Ako zvládnuť vianočný zhon a stres
Ahojte..každý rok si hovorím ze tento rok už sa nebudem stresovať, pripravím všetko postupne dopredu, lebo neznášam stres, zhon, naháňanie, v obchodoch milióny ľudí..ale ako každý rok to proste niečo skomplikuje,muž bol vyše mesiaca brutálne chorý, potom náročné bábätko pri ktorom stíham ledva základné veci, nikdy žiadna pomoc, rodinu mam ďaleko, staršia dcéra s ktorou sa treba učiť a pod...a to nehovorím o fungovaní na 4 prerusovanych hodinách spanku..a každý sa mi len smeje ze si vymýšľam ze ako môžem byť unavená a nestíhat, vsak kolke aj pracujú aj majú viac detí, a majú už nakúpené darčeky pobalene, napecene, doma poriadok, chodia si na večerné prechádzky a ja proste nič...na prechádzke som nebola ani nepamätám, neviem kedy mam baliť,kedy mám ísť na nákup keďže nesoferujem a obchody sú ďaleko, z netu som niečo objednala ale milión krát som len mala nervy ze tovar je iný ako na obrázku, alebo to nesedí a pod.. viem ze sú väčšie problémy, aj tých mam dosť ale teraz mi je toto ľúto ze nič nestíham, dcéra chce už 2 týždne robiť medovnicky ale nemám kedy ani to cesto spraviť..nemám vôbec vianočnú náladu, len chcem aby už bolo po nich..len som sa chcela vykecat, nechápem ako to väčšina žien všetko stíha, obdivujem..
@bolarazjedna práveže do 24.12. máš úplne mimosezonne ceny aj hotela aj skipasov, takže len dva dni sú drahšie a aj to nie v cene Silvestra, ale bežnej sezóny a my sme už mali stamgast ceny, takže sa to dalo. 1600 za týždeň v hoteli s PP sa mi nezdá veľa. A darčeky len deťom aj to len pár, posledné tri roky v podstate ani tie darčeky nekupujeme, takže nás to zas nevyjde o toľko viac, ako keby sme boli doma, zas zážitok neporovnateľný.
@bolarazjedna nie je plnka. Minulý rok bola tiež pohoda, ako vždy. Aj som fotila vleky, ktoré išli naprázdno. V hoteli sme boli viacmenej tí istí, čo každý rok. Autobus dôchodcov z nemecka, 4 chlapi z Bratislavy, ktorí 23.12. odchádzajú domov, rodinka s už dospelými deťmi z prahy,
pár rakúskych parikov...
Za to cesty tam 26.12., keď my sme odchádzali, boli plné. Našťastie my sme išli v prázdnom protismere.
ja už asi 2 roky nemám zhon - darčeky kupujeme si iba pár + nejaké darčekové poukážky, vybavím dopredu. Upratovanie - v sobotu spravím bežné, okná neumyté, umyjem keď bude pekne, keď budem mať chuť, čas. Linka, kúpelka (komplet aj s obkladačkami, dverami) a iné, čo robím z času na čas, upracem inokedy. Napečené nemám, buď niečo kúpim naposlednú chvíľu alebo upečiem 3 druhy suchého a 2 druhy plnkových a to je všetko. )Co stihem v piatok , v sobotu. Ryby sú v mrazáku a na šalát kúpim veci budúci týždeň. Posledný nákup spravím asi v piatok o týždeň,a to ovocie, zeleninu a čo budeme mať to budeme, čo zabudnem , tak zabudnem. Svet sa nezrúti. A užívam si pohodu.
@autor ja som kúpila prvé darčeky už v júli a aj tak čakám ešte tri budúci týždeň. Dúfam, že prídu 🙂
Okná mám neumyté, deťom sľubujem, že budeme robiť medovníky už dva týždne, ale zatiaľ sme nestihli, lebo sa mi už x-krát choroba vrátila a som KO.
Keď som mala menšie deti bolo ešte horšie. Pred dvoma rokmi som na Štedrý deň poslala muža s deťmi svokrovcom a ja som mala na večeru mastný chleba, lebo som nevládala a na všetko som sa vybodla.
