, veľmi setris a ona by ti ešte čo to za dva dni vyjedla, tak ti nechcela nechať manko v kuchyni. Určite nechcela zle. Tvoje nastavenie mysle je extrémne, ak sa ešte aj stravujes striedmo. To s minimalizmom nemá nič spoločné. Dúfam, že nemáš aj takú striedmu hygieny.
Ja by som k takej kamoške ako ty, tiež prišla s dvoma kuframi. Lebo keď viem, že doma nič nemáš, logicky nepozicias a nechcela, by som ti míňať ani sprchac.
V jej očiach vyzeráš inak ako ty sa cítiš, s tvojím presvedčením, že nič nepotrebuješ.

dsc
14. jan 2025

Kamarátka je strašne neslušná, zasahovať do Tvojej domácnosti a tváriť sa, že vie, čo potrebuješ lepšie ako Ty, je proste odveci a bez rešpektu k Tvojej osobnosti a voľbám. Asi mám na to len 3 slová: zóna bez peňazí. ☺️

drahomirrra
14. jan 2025

@vista4 To si z par autorkinych viet vycitala, ze je striedma pomaly aj v hygiene? Ci si si len dobre rypla? 😁

elevuele
14. jan 2025

Niektorí ľudia to tak proste majú, že týmito darmi, jedlom atd. prejavujú svoju vďaku/lasku, že ťa majú radi. Nevidím na tom nič, zle. Podakujem, poviem, že nemusela nosiť nič a keď odíde, tak sa zbavím všetkého čo nepotrebujem. Skôr si vyrieš ty v sebe, že prečo konkrétne ti toto vadí.

vista4
14. jan 2025

@drahomirrra keď všetko striedmo...

lion777
14. jan 2025

Véd stačí povedať, že dary sa nekupuju na Vianoce a ani k sviatku. Max ku guľatinam.
Oddýchni si a nastav hranice.

veronicka88
14. jan 2025

Potraviny by som asi neriešila. Ale veci ako veci sviečky a oracholapace áno. Nenávidím to. Nemám veci povytahovane,a základom v domácnosti je mať čo najmenej miesta kde treba utierať prach.to znamená všetko vysoké a zavrete. Akurát budeme zariadovat nový dom.vsetkomide po strop. Ani nebude kde uložiť hlúposti.

mon8060
14. jan 2025

Áno, ja to mám presne ako ty. Mňa irituju v mojej domácnosti kadejaké lapače prachu.mama bola v lete na dovolenke, jeden doniesla. Konkrétne malú loďku. Už som ju chcela akože omylom odovzdať naspäť k nim domov ale syn si to všimol
😁. Mám rada a mám doma len veci ktoré naozaj využijem a potrebujem. Aj v kuchyni, nemám tristo hrncov, varesiek, naberaciek atď, šatník detto.