icon

Aký trest by ste dali dieťaťu, ktoré by vám vo vani utopilo pracovný notebook?

11. feb 2022

Aký trest by ste dali dieťaťu(pubertiačke)ktoré by vám vo vani utopilo pracovný notebook? Bola na to niekoľkokrát upozornená, že ho nemá do vane brať. A ešte ako bonus drzo povedala, však je to len vec kúpiš nový.

sasa1310
11. feb 2022

tu už je neskoro na akýkoľvek trest. Dieťa má 15 rokov a nevie sa chovať, a nevie hodnotu vecí ani peňazí, ani práce. Akýkoľvek trest môže vyhrotiť jej zlosťešte viac. Chvalabohu neviem, čo by som urobila a aký trest by som musela dať. ďakujem fakt za mojich pubertiakov.

mikadooo
11. feb 2022

No tak keď je to len vec, tak šup na brigády a nech ti slečna zarobí na nový. Ja by som jej dala trest, aby to pocítila na vlastných financiách. Či už škrtnúť vreckové, alebo aspoň okresať na dlhší čas, s tým, že "spláca" môj nový ntb.

anjelicek26
11. feb 2022

@simonkasim rozhadzat emocie? Par krat na to bola upozornena a jej reakcia bola - ze ved je to len vec... mama ak tam mala dolezite veci, moze prijst o velky kus svojej prace a mat velke problemy zo zamestnavatelom, toto sa bude vysvetlovat zle aj v rezime, ze jej tam padol jej samotnej... 15 rocne dieta mam doma a presne vie, co robi a ano aj to, ze hodit jej mobil do vane by bolo najefektivnejsie riesenie, ktore by ju najviac a najefektivnejsie nastvalo a ze by to v tejto situacii "potrebovala zazit na vlastnej kozi" prijst o vsetky dolezite kontakty a informacie a socialnu siet. Niekedy proste reci nepomahaju (mama ju na to upozornovala)...

Nesuhlasim, ze rodic moze za vsetko, co dieta robi/nerobi a ako sa sprava, vela robi povaha a o rebelii a "ja viem vsetko najlepsie" v tomto veku uz uplne pomlcim...

luccija
11. feb 2022

@anjelicek26 presne možno aj dcéra cítila hanbu, ale z trucu povedala veď kúpiš druhý odpovede pubertakov niekedy nemajú logiku a už vôbec nie empatiu.

danieladeley
11. feb 2022

fuha, aj moji 4 a 5 rocny vedia, ze na sluzobny notebook sa nesmu ani pozriet, nie to este chytit...."tesim sa" na pubertu....asi by som sa najprv zamyslela sama nad sebou ako je toto vobec mozne a hlavne ak pises, ze uz bola viackrat upozornovana, aby si ho nebrala...zda sa, ze sa jej to velakrat prepieklo....a to je asi ta chyba...nezasiahnut hned, ale nechat rozkazovat dieta.

miadi
11. feb 2022

Nehadzala by som jej mobil do vody vacsina uschne a nic im nie je.a Keby aj zdochol ukazala by si len ze vies urobit rovnaku kravinu ako ona. Mobil by som predala. A.kupila jej taky najlacnejsi tlacitkovy bez netu co by sa aj hanbila vytiahnut z tasky 😂cisto len nech moze sms a ty jej volat ze kde je ., sak je to len vec.

anjelicek26
11. feb 2022

@miadi to by ale znamenalo zachovanie sim karty a kontaktov... ako ano ja som hnusna, ja by som ju nechala prijst aj o toto... a ked nema chut ho hadzat do vane, nech ho odlozi, ale neviem, do akej miery je makka jej ho po case vratit...

elizabet173
11. feb 2022

určite by som jej mobil nehádzala do vody, ale ho zabavila, predala a kúpila jej tlačítkový a hlavne by som asi mala dať trest sama sebe, lebo to, že v 15 rokoch si dovolí brať pracovný notebook rodiča a ešte k tomu do vane a jej reakcia je, že kúpiš nový, je zlyhanie vo výchove. Napriek tomu, že s ňou seká puberta, toto by si nikdy dovoliť nemala

deti95060810
11. feb 2022

zopár faciek... a môže potom písať aj detskej ombudsmanke...

jankalukasova
11. feb 2022

obnoviť továrenské nastavenia (bez nejakého upozornenia a možnosti zálohy), mobil schovať a nech si kúpi slečna z vreckového nejaký pekný tlačítkový 🙂

loginexistuje
11. feb 2022

@anjelicek26 tovarenske nastavenia a hotovo

akbara77
11. feb 2022

@simonkasim asi jedna po papuli by sa jen zišla.Ma 15, nie 5.

