icon

Aký trest by ste dali dieťaťu, ktoré by vám vo vani utopilo pracovný notebook?

11. feb 2022

Aký trest by ste dali dieťaťu(pubertiačke)ktoré by vám vo vani utopilo pracovný notebook? Bola na to niekoľkokrát upozornená, že ho nemá do vane brať. A ešte ako bonus drzo povedala, však je to len vec kúpiš nový.

Strana
z5
simca06022011
12. feb 2022

@chillibubble ano knihu drzis v rukach cize ruky mas vonku 😁 ja si tiez vo vani citam niekedy, pre niekoho pochopitelne pre ineho nie.
Vlhkost a elektronika ale nie je dobra kombinacia, ani keby jej ten notebook do tej vody nepadol...

chillibubble
12. feb 2022

@simca06022011 akoze ta kniha este ok, ale pre mna fakt nepochopitelne. ja ked idem do vane, idem sa tam ponorit po krk, so serepetickami, zavret oci a relaxovat. mne by bolo velmi nepohodlne tam citat knihu. ja aj na gauci x krat menim polohu.

sszuzu8
12. feb 2022

Ako si si vychovala tak máš 😂 moja 3 ročná vie ze pracovného Nb sa nesmie ani dotknut 😀🙈 trest daj sama sebe skôr. Ci počkať.. Aha utopeny nb je trestom 😉

slovakboy
12. feb 2022

Ja by som ju netrestal. Skôr sa s ňou porozprávať a povedať jej svoj pohľad na to celé. Že je to veľká škoda že z toho budeš mat veľké problémy a ze ťa mrzí, že tak ľahkovážne pristupuje k drahým veciam. A že ťa jej spravanie sklamalo. Môžeš vymenovať o čo všetko si tým notebookom prišla. Nekric nezvyšuj hlas. Naopak hovor to kľudne pomaly a skôr potichu. Vtedy to dostane vážnosť. Keď v tom nebudú emócie. Nesmie však pocíti že tvoj vzťah k nej závisí od notebooku. Ma ľutovať to že ti urobila trápenie a že si smutná. Že zničila svojou nerozvážnosťou hodnotu. Pocity viny sú v tomto prípade namieste. Ale len také ktoré ju budú motivovať sa správať zodpovednejšie. Je smutné že neprejavila ľútosť ale nevyžaduj ju od nej. Možno jednala zbrklo keď ti tak povedala. Bude pekné, keď sa ospravedlní, ale sama bez nátlaku. Hoci by to bolo aj po roku. Nejaký trest jej predsa len môžeš dať. Ale žiadne topenie mobilu alebo vymazávanie. Žiadna pomsta. Áni zákazy. Niečo užitočné. Napríklad pomoc v domácich prácach. Pomoc druhým niekomu v rodine babke. Nakupovať bude cely mesiac len ona. Vysávať alebo niečo dôležitejšie. Nie učiť sa. Učenie nie je za trest. Ale robiť špinavú ale užitočnú prácu to áno.

andreatytler
13. feb 2022

Najskor si daj trest ty sama sebe za to ze sa to stalo. Urobila si niekolko velkych chyb.
1. Dovolit dcere pristup k pracovnemu notebooku.
2. Dovolit dcere brat elektroniku do vane
3. Neriesit tento problem skor. Jasne si videla ze upozornovanie nefunguje. Mala si davno prejst na iny sposob ako tomu zabranit.
Nieco mi vravi ze notebook vo vani asi odpozorovala od teba.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
aga2011
13. feb 2022

Nepaci sa mi,ze ti radia utopit jej mobil vo vani... skor by som jej ho vzala a nedala,ma vediet,ze ti narobila problémy a,ze na nb ci mobil treba zarabat...pridala by som jej domace prace,vo vychove jasne hranice,za ktore si nedovoli ist.

autor
13. feb 2022

Ďakujem všetkým ktory normalne odpovedali. Asi som sa zle vyjadrila NIKDY predtym ho nezobrala ani na nom nebola len skusala ma prehovorit, ci moze - ma v izbe pevny PC len ju stale lakalo aj do kupelne zobrat lebo to videla na internete. Do vane ho zobrala ked som nebola doma ako "pomstu" zato, ze po 5 z pisomky som jej dala zaracha a neskor to aj priznala, ze to bolo kvoli tomu a aj preto aby mi dokazala, ze sa nic nestane.

denkatn
13. feb 2022

nijaky, dieta nema kapacitu posudit ake je to dolezite. ono nie je maly dospely, ono nema dovyvinuty mozog, tak trest by si mal dat dospely, ze nezvladol situaciu a dolezita vec je nestrazena. moja dcera tiez znicila aj moj mobil, lebo chcela ho umyt pod vodou a podobne... keby sa deti mohli hrat s drevom vonku, hrali by sa vonku a nebrali mi mobili a notebooky. ich snaha je predsa co najrychlejsie sa naucit manipulovat s veci ktore su pre rodicov dolezite, to ich pohana vpred skusat tieto veci. evoluciu nezastavis.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
mirka414
13. feb 2022