Ale teda mňa nikto nekritizoval a nesmial sa mi. Len by skúsili. Bola som taká nevyspatá a nervózna, že by zle dopadli 🙂
@babulkomale Presne, veď cesto je za chvíľku. Keď mám kúpiť cesto, to už si môžem rovno kúpiť hotové koláčiky.
@walentina7 inak v tom vypekaní nevidím zmysel ani ja. Na čo je dobré mať doma kvantum druhov koláčov? Lebo sú Vianoce?
@ibatanecnica Lebo ľudia sa navštevujú a chcú mať doma, aby bolo čo ponúknuť. Keď niekto žiadnu návštevu nečaká a ani doma to nejedia, tak jasné, že piecť nebude.
@h2 ale tak stačí mať 2-3 druhy, netreba 10.
@ibatanecnica ja peciem kvantum kolacov, hlasim sa, tak odpovedam. My sme rozdavacia rodina. Na moje kolace sa tesili babka, dedko, uz zomreli, mojej mame sa uz nechce piect, tak peciem aj pre rodicov. Cize peciem, ale aj porozdavam. Decka idu s kamosmi na povianocne chaty, tak tam beru vzdy kolace. Syn uz nebyva s nami, tak jemu tiez nabalim krabicu.
Proste vzdy sa nasli rodinni prislusnici, ktori sa kolacom potesili. A vypekala som aj ked som mala male deti, rodinna tradicia, ktoru dodrzujem zo sestier len ja. Najmladsia sestra frfle ako vy poniektore, ze naco tolko vypekat, ale ked jej dam za krabicku kolacov, tak sa vzdy potesi. Ale ona je taky frflaci typ, neriesim. A mna to bavi, ide mi to a moje kolace su dobre a krasne, chcete fotku?😄
A taketo druhy kolacov peciem len na vianoce, raz do roka, takze ja sa na to vzdy tesim.
@0silvia0 netreba fotiek mám dosť na FB😂. Moja svokra tiež vypekávala ale u nás to pomaly nikto ani nejedol. Ja tiež rozdávam, ale ja spravím 2 druhy suchých a 2 druhy burizonové a metrový z BB keksov. To viem, že zjeme a to nám stačí. A tiež z toho niečo dám preč. Ale dám každému 3 druhy a hotovo. Nie 10. A keď ide dcéra na chatu, tak zoberie z toho, čo je doma. Nikto sa ešte nesťažoval, že sú iba 3 druhy. Ale keď ťa to baví, vypekaj. Ja len nechápem, prečo 10 druhov. Keď sa kvantum žien sťažuje že nestíha a sú unavené z toho. Ale každého osobná vec.
Ja nechapem len tomu,ako nemozes stihnut ist na prechadzku s babatkom,ked mas doma vacsinou iba to a si s nim na materskej. Vsak ho daj do nosica,bude s tebou a urobis co potrebujes, napr.to cesto zarobis. Nepisem to v zlom,tiez som bola na MD s 2 detmi, z toho starsie ma ADHD,ale ozaj, kym som bola doma,tak vzdy sme mali cas na pecenie,varenie,chodenie von. Co budes robit,ked nastupis do roboty a domov prides o 17-17.30. To je estelen zahul.