alana1
11. feb 2022

mna uplne zarazilo, ze si niekto berie do vane plnej vody elektroniku...ci to ozaj uz ludia bez telefonov a notebookov nevedia ani pri kupani vydrzat????

sickynickyobsadene
11. feb 2022

Pokiaľ je ten nb platení firmou tak prúser má hlavne matka,že ho vôbec dala dcére.A že do vani? Čože? Ani raz!!!! Čo keby si ho tam dala nabiť? Zapadol do vane? Čo potom ? Bola by si matka roka👎👎👎

jaskolka
11. feb 2022

Prvá by letela poriadna facka, a druhe zabaveny mobil.nech si slečna kúpi nový z vreckového, keď to jej "len vec"
A kaslala by som na nejaké "rozhádzané emócie". Všetko sa nedá ospravedlniť len pubertou, rozum ma 15 ročná mať, puberta nepuberta. A keď vie takto odpapulovat, tak emócie jej určite neublížia, ani z nej neubudne

henka123123
11. feb 2022

@jaskolka presne 👈

jvlo
11. feb 2022

Myslím, že by som jej telefón naučila plávať s vetou, ved si kúpiš nový.

judar
11. feb 2022

decko aby si urobilo po svojom a keby ze mi splechne do xichtu vetu "však je to len vec kúpiš nový"....na druhy den by nekompromisne visel na bazari jej premazany telefon, notebook, drahe jordany, znackove mikiny a vlastne vsetko draheho a odvetila by som jej pekne za truc ze ked bude chcet nieco nech si na tej svoj doterajsi luxus zarobi a nech si potom kupy pri takom zmyslani ako keby vsetko stalo len gros

bubinko1506
11. feb 2022

Ja mam zatial len 5 rocnych, ale nastastie ntb (sluzobny a sukromny) nechytaju, max. si na sukromnom mobile pustia rozpravku na pocuvanie. Ale ako trest by som zobrala telefon, obnovila tovarenske nastavenia, pozastavila vreckove, kym nenasetri na novy ntb. Mobil na nudzove volanie by dostala uplne obycajny, bez wifi.

loginexistuje
11. feb 2022

a teda nam napis ako to dopadlo u vas ? co si urobila ?

simonkasim
11. feb 2022

@anjelicek26 tak ale za ten kus roboty o ktorý
prišla si môže z polovice sama.. Firemný notebook ma mat heslo a nemá ho dávať rodinným príslušníkom na užívanie.. Hovorím sama som pred nástupom na MD mala firemný telefón a ntb.. Všetko zaheslovane nikto sa do nich nedostal a nie to na vlastné užívanie... A ničiť drahé veci.. Mne nepríde úplne okej... Zobrať telefón to áno, vymazať sociálne siete a obmedziť vysedavanie na internete okej, stopnúť netflix a tieto blbosti.... Áno môže aj povaha, ale hlavne vzor správania v rodičoch a iné faktory ale o to nejde.. Nemala mať k tomu prístup to je môj názor...

skeblicka77
11. feb 2022

@akvi 15 ročne deti od marca minulého roka brigádovať veru môžu 🙂.
Fúú ja ani sama neviem, čo by som urobila. Mladší syn rozbil na školskom PC obrazovku, dali sme to opraviť a musel to splatiť. Ale nepoucil sa aj tak 🤦‍♀️

anjelicek26
11. feb 2022

@simonkasim tak ja neviem, ja svojmu 15 rocnemu dietatu prakticky vo vsetkom doverujem, pozna aj moje heslo na paypal, google pay, ked nieco potrebuje si to objedna - vzdy sa opyta, nikdy ma nesklamala, proste neni "potreba" vsetko heslovat pri normalnych vztahoch, hlavne ked dcera opakovane porusila dohodu jasne, ze mala mama zasiahnut a hesla v tom momente pomenit...