Ťažko hovoriť svoje pracovne veci si ukladám do kancelárie a dieťa a aj manžel sa mi takých veci vôbec nechytajú

janage
13. feb 2022

@denkatn pre pána však to nie je 5 ročné, ale 15!!!! Nemá kapacitu posúdiť? Keď má OP, tak tu kapacitu má.

loginexistuje
13. feb 2022

@denkatn zasa nerobme z 15 rocnych nesvojpravnych maju uz OP a uz rok su aj trestne zodpovedny 😉

cobhan
13. feb 2022

@denkatn asi jej len poriadne vysvetliť, čo to znamená mať firemný notebook, zodpovednosť, ktorá s tým prichádza a možno aj ako dieťaťu prízvukovať, že to nie je tvoj notebook, ale ho máš z práce len požičaný a všetku škodu, aj neúmyselnú budeš musieť uhradiť tu sama, nehovoriac o súboroch, ktoré sú stratila, aj neboli zálohované.
V našej firme je IT horšie ako generálny manager, heslá musíme meniť každé tri mesiace, každý mesiac posielajú phishing email a kto sa nechytá, tak musí znovu absolvovať kurz ochrane údajov. Väčšina stránok na nete je zablokovaných, na FB, YouTube a podobne sa človek nedostane, na veľa ďalších normálnych stránok (aj k práci potrebných) tiež nie, WeTransfer, Dropbox blokované a použiť vlastné USB a nie firemné, naformátované je z fleku disciplinárka.
Treba dcére vysvetliť, či všetko to obnáša a že aj keď má pocit, že sa to musí za niečo 'pomstiť' tak je lepšie prísť a porozprávať sa, ako brať do ruky veci ktoré nie sú vaše.

janage
13. feb 2022

Ja tu s názorom iba dohovor, či nechať to tak, nesúhlasím.
1.úplne vedome porušila čo jej mama už x krát vysvetlila, že nesmie, mala by teda znášať dôsledky svojho rozhodnutia
2. urobila to z pomsty?! To jej reakcia bola totálne neprimeraná. Nabudúce z urazenosti čo? vezme rodičom auto? (prehaňam)
3. niekto spomínal domáce práce, či pomoc rodine ako trest. To považujem za také kontraproduktívne ako dať malé dieťa za trest spať a pod. Pomáhať má lebo v rodine žije, nie za trest.
Ja by som dohovor spojila s trestom. Primeraným ( áno, každý má iný názor na to, čo je primerané) , ale musela by niesť následky.
Sú deti čo im k uvedomeniu si, stačí prednáška o sklamaní dôvery rodiča, ale zas nebudme naivní aj také, čo tie rodičovské múdra majú ťažko na háku lebo oni to vedia sami najlepšie.
Aj tu mam pocit, že na vine je vlastne podľa mladej mama, lebo dala trest za zlú známku a niečo zakázala.

janage
13. feb 2022

@cobhan ja už normálne tejto dobe kde sa dookola deťom 1000xnieco vysvetľuje a oni aj tak si idú svoje nerozumiem.
Robia sa z tých deti nesvojpravne bytosti, oni nevedeli, oni si mysleli, oni ešte to nedokážu posúdiť.
Sloboda a zodpovednosť predsa musia ísť ruka v ruke. A nie prusery zlahcovat akoby dieťa malo 5 rokov a bolo bez rozumu ale voľnosť mu nechávať akoby malo 20.
Presne to vystihuje situácia, keď dospelý u nás na ulici, upozornil mladeznikov, že trieskať petardy mimo Silvestra sa nemá, rušia ostatných. Vypočuli s blbými poznámkami, komentárom, že poučovať ich nemá právo, a už vôbec nie im materiál zhabať(však oni svoje práva poznajú) a len čo bol 2m od nich dupľom rachli. Právo ostatných živých bytostí ich nezaujímalo

cobhan
13. feb 2022

@janage ja vždy najprv vysvetľujem, som toho názoru, že dieťa potrebuje kontext, aby vedelo pochopiť čo sa od neho chce a prečo. V mojom prípade je to trošku iné, mám 9 ročnú s ASD, takže vysvetľovanie je tak 10násobné ako u normálneho dieťaťa a test príde až keď nič iné nepomáha, ale zase moja vie, že keď zvýšim hlas tak je zle a musí poslúchnuť hneď a zaraz, bez pýtania sa alebo odvrávania.
15 ročná už vie, čo robí a aké dôsledky jej konanie môže mať, ale aj tak si myslím, že najprv treba komunikovať, až potom trestať. Tínedžeri si z trestov taký hlavu nerobia, skôr sa snažia rodičom dokázať svoju pravdu.

