icon

Ako zvládnuť život bez vodičského preukazu?

11. jún 2025

Ahojte, poraďte, čo mám robiť, som úplne zúfalá a v koncoch. Prešla som na červenú na železničnom priecestí, vôbec som si ju nevšimla, ani zvukové znamenie tam nebolo žiadne. Oslňovalo ma Slnko oproti, proste som si červenú nevšimla. Navše auto 50 metrov predo mnou ešte prešlo, tak ma to nejak nenapadlo, že môže naskočiť červená a tak. Hneď za prvou zákrutou ma zastavili policajti a zadržali mi vodičský preukaz. Dali mi papier, na základe ktorého môžem ešte max. 15 dní šoférovať resp. dovtedy, kým mi nepríde poštou oznam o zadržaní vodičáku. Keď som sa spýtala policajta, na ako dlho mi zadržia vodičák, povedal že "asi rok". Skoro som doslova odpadla, normálne som si musela sadnúť 😕 Na auto som odkázaná, rozvážam deti do školy a na krúžky, bývam na predmesti BA mimo dosahu MHD. Ako to mám zvládnuť? Mám normálne nutkanie odísť z domu a niečo si urobiť, aby som ukončila toto trápenie. Ako ste vy alebo vaši partneri zvládli odobratie vodičáku? Dá sa zvyknúť na život bez auta, keď ste dovtedy denne šoférovali? Manžel šoférovať nemôže, začiatkom roka si roztrhol achilovku a nemá to ešte dobre, nemôže šoférovať, robí z domu.

adalee
17. jún 2025

Bývam medzi dvoma frekventovanými železnicami, čiže denne viackrát prechádzam cez priecestie. Vždy sa rozhliadnem, či môžem bezpečne prejsť, pretože viem o prípadoch, kedy vlak prešiel a signalizácia zlyhala. Veľmi často sa mi stáva, že signalizácia sa spustí, keď už prechádzam cez koľaje, čiže ostáva mi už jedine urýchlene opustiť priecestie. Na tvojom mieste by som určite apelovala na to, že už si nemohla bezpečne zastaviť pred železničným priecestím, nakoľko sa spustilo už keď si bola na priecestí. Podaj odvolanie alebo odpor, neviem čo sa podáva. Odvolaj sa na to, že predpisy dodržiavaš a nespravila si žiadny iný priestupok. Neboj sa, všetko sa utrasie a bude dobre. Nechápem tú nakládku, čo ti tu dávajú ani rady typu že najmi si niekoho za 5€ na ráno čo odvezie deti. To kto by si vzal na zodpovednosť do auta 2 cudzie deti? Veď stať sa môže čokoľvek 🤦🏼‍♀️ A nie si ani vadná, ani chorá, je to šok. Ja som dostala pokutu za rýchlosť a vyblafol na mňa 250€, nakoniec to riešil pohovorom a 30€ pokutou. Prišla som v pohode domov a doma som sa mierne zosypala, keď mi to došlo, že som bez príjmu a toto by som mala zaplatiť tak mi až zle prišlo. No žiadna kaša sa neje taká horúca a uvidíš že niečo s mužom vymyslíte. Inak v Šamoríne poznám úžasnú učiteľku na prvom stupni, keby som tam mala trvalý pobyt, bola by som najšťastnejší človek na svete, keby dcérku mohla učiť. Krúžky nie sú nejako potrebné, dáte sa do stand by režimu a nejako prežijete. Ozvi sa ako ste dopadli, držím vám všetkým palce a skoré uzdravenie mužovi a synovi skoré doliečenie. 🤞🏼🤞🏼🤞🏼

lienka175
17. jún 2025

Nikdy som vodičák nemala ani nemám a žijeme a fungujeme. Deti aj na krúžky chodia. Tvoja situácia je naozaj krátkodobá, tak hlavu hore

autor
17. jún 2025

Včera mi povedali, že zajtra mi pošlú doporučený list s rozhodnutím a odôvodnením, takže vo štvrtok by som ho mohla mať. Ale hneď povedali, že platí nulová tolerancia a dve sekundy nie je nula sekúnd. Tak uvidím teda a potom poviem, pripadne pridám foto toho listu.

akbara77
17. jún 2025

Ja najazdím autom..bývam na okraji BA..a žijem!! Chodia autobusy. Alebo Bolt.

alkapoiuy
18. jún 2025

Zvykneš si bez auta tak,ako si si zvykla na auto.Neboj poradíš si prežiješ, všetko sa dá, keď musíš.

martin96321
18. jún 2025

Ano to mas pravdu. To je ako z Dili na druhu stranu indie. Ludia sedia aj na streche autobusu aj kozy a sliepky beru so sebou.........

