icon

Bili vás rodičia v detstve?

10. feb 2023

Uvazujem tak nad tym. Ze som bola dost casto aj s bratom bita. Rodicia sa nam nesnažili vysvetľovať, proste rovno bitka budes počúvať a hotoovo. Potom sa mama čudovala ze ju neobjimem alebo nechytím za ruku ked tou rukou som dostávala výprask.boli ste aj vy bití v detstve alebo nie? Zanechalo to vo vas stopy?

Strana
z7
andreatytler
13. feb 2023

Som velmi prekvapena z tych svedectiev tyrania deti v skole ucitelmi. Ja som 73 rocnik a chodila som do skoly na dedine a nikdy som nezazila na sebe ani nikom inom ziadne fyzicke tresty, alebo psychycke ponizovanie od ucitelov. Az doteraz som bola toho nazoru ze takto to bolo na vsetkych skolach. Je to hrozne.
Nie je mozne tychto ludi trestne stihat teraz? Je to uz vsetko premlcane? O tomto by sa malo ovela, ovela viac rozpravat. Ludia ziju v naivite ze ake skvele to bolo.

andreatytler
13. feb 2023

@slovakboy Dakujem ze si sa podelil so svojim pribehom. Taka skoda. Zaujimave ako to tyranie zanechalo ine stopy na tebe a na bratovi.
A to vazne samovrazdy deti a vrazdy? O tom prvy krat pocujem. Aj ked ono by to davalo zmysel, lebo to co tu opisali niektory ludia je pre mne nepredstavitelne a necudovala by som sa ze sa to dieta rozhodne spachat samovrazdu.

slovakboy
13. feb 2023

@andreatytler vieš mne sa zdalo detstvo pekné mali sme dostatok pekne Vianoce sviatky narodeniny návštevy učenie v škole nám obom šlo relatívne dobre. Chodili sme na dovolenky otec na služobne cesty z ktorých nám nosil vždy darčeky. Naučil nás všetko čo som ani ja svije deti nenaucil. Zaujímal sa o školu aj mama aj o to čo sa deje okolo nás. Mali sme auto ktoré otec kúpil ešte keď sme boli mali na všetko si naši vždy nešetrili. Naoko bezproblémová rodina. Otec veľa fotil ked si pozriem fotky z detstva a z dovoleniek sme tam všetci šťastní. Dokonca keď si začnem spomínať na detstvo aj na to útle tak si spomeniem aj na veľa vtipných spomienok. A mal som rad starú mamu bol som jej miláčik od malička môj brat nie. Mna si proste vybrala a milovala ma bezpodmienečne. Súčasne mi ale vedela povedať aj no no no takým láskavým prísnym spôsobom. Teraz sa dopočúvam že staré mamy sú v detstve veľmi dôležité a dokonca vedia nahradiť otcovský vzor. Nikdy ma neudrela. Ani otec a ani starý otec. On tiež sa venoval mal nás rád oboch. Bolo kopec detí, ktoré toto nemali otcovia ich bili alebo pili. Samovraždy detí si spomínam na dve. Mama o tom vedela ako učiteľka ono sa to zakrývalo okolie dostalo informáciu že dieťaťu praskla žilka v mozgu. Ale vyšetrovatelia sa chodili pýtať učiteľov. A zo súčastnosti nepoznám v blízkosti prípad taký. Rovnako aj vraždy deti viem ešte ako nám zakazovali ísť do pivnice kde nejaký uchyl zabil chlapca. Dlho tam bola krv. Dva prípady boli na sídlisku kedy deti utopili spolužiaka v bazéne tým že ho podržali pod vodou. Tieto veci nikde v správach neboli. Vlak zrazil samovraha (dospelého), chodili sa pozerať celé rodiny aj s deťmi na zvyšky mozgu čo tam ostal. V školách šikana bitky od ucitelov aj medzi deťmi. Učiteľovi došli nervy a spolužiakovi vytrhol chumáče vlasov bola to sekunda ako počas hodiny ho celou silou udieral do hlavy a musel si íst umyť ruky od tých chumáčov. Spolužiak sa ani nerozplakal. Nechápali sme to. Alebo sme to brali ako bežnú vec. Ponižovanie bola normálna súčasť výchovy. Nastúpiť pred tabuľu dala učiteľka nejakých vinníkov, z vešiaka si vytrhla palicu a zabudla že v nej ostal klinec. Samozrejme spolužiakovi roztrhla kožu na dlani a muselo sa ísť zašivat. Áno chodili sme sa hrať po vonku nie ako teraz deti len za PC sedia. Bezpecnost žiadna po sídlisku stavenisko kopec drôtov rúr skla. To bola zábava. a kopec zranení. Potom boli vojny detí museli to riešiť aj policajti lebo sa na sídlisku stretla skupina 100 deti proti druhej skupine sto detí. Videl som to na vlastne oči ako nad tými skupinami lietali kamene veľké ako päsť. Hra. A plny urgent. Toto teraz neviem že by sa niekde dialo.

andreatytler
13. feb 2023

@slovakboy No sila. To kde bolo to sidlisko? Ja som sokovana... zivot na nasej dedine bola uplna idilka voci tomuto.

aurora33
13. feb 2023

No až mi je smutno a zle z toho čo citam. Mňa ani mojich súrodencov rodičia nebili, ani nepadali také reči, že z teba nikdy nič nebude. Je to úbohé a trapne keď si dospelý vybíja svoju frustráciu na dieťati.

