Aký trest by ste dali dieťaťu, ktoré by vám vo vani utopilo pracovný notebook?
Aký trest by ste dali dieťaťu(pubertiačke)ktoré by vám vo vani utopilo pracovný notebook? Bola na to niekoľkokrát upozornená, že ho nemá do vane brať. A ešte ako bonus drzo povedala, však je to len vec kúpiš nový.
Z vreckoveho by som financovala novy..inak tiez ma zarazilo ze doteraz don pristup mala???
Zobrať jej našetrené peniaze, plus vyžiadať od nej určitú sumu, ak má nasporené, zatrhnut vreckové do adekvátnej doby vyrovnania straty, plus zaracha a mobil zobrať na určitú dobu. K tomuto by som pristúpila kvôli 1. vzala vedome to, čo vedela, že nesmie a do vane, čo jej šibe? 2 . ale hlavne po vete tej drzane, že no a čo, že si kúpiš nový. Vrchol toto!
Viac než notebook by ma trápila jej reakcia. Dala by som monolog hlavne o tom, ako ma sklamala jej reakcia a následne by som do budúcnosti robila tak, aby si decko uvedomilo hodnotu vecí, koľko času,práce a úsilia človeka stojí,kým má možnosť kúpiť si nový notebook.
Telefon by som jej určite nebrala a neutopila, ale musela by vydržať s tým čo má (veď mám predsa výdavky na nový nb)...tak nejak by som reagovala.
Dosť drzé a oplzle. Mam tiež pubertaka, ale nikdy by si nič také nedovolil. Vie, že to patrí k mojej práci, tak sa ho ani nedotkne. Tvoja dcéra reaguje dosť zle, neviem, aký máte vzájomný vzťah, ani ako mate nastavene hranice. Pravdepodobne podľa jej reakcie nebude problém s peniazmi. A trest? Ťažko povedať, čo by bolo vhodné. Ale možno siahnuť na vreckové, keďže je potrebné kúpiť novy. Nikdy sa inak nenaučí hodnotu a dôležitosť veci. PS: ako sa vôbec dostala do ntb, nebolo tam heslo?
@michelitta ale no taaak... nenechali ju realizovat vnutorne sny? 🤦♀️tento typ psycho reci mam fakt najradsej... jedna vec je, ze zrejme co sa vychovy tyka, asi nebude najprisnejsia. Ja by som len pomyslela na nejaku podobnu blbost a ocko by mi len pohladom naznacil, ze to je cez a nech sa to ani neopovazim spravit. Takze myslim, ze v tomto trochu bude problem. Na druhej strane... puberta je hrozna vec. Ja som sice v puberte nevyvadzala nijake blbosti, ale poznam xy ludi, ktori ano. A pri ziadnom z nich to nebolo o tom, ze im rodicia branili realizovat si vnutorne sny 🤦♀️ vzdy to bola kombinacia nedostatok casu na dieta + benevolentna vychova, ktorou chceli vynahradit dietatu ten nedostatok pozornosti. A tak malo dieta pocit, ze moze vsetko. Co nevravim, ze je tento pripad. V kazdom pripade, tu asi moc mantinely nie su...
@michelitta jaaaaj moja 😂😂😂😂😂
No želám ti ešte veľa takýchto ružových snov, kým ta puberta vlastných deti dostane do reality všedného života puberťáka.
Mám jednu dcéru, od mala jak cukrík,cely život s ňou bolo jednane jak vo vatičke / naše jedine dieťa, a do 19 rokov jedine vnúča u obidvoch starych rodičov/
Ako poviem ti snáď len náš pes je rozmaznanejsi jak ona. Nikdy, nikdy som sa jej ani len nedotkla, no prišlo sladkých 16 a dnes som rada, že nesedim alebo sa neliečim na psychiatrii.
Takze napis o pár rokov neskôr 😉 potom to bude a to ti garantujem o úplne inom
spytala by som sa jej, preco to urobila? preco sa sprava ako sa sprava? co ju trapi? kde je problem? neviem, aky mas vztah s dcerou... ja viem, ze puberta, ale skôr by som na to popracovala.
