icon

Ako zvládnuť stresovú situáciu s chorým dieťaťom?

5. júl 2025

Prosím, poraďte čo mám spraviť alebo ako sa zachovať. Dcéra 2r. už od utorka je chorá, odvtedy skoro nič neje, vo štvrtok sa pridalo vracanie a hnačky. Skoro som do nej žiadne tekutiny nedostala, nedá sa s ňou fungovať, je extrémne nervózna, včera nám už pediater vypísal papier do nemocnice na infúzie ak nebude pit že musíme ísť. Nepochopila, že musí piť a bola extrémne nervózna a ja už za tie posledné dni veľmi vyčerpaná. Aj partner ma extrémne vytacal, lebo cely deň by jej púšťal rozprávky, poviem niečo tak on na to že však nemusí atď. Tak to celé vyústilo do toho že som ju zobrala, nasilu otvorila jej ústa a striekačkou som jej púšťala rehydratačný roztok… no ona začala vracať 😭 potom začala strašne plakať a my sme sa extrémne už pohádali s partnerom, pričom ona to celé počula a stále plakala. Nikdy som na ňu nekričala, nikdy sme sa pred nim nehádali a v živote som žiadnu formu násilia nepoužila… 😭 mám obrovské výčitky svedomia, normálne je mi zo seba zle čo som spravila, jednoducho som sa dostala do stavu ako nikdy predtým. Veľmi sa bojím že si to zapamätá a bude mať traumu alebo sa bude báť alebo že sa sklamala vo mne. Neviem čo mám robiť, fakt som hnusná 😭

Strana
z2
doriiis
5. júl 2025

No nič.Teraz myslieť v prvom rade na zdravie malej a do tej nemocnice ísť.V tomto teple bez tekutín ide o život.Ostatne sa dorieši potom

gribka1
5. júl 2025

Konala si zo strachu, nie si hrozná matka. Ty si to preháňala a partner zľahčoval. Nemusíš mať výčitky, neurobila si malej traumu na celý život, neboj. Len teraz už konaj rozvážne.

mdse
5. júl 2025

Choďte na tie infúzie. Už Ti rupli nervy aj od strachu, teraz to nerieš. Skoré uzdravenie prajem malej❤️

bystrozraky
5. júl 2025

Veď sa nič také nestalo, hlavne choďte do nemocnice. Možno má rozhádzané vnútorné prostredie a potrebuje tú infúziu, ako povedal lekár. Ona asi nepije nie preto, že nechce, ale preto, že sa jej nedá. Keby som bol na tvojom mieste, spravím to isté ako ty a potom idem do nemocnice.

jaskolka
5. júl 2025

Kľud,traumu si jej nespôsobila, rozprávky,keď je chorá,jej tiež nič zlé neurobia,aj keby ich pozerala celý deň a na infúzie by som už s dvojročným dieťatom , ktoré mu vôbec nepije,určite išla. Lebo v takom teple sa malý organizmus rýchlo dehydruje a už jedna -dve infúzie ju "postavia"na nohy.
Syn mal ako 17 mesačný šiestu chorobu, nejedol a prestal aj piť a detská ho okamžite po jednom dni poslala na infúzie. Už mu nevedeli ani nájsť žilu, čo bol úplne vyčerpaný a keď ho konečne "naliali"už po jedinej fľaši roztoku bolo vidno rozdiel, dieťa až ožilo.
Takže choďte s ňou do nemocnice čím skôr

jaond19
5. júl 2025

Vykasli na emocie, ber dieta do nemocnice, za 4 dni ste naspat doma vporiadku.

autor
5. júl 2025

Už sme boli v nemocnici, to je v poriadku, to je vybavené.

mdse
5. júl 2025

Autorka, už idete do tej nemocnice? Nečakaj na nič, bežte.
Čítam že áno, tak to je dobre.