kathhii
18. jún 2025

Je to zlé, ale buď rada že sa nič horšie nestalo... Keby išiel vlak? Zabiješ celú posádku auta a kľudne aj ľudí vo vlaku...
Potom by sa ti ťažko žilo, nie z takejto blbosti... bohužiaľ tvoja chyba, nabudúce si musíš dať viac pozor a po lete už aj manžel bude môcť šoférovať. Zisti si ako je to s tým požiadaním o skoršie vrátenie...

zanetka905
18. jún 2025

Keď som bola ešte dieťa, tak sa nám stala autonehoda, po ktorej bol mojej mame odobraný vodičák na pol roka. Situáciu sme riešili tak, že nás skrátka vozili naši príbuzní, pretože sme všetci bývali v jednom meste a zároveň aj dosť blízko seba. Našťastie sme s bratom nemali školu a krúžky ďaleko, lebo sme bývali v centre mesta, takže sme všade chodili pešo. Na nákupy sme chodili s dedom alebo s krstnou, keď išli oni na nákup tak zároveň zobrali aj nás. Keďže sme boli po autonehode, tak sme hlavne museli veľa chodiť po doktoroch a na polikliniku, kde nás vždy brával nás dedo, ktorý bol našťastie veľmi ochotný a nerobilo mu vôbec problém, že nám musí robiť taxikára. Inak veľmi ma mrzí tvoja situácia, určite to pre teba musí byť veľmi ťažké, prajem ti veľa síl na to, aby si to vzdanie vodičáku v poriadku vydržala. ❤️. Moja rada len znie, skús kontaktovať príbuzných a známych a skús sa s nimi dohodnúť o tom vození a poprípade využívaj tú verejnú dopravu. Chápem, že tvoja situácia je trochu ťahšia oproti tej mojej, keďže to máte všetko ďalej, tak teda ešte raz ti prajem veľa síl na túto situáciu.

juliet86
18. jún 2025

ahoj tu je moja rada: byvanie v samorine prenajmite ak ho vlastnite a prenajmite si na rok byvanie v bratislave... tak isto prenajmite svoje autom financne vam,to neuskodi a logisticky pomoze. bude to zmena ale date tom dochadzat mozte md z oetrzalky ci nove mesto ruzinov stare mesto. radsej rok v panelaku a stastni spolu. najma ked manzel home officuje. elegantne riesenie

autor
18. jún 2025
@juliet86

ahoj tu je moja rada: byvanie v samorine prenajmite ak ho vlastnite a prenajmite si na rok byvanie v bratislave... tak isto prenajmite svoje autom financne vam,to neuskodi a logisticky pomoze. bude to zmena ale date tom dochadzat mozte md z oetrzalky ci nove mesto ruzinov stare mesto. radsej rok v panelaku a stastni spolu. najma ked manzel home officuje. elegantne riesenie

@juliet86 Tak toto neviem či pôjde, museli by sme všetko vysťahovať z domu a neviem, kto si na taký krátky čas prenajme dom v Šamoríne. Keď tak, tak len ja so synom sa presťahujeme na nevyhnutný čas do BA tak, že v pondelok ráno pôjdeme MHD zo Šamorína do školy resp. do práce a v piatok po práci/škole pôjdeme naspäť. Alebo celá rodina do nejakého dvojizbáku, uvidím, to ešte predbieham, počkám si na verdikt polície a podľa toho sa zariadim.

bejbs123
18. jún 2025

Ved idu prazdniny,takze ziadne kruzky deti mat nebudu a o 2 mesiace muz uz musi soferovat,netreba to tolko uz dramatizovat

juliet86
18. jún 2025

este mozes zvazit cenu bolto woltov a tsxikarov. ci by to nevyslo za mesiac podobne ako prenajom dvojizbqku v ba

karolinakr
18. jún 2025

mňa v živote nikto nikdy nevozil, neviedol a nerobil mi šofera, to je nejaka nova moda vyvážať deti na krúžky, aj na jeden aj na druhý som chodila pešo sama, alebo autobusom..mama ma doprevadzala tušim len v prvom ročniku ZŠ, maximalne druhom
terajšie deti ma extra komfort

mon8060
18. jún 2025
@karolinakr

mňa v živote nikto nikdy nevozil, neviedol a nerobil mi šofera, to je nejaka nova moda vyvážať deti na krúžky, aj na jeden aj na druhý som chodila pešo sama, alebo autobusom..mama ma doprevadzala tušim len v prvom ročniku ZŠ, maximalne druhom
terajšie deti ma extra komfort

@karolinakr asi záleží aj od veku. A situácia v doprave pomer áut na cestách vtedy a teraz tiež nemôžeš porovnávať. Ja by som 6-7 r určite neposlala samé na autobus že choď na krúžok.