@chocolatte1 presne ma napadlo, keď som precitala vetu, čo ju dohnalo, že si vzala NT do kúpeľne. No co asi, jej pohodlnosť a myslenie dieťaťa v štýle ja chcem ja si zoberiem. Asi v štýle, keď nebudem mat presne teraz tieto botasky, tento mobil a nepôjdem na túto zurku tak umriem.
Keď si myslia deti, že uspokojenie ich potrieb uno momento je jediné a najdôležitejšie a nikto dospelý ich nechápe
Tak zobrat jej mobil...ved je to len vec...a nb zaplati zo svojho...bude splacat
@chocolatte1 toto sa mi veeeelmi ale fakt veeelmi paci! Myslim to vazne,nie ironicky.
Aj ja mam uzasnu a dost poslusnu dcerku-jedinu.a cakam!! Sem tam uz pride hlaska,ze sa mi rozum zastavuje,tak len dufam,ze to nebude horsie.ma 10 a pol roka
Keď to urobila prvýkrát, že zobrala NT do kúpeľne, už vtedy ste jej to mali dôrazne zakázať a upozorniť ju, že elektronika (elektrina) sa nesmie dostať do kontaktu s vodou, že je to životu nebezpečené, podobne nejaký sušič vlasov, žehlička na vlasy a pod. A keď ho zobrala druhý krát, tak si ho odložiť na jej nedostupné miesto.
A ani to by som nerobila, že jej hodím mobil do vody, to by len videla nesprávny postup. Ešte tak schovať jej ho na nejaký čas.
Ja by som ho kupila. Aky to je a za kolko? Hladam nahradny.
Ako fakt? Notebook do vane? Kam tento svet speje.... kde su tie časy ked 15rocne deti mali max tetris alebo tamagoci vo vani
Zobrat jej vsetku elektroniku, loptu do ruky a marš von
@zuzu11166 dnes sa na tom už len smejem, ale vtedy mi nebolo všetko jedno. Cítila som sa jak stopársky pes a detektív Burrell v jednom.
Teraz ma 23 a všetko ok, už žije sama a naše vzťahy sú super. Prejsť si tým musíme asi všetci, aby sme pochopili našich rodičov 😂
Minule sa mi takto sťažoval kamarát na svojho 5- ročného syna, aký je neposlušný. No chlape … v duchu som si pomyslela, keby si ty vedel….
Ja si vždy spomeniem na moju mamku ako hovorila, malé deti malé starosti, veľké deti veľké starosti a ono na tom fakt niečo je.
Toto je žiaľ tvoja chyba. Firemný notebook nemá mať v ruke nikto okrem teba. Ak by sa aj dcéra si notebooku dostala (uhádla heslo napríklad), tak by dostala hubovú polievku a heslo by som v tom momente zmenila a vysvetlila jej možné následky jej konania. U nás vo firme je za také niečo vyhadzov a dostať padáka kvôli tomu, že sa tínedžerka nevie zmestiť do kože by som asi nepredýchala.
A keby to spravila opakovane tak by už znášala dôsledky dávno, ale tým, že si to tolerovala si jej v podstate ukazovala že to nie je big deal a v podstate je jej správanie v poriadku lebo o nič nejde.
Prečo dieťa používa niečí PRACOVNÝ notebook?
@dkethe a vyznam to ma aky? to uz fakt clovek nevydrzi bez soc. sieti, filmov a pod.? sam s vlastnymi myslienkami? ja ani knihy nechapem. to ti ludia drzia ruky vonku alebo si ich stale utieraju ked chcu otocit stranu? ovela viac by som si knihu alebo film uzila v posteli, kresle... a presne hentam keby si povie, ze da pozor, ale ma slabu baterku, tak sa najust nieco moze pokaslat. ked chcem pozerat film, tak sa rychlo osprchujem a nelahnem si na hodinu do vane...
Myslim Ze je na mieste v prvom rade uvedomenie ze to asi nespravila naschval...sme generacia ktora bola vychovavana na trestoch...bez porozumenia, bez poriadnej komunikacie..neopakujne tie iste chyby
Roztrhla by som ju ako hada a zamyslela by som sa nad sebou, kde som urobila.chybu.
