Ako zvládnuť starostlivosť o dieťa počas prázdnin?
V skratke,mám 16r pubertiaka a 3r škôlkara. Pubertiak má kamarátov v meste kde bývaju moji rodičia tak chcel tam ísť k rodičom na prázdniny že bude sa stretávať s kamarátmi pôjdu na kúpalisko a do mesta. Povedala som choď a dohodla sa s mojou mamou. Poslala som po ňom peniaze keďže bude u rodičov stravovať a môj by zjedol aj koňa nech starký nemusia míňať svoje. Po pár dňoch som sa dozvedela že švagrovci dali k rodičom ich jedinú dcéru má 7r na celé leto. Mama mi o tom nepovedala lebo by vedela aký by som mala na to názor. Švagrovci stále dávajú k nej dieťa aby si od nej oddýchli. Vyhovárajú sa že chodia do práce. Ako keby nechodil do práce každý človek. Lenže ony po práci pohoda klidek tabaček nestarajú sa že majú dcéru u babky. Raz za čas ju idú pozrieť ako sa tam má. Vec sa má tak že moja mama je na dôchodku ale má zdravotné problémy, keďže je tam teraz u nich môj syn tak viem od neho že babke je zle nevládze behať za vnučkou a musí veľa času ležať v posteli a oddychovať.
Dievčence ja neviem ako vychovávate svoje deti, ale keď mal môj 16rokov, tak už dávno bol vo varení samostatná jednotka, dokonca pripravil jedlo aj mne. Ja som s ním nemala absolútnu starosť. Vedel nakúpiť, vymyslieť obed, všetko. A mám doma aj 7ročného a tomu sa teda musím venovať takmer nonstop.
Čiže z môjho pohľadu je o toho 16ročného starosť iba v tom, aby prišiel načas a v poriadku späť večer domov. Vy tu z neho robíte ďalšieho 7ročného.
Odpíšem takto hromadne. Mamina bude mať 70 rokov a má problémy so srdiečkom. Preto sa o ňu bojím a nechcem aby ju zaťažovali. Ocino má 70 ešte vládze dá sa povedať. Jasné pomáha doma mame koľkokrát aj navarí umyje riad keď potrebuje mama si oddýchnuť. No s deťmi to nevie nemá na ne trpezlivosť hlavne na malé deti. Vnučka má byť u nich celé leto, ja som o tom nevedela dopredu. Nepáči sa mi to. Mama potrebuje aj oddych a kľud nie starat sa a behať 24/7 za vnučkou. Ona je neposedna nevydrží skladať si puzzle alebo pexeso si zahrať. Stále niečo vymýšľa.
Neviem odkiaľ beriete že ja som tam poslala syna na celé leto?? Syn tam išiel len na týždeň aj to kvôli tomu aby videl babku dedka a aby sa stretol aj s kamarátmi. On je väčšinou času vonku alebo na kúpalisku. Večer dôjde k nim najesť sa a vyspať. Podľa mňa toto vôbec nezaťažuje lebo nemusia moji rodičia si dávať naňho pozor. Syn je samostatný a zodpovedný. Akurát že musia mu navariť preto som im poslala peniaze mame na jedlo lebo viem že čo majú dôchodok z toho ledva vyžijú a nechcem ich zaťažovať ani finančne. To pranie tiež ziram prečo by mu mala babka prať veci, veď špinavé donesie domov a doma to operem.
Mimochodom posledný júlový týždeň ide syn do tábora a v auguste má brigádu každý deň. Menšieho som nedala ani nedám k mame na prázdniny lebo nechcem ju zaťažovať, on je ako torpedo nezastaví sa ani na minútu.
Švagrovci to je môj brat s manželkou a áno som na nich nahnevaná myslím si že právom. Brať si našiel vychcanu ženu čo sa nestará o dieťa a najradšej by ju mala rada preč celé prázdniny. Aj tak spravili. Nie sme moc v kontakte kvôli tomuto, mali sme často výmenu názorov.