@ibatanecnica ja mam super time management, ja stiham vsetko, nikdy som sa nestazovala ze nestiham, ani ked som mala male deti. Mna to bavi, naplna a neviem ci nedosiahnem pocet druhov aj viac ako 10 dokelu. V tych krabickach to tak super vyzera take pestre😍
@0silvia0 tak keď nemáš stres , tak je to OK
@0silvia0 pridavam sa do klubu, ktori vypekaju na Vianoce "milion" druhov roznych kolacov 😂 mna to bavi a urcite druhy peciem jedine na Vianoce. Tento rok to je 15-16 druhov. Aj ked nie su sviatky, tak obcas upeciem 2-4 druhy kolacov. Napriklad vtedy, ked sa potrebujem zbavit ovocia. U nas je to taktiez tradicia, ktoru dodrziavam uz len ja. Rozdaju sa po rodine a aj zanesieme do prace. A mna vzdy potesi, ak moje "vytvory" ludom chutia 🙂
Autorka, vykasli na nejaky zhon kvoli sviatkom. Kolko stihnes, tolko stihnes. Okna neumyvam, darceky nakupene v predstihu a uz aj zabalene, kolace este nemam napecene, len pripravujem cesta zatial. teraz robim trochu vacsie upratovanie, ale nemala som na to doteraz cas, tak to robim dnes. Aspon sa zbavim nejakych veci, ktore uz nepotrebujem/e a nebudu zaberat miesto.
Pamatam si, ako sa vsetci v rodine isli pretrhnut kvoli tomu, ze idu Vianoce. Ja som si povedala, ze u mna toto nikdy nebude a ani nie je 🙂
@0silvia0 nerada nakupujem darceky na poslednu chvilu. Vtedy sa neda nic normalne zohnat, len nejake zbytky, ktore nikto nechce. Som rada, ze to mam uz z krku. Vcera sme isli len obycajny nakup a uz sme mali problem zaparkovat. Tradicna vianocna panika a nakup veci na poslednu chvilu uz asi zacalo 🙈
Ja vsetky darceky objednavam online v priebehu roka, teraz mi este nejake 2-3 zostava objednat a mam vybavene. Potraviny objednavam cez donasku, zasadne tyzden pred vianocami do obchodov ani nepachnem. Cesta na linecke, vanilkove rozky a medovniky som objednala z “vikendovemlsanie” maju super zlozenie, je tam normalne maslo, orechy a vsetko co ma byt. S dcerou uz potom len z toho napeciwme, nech ma radost a medovnicky ozdobuje s tatinom. Okna zasadne pred vianocami neumyvam. Teraz cez vikend pojdeme kupit a ozdobime si stromcek.
Kedysi som aj ja stresovala, mala napecene 10 druhov kolaciv, nazdobene, vyupratovane, navlacene kopec jedla a cely cas stres. Teraz kaslem na to.
Mame skoro 4r a 8m deticky, teraz sme sa stahovali a ja chcem hlavne pohodu, lebo deti si budu pamatat hlavne to ako sa citili aka bola doma nalada a nie, ci bolo vsetko perfektne.
Nie si jediná, keď Ťa to poteší🙂máme Covid ako každoročne pred Vianocami, takže všetci lezime a ešte asi dlho budeme.Ano, mala som v pláne darčeky vybaviť skôr, ale najprv som mala otca v nemocnici, chodiť s ním po doktoroch, potom ochorel pes zase chodiť po veterinach.Prvy darček mi prišiel včera snáď, keď vyzdravieme buduci týždeň dokupim cez net nakupovať neviem a to, či chcem ani neviem tak kúpiť.Piect bude budúci týždeň dcéra s mamou iba linecké a jeden druh, upraceme ako bežne deň pred sviatkami, objednám Tesco kvôli potravinám.Nebola som na jediných trhoch iba práca a domov a teraz máme kolečko iba uvariť čaj a ležať.Tak zle 2-3 m ako tento rok som nemala nikdy pokazilo sa všetko čo sa mohlo pokazilo sa auto, dcéra stratila týždeň staré hodinky, ktoré dostala na narodeniny, otec na JIS ke....Ak sa podarí jediné čo chcem ísť v januári niekam na sneh na chatu, lebo som kúsok od nervového zrútenia.
Čím som staršia, tým viac nemám rada Vianoce.Stromcek spravíme cez víkend, keď sa budeme cítiť lepšie, keď nie tak nie.Klud hlavne, že ste zdraví koláče vieš nakúpiť, ale ešte stále máte na všetko čas🙂drž sa
@0silvia0 Ja pečiem 5-6 druhov tento rok. Ono toľko dobrôt je a niekedy je ťažké povyberať čo piecť. Každopádne u nás sa zje a je mi úprimne jedno ako tu niektoré komentujú že napchávať sa s koláčmi. Ja si myslím, že je úplne jedno kolko človek napecie, dôležité je aby to potom neskončilo v koši, to by mi už bolo naozaj ľúto.