matenka
13. feb 2023

Nie nebili, raz som jednu po zadku dostala, ze som klamala, ale to nebola bitka, od maminy nikdy, ale mama bola velmi prisna, deti tiez nebijem, ale ked vidim ake deti chodia so synom do skolky (mam 2 starsie dcery 15 a 13) tak si vravim, ze nejake vychovne by sa tam hodili

negymama
13. feb 2023

@slovakboy aj my sme sa tak "hrali" hadzali sme do seba skupiny kamene, 100 deti nie ale menssie skupiny ano. V starych pivniciach co boli ako bludisko pod kazdym cinziakom robili velky zli chlapci zle mensim detom, aj mna raz zatiahli, jeden velky chlapec ma naschval ocikal na tvar 😝 Potom som sa vzdy bala temnych miest a pivnic. Nikdy o tom rodicia nevedeli. Bolo vtedy vela rozostavanych budov, cele sidliska sa stavali a my sme lietali jak sialeni po staveniskach, v budove s prazdnou sachtou miesto vytahu sme sa nahanali po schodoch, ked nam hrozil straznik vyskocili sme cez okno na lesenie a tam sme behali z jedneho podlazia na druhe. Alebo za mesto na kolajnice uskakovat pred vlakom. Brr. Keby toto robili moje deti tak osivejem.

negymama
13. feb 2023

a ked sa niekto pyta kde bolo to mesto ci sidlisko. tak obycajny Vranov nad Toplou.

annm81
13. feb 2023

@negymama Ja som bola na základe v 90. rokoch a veru toto si památám aj z Košíc - rozostavané paneláky, grázli... Bitky od učiteľov nie, to už by sa netolerovalo. Dokonca už začínala nejaká snaha šíriť medzi deťmi povedomie o domácom násilí ako niečom škodlivom. Na školských nástenkách sme mali čísla na telefónnu linku dôvery aj sme o tom mali nejaké prednášky. Ale neviem o nikom, kto tam aj volal, hoci bolo bežné vidieť na verejnosti ako rodič jednu struhne dieťaťu a cez dvere v panelákoch sa bežne ozývali príšerné zvuky bitiek, ktoré nik zo susedov nikam nehlásil.

Osobne mi príde smiešne tvrdenie, aké lenivé a nevychované sú dnešné deri. Do mobilov čumia úplne rovnako ako ich rodičia, dokonca starí rodičia, z čoho mi vyplýva, že keby prišli smartphones pred 40 rokmi, tí čo dnes nadávajú na deti, by boli závislí úplne rovnako. Agresívne deti sa vyskytovali tiež. Síce sa viac báli bitky, takže veľa toho robili menej otvorene, ale robili. V každej triede bol aspoň jeden-dvaja. A veruže si památám aj ohadzovanie kameňmi. Nebola som účastníkom, ale s kamoškou sme náhodou prechádzali okolo takejto bitky starších detí- bolo ich pár desiatok. Kamoška schytala ďaleko hodeným kameňom rovno do hlavy. Odprevadila som ju domov, otec jej to ošetril a povedal, že sa to zahojí. Pochybujem, že to ktokoľvek kdekoľvek hlásil. Dnes by to bolo vo večerných správach s titulkom "Vojna detských gangov si vyžiadala zranených ".

negymama
13. feb 2023

@annm81 bol taky nebezpecnejsi svet, volnejsi ale boli sme vela casu totalne bez dozoru. Bezne deti trojrocne varovali 6-7 rocni surodenci, a 5 rocne deti matka vysotila vonku na kopu piesku /stavenisko/ a tam sme mali akoze pieskovisko. Boli aj normalne ihriska ale hlavne v arealoch skol a skolok, tam sme sa potajomky chodili hravat cez vikendy. ze sme preliezli plot.
a furt nejake rozkopane kanaly, pamatam ked som ako 8 rocna preskocila jedno take rozkopanisko ktore bolo ohradene zeleznym drotom! cervena handra ako upozornenie zmizla a ja som si na tom drote zlomila klucnu kost. Stacilo par cm vyssie a presekne mi to krk. Doma ma vobec nelutovali, mama mi skusila dvihat ruku, ze urcite len simulujem a nic mi nie je. Az otec zakrocil a samozrejme v nemocke vysla ze zlomenina...ach jo.

hana7654
13. feb 2023

@nely1704 Raz bolo povedane a ked to nezabralo tak letela šupa? Uf tak to ta lutujem a tiež tvoje deti. Fyzické tresty bývajú transgeneračné a podľa príspevku je to aj tvoj prípad a prenášaš túto úbohosť a zlyhanie tvojich rodičov ďalej na svoje deti.

nely1704
13. feb 2023

@hana7654 a ty to odkiaľ vieš ze ja niečo prenášam na svoje deti ? 😀 choď sa realizovať inde

nely1704
13. feb 2023

@hana7654 a ďalšia vec ako sa opovažuješ dat nejaké konštatovanie na moje deti alebo rodicov kto si Ty ?!

maggie1978
15. feb 2023

Ach , plačem, slzy ako hrachy, nemôžem už ďalej čítať tieto smutné príbehy, je mi veľmi ľúto niektorých čo ste si zažili 😢😢😢 Niektorí rodičia sa nikdy nemali stať rodičmi. Je mi ťažko 😞

Strana
z7