Bili vás rodičia v detstve?
Uvazujem tak nad tym. Ze som bola dost casto aj s bratom bita. Rodicia sa nam nesnažili vysvetľovať, proste rovno bitka budes počúvať a hotoovo. Potom sa mama čudovala ze ju neobjimem alebo nechytím za ruku ked tou rukou som dostávala výprask.boli ste aj vy bití v detstve alebo nie? Zanechalo to vo vas stopy?
@nelusiatko Ja som ročník 85, alev živote na mňa ocino či mamina ruku nezdvihli. Ja som mala spolu s bratmi fakt nádherne detstvo, doteraz ako rodina držíme spolu a často sa stretávame. U nás boli uprednostňované rodinne výlety, dovolenky, kazdovecwrne rozhovory v kuchyni po večeri pred bitkami, nadávkami a násilným.
Ani v mojom okoli sa o bitke nehovorilo. Mám slzy v očiach a pýtam sa, kde ti ľudia žijú/žili, že si museli toľko bolesti vytrpieť. Úplne mi to príde ako iný svet.
@vroni ja som 70te roky, zila som v mestecku na vychode slovenska a v skole nas bili.
napr. bola nejaka vacsia pisomnka ci diktat a od trojky vyssie nastup pred tabulu a vyprask ukazovatkom, cim horsia znamka, tym viac uderov. Tiez boli udery cez prsty, za "drzost" , zabudnute pomocky, ci telesnu, raz sme dostali cela trieda za rozhadzane veci v satni. Mala som z toho celu zakladnu velky stres, lebo nas rodicia bezne nebili. Pamatam sa, ze sme sa s tym dokonca spoluziakom chvalili, ze nas doma nebiju. Ale boli aj ine nebite deti, zase to nebolo 100percentne pravidlo.
raz spoluziak tak v tretom stvrtom rocniku povedal na portret prezidenta /gustav husak/, ze je okuliarnik indicky. Ucitelka ho pred triedou zmlatila jak hada. facky, palicou po zadku. 😔 grr.
este ja so setrou sme mali smolu ze sme boli drobne s vysokymi dioptriami, tak sme sedeli vzdy predu v strednej lavici a vsetko sme mali zblizka na ociach. Az nas mykalo od stresu a plakali sme.
Ďakovať niekomu za bitku ? Choré.
Moju dcéru nebijem, ale to neznamená že je rozmaznaná a dovoľuje si. Práve naopak, má určené hranice. Neviem si predstaviť zbiť dieťa a vlastne hocijakú živú bytosť tak ako tu niektoré popisujete, čo ste zažili ako malé dievčatá… je mi vás v podstate ľúto, určite ste v ten moment mali z vlastných rodičov veľký strach. Nikdy by som nechcela aby sa ma moje vlastné dieťa bálo.
@petedea "Dieta nemusi zlomit, ani fyzicke, ani psychicke tyranie, ale vedomie, ze ho jeho rodicia nemiluju, ked sa neciti byt milovane a vo vlastnej rodine sa citi horsie, ako u cudzich, lebo cudzi, sa k nemu spravaju lepsie, ako vlastni." Dieta nie je hlupe, vie, ze psychicke a/alebo fyzicke tyranie znamena, ze ho rodicia nemiluju. Neda sa oddelit jedno od druheho. Takze dieta zlomi fyzicke a/alebo psychické tyranie lebo ide ruka v ruke s tym, ze nie je milovane. Neexistuje milujuci rodic, ktory by tyral svoje dieta a to dieta by sa citilo milovane aj napriek tyraniu. Je mi velmi luto, ze nejake dieta muselo zazit taketo tyranie ako ty ☹ Hroza iba citat nieto zazit.
Áno keď sme sa bili s bratom a mame už praskli nervy 🙈 Oco nás nebil, ale k nemu sme chodili len na víkendy. Nemám traumu, ale mama nám ešte v dospelosti dávala sem tam pohlavok, akože zo srandy 🤦 No raz som to rázne stopla a nadala jej čo si to dovoľuje capať nám po hlave
@negymama tiez mam podobne zazitky z prednej lavice ☹ SŠ, 90 roky, profesor velkosti dvoch panov Pcolinskych. Spoluziak nieco zamrml pod nos (ziadny vulgarizmus, iba chcel byt vtipny). Profesor ho postavil pred tabulu a celou silou mu taku tresol, ze on aj stredny rad lavic so spoluziakmi co v nich sedeli skoncil na opacnej strane steny.
@negymama, ja som 70 ročník, Bratislava, beriem, ze výberová škola, ale fakt sa nás nikto nikdy nedotkol a vždy nám vysvetľovali, ze učiteľ nesmie udrieť žiada, nech by sa dialo čokoľvek. A mamina spolužiačka prišla do školy robiť poriadky, keď po decku slovenčinarka hodila kľúče (netrafila)
@petedea... Načo takí duševní mrzaci mali deti? Lebo sa to patrilo, ci aby nemali vysoké dane? Ako si im to "odpustila" a vychádzala s nimi v dospelosti? 🥀
Zaujímavé že bežne mi hovorievajú že na mňa treba malý dvor a dlhý bič. Jediné čo ma dokáže motivovať je strach z bitky. Takže má to svoje opodstatnenie. Mne darmo hocico vysvetlovali, ajtak som urobil vždy zle. Jakmile mi hrozila bitka, tak som si to už sakramentsky rozmyslel či to urobím.