f333
11. feb 2022

Ja by som sa v prvom rade zamyslela nad tym,ze kde som urobila chybu vo vychove a preco sa moja 15 rocna dcera chova mentalne na vek 5 rokov..A dostala by som sa podla popisu aky udavasv chovani dcery aj seba k tomu,ze nemas u nej prirodzenu autoritu rodica a ze si vychovu nezvladla.
Emoticne chovanie matky, sosbom,ze ja znici potom jej mobilnu aplikaciu kontaktov je to najhorsie riesenie.. kedze dcera by videla,ze aj matka je emocne nestabilna a nezrela osobnost. A v tvojom pripade dcera potrebuje naopak silnu,mentalne zrelu matku...Aby sa mohla o teba opriet ,ale si ta aj vazit ....Aby si bola prikladam,co che nasledovat....
Ak si v minulosti opomenula zakladnu komunikaciu s dcerou aj fakrt.ze na svoj vek je infantilna v chovani,tak to treba napravit .Cize dokladne sa porozpravat .zistit,preco sa tak chova a jasne jej dat najavo,ze takto sa chovat nemoze.Ze uz je blizka veku dospelosti...A za savoje ciny musi prijat zodpovednost...
A kedze jeuj ciy su na urovni 5 rocneho didtata,tak sasnou aj tak bude zaobchadzat... Vysvetlit jej,ze ten PC vas tiez zivize penaize zan budu chybat v rozpocte apociti to aj ona...,ze mozno bude smat mensi prjem /pokutu ci platenie skody toho PC...cize ak ma vreckove,znizenie,ci odnatie na iste mesiace....Kupa len nevyhnutnych veci do skoly .Stiahnutie z nejakeho kruzku...Ziadne kredit na mobil na iste obdobie....
Ak ani potom nebude schopna pochopit,co vykonala,tak smer lekar psychiater, aby a
zistilo,preco mentalne zaostava..
No a co sa tyka obsahu v PC,tak mas ho dufam zalohovany....a chraneny proti zneuzitiu.
Pisem to ako matka skro uz tiez 15 rocnej slecny...Aneviem si rpdstavit,zeby s adcre takto chvala aja som to nechala zajist tak daleko.. Za chvanie dietata je vo velkej miere zoidpovedny rodic svojou vychovou... Povaha sa da formovat.. Aj mentalna nezrelost ci labilita sa da zmenit...
Ale to aj rodic musi byt mentalne dost zrely a vyspely vediet vychovavata starat sa o deti...

simonkasim
11. feb 2022

@anjelicek26 osobne áno.. Ale firemné sú údaje firmy.. Nie moje osobné.. Také údaje by sa nemali nikam dostať, či už čísla alebo podobne.. Ze využívať na súkromné účely..

Je dobré mať dôveru v deťoch ale nie každa 15 ročná je rovnaká ako druhá.. V mojom okolí sú teraz také decká ze ja by som paypal nedala ani bohovi ani hesla nič co by som nechcela aby bolo zneužité.. Nechávajú sa odrbat kade tade.. Pošlú peniaze zverejnia foto a podobne..

mima172
11. feb 2022

Vzala by som jej elektroniku (mobil, notebook, tablet - všetko čo má) a oznámila jej, ako dlho nedostane žiadne vreckové (samozrejme vyrátaj si to vopred podľa ceny utopeneho notebooku). Prípadne nech ti okamžite dá všetky svoje úspory + zvyšnú sumu rozrátaj z budúceho vreckového. Myslím, že tak dokonale pochopí, čo urobila 🙂

miadi
11. feb 2022

@anjelicek26 nezachovala by sa sim karta. Bol by to komplet novy vintage phone 😂😜a neviem ci to maju na Svk taky bez pausalu dobijajuci kredit, Ja som tak dostala k 18 stym ze si ho mam platit sama . 🤣a nemuseli by jej na nom
Bloknut wifi Lebo tam ziadne nie je 😁

palisko
11. feb 2022

Niekde na internete sú príbehy ľudí, ktorí svoj pobyt vo vani s elektronikou neprežili. Vyhľadal by som ich, a všetky dal slečne nahlas prečítať. Kľudne pár dní po sebe, nech si to zapamätá. Niekde na nete, ak si dáte námahu, sú aj reálne fotky nafotené záchranármi z takých tragédií, ale to by bola posledná možnosť ak by uvedené predtým nezaberalo. Ono si poviete, že tie nabíjačky majú 5 voltov, ale ich princíp fungovania nie je ako niekedy, keď boli hrubé a ťažké, že tam bol transformátor, teraz sa 5 voltov "vyrába" elektronicky a je reálne nebezpečenstvo, že sa 240 V objaví na kolíku nabíjačky !!! Hlavne bacha na nejaké náhrady z číny. Takže elektroniku do vane nie. S tým ntb už asi neurobíte nič, ak to mala na nabíjačke buďte radi, že sa nestalo niečo horšie.

f333
11. feb 2022

@palisko presne tak.. ale je smutne,ze matka toto nevie.. ako to moze potom vediet jej dieta?

akvi
11. feb 2022

@skeblicka77 fakt? no tak to som nevedela, riesila som to pred 2 rokmi.. to je super, ze uz mozu aj 15 rocne deti 👍