doriiis
5. júl 2025

No tak sa na to vyspíte,ospravedlňte sa jeden druhému a už viac po sebe nekricte.Zivot ide dalej

ivik4
5. júl 2025

Boze klud no tak sa stalo

13uzivatelka11
5. júl 2025

Na tvojom mieste by som urobila to isté, že by som dala striekačkou vodu do úst.. a áno, tiež som nervózna a hlavne v strese keď riešime dáke zdravotné komplikácie a pochytime sa s manželom kvôli tomu .. traumu mať isto nebude 🙂 snažis sa robiť pre ňu čo najlepšie

luccija
5. júl 2025

Nič vyspi sa na to.Vzdy, keď bola dcéra chorá sme sa s mužom pohádali to sú nervy.Moja aspoň trocha vypila, keď som jej dala slamku bolo to niečo nové a chcela piť.Ziadnu traumu mať nebude

luccija
5. júl 2025

Ja si pamätám, keď mala asi 3 r a nechcela vypiť ATB mužovi som povedala nech ju drží a nasilu som jej to chcela streknut do pusy ona plakala a muž ju pustil, že ju nebude trápiť.Lekarka povedala, že ak jej nezaberú pôjde do nemocnice.Myslela som, že ho ubijem.

really8
5. júl 2025

Ukludni sa. Proste ste sa chovali ako dvaja zufali rodicia. Asi ako vacsina. Ani to ze ste sa pohadali nie je koniec sveta. Dolezite je sa o tom s dcerou porozoravat vramci jej kapacity.

mdse
5. júl 2025
@luccija

Ja si pamätám, keď mala asi 3 r a nechcela vypiť ATB mužovi som povedala nech ju drží a nasilu som jej to chcela streknut do pusy ona plakala a muž ju pustil, že ju nebude trápiť.Lekarka povedala, že ak jej nezaberú pôjde do nemocnice.Myslela som, že ho ubijem.

@luccija s atb úplne rozumiem, tieto cirkusy som zažívala pri každom dieťati. To je naozaj zúfalstvo, dostať do dieťaťa atb a stopovať čas, či ich nevygrcalo. Ale ja som v tomto tiež chladnokrvná, muž je mäkší.

mdse
5. júl 2025

Moja mama ma ako 3ročnú priviazala o lavicu remeňmi, aby mi vytiahla z mandle rybaciu kosť. Ryčala som ako tur a v tom rykote mi ju pinzetou vytiahla😆. Doteraz si to pamätám, ale nie ako traumu.

martina1985ba
5. júl 2025

to nič...dajte sa dokopy a ked bude znovu zdrava a budete rekapitulovat priebeh choroby tak jej povedz aj o tomto, ze sa stalo to a to, ze ste sa o nu velmi bali, pohadali ste sa a ze sa to obcas vo velmi vaznych situaciach deje, ze vas to mrzi, ze to musela vidiet ale velmi ste sa o nu bali...neboj sa, tato udalost v nej urcite nespusti ziadnu traumu. chapem, nebolo to nic pekne ale nie je to u vas bezne takze ziadny stress.

ivetta1234
5. júl 2025

Ber to ako prilezitost na ucenie kedze co sa stalo sa uz neodstane,ja som sa dcere vzdy ospravedlnila ked som spravila nieco, co som potom olutovala,z takeho gesta sa vela nauci,ospravedlnit sa,brat zodpovednost za svoje ciny a odpustat💚

slovakboy
5. júl 2025

Zlyhanie je ľudské. Priznala si si to. Trauma nebude. Je to jeden incident a bude vyliečený mnohými ďalšími skutkami lásky. Hlavne sa upokojíte obaja. Nesmie cítiť z vás neistotu a strach. Vy ste pre ňu bohovia. Ona je dieťa nespravajte sa ako deti vy. Ale ako dospelí. Práve je tu na koniku dobrý článok k tomu. https://www.modrykonik.sk/blog/bjnr/article/to-dieta-nie-je-drze-ja-som-len-una-c6j7wc/

Nič si nevyčítaj. Vstaň a choď ďalej. Ako je dcérke? Lepšia je tá infuzia hoci aj to je trochu trauma.