Darčeky, posledný mi prišiel v októbri. Zabalené tiež už mám a vieš čo je vtipné, ako tu veľakrát čítaš že ľudia už v októbri nakupujú a potom veľakrát ti sami ľudia bláznia s kuriérmi posledný týždeň a že nestíhačky 😀 Ja čo môžem a viem urobim skôr a cez advent si napeciem, ideme na trhy, sankovat sa, stromček. Vlastne tento týždeň ani nemám čo robiť. Pred Vianocami akurát kúpiť pečivo, ovocie.
Ono stačí trošku toho “ time managementu “ a je všetko OK bez stresu naháňačiek. Veď aj keď človek ide na nákup prihodiť si tu majonézu, mrkvu s hráškom do košíka je najmenej, netreba dva dni pred Vianocami to nakupovať.
A treba si urcit aj priority. Ja keďže mám malé deti nebudem teraz cez víkend upratovať ako divá lebo aj tak deti stale kreslia, lepia, strihajú, beru tie medovníky. Prídeme zo škôlky blato hneď v predsieni. Aj tak to vyupratované nevydrží 🙂
Ach moja, tie casy s babatkom su niekedy naozaj tazke. Akoby si o mne pred 10 r. pisala... Tazky uplakany cas to bol pre mba a verim, ze Ti je tazko.
Pamatam si ako tazko som ja niesla tie vianoce, ked mala mladsia dcerka 3 mesiace a starsia ani nie dva roky. Tiez som tuzila vsetko pripravit, ze uz aj starsia dcerka to bude vnimat... Tiez na vsetko sama, mladsia nespala ani cez den, ak tak, max 20-min "slofiky", kedy som bola rada, ze stihnem WC a napit sa... Vychudnuta na kost, az fyzicky zle mi bolo, casom mi uz az ms prestala chodit z toho vycerpania... Ona kolkokrat i 7 hod v kuse uplakana, dobre bolo len na rukach... Kolkokrat som ju hodinu uspavala, aby potom 15-20 min spala... A s placom hore... Do toho mi bolo luto, ze starsej sa nestiham venovat... V noci ani nehovorim, dcerka babatko vstavala medzi 4-4,30 a "hura mama, je rano, pod ma zabavat" uz rano ked som vstavala mi bolo zle od unavy... Aj bezne dni mi boli narocne viac ako treba, vianoce ani nehovorim. Po case som prisla na to, ze dcerka sa tak casto budi kvoli moorovmu reflexu, kupila som ulitku (su rozne zavinovacky aj ine, efekt by bol rovnaky, hlavne ze ruky "nelietajú" volne priestorom) a postupne to dieta konecne aj spavat zacalo. Pri tretom to bola prva vec, co som kupila, uz pri dvoch ciarkach na teste som si to dala ako prvy nakupny ciel 🤭
No spat k vianociam, uvedomujuc si vtedy tu "nadhernu" predvianocnu atmosferu a moju uplakano-zufalo-nahnevanu naladu, ma skoro prekotilo, ked este muz zahlasil, ze jeho mama sa pyta, ci by som aj jej nenapiekla na vianoce, ze ved peniaze na suroviny by mi dala... Co Ti budem hovorit, tak som sa do neho pustila a tak od srdca mu povedala, co som mala na srdci, ze este doteraz, 10 r. po, sa ma vzdy len tak opatrne pyta, ked je / sme niekam pozvani, ci by som mohla nieco upiect 🤣
Poradim Ti to, co by som vtedy potrebovala pocut ja:
- kasli na upratovanie. Ale vazne. Upratuj len riady a pradlo. Neries okna, neries prach (neboj, on neutecie, to je verny kamos, do januara pocka - overene vlastnou skusenostou 🤫, utries potom postupne).