Áno bili
Áno zanechalo stopy, fyzické aj psychické
Som rada za tento príspevok. Práve dnes som nad tým premýšľala, že aký som mohla mať život keby ma rodičia celé detstvo nebili, neponižovali... Otec ma bil za každú hlúposť remeňom, papučou, všetkým čo mu prišlo pod ruku. Mama tiež nezaostávala. Stále som počúvala len, že zo mňa nikdy nič nebude. S mladším bratom sme si veľa lásky neužili. On je taký utiahnutý, že takmer vôbec nerozpráva a ja už 25 rokov beriem antidepresíva. Ono sa to povie, že im treba odpustiť, ale ako? Každý týždeň ich navštevujem, pretože sú už starí a ktovie koľko rokov im ešte ostáva, ale ani jedného už nedokážem objať, nech sa mama ako snaží so mnou zblížiť, nejde to...
@dankamg Ano hovoris mi z duše, ja tiez odpustit nedokážem… je to tazke ale neda sa. Podla mna nieje nic co by ich dokázalo ospravedlniť preco tak konali. Smutne to je velmi. Zničiť zivot vlastným deťom.. mne tiez hovorili ze nikto ma nelubi ľúbiť lebo som bordelárka neschopná. Moj terajší manžel ked sa do mna zamiloval mala som obrovsky problem proste som to nezvládala zo zaciatku ze niekto ma ma rad, vsetko tie prejavy lasky a tak. Moj ocko uz nezije, s mamkou sme Sa zblížili odkedy sa mi narodil syn, chodi k nam v podstate len kvoli nemu
@torrente takže vravíš, že je správne niekoho mlátiť? Dieťa aj dospelého? V práci ťa tiež motivuje výprask od vedúceho, doma od manželky? A ty tak isto motivuješ svoje deti?
Strachom? Nie rešpektom, úctou, pokorou ale strachom? No to mi je teda motivovanie, len čo je pravda 🤦🏼♀️
Ja osobne by som si priala, aby náš syn prišiel napríklad z diskotéky v stanovenú hodinu preto, lebo sme sa tak dohodli nie preto aby sa bál bitky (to len taký rýchly prípad).
Pri výchove sa držíme tohto citátu a do neho mi fyzické tresty nepasuju
... Snažme sa vychovať naše deti tak, že až vyrastú, budú si myslieť: „Musím to povedať rodičom, oni budú vedieť, čo mám robiť“, namiesto myšlienky: „Bojím sa to povedať rodičom, pretože oni tomu nerozumejú."... 🤍
Svokra
@katkine_terapie prešlo to tomu slonovi? Nikto sa nesťažoval, však? U nás boli tiež take mlaticky, rustinarka otlkla spolužiakovi hlavu o tabuľu a po 89.,mala chvíľu nahnane, ale rýchlo sa oklepala a bola len viac opatrná. Raz si objednala kultúrak a predávala svoje handry, cubka. Ďalší blb, telocvikar ktorému ostal v paprciach chumac spolužiakovych vlasov, tak tomu sa obesil syn. Tiež dobra výchova, asi. 👿
Som na tom podobne. Bola som vzdorovité dieťa, a bola som bitá opaskom po holom zadku, doteraz si žiaľ pamätám nejaké útržky z detstva. Otca za to neodsudzujem, snažím sa odpustiť, uplatňoval výchovné metódy aké poznal od jeho rodičov..bral to ako normálnu vec.. Ja ale moje deti, ak raz budú, nechcem takto vychovávať. Som veľmi citlivá a myslím že to na mne zanechalo stopy, veľa emócií v sebe dusím, som utiahnutejšia. Tiež si nepamätám aby sme sa s otcom niekedy spontánne objali, aj keď teraz v dospelosti nevychádzame spolu zle.
@torrente Malé deti majú vrodený sklon rebelovať, je to normálna súčasť vývoja. Výhoda pre rodičov je, že sú príliš slabé na to, aby sa im nedalo v ich konaní fyzicky zabrániť - bez bitky, proste dieťaťu chytím ruky, vezmem ho preč, vezmem mu hračku, ktorú hádže a podobne. Ako deti postupne silnejú, začínajú chápať že trest je dôsledok konania. Výhoda rodičov je, že aj staršie dieťa je na rodičovi závislé, takže škála trestov je dosť široká aj po vylúčení násilia A čo je úplne najviac super, že keď dieťaťu od narodenia ukazuješ správne vzorce správania, väčšina ich bude nasledovať. Bitkou dosiahneš jedine to, že dieťa sa naučí, že ak sa mu niečo nepáči, má oponenta zbiť. Všetky odborné štúdie sa zhodujú na tom, že deti, ktoré zažívali telesné tresty majú horšie správanie ako deti, ktoré telesné tresty nepoznajú - bitka nepomohla.
Nedostaneš sladkosti 🙂
@fiftyshadesofgrey Ja zas žasnem, že niekto kritizuje malé deti kvôli správaniu a odovoláva sa na to, ako boli predchádzajúce generácie vychované. Áno, práve predavačky od 40-45 rokov je úžasný príklad, bežne ani bú ani mé, ochota robiť svoju prácu neskutočná. Dôchodcovia v MHD s vulgárnym slovníkom. A ozaj, skúsila si niekedy navštíviť slovenskú nemocnicu s tými vychovannými a zdvorilými lekármi? A ešte odporúčam niekedy sa priblížiť k slovenskej ceste.

@angel993 dúfam že takého chlapa raz bude mať moje dieťa ❤️ chlapci predsa tiež majú emócie a môžu plakať a keď niekto tvrdí opak tak mi je vždy 🤮