Zavolala by som to bratovi alebo sestre neviem s kym s vo vztahu, ze halo sibe ti. Volal mi syn, ze babka nevládze a ty tam das malu na cele leto? Chces ich zabit alebo co? Ak by to nefungovalo, tak by som malej kupila tablet a pripojila ju u babky na net a babka bude mat pokoj 😉.
tvoji rodičia sú dospelí, svojprávni ľudia. Keď oni svojmu synovi nevedia povedať, tak to je ich vec. Aj môj 72-ročný otec skáče okolo našej najmladšej sestry a jej detí, povedať si nedá, tak nech skáče. Moja mama 70-ročná kde ľahne, tam zaspí, tej by dobrovoľne dieťa nenechal nikto na starosť.
Bratovi si už hovorila, nerieši.... tak možnosť je, že keď tam budeš mať syna, poprosiť ho, nech občas sesternicu zoberie von a povenuje sa jej. Prípadne zavolaj babku k vám na nejaký čas, nech si u vás oddýchne a tým pádom nebude mať na krku hyperaktívnu vnučku.
Tebe sa to páčiť nemusí ale babka a dedko si majú povedať koľko vládzu. Ty ich v tom môžeš maximálne podporiť.
Toto si musia riešiť tvoji rodiča. Maximálne sa môžeš porozprávať so svojimi rodičmi. Nemôžeš rozhodovať za nich.
Toto ta urcite moze hnevat a je asi normane ak ti na rodicoch zalezi ze ta to hneva, ale prestne ako pisu uz vyssie oni su dospeli a poznaju svoje limity, musia oni povedat synovi ze pocuj zlaty nas mame radi vnucku ale uz to nie je ako kedysi a my uz nevladzeme. A ver mi poznam to mam prestne to iste doma, ja tri deti a brat tri, brat byva u nasich, nie ze ma svoju cast on si nedokazal najst vlastne byvanie pre vlastnu neschopnost ktora sa tiahne napriec celym jeho bytim, takze aj o domacnost sa staraju nasi aj napriek tomu ze tam byva aj brat s rodinou, aj o rozpocet aj o ich deti a ano moje deti nevedia co to je ist k babke lebo tam im miesto zaberaju deti mojho brata. Rodicia po 70 obaja, velmi vela zdravotnych roblemov a stale idu, teraz ma brat skolkara a oni nic ine len behaju okolo toho maleho, ale pred 15 rokmi mne nepokocikovali dieta lebo oni nevladzu. Takze viem co zazivas, znie to hrozne ale uz po tak dlhom case to proste u mna prerastlo do ignoru, ked to tak chcu tak maju, uz im nepomaham nechodim tam len vynimocne, nestaram sa, ked chcu vidiet deti nech pridu. Je to smutne ale je to tak.
Uz si sa pytala tvojej mamy, ci je pre nu ta vnucka zatazou, lebo mozno riesis nieco co tak vnimas iba ty.
Ja na tvojom mieste hned volám bratovi nech sa spamätá a berie si dieťa preč. Matka ma problémy a toto leto je pre starých ľudí vražedné! Kto to nevidí je bez pardonu kus ch..a. Ze dať sedem ročne dieťa na cele leto! Áno, sú také ženy, vždy boli aj budú, len strčiť dieťa k babke a mať kľud po robote cele leto. Lebo oni chúďatká s mužom nijakú dovolenku nemajú.