- manzelovi zabal babatko do kocika (v sobotu / nedelu uz podla vasich casovych moznosti) a na dve hodiny ho s nim "vyhod z domu". A Ty ich vyuzi na upecenie s dcerkou. Na nic ine, len si pustite vianocnu hudbu a spolu si upecte. Nic viac. A nenahanajte sa, upecte si tento rok 1 (slovom JEDEN) druh vianocneho peciva - nechaj dcerku vybrat ktory. Cesto sa da kupit hotove i na medovnicky, i na vanilkove rozky, tusim i na linecke. Alebo ak chces, poslem Ti recept na linecke, co nemusi stat vopred. Zamiesis a hned mozes valkat a vykrajovat. Pomoz si tento rok takto. Nie je to hanba. Aj ja som to v jeden rok tak urobila. Nechutili sice uplne ako domace, ale neboli zle. Resp. ak mate moznost - odporucam z vlastnej skusenosti - vy napecte s dcerkou viac napr. medovnickov a povymienajste s kamoskami, Ty das im par medovnickov, oni Tebe par ks vanilkovych, lineckych... Alebo v jeden rok - ked sa nam narodili obom tretie babatka - sme piekli spolu s kamoskou, velke deti moje i jej v skole a babatka sme dali vedla seba na zem na podlizku a spolu upiekli cosi, ked plakali, raz ich zabavila, ponosila jedna, raz druha a ta druha zatial pokracovala v peceni.
Prosim, uvedom si jedno, najdolezitejsi je ten cas, co stravis s rodinou, nie dokonala cistota, ani stol plny tak, ze sa nan uz ani sviecka nezmesti.
A neries ani, ak kolaciky nebudu vyzerat ako z katalogu cukrarne - neviem, aku mas velku dcerku - dolezite bude len to, ze ste ich robili spolu a ze je na nich aj ten detsky rukopis.
Medovnicky mozu byt aj nezdobene, tiez som si kedysi nevedela predstavit, no je to fakt realna moznost. Alebo aj tak sa sa, ze potries polevou cely medovnik a na vrch trblietky z potravin, resp. obycajny krystal cukor jemne posypat, ci minilentilky (= Duhovky).
Najmudrejsia vec, co som za vyse 40 r. svojho zivota pocula na temu vianoce, je veta, ktoru mi povedala moja maminka v ten tazky rok:
"To, ze si na vianoce roku XXXX nemala dokonale upratane, ci napecenych x druhov kolacikov, si deti pamatat nebudu, ale to, ze si s nimi travila cas, ano."
Neporovnavaj sa s nikym, ak mas, zrus si instagram, facebook a spol. "Travis cas" s cudzimi ludmi na ukor svojich blizkych a len sa porovnavas a namiesto radosti z toho co mas - dve deti a manzela, s ktorymi mozete byt spolu, sa trapis tym, co maju druhi... A ver, ze casto je to len pozlatka, ktoru ukazuju. A druha vec, mnohi by dali vsetko za to, co mas Ty... Toto aj mne casto pomaha: "Vdaka Ti, Boze, za to, ze mam vobec moznost riesit uplakane / kriciace dieta... Mnohe zeny by to robili radi, ale ich naruc je este / uz tak bolestivo prazdna... Vdaka Ti za to, ze mozem povysavat tu rozsypanu muku, lebo to znamena, ze mame co jest... Vdaka ti i za tu unavu, s ktorou si teraz liham do postele, lebo to znamena, ze som sa mala cely den o koho starat..."
A ked Ti niekto bude hovorit, ze si nemozna, lebo druhe zeny vsetko stihaju (pritom ani jedna z nich nie je presne v Tvojej situacii), stopni ho a povedz otvorene: "Toto pocut mi teraz nijako nepomoze. Ale ak mi chces uprimne pomoct, pomohlo by mi, keby si...:
- mi mohla poobede ist na hodinku pokocikovat babatko
- mi mohla doniest z potravin nakup
atd.