emaakajka
18. jún 2025

INáč vodič môže požiadať o vrátenie vodičského preukazu po uplynutí polovice trestu zákazu činnosti viesť motorové vozidlá

jaga61
Autor odpoveď zmazal
jednorozec007
18. jún 2025

Určite netreba zúfať, da sa aj vez auta.Pozri, idú prázdniny a cez ne si môžete nacvičiť kolko asi co bez auta trvá.neviem, ktorú perifériu mas na mysli ale BA ma dobre pokrytie spojmi, takže da sa.Ja tu zijem 40 rokov bez auta, dieta mame na ceste, niak necítim ze by to auto bola nevyhnutnosť.

autor
20. jún 2025

Tak mám po vodičáku. Citujem z odôvodnenia: "Z kamerového záznamu a časovej analýzy priebehu signalizácie bolo zistené, že výstražné červené svetlo sa aktivovalo približne dve sekundy predtým, ako menovaná sa dostala na úroveň železničného priecestného zabezpečovacieho zariadenia, pričom mala dostatok času bezpečne zastaviť pred priecestím."

Neskôr mi príde predvolanie na prejednanie priestupku, vyfasujem minimálne pol roka podľa zákona. Kvôli dvom sekundám mám zničený život ja i moja rodina :(

doriiis
20. jún 2025

Ale autorka nepreháňaj.Bez vodičáku sa pol roka a aj viac vydržať dá.Ja teraz sedím s obviazanymi nohami,lebo ma prefackali moje vlastné airbagy predvčerom,keď som bola účastníkom škodovej udalosti.A nefnukam.Trosku sa vzchop

unicornlady
20. jún 2025

Máš sťažený život, nie zničený.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
zirafienka
20. jún 2025

ešte že si nezničila život rušňovodičovi, ktorý by ťa bol rozbúchal na cucky...

autor
20. jún 2025
@doriiis

Ale autorka nepreháňaj.Bez vodičáku sa pol roka a aj viac vydržať dá.Ja teraz sedím s obviazanymi nohami,lebo ma prefackali moje vlastné airbagy predvčerom,keď som bola účastníkom škodovej udalosti.A nefnukam.Trosku sa vzchop

@doriiis Ale máš niekoho v rodine schopného šoférovať? Manžel má dochrámanú achilovku, má tam po operácii infekciu a začiatkom augusta ho čaká ďalšia operácia, takže nebude môcť niekoľko mesiacov potom šoférovať.

@zirafienka Kde si videla, aby 2 sekundy po rozsvietení červenej šiel vlak??? Obvykle to bývajú 2-3 minúty, niekedy aj viac.

doriiis
20. jún 2025

No tak nebudete šoférovať.Budete používať MHD,vlaky,taxíky alebo poprosite niekoho,aby vás odviezol.Hlavne,že ste všetci živý a ste ok.Ostatne sa vyrieši.Po troch mesiacoch môžeš požiadať o vodičák spat

abbey1
20. jún 2025

Vieš čo? Koľko dní už ubehlo a ty tu neustále vypisuješ o svojom zničenom živote? Ďakuje Bohu, že zjavne ani len netušíš, čo je to zničený život a môžeš sa takto rúhať!

1ryba
Odpoveď bola odstránená
dzulli1980
20. jún 2025

"Mám zničený život ja i moja rodina" ... očividne nevieš, čo je to zničený život ... nerúhaj sa ... ja som bola v 30. týždni tehotenstva, keď môjmu otcovi diagnostikovali rakovinu pankreasu a maximálne dva mesiace života ... to je tragédia, nie nejaké zobratie vodičáku, za ktoré si mimochodom môžeš sama ... neuveriteľné ... len fňukáš, fňukáš a fňukáš ... zdvihni riť a začni veci riešiť ... a ďakuj Bohu, že Ťa ten vlak nerozmetal na franforce ...

autor
20. jún 2025
@dzulli1980

"Mám zničený život ja i moja rodina" ... očividne nevieš, čo je to zničený život ... nerúhaj sa ... ja som bola v 30. týždni tehotenstva, keď môjmu otcovi diagnostikovali rakovinu pankreasu a maximálne dva mesiace života ... to je tragédia, nie nejaké zobratie vodičáku, za ktoré si mimochodom môžeš sama ... neuveriteľné ... len fňukáš, fňukáš a fňukáš ... zdvihni riť a začni veci riešiť ... a ďakuj Bohu, že Ťa ten vlak nerozmetal na franforce ...

@dzulli1980 Kiežby ma radšej rozmetal. Ale čo nebolo, môže ešte byť.

sandria
20. jún 2025

Mohla si podať odvolanie, keď by si uviedla, že ťa oslepilo slnko ako píšeš…

autor
20. jún 2025
@sandria

Mohla si podať odvolanie, keď by si uviedla, že ťa oslepilo slnko ako píšeš…

@sandria Povedali mi, že sa síce môžem formálne odvolať, ale bude mi to prd platné.