dixinka5
13. feb 2022

Zobrať mobil vymeniť za stary funkčný tlačidlovým aby ste sa vedela dovolať. Prezistit koľko stojí notebook. A nech si vyberie ak má vreckové koľko jej treba našetriť popripade upratovanie doma cca cena prace možná výplata za mesiac prepočítať na mesiace. Nekompromisne ale kľudne bez vyjednávania. Keď to dodrží dostane spat mobil popripade novší nech vie že ju nechcete utratiť ale poučiť

motovidlo
13. feb 2022

Ako sa tu už viackrát písalo - ak má vreckové, tak nech prispeje na nový. Prípadne nedávať dovtedy, kým svoj "príspevok" nesplatí. A zhabala by som aj mobil/tablet, hocičo elektronické minimálne na mesiac.
Ale zasa treba myslieť aj na to, že sa bavíme o puberťáčke... k tomu patrí aj poriadne skúšanie hraníc, vrátane drzého správania. Úprimne, ak nie je úplne rozmaznaná, asi si celkom uvedomila, aký prúser spôsobila, ale v súlade s 15-ročnou logikou zaujala obranu typu "nič sa nestalo". Viem si predstaviť, že by som sa zachovala veľmi podobne, a rovnako si viem predstaviť, že moji rodičia by reagovali ako viacerí vyššie 😀 Takže si myslím, že keď opadnú všetky emócie, asi by bolo dobré sa aj v pokoji porozprávať - ako píšem, ak slečna nie je úplne mimo, tak si veľmi dobre uvedomuje, ako mame zavarila.

simca06022011
13. feb 2022

@slovakboy ani vysavat a upratovať doma nie je trest. Co ju bude motivovať chovať sa zodpovedne, je ze bude musiet najst financie za ten notebook. A nie to ze urobi to, co by aj inak mala robit.
A je to tinedzerka, 15 ročná, ohlupena tak, ze upozornenia nefungovali, pravdepodobne vplyv blbostí z internetu a vdaka tomu skoncil notebook vo vani. Kludne by som si hlas zvysila, mazna sa clovek s malym deckom kt nechape...

janage
13. feb 2022

@cobhan ja nehovorím, že mu nemá vysvetliť, ale ak je dieťa zdravé nerozumiem načo x krát. Ja mám také pravidlo, že ak to dieťa (duševne zdravé) nepochopilo na 3x, tak nemá vysvetľovanie význam a pristupujem k ďalšiemu kroku.

katulienkax
13. feb 2022

@simca06022011 v poisťovni nie sú hlúpi

0kristina0
13. feb 2022

No a aky trest si jej nakoniec dala?

adriannasvk
13. feb 2022

Tak mne prave odpalilo,dekel.... ona to urobila z trucu lebo dostala zaracha za 5.... a chcela ti dokazat,ze sa nic nestane....hmmmm....to ti teda ukazala....ak by som sa ovladla a dietatu by neletela jedna(moj muz ma tiez sluzobny ntb a nedovoli si nikto ani sa chytit,ani ja ani deti) tak by dostala takeho zaracha,ze by jej oci vypadli,o zmene hesla na wifi a net celkovo nemusim ani hovorit....zhabany telefon tiez....dala by som si tu namahu a kupila jej ako maju dochodcovia za 30€ s ktorym moze max volat a pisat sms....a ceresnicka na torte by boli domace prace minimalne na pol roka aby si ten ntb odmakala.....a nemala cas mysliet na hluposti....za kazde porusenie,resp nesplnenie by som jej pridala...

annaanna
13. feb 2022

@adriannasvk domáce práce má slečna robiť už zopár mesiacov, nepomôže jej nič len fyzicky trest. Ale toto nie je ani možno chýba jejj alé rodičov, kde to až dotiahli... Aby decko utopilo zo zlosti ntbk. Máme doma 24 ročnú a vôbec si neviem predstaviť, žeby sa toto stalo...

adriannasvk
13. feb 2022

@annaanna to je bez debaty, ze prace doma ma vykonavat nie par mesiacov ale rokov, predpokladam vsak,ze robi minimum,takze by som jej dala kompletku,povysavat cely byt/dom,zmyt dlazku,utriet prach,vyumyvat kupelne atd minimalne na pol roka...po pravde ja som to robila od 13 a bez toho aby som nieco urobila,riadila som cely byt,zmyvala okna atd....samozrejme,ze je to chyba rodicov,ze si toto dovolila.....ako som pisala domace prace,zobrat mobil a dat zakladny a bez netu je podla mna najvacsi trest pre dnesnu mladez. Dieta si nemoze dovolit trucovat ked dostane zaracha,rodic je autorita a bodka,ma za nu zodpovednost,stara sa o nu,zivi ju

Strana
z5