A ešte tie komenty, že to rodičia sú ti, ktorí sa majú ozvať, keď im niečo vadí…. Ja už som stara korčuľa, tak to viem posúdiť. Ľudia kedysi nevedeli hovoriť nie. Aspoň drvivá väčšina. Ľudia sú ticho a nedokážu povedať nie, ani keby mali na hubu padnúť, dušu vypustiť, po nociach robiť. To je dnes moderne, byt asertivny. Toto tu kedysi neexistovalo! A dupľom keď požiada vlastná rodina o niečo, tak neexistuje odmietnuť. Keď vlastne dieťa niečo pýta, matka sa rozkrája, ustve, zinfarktuje v horúčave, ale nepovie decku nie. Po nociach bude vzdychat do vankúša, či ona ma toto všetko vydržať, ale nepovie decku nie, tak už prosím nevypisujte niektoré, že keby rodičom niečo vadilo, tak sa ozvú. Boja sa, že zdutí mladi im už vnučku neukážu…
Ja na tvojom mieste idem zajtra tam a beriem obe deti, nech sú niekto hubu neotvára. Svojho domov a neter k bratovi, nech si lemrak zaplatí tábor alebo opatrovateľku. Toto je už nechutne zneužívanie. Nepoviem, na týždeň malé dieťa tam dať, keď je babka na srdce a je tak horúco. Ale toto? Švagriná je očividne dobre vymleta bez kúska súdnosti a ohľadu. Nech si svojich rodičov zaukoluje, keď sa nevie o jedno dieťa starať.
predpokladam, ze svagrina nevylozila dieta pred dverami s kufrom s tym, ze zazvonila a zmizla. tvoji rodicia su tiez svojpravni. nevieme ako sa dohodli, ani ako to medzi nimi je, ale uz vieme, ze to to tlaci az tak, ze si ju prisla osrat aj na mk, ze je to najvacsia krkavcia meter na svete. dobra rada na zaver je, ze staraj sa o seba. lebo by sa mohlo stat, ze zajtra si tu precitame ako krkavcia mater c.2 poslala k starym rodicom nezodpovedneho pubertaka, ktory sa cele dni flaka po vonku a chodi sa tam len prespat a najest, pricom je tam uz na navsteve ich vnucka, a ako ma povedat svagrinej, ze ci nevidi, ze dve deti su uz na starych rodicov vela.
Odpíšem hromadné, áno mám sa starať o seba niektoré ste mi písali a neriešiť to. No keď mame bude zle alebo niečo sa stane už bude neskoro. Ona je ten typ človeka čo nevie povedať nie, aj keby mala zomrieť ale pomôže postrážiť.
Autorka,ja by som skúsila rozhovor aj s mamkou. Nech povie na rovinu, že nevládze. Inak 16 ročné dieťa ako záťaž? Nemyslite vážne ženy !!! To máte nejaké divné tie deti. 16ročná neter navarí, uprace, napečie, donesie mi koláč, príde sa pohrať s mojou malou a je viac nápomocná ako záťaž. Dokonca je natoľko múdra, že diskusia s ňou je ako s dospelým úžasným človekom. To nie je prazdninová bomba, to je už spestrenie pre starých rodičov. Zato keď mala 7 bola iný vietor :D

No asi sa velmi lahko sudi, tym ktori nepoznaju situaciu. 16 rocne dieta uz moze byt dostatocne samostatne, aby sa o seba postaralo a dokonca pomohlo aj babke. A predpokladam, ze ak si ho tam poslala, tak zrejme take je, inac by si rodicom este nepridavala. Ja som v tom veku sadla na bus a sla do Anglicka na 3 mesiace ako au-pair. Sama, bez mobilu. A k babke a dedkovi som tiez chodila pravidelne, pomahat. Takze nemozne to nie je, aj ked urcite su pubertiaci, ktori su horsi ako male deti.
A svagrovci... kladiem si otazku, pretoze ak je to muzov surodenec, tak netusim preco by mali dieta posielat k Tvojim rodicom, a ak je to Tvoj(a) brat/sestra s manzelkou/om, tak neda sa s nimi hodit rec, aj ked asi nebudu chciet vidiet, ze tvoje dieta ano a ich nie :( Ale ozvat by sa mali v prvom rade rodicia. Pises o mame, co ocino?