Ahoj už si vymyslela trest pre pubertálne dieťa? Ja by som zobrala jej všetky ekoktronicke veci a začala by makať v domácnosti ,ale nič by za to nedostala.Niekde jej vybaviť brigádu roznášať letáky trebárs a peniaze by to odovzdala.Plus žiadne vreckové a aj keby pýtala že chce ísť niekde s kamošmi tak y nič nedostala na žiadnu Kofola žiadne kino atď.Ak majú mať v škole lyžiarsky s chcela by ísť tak už by nešla
Mňa stále neprestalo udivovať, ako niekto založí diskusiu a absolútne ignoruje zbytok komentárov a otázok....
@michelitta nemyslím si, že za počítačom vo vani stojí zúfalstvo alebo nedostatočná realizácia vnútorných snov. Myslím si, že je to jeden z "geniálnych" pubertálnych nápadov ako zabiť nudu alebo výsledok závislosť na PC/mobile/tablete (koľko "lajkov" dostane pubiška za fotku z vane plnej peny s PC????).
Inak poznám niekoľko prípadov, kde deťom bolo dovolené "realizovať svoje vnútorné sny" a tiež skončili pri drogách. Deti, ktoré poctivo chodili na súkromné hodiny tenisu či hudby, študovali na súkromných školách.. mali pozornosť rodičov. Doviedlo ich to k tomu, že si môžu robiť čo len chcú. Netvrdím, že je najlepší nápad ju biť ale nejakú zodpovednosť za svoj čin (a aj reakciu) by niesť mala. To nie je 3 ročne dieťa, ktorému treba láskavo aj 100x vysvetliť, že toto sa nerobí.
inak co sa tyka trestu. za tu vetu, ze si kupis novy, by som jej dala penazny trest. pozrela by som sa na jej nasetrene peniaze ak ma, a nejaku cast by som jej vzala. ak dostava vreckove, tiez by mi z neho musela dat cast. a peniaze na narodeniny, meniny vianoce bud vsetky alebo tiez cast. az kym sa nepokryje cena notebooku. nech si uvedomi, ako sa z vyplaty na take LEN VECI setri.
Tu by si zaslúžila dcéra jednu riadnu vzduchom chladenu. A matka dve. Jednak preto, že dovolí používať doma firemnny mobil (nepredstaviteľné!!!) a druhak preto, že sa s ňou dcéra baví týmto tónom. V živote som ani jedno svoje dieťa neudrela, ale keby mi dcéra odpovedala, že kúp nový notebook, je to len vec, tak schyta po papuli, že je stena dá druhu. Nie za notebook, za tu kretensku odpoveď. Notebook by si odmakala.
@kukina3000 keď to spravila niekoľkokrát predtým (zobrala firemný notebook), tak je to ako keby to spravila naschvál. Tak dlho sa s džbánom po vodu chodí...
@annaanna bola xykrat upozornena, takze pochopenie ok, trest samozrejmost = pekne nasetri na ten novy notebook. Pochopenie mam pre kadeco, to ale neznamená ze skoda sa nema nahradit.
Inak cisto teoreticky, poistka domácnosti sa na toto neda uplatniť? Ci to uz je velke cez? 😁 Môjmu známemu padol fotak z okna a dostal nahradu z poistovne😁 ale to asi utopene mobily a nb by boli caste poistné plnenie 🤦🏻♀️

1.Ked sa to stavalo opatovne nerozumiem preco nebol notebook zaheslovany. Akokolvek by vas nerespektovala, pokial neda spravne heslo pocitac jej je naprd.
2.budte radi ze tam nevliezla aj s nabijackou
3.Trest, este komunikovany na modrom koniku s ludmi, ktori o vasom fungovani nic nevedia predpokladam nic nevyriesi. Dcera sa zatne a bude len horsie.
4. Hlupa poznamka o tom, ze si kupite novy zodpoveda veku a situacii, myslim, ze za beznych okolnosti by vam to do tvare nesplechla. Len to zahrala na hrdinku.
5. Vyjadrit sklamanie z jej chovania bude asi najucinnejsim trestom. Pripadne nech navrhne ona ako by to vedela odcinit.
Deti niesu ani z daleka take drze hoviadka, ako ich teraz vela ludi vnima. Staci komunikovat.