Vtedy sa aspon ukaze, ci Ta tym vyhlasenim ako ostatni vsetko stihaju, chceli motivovat a pomoct Ti (a Ty im len povies, co Ti realne pomoze) alebo si len rypnut (vtedy sa aspon zabavis na ich sokovanej reakcii).
Co sa darcekov tyka, my sme to dost zredukovali, s manzelom si davame vyslovene prakticke veci, sampon, vonavku, sladkost (byt nie je nafukovaci 😉, idealne su pre nas dospelych spotrebne darceky plys ked som bola na materskej, penazi nebolo nazvys). Detom objednavam 90 % veci cez internet (slovenske a ceske eshopy, nikdy nie cinske a nemam tak potom nervy, ze to pride az na velku noc, resp. pride cosi ine. A ak sa mi nepaci, tam viem bez problemov vratit).
Behanie po obchodoch neznasam, haldy ludi, hudba na ohluchnutie...
A este mi napadlo:
- darceky si davame iba my s manzelom a detom plus starym rodicom. Usetri to kopec penazi vsetkym a nemame doma veci, co nechceme.
- zaviedla som doma pravidlo: 25. 12. nechodime na ziadnu navstevu ani ziadna navsteva k nam. V manzelovej rodine sa dovtedy ten den u babky stretavali vzdy cela rodina, no odvtedy sa to presunulo na 26.
Moje dovody boli:
- 25. je navarene odo dna predtym, deti maju nove hracky, knizky, je to taky pokojny den bez stresu z varenia. Jednoducho si ten den vychutnavame doma v pokoji... Bud sa len hrame / citame si... Alebo ak sa nam chce, ideme sa predvecerom prejst vysvietenym mestom...
- nechcela som, aby skor nez sa zahraju s tym, co dostali doma, uz mali dalsie darceky od babky. Takto si tie domace i tie od nej viac vychutnaju.
A este mi napadlo, ak si nahodou z PK, ozvi sa mi do IP, radi sa s vasou rodinkou podelime s vianocnym pecivkom 😊
Mala som rovnaký postoj, kým sa jeden rok manžel nedolamal na Vianoce, obe deti mali zápal priedušiek s rotavirom. Ja som mala skúšky a písať bakalárku. Spala som ani nie 0,5 hodiny. Zvládla som napiecť, upratať, kúpiť a dopratať snáď najväčší strom aký sme kedy mali. Kúpiť a zabaliť darčeky a vyprať každý deň asi 8 práčiek dogrcanych a zas.atych vecí.
Odvtedy nestresujem. Viem, že to všetko nejak postupne stihnem. A čo nestihnem,nato kašlem! Nie som perfektná a ani nebudem. A chcem sa tešiť z Vianoc, to je najdôležitejšie!
treba si vazit zdravie a ,ze mozes byt so svojimi najblizsimi....z tohto sa treba tesit.......lebo az ked o to clovek pride,tak vtedy si uvedomi co bolo dolezite a ze tie stresy a nahanacky okolo hluposti boli fakt zbytocne .....
Darceky sme pred par rokmi zrusili, vtedy odpadol taky ten mierny stres a zhon, odvtedy mame krasne vianoce 🙂 cela rodina pokope, spolocne pecieme, pozerame filmy, ideme na prechadzky a hrame spolocenske hry.. nejako extra neupratujeme, preco aj, nie je tu vacsi neporiadok ako inokedy. Ja rada peciem, tak peciem viac druhov, ale len na 1 plech a este aj z toho porozdavam. Mame pekne sviatky, mam rada vianoce 🙂
Nic si z toho nerob,ja som na tom podobne.Mala mi ledva spi 30minut cez den,do toho dve starsie-lenive jak vsi,a jeden manzel-ktoremu treba len jest a s.at. Chcela som poriadky a ostatne riesit po veceroch ked budu decka spat,no kym zaspia som vyflusnuta jak fras,lebo mala si zmysli ze v noci ma necha spat max 3 hodiny.nestiham,kaslem na to

@bosorkabb aj u nás tak. Napeciem 2 druhý koláčov, ale bolo aj že neboli žiadne. No stress.