taktotedanie
5. júl 2025

Pozbieraj sa, zbal seba aj dieta a chod do nemocnice, nerozumiem na co cakas?
Namiesto toho len robis doma dusno a dieta trapis

dzulli1980
5. júl 2025

Si mama - dieťa je choré, má právo byť nervózne - mama má strach ... väčšina z nás to tak má ... nervy pracujú naplno, si unavená, nevyspatá atď. ... proste stalo sa ... ja keď si spomeniem ako som moje dieťa v tom veku musela doslova "priľahnúť" a na tvrdo kvapky do očí, kvapky do nosa, do uší, ATB striekačkou do úst atď. ... dcéra má 9, žiadne traumy nemá, bez problémov užíva lieky, keď potrebuje ... s partnerom si to vydiskutujete ... sme predsa len ľudia.

dzulli1980
5. júl 2025
@taktotedanie

Pozbieraj sa, zbal seba aj dieta a chod do nemocnice, nerozumiem na co cakas?
Namiesto toho len robis doma dusno a dieta trapis

@taktotedanie Však už boli v nemocnici.

slovakboy
5. júl 2025
@mdse

@luccija s atb úplne rozumiem, tieto cirkusy som zažívala pri každom dieťati. To je naozaj zúfalstvo, dostať do dieťaťa atb a stopovať čas, či ich nevygrcalo. Ale ja som v tomto tiež chladnokrvná, muž je mäkší.

@mdse ja našom bol tiež mäkký. Ešte že vás ženy rozhodné a nebojácne máme.

autor
5. júl 2025

Ďakujem veľmi pekne každému za odpoveď. Budem sa snažiť zobrať si z toho ponaučenie, aby sa to nikdy neopakovalo.

taktotedanie
5. júl 2025
@dzulli1980

@taktotedanie Však už boli v nemocnici.

@dzulli1980 necitam komentare reagujem na prispevok

cukroska
Autor odpoveď zmazal
777januska777
5. júl 2025

Zlyhanie? Ako čítam tak čítam, nevidím nič zlé a dramatické. Kazdy z nas ma predsa právo na to aby sme boli nahnevaní a hlavne v takejto situácii. A ani s malou si nic dramatické neurobila, nechcela piť a bála si sa o ňu úplne normálna reakcia, ze sa to nepodarilo no nič. Ale nič zlé si neurobila.

anna777115
5. júl 2025
@ivetta1234

Ber to ako prilezitost na ucenie kedze co sa stalo sa uz neodstane,ja som sa dcere vzdy ospravedlnila ked som spravila nieco, co som potom olutovala,z takeho gesta sa vela nauci,ospravedlnit sa,brat zodpovednost za svoje ciny a odpustat💚

@ivetta1234 Dvojročné dieťa si to vôbec nebude pamätať a traumu určite z tohoto jediného prípadu mať nebude. Takéto maličké deti ešte nevedia spolupracovať, tak malému dieťaťu, nič nevysvetliš, kedže ešte nemá mozgovú kapacitu to pochopiť

ivetta1234
5. júl 2025
@anna777115

@ivetta1234 Dvojročné dieťa si to vôbec nebude pamätať a traumu určite z tohoto jediného prípadu mať nebude. Takéto maličké deti ešte nevedia spolupracovať, tak malému dieťaťu, nič nevysvetliš, kedže ešte nemá mozgovú kapacitu to pochopiť

@anna777115 ja som nepovedala ze si to bude vedome pamatat ani ze bude mat traumu. S tou spolupracou nesuhlasim, moja dcera vzdy spolupracuje ked jej to vysvetlim a som trpezliva takze urcite sa to da, vsetko od strihania nechtov,vlasov,vysavania nosa,merania teploty,umyvania vlasov,usi,jedenia a pitia veci ked je chora atd atd a nikdy to nebolo na silu a urcite nikdy nie je prilis skoro povedat prepac

lalala94
5. júl 2025

Úprimne, tiež nevidím nič zlé na tom, čo sa stalo. Nechcela lieky, tak si jej ich chcela dať nasilu, no a? Moja takmer 3-ročná je v tomto otrasná. Dostať do nej akékoľvek lieky je jedna hrôza. Po dobrom to nikdy nejde a keď to už človek do nej natlačí, tak ich vždy vyvráti. Toto sú presne tie situácie kedy si hovorím, že už by mohla mať tak 15 rokov a mozog v hlave. A teda necítim sa preto zle. 😀